EFMJ - informácie, skúsenosti

Používateľov profilový obrázok
spherixis
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

EFMJ - informácie, skúsenosti

Príspevok od používateľa spherixis »

Zopar peknych fotiek od chlapika, asi rakusana, ktory "amatersky" testoval hlavne EFMJ naboje roznych kalibrov.

http://www.2shared.com/file/3384828/117 ... J_45_.html

Treba pockat, kym sa vlavo dole neobjavy Save file to your PC: click here
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Su naboje typu EFMJ napriklad "Federal" legalne pre pouzitie na sebeobranu ?
Ak ano kde sa daju zakupit a aka je ich priblizna cena.
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

BKSL
pre pouzitie na sebeobranu ?
Ak ano kde sa daju zakupit a aka je ich priblizna cena.
Zakázaným strelivom je
a) strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou
b) strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou
strelou,
c) strelivo so strelou dodatočne upravenou,
d) vojenské strelivo,
e) strelivo do krátkych guľových zbraní presahujúce
úsťovú rýchlosť strely 550 ms-1 alebo prekračujúce
úsťovú energiu 1 000 J,
f) strelivo do dlhých guľových zbraní presahujúce
úsťovú rýchlosť strely 1 150 ms-1 alebo prekračujúce
úsťovú energiu 6 000 J..

Z tohoto vyplýva , že na Slovensku asi nie , aspoň oficiálne. :?:

spherixis
Zopar peknych fotiek od chlapika, asi rakusana, ktory "amatersky" testoval hlavne EFMJ naboje roznych kalibrov.
Pekné , aspoň viem , čo občas mám na opasku. :lol:
inspiring_kepler

To znamena ze EFMJ "Federal" nie je povolenym strelivom na zaklade
vykladu zakona, ze zakazane strelivo je:

b) strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou
strelou,

Je to tak spravne ?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Už sa to tu na webfore riešilo. Nájdite si to v diskusii. A nájdite si tiež, čo náš zákon považuje za expanznú strelu (deformácia spôsobená dutinou). EFMJ do tejto skupiny nepatrí (dutinu nemá), preto je u nás legálne. Na tomto fóre to potvrdil aj niekto, kto vyhlasoval, že je z KEÚ. Toľko teória. Prax je však taká, že zohnať u nás EFMJ je takmer nemožné.
inspiring_kepler

Ale ved expanzny znamena rozsirujuci sa a to ako sa ta strela rozsiruje nie je podstatne ci je v nej vzduchova diera alebo silonovy valcek.

Cela vec je v tom, ze strela sa aj pri naraze na ludske tkanivo nema deformovat tak aby zvacsila svoj prierez kvoli vacsiemu ranivemu ucinku.
O to tam podla mna ide, setrenie zivota toho na koho sa striela.

Preto su naboje s expanznou strelou zakazane a nejde o tom akym sposobom sa vytvori ta priecna expanzia-zvacsenie prierezu strely.
Jack
moderátor

BKSL: Mýliš sa! Podľa zákona ide práve o to, čo spôsobí deformáciu! Aj keď sme to už pred časom rozoberali zo všetkých strán a uhlov, pokojne si to môžeme zopakovať. V prvom rade si však netreba pliesť dojmy s pojmamy. Zákon o strelných zbraniach a strelive, ten populárny 190/2003, v prvej časti (Základné ustanovenia), druhom paragrafe (Vymedzenie pojmov) pod písmenom d) ukrýva druhy streliva. Zacitujem:

9. expanzná strela - strela, ktorej účinok v cieli je zvýšený jej deformáciou, ktorou je zväčšený jej priemer a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely.

