Mierenka - držanie

Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years

Príspevok od používateľa peterson »

ja som našiel v jednej príručke takéto odporúčanie pre mierenie:

Obrázok
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Hmmm, a na tom obrázku je HS/XD, pekne. ;)
Pena
častý prispievateľ
Príspevky: 742
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa Pena »

Pri výdychu sa nedá hovoriť o percentách výdychu, aj keď sa to v mnohých knihách takto nejako popisuje. Ja vždy hovorím o voľnom, nesilenom výdychu. A postup je taký, že najprv tento voľný výdych s poklesom hornej polovice tela do panvy (krížov), zrovnanie mieridiel a následne bez čakania na ustálenie mieridiel plynule spúšťať. A na tej fotke o trochu vyššie je to, ako by mal vizerať pohľad na mieridlá a terč. Správny je ten ľavý obrázok. Ostrá má byť mucha, mierne rozmazané mieridlá a terč vnímame ako čiernu machuľu, pod ktorú mierime (pri športovej streľbe sa mieri pod čierny kruh, aby bol kontrast na mieridlá, nakoľko v čiernom pozadí by zanikali). Ale v podstate je všetko hlavne o tréningu ...
DUSO
častý prispievateľ
Príspevky: 1522
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Kazdy kto to s mierenkou mysli vazne sa musi samovzdelavat. Bez toho sa daleko nedostane. Ja robim mierenku uz viac ako 20 rokov. Uz mam teda o nej nieco nastudovane a aj v praxi overene ci odskusane. Ak chcete prestat len tak pindat do vetra (tym nemyslim penu a 3500korun) tak si skocte na tuto URL http://www.shooting.sk/?id_menu=1577. Odtial si stiahnite a nastudujte o co mate zaujem.
Používateľov profilový obrázok
3500korun
častý prispievateľ
Príspevky: 726
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Mierenia a spúšťanie.

Zasa viac na mierenku ako IPSC (od toho sú tu iní borci)

Najprv trocha fyziológie (komu sa to nechce čítať, chodte hneď na "záver") :

Oko : Je to vcelku zložitý orgán ľudského tela, ktorý nebudeme preto dopodrobna "rozpitvávať", ale povieme si len to dôležité. Skladá sa z optického prostredia cez ktoré prechádza svetlo (nás bude najviac zaujímať šošovka) a svetlocitlivej plochy (sietnica) ktorá registruje dopadajúce svetlo, teda to čo vidíme. Odtiaľto idú vzruchy nervami (konkrétne nervus opticus, pre ktorý je toxický metanol a preto po jeho požití ľudia oslepnú - OT poznámka autora) do zadnej časti mozgu, kde sa obraz vyhodnocuje, prevracia do správnej polohy, kombinuje obraz z oboch očí a vníma to, čo vidíme. Preto sa pri športovej streľbe, na rozdiel od taktickej, zakrýva slabé oko, aby sa odľahčil mozog a mohol sa plne sústrediť na vyhodnocovanie obrazu (ktorý je aj tak okrem muchy celý rozmazaný) zo silného oka. Málo kto si uvedomuje, že oči sú pri športovej streľbe namáhané asi najviac. Takže poďme po poriadku. Aby sme mohli zaostriť na nejaký bod ktorý je ľubovoľne vzdialený, pomocou svalu musculus cilliaris (po "našom" vraj vráskovcový sval) sa napína a splošťuje šošovka aby sa cez ňu prechádzajúce lúče lámali do jedného bodu na sietnici. Šošovka sama o sebe je tuhá, takže ak nie je aktívne napínaná, stiahne sa a zaostrí sa do nekonečna. Preto keď sa niekto "zahľadí do blba" tak keď si to uvedomí vidí blízke veci rozmazané, a vzdialené ostré. Čím bližšie chcem zaostriť, tým viac potrebujem napínať "vráskovcový sval" a splošťovať šošovku, a toto stojí nejakú energiu. Tak isto, čím viac, resp častejšie zaostrujeme na rôzne vzdialenosti tým viac energie nás to stojí.

Svaly: Tvoria väčšinu hmotnosti ľudského tela (aj keď u seba som si nie moc istý), a pri držaní a hýbaní tela vykonávajú dve činnosti - izometrickú a izotonickú kontrakciu. Pri izotonickej sa nemení svalové napätie ale mení sa dĺžka svalu (napríklad keď zdvíham činku, stále musím pôsobiť rovnakou silou, lebo je stále rovnako ťažká), pri izometrickej sa zasa nemení dĺžka svalu, ale mení sa sila (napr keď ťahám kľučku na zavretých dverách - najprv slabšie, potom silnejšie, ale sval sa neskráti, lebo dvere sa nepohnú). Teraz si vezmite do ruky 2l fľašu plnú vody, a skúste ju vo vystretej predpaženej ruke držať, koľko vydržíte (inak dobrá tréningová metóda na mierenku, ale žehlička sa drží lepšie...o tom ale inokedy). Po odpočinku skúste zas vystretou rukou s fľašou hýbať ako keby ste skladali pištoľ a znova ju namierili na terč, stále dokola. Koľko vydržíte? Viac... Je to preto, že pri pohybe sa podporuje prúdenie krvi a tým pádom prívod kyslíka a zbavovanie sa odpadových látok ako napr. oxidu uhličitého. Pri izometrickej kontrakcii naopak tlak svalu na cievy výrazne obmedzí prúdenie krvi.
Svalové bunky na svoje fungovanie spotrebovávajú energiu uloženú v molekule nazvanej ATP (adenozíntrifosfát) ktorej zásoby vydržia tak na 10-13 sekúnd. Potom sa začína spotrebovávať zásobná látka glykogén, ktorý sa ale musí štiepiť najprv na glukózu (za prístupu kyslíka, inak vzniká kyselina mliečna a "svalovica") a tá následne premeniť na ATP ktoré vie sval spotrebovať. Preto netrénovaný človek dokáže šprintovať cca 10 sekúnd aj bez dychu (potom sa mu zahmlie pred očami) a preto jeden cyklus pri mierenej streľbe medzi 2 nádychmi by nemal trvať dlhšie ako 10-12 sekúnd.

