Tender na ostreľovacie pušky pre políciu SR

sniper68
prispievateľ
Príspevky: 258
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa sniper68 »

Turbi:
Zoidberg37 .50 zbytocnost, tu 338 LM pre kazdy kraj beriem, nie je to zly napad
_________________
Aspon budu nabojnice co chlapci vybachaju naverimboha...
Kurva, co by sme my nakupili za tie prachy...
Pena
častý prispievateľ
Príspevky: 742
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa Pena »

Amatérska odtázka: Na akú vzdialenosť strielajú tak v priemere policajní ostrelovači? Lebo do 100 m úplne stačí aj Tigr v ráži 7,62x54R s originálnou optikou. A ten sa dá kúpiť nový aj s nožičkami, optikou a plným kufrom nábojou za menej ako 3000 eur. A to som fakt počítal s plným kufrom nábojov ...
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5147
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Lenze takouto logikou by sme sa dopracovali ku karabine Mosin...tiez staci do 100 metrov.....a potom su ambiciozny strelci na posmech celej komunite, ked sa im na sutaziach DOSLOVA rozpadavaju pusky. Aj tak im patri uznanie, ze sa s takym kramom vyberu na sutaz.
Za tie peniaze by mohli mat lubovolne spickove zbrane, o tom niet pochyb. Nuz, ktovie ako to zase dopadne.....
Používateľov profilový obrázok
dirty.harry
častý prispievateľ
Príspevky: 819
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

ja ako amater zareagujem - cesky ostrelovaci strielaju v afganistane s dragunovmi na podstatne vacsie vzdialenosti a su uspesni.. tymto samozrejme nechcem iniciovat diskusiu a la "kto da viac metrov"
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

ako amatér ti odpoviem:

nároky na prácu a charakter nasadenia vojenského a policajného odstreľovača sú výrazne iné, takže táto analógia nič nevypovedá

rozpisovať to tu nebudem, na tomto fóre aj na strelectvi.cz sa to preberalo niekoľkokrát
medonos
častý prispievateľ
Príspevky: 507
Registered for: 13 years 8 months

Príspevok od používateľa medonos »

Ako amatér som videl strieľať TIGER a bolo to na zaplakanie aj s mauserom z WWII nastrieľam lepšie . Za tú cenu nové TRG + denná optika+ predsádka NV + termo .
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Z viacerych dovodov sa mi nechce do tejto debaty, ale aspon v skratke:

- sucasna vyzbroj a vystroj je zastarana, nepresna a uplne nepostacujuca

- obstaravaciu cenu nema zmysel komentovat pokial clovek nevie co vsetko konkretne zahrna (napr. cenovy rozdiel uz len v NV technike montovanej pred denny puskohlad je obrovsky zaleziac od mnozstva faktorov - generacia, funkcie, atd., pricom predpokladam ze prislusenstvo celkovo bude stat niekolkonasobne viac nez zbran samotna)

- 308win je dobry vseobecny/zakladny kaliber, ale uz len posledne dva taketo zasahy zname z medii (strelba na pachosa s rukojemnikom v aute, a strelba na pachosa v lese na 300-350m) by urcite pri 338LM poskytovali uplne inu uroven ucinnosti a istoty prveho zasahu


Kolem a kolem, v sucasnom svete rola policajneho odstrelovaca nabera na vyzname, a myslim ze je v zaujme vsetkych slusnych ludi aby mali podla moznosti to najlepsie vybavenie ake je dostupne (pretoze to bolo doteraz jednou z najvacsich slabin). A jedna vec je polemizovat o kratkych zbraniach (kde su tie rozdiely casto minimalne, pricom dobry a casty trening casto stiera i tie), a uplne ina hovorit o presnych dlhych (kde zastarale ci nepresne zbranove systemy a kalibre mali byt uz davno vyradene).

Takze debaty o Tigroch/SVDckach/CZ750... a pod. sa radsej zdrzme, tu hovorime o nutnosti spolahlivo zasiahnut CNS za akehkolvek pocasia a v akukolvek dennu ci nocnu dobu na vzdialenost ktora moze byt radovo az niekolko sto metrov, a taketo nieco stoji radovo nasobne viac nez povedzme zbran pouzivana na sportove ucely. A o rozdieloch vo funkcii, vybave, a predpokladoch na policajneho a vojenskeho odstrelovaca ani nemusim pisat (uz sme to tu niekde preberali).