Práve toto obchádza strelivo EFMJ, kde de facto nie je dutina, keďže priestor na špičke strely medzi plášťom a jadrom je vyplnený plastickou hmotou. Ak si otvoríš stránky muničky Federal, tak sa tam chvália, aký prevratný vynález je EFMJ z hľadiska účinnosti a možnosti používania v krajinách, ktoré zakazujú expanzné strelivo.
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Zdravim,

Vcera som obvolal zopar obchodov v BA ci nahodou nemaju EFMJ. Ano, viem co si myslte, ze naco to robim, ked to tu uz x ludi napisalo ze sa kupit nedaju. No ale bol som v praci, mal som cas a ani za telefon som neplatil. :)

Takze zase raz som sa stretol s preslavenou kompetentnostou slovenskych obchodnikov. Bud o EFMJ ani nepoculi, alebo si mysleli ze je to zakazane. Najlepsie bolo, ze som sa hned pytal ci maju strelivo od Federal, potom ci maju aj EFMJ. Nato sa skoro vzdy spytali ze aky kaliber. A darmo som vysvetloval, ze to je jedno, mne ide len o to ci vobec take maju, proste nepustili kym som nepovedal kaliber. :roll:

Jedinu schopnu odpoved som dostal od pracovnika na strelnici TaT. Ze vraj ked si predavajuci dava ziadost o dovoz streliva, tak ministerstvo im jednoducho EFMJ zo zoznamu vyskrtne, a to bez akehokolvek odovodnenia (ako pri zamietnuti ziadosti o ZP -- proste nie a hotovo). Ked som sa pytal na moznost odvolania sa, kedze podla zakona EFMJ expanzne nie je, tak som uz nedostal taku priamu odpoved. Myslim si, ze tam ide o to, ze obchodnik nechce zle vychadzat s organom, ktory schvaluje co moze doviezt/predavat.

Takze ostava individualny dovoz. Pri ziadosti o zbrojny sprievodny list by sa malo dat odvolavat na zakon. Kedze vieme ako to chodi, bude to asi zavisiet od okresu a nalady daneho prislusnika na oddeleni zbrani. Ked nabuduce pojdem domov, skocim na OR PZ a skusim stastie.
Jack
moderátor

Chlapi, len tak mimochodom, kto bude objednávať EFMJ, dajte mi vedieť. Rád sa pridám. Teda ak to bude v kalibri .40 SW a/alebo 9mm Luger.
kriznik
prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa kriznik »

berserker, ides pichat do osieho hniezda? :lol:
To si ziadny prislusnik nezoberie na triko, pretoze strela expanduje, aj ked nie podla zakona.
Ale k objednavke sa pridam :wink:
inspiring_tharp

No ja tam pojdem akoze sa len spytat, ze som pocul o EFMJ a ako to je vlastne s dovozom, kedze na SK som nenasiel. Ak dostanem odpoved ze mozem doviezt tak hned beriem sprievodny list. ;)
Ale domov pojdem az na Vianoce.
inspiring_tharp

Nasiel som jeden obchod v Madarsku kde predavaju EFMJ. V opdovedi na moj mail napisali, ze EFMJ momentalne na sklade nemaju, maju len 7,8 g CEPP Super 9mm Luger. ;)
Ma tu niekto EU zbrojny pas? Napisali totiz, ze drzitelom EU zbrojneho pasu vydaju strelivo bez dalsich opravneni. Este si to pozriem v zakone, ze ako presne je s dovozom streliva, len som to sem chcel rychlo napisat, aby ste mali aktualne info (mail som dostal pred 5 minutami).

Tu je inac cennik:
http://www.hungaroarms.hu/arlista1.php?cegkod=20

Obchod je v Gyor-i, takze ak je niekto z BA alebo okolia a ma EU zbrojny pas, tak tam mozme spolocne skocit a nakupit. Ja budem prekladatel. :D
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

..
Naposledy upravil/-a inspiring_ganguly v 08 Dec 2009, 09:56, upravené celkom 1 krát.
LtTT
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

Nechcem Vam pani kazit naladu alebo presvedcenie ale minuly tyzden som si kupil v NMnV krabicku .45 EFMJ (20ks 1000sk).
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"