Cize skusme v tejto teme brat na zretel aj tuto stranku veci (predsa len sme tu na streleckom fore a nie v diskusiach na sme :roll: :wink:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
rado74
častý prispievateľ
Príspevky: 522
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa rado74 »

Guns prepac ale musim nesuhlasit sam vies ze odstrelovacie zbrane na sportove ucely nie su o nic horsie ako tie co nakupi ministerstvo cez nejaky tender, sam strielas a za svoje peniaze si chces kupit podla moznosti to najlepsie na trhu na co mas prostriedky a co sa da zohnat
Takze ani by som sa necudoval keby sportovy strelci mali po tendry aj tak lepsie zbrane ako tie co nakupi ministerstvo

Ja osobne mam zbran posraty Remington so vsetkym prislusenstvom samozrejme okrem nocneho videnia za nejakych 5.000,- ecok a nastrielam uplne rovnako presne ak nie lepsie ako niekto co ma Sako, Accuracy alebo akukolvek dvakrat drahsiu zbran.
Pouzivat raz 338 LM v zastavanych mestskych oblastiach ak nemam vykryvat priestor nejakych 1500metrov vzhladom k vykonu streliva nevidim ako nejake stastne riesenie, tu nie sme v Iraku a pochybujem ze policajny odstrelovac si trufne presne vystrelit na viac ako 350 metrov ak ma zasiahnut tak aby pachatela okamzite "vypol" a neohrozil ostatnych, samozrejme ucinnot naboja je presne ako pises nepopieratelna

Darmo nakupia kurefsky drahe zbrane a vybavenie zvucneho mena ked nakoniec skoncia aj tak v skladoch lebo nebude policajtov s kvalitnym vycvikom takych co maju ako sa hovori "nastrielane" lebo dobra zbran a optika je tak max. 50% uspechu presneho zasahu
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

rado74: Rozumiem, ale bohuzial s tebou musim nesuhlasit:

1. Co sa tyka vycviku, tak po poslednych zmenach sa dostava na uplne inu kvalitativnu uroven nez bol doteraz.

2. Je diametralny rozdiel medzi presnou sportovou zbranou a presnou 'pracovnou' zbranou. Nevravim ze Remy je zly, ale ked ti na nom v zime primrzne zaver, alebo nedorazis zaver kvoli nejakej spine co sa ti tam dostane, alebo ... tak si proste zanadavas, odstranis zavadu a ides dalej. U 'pracovnej' zbrani to ale moze mat katastrofalne nasledky. Detto strelivo - aby si dosiahol presnost so sportovou zbranou si zvycajne musis prebijat strelivo na mieru, 'pracovna' zbran musi byt dostatocne presna s tovarenskym, a to nielen hpbt-ckami, ale aj roznymi specialitkami (strelivo na sklo, strelivo prierazne, atd.). Detto optika - cez den na sutazi mozes valit cez akekolvek lepsie sklo, ale 'pracovna' zbran vyzaduje kvalitu (cez ktoru rozoznas tvar pachosa aj v sere, ci silnej mirage a pod.). Navyse musi to byt optika ktora je 100%ne spolahliva (nestrati nastrel ked s nou niekde buchnes a pod.), cize tam si obmedzeny na S&B, Premier alebo Hensoldt - vsetko cez 3000 eciek kus.

3. Vyuzitie 338LM nie je len na velke vzdialenosti, hovorime o nutnosti zasahu prvou ranou, a o terci CNS (= par centimetrov), a sam vies ze uz len na terci trafit center studenou ranou na 300m s 308win pri silnejsom vetre dokaze aj so spickovym benchrest specialom malokto (aj to zvycajne len na strelnici kde pozna vsetky premenne, strielal to v tych istych ci podobnych podmienkach x-krat, ma idealnu strelecku polohu, atd.). 338LM je daleko menej nachylna na okolite podmienky (vietor, tlak/teplota/nadmorska vyska/atd.), a napriklad v tych dvoch nedavnych situaciach (pachos s rukojemnikom v aute - museli cakat az otvori okienko a bude pod vhodnym uhlom, pretoze strelba s 308win cez okna auta je velmi rizikova zalezitost, a v tom druhom pripade - nemenovany 'kanibal' - opat neslo o prostredie mesta ale o les, kde bol hlavnym problemom porast a vzdialenost - 338LM si cez kriky spravi daleko lahsie cestu nez 308ma). A aj v meste ma 338LM navrch - neviem nakolko ovladas 'urban-combat', ale z hladiska odstrelovaca tam byva velmi specificke prudenie vzduchu medzi budovami, casto strielas pod velkymi uhlami, atd. Cize aj ked 338LM nie je pre kazdeho a do kazdej situacie, ma vela vyhod a vo vela situaciach by bola daleko uzitocnejsia nez 308win.


medonos: Mhm, to je dobry priklad, ale bez terma. Termo samotne by vyslo cca 20-30,000 eur za kus (a kombinovane Termo+NV je este drahsie), pricom ale pre policajneho odstrelovaca nie je termo natolko vyuzitelne - na rozdiel od vojenskeho policajny odstrelovac musi 100%ne identifikovat pachosa a na to sa termo neda pouzit, treba kvalitnu NV.

Len pre zaujimavost, skusil som spocitat kolko by cca vysla taka suprava pre policajneho odstrelovaca:

- kvalitna .308win puska - 2000-5000e - zoberme stred = 3500e (povedzme A.I. alebo Steyr)
- puskohlad+montaz - 3500e (povedzme Hensoldt alebo S&B)
- NV - 3500e (povedzme Hensoldt alebo ATN)
- puzdro+popruh+dvojnozka+cistenie, atd. - 500e

a uz len v zaklade som na 11K. Neviem co vsetko obsahuje ta pozadovana 'suprava' (vo Vestniku je len vseobecne info, pricom detaily dostavaju asi len konkretni uchadzaci), ale ak by ta suprava zahrnala aj:

- pozorovak - 3500e (povedzme Hensoldt alebo Zeiss)
- dialkomer - 1000e (povedzme obycajny Swaro, tie lepsie - vojenske Leiky a pod. stoja nasobne viac)
- anemometer - 700e (povedzme novy Kestrel)
- ochrana zraku a sluchu (pripojitelna na vysielacku) - 500e (povedzme Peltory s komunikacnou sadou)
atd.

tak potom by ani ta na prvy pohlad prehnana suma tam nestacila...

Navyse pokial je tam aj poziadavka na nejaky predlzeny zarucny ci pozarucny servis, nahradne diely, atd. (co zvycajne v takychto kontraktoch byva), tak to su dalsie $$$ nad ktorymi bezny clovek nerozmysla.

Kazdopadne pokial nevieme co vsetko je predmetom obstaravania mozeme len spekulovat, ale urcite to nie je tak ze zbran vychadza tisic eciek, optika 500, prislusenstvo 200, a zvysok je 'kava'... Kvalitna vybava nieco stoji (viaceri long-range strelci tuna si asi teraz len smutne povzdychnu... vratane mna... :roll: :lol:


Gunslinger
inspiring_curie

Príspevok od používateľa inspiring_curie »

Aj ked ma ukamenujú tak ja doprajem pánom špecialistom to najdrahšie ale zároven aj najkvalitnejšie, ked nám mohli nakúpit Tatry 8x8 za dvojnásobnú cenu než je pre civil cena a to nemajú ani elektrické stahovanie okien tak aspon tieto tendre hádam nebudú tak predražené. Ved taký dem... sa už nenájde ako ten čo odklepol tie zákazky na nákup našej techniky t.j. pre OSSR.
Používateľov profilový obrázok
rado74
častý prispievateľ
Príspevky: 522
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa rado74 »

Guns, ano mas samozrejme presvedcive argumenty ale aj 338 LM treba vediet naklikat na vietor, pri zasahu si aj tak chces najst najvyhodnejsiu strelecku poziciu a byt pokial mozno co najblizsie k cielu ci mas taku raz alebo inu a nech sa na to pozriem z ktorejkolvek strany stale budem tvrdit ze najdolezitejsi je ten vycvik odstrelovaca a vieme ze to je najvacsia zataz na financie a na tom sa aj potom najviac setri.
Inak Remi uplne perfektne striela aj so seriovymi Lapuami silver jacket scenar 167gr. strela keby bola priaznivejsia cena ani ma nenapadne prebijat viem si volny cas predstavit aj inak ako posedavanim v pivnici a presypanim zrniek prachu :lol:
Ohladne tych cien co uvadzas tak v podstate suhlasim aj ked je to maloobchodny cenovy strop samozrejme na Slovensku. Predpokladam ze pri takej zakazke by aj ceny mali byt vyrazne nizsie

este k tej strelbe cez porast vlastna skusenost zo Senice kusok zabudnuteho hajzloveho papiera na usti hlavne aby mi nelietal piesok a strela na 700 metrov isla skoro 1 meter vedla terca takze cez porast by som to neriskol ani z 338 LM ak by malo ist o chirurgicky presny zasah a nieci zivot
Používateľov profilový obrázok
3500korun
častý prispievateľ
Príspevky: 726
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Rado, k tomu klikaniu vetra...(nechcem sa tu profíkom pliesť do kapusty, ale ukážem primitívny príklad) do Senice chodí jeden pán, ktorý si ako prvú odstreľovačku kúpil .338LM a cvaká podľa balistickej kalkulačky. Vždy sa teší, keď fúka vietor na pretekoch, lebo on klikať viacmenej nemusí (a viacmenej ani nemôže, lebo ten vietor nevie odhadnúť, lebo to nikdy nerobil) a 308 musia naklikať niekedy aj 50cm. Samozrejme, že nemá rozptyl 10rán 7cm na 600m ako som videl s inou 338, ale on to robí viacmenej bez nejakých vedomostí (týmto Ťa nechcem uraziť ak to čítaš :lol: )
Teda ja ako amatér, na základne toho čo som niekoľkokrát na vlastné oči videl, musím súhlasiť s Gunsovým bodom č.3.

Iná otázka však je:
1, čo sa stane s rukojemníkom, ktorého drží pachoš tesne pri sebe s nožom na krku, keď pachošovým mozočkom prejde .338
2, ako ďaleko ešte .338 guľa poletí aj keď trafí cieľ (ak netrafí je to asi každému jasné)
Gunslinger napísal:viaceri long-range strelci tuna si asi teraz len smutne povzdychnu... vratane mna... :roll: :lol:


Gunslinger
Ty vidíš do budúcnosti? :lol: Ja som začal vzdychať už pri "puškohľad+montáž" ešte skôr skôr som to dočítal do konca...asi si založím stavebné sporenie na stavbu zbrane.


Keď ste už začali porovnávať športové a služobné zbrane, mám otázku: Keby som bol schopný vysoliť 14000E za nejaký vojenský/policajný špeciál, môžem si to aj reálne legálne kúpiť?
Používateľov profilový obrázok
rado74
častý prispievateľ
Príspevky: 522
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa rado74 »

3500korun samozrejme ak si ochotny vysolit take love tak nie je problem kupit zbran pouzivanu v armade alebo policii ked je niekto ochotny Ti ju priviest.
Inak jeden moj kamarat kupil SA 58 na splatky cez Quatro ked mi to hovoril skoro som umrel vtedy stala okolo 12.000,- sk
Mensi plyv vetra pri 338 LM je samozrejme nepopieratelny oproti 308W ale uplne bez korekcii sa to tiez neobide, hlavne na vacsich vzdialenostiach samozrejme
Ale ako pises pan nevedel naklikat lebo nemal skusenosti a to je to najdolezitejsie aj pre policajneho odstrelovaca pretoze balisticky program je teoria a malokedy to sedi v realnych podmienkach vonku.
Poznam ludi co nemaju ani tabulky ale maju "nastrielane" a vedia to, proste asi maju dar od boha ci ako to napisat aj ked ja som INFIDEL
:lol:
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Príspevky: 2007
Registered for: 16 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

3500korun: klikat musis aj .338 aj ked o cosi menej ako .308w k senici iba tolko ze zatial som na 1000m viac nastrielal z 308w ako z 6,5-284 ktora ma 30-40 % lepsiu odolost na vietor , inac v senici nepouzivam ziadny merac vetra a ani merac teploty, vediet urcit stranovu odchylku je hlavne vec citu a nie dakeho meraca za 700 €

Senice chodí jeden pán, ktorý si ako prvú odstreľovačku kúpil .338LM a cvaká podľa balistickej kalkulačky. Vždy sa teší, keď fúka vietor na pretekoch, lebo on klikať viacmenej nemusí

ake ze meno ma ten pan??? rad si pozriem jeho vysledky a koniec koncov ho asi aj poznam .. tresknut ze on klikat viac menej nemusi je totalna hlupost, kazdopadne zaver je ten ze dat na kraj .338 LM urcite nie je chyba ale dobra myslienka

porovnanie na bocny vietor 4m/s vzdialenost 300m , 308w - 18 cm 338 LM - 12 cm , oba naboje Lapua
inspiring_lalande

Príspevok od používateľa inspiring_lalande »

Možno blbá poznámka, ale je možné dať na tie policajne ostrelovačky tlmič? A prečo ich tým nevybavia? Určite to má svoje výhody a keď má páchateľ rukojemníka a nôž na krku, môže triafať aj na druhý raz ak prvý minie :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Snipers"