Unavia sa svaly ako v ruke (predlaktie potrebné na plynulé spúšťanie, lebo pri namačknutej spúšti ich už zapájame) zvyšok hornej končatiny a tela na postoj a v oku na zaostrenie. Očné svaly (vráskovcový) patria k najmenším a sú najnáchylnejšie na únavu.

Záver: celý cyklus počínajúc nádychom, zamierením, odpálením až po zloženie zbrane má trvať max 12-13 sekúnd a okom máme akomodovať (tj zaostrovať) čo najmenej, najlepšie iba na jednu vzdialenosť, jeden bod.

A teraz si ten cyklus poďme rozobrať.

Na obrázku 1 je časová os tohto cyklu, na obrázku 2 je terč (čierny kruh) a miesto kam mieri zbraň, farebne zosúladené.

Obrázok
Obrázok


Začíname stojac v streleckom postoji uvoľnení, zbraň nabitá opretá o stolík, hľadíme každý niekam inak (ja do zeme alebo na zadok strelkyne na stave predo mnou, ale to neviedlo k zlepšeniu výsledkov) a predýchavame sa. Zaujmeme strelecký postoj (teraz už neuvoľnený, ale taký v akom strieľame, hlava na svojom mieste, oko na terči.)

1. fáza (svetlomodrá) začína hlbokým nádychom a zdvihnutím zbrane počas ktorého zaostríme oko na muchu a už sa nikam inde nepozeráme, do konca už len a len na muchu. Zbraň zdvíhame plynulo "pohodlnou" rýchlosťou cez stred terču až nad jeho úroveň (resp na horný okraj, komu ako vyhovuje). Zastavíme hlboký nádych, namačkneme spúšť po prvý odpor (pokiaľ nie je bez odporu ako napr disciplína ľubovoľná malokalibrovka) a plynulo prechádzame ďalej.

2. fáza (šedá) začína pomalým vydychovaním počas ktorého zbraň pomaly spúšťame stredom terču až pod čierny stred terču (mierenkárske mierenie, obrázok 3), kde zastavíme pohyb aj výdych. Pokles ruky so zbraňou by mal byť spôsobený iba poklesom hrudného koša výdychom, nie aktívnym pohybom ruky. Zníži to tras svalov a je tak možnosť jemnejšieho a citlivejšieho ovládania a zastavenia pohybu. Naspäť hore sa nikdy nevraciame, ak prešvihneme zastavenie zbrane, treba zložiť a začať odznova.

3. fáza (červená) začína v momente keď zastavíme s muchou zamierenou na terč (obr. 3) a držíme, stabilizujeme ruku. Oko je stále zaostrené na muchu, je dôležité neprebiehať na mieridlá a terč, lebo strácame čas a oko stráca schopnosť 100% akomodácie, ako sme si vysvetlili hore. Takže muchu vidíme ostrú, mieridlá rozmazané a terč len niekde v pozadí. V tomto momente sa rozlišujú strelci začiatočníci od strelcov profíkov. Všetky fázy robia rovnako, jediný rozdiel je v tom, aký "rozptyl" dokáže kto počas týchto pár sekúnd udržať.
Existuje elektronické zariadenie (volá sa to tuším SCAT? Pena odpovie) ktoré vykreslí obrázok 2 v reálnom čase. Špičkoví strelci disciplíny vzduchová puška majú rozptyl červenej krivky menší ako priemer diabolky. Pištoliari trocha väčší.
Keď vám niekto povedal, že výstrel Vás má prekvapiť, nemyslel to pravdepodobne večer na zlodeja, ale práve tu. Výstrel má naozaj prísť "spontánne" sám od seba, bez toho aby Ste si povedali "Teraz". Vtedy to bude ešte najskôr strhnuté. Chce to čas a tréning, ale to chce všetko. Snaha je teda čo najviac zmenšiť rozptyl červenej krivky počas fázy 3. (Na svetovú špičku to trvá cca 10 rokov dennodenne niekoľko hodín..ale nechcem nikoho demotivovať). Nesnažiť sa to nasilu čo najviac stabilizovať, musí to prísť samo, časom , tréningom. Toto asi myslel Pena tým "spúšťanie má začať hneď po zrovnaní mieridiel na terči, nie až vtedy, keď máme pocit, že nám tam pištoľ pekne stojí" lebo ona tak nikdy pekne stáť nebude. A prečo? Lebo je impotentná. Tlak na už namačknutú spúšť sa má plynule stupňovať, preto naozaj neviem kedy vlastne vystrelíme. Nie iba "náhodne" zmačknúť.

4. fáza (zelená) je pokračovanie 3. začína v momente výstrelu, kedy je dôležité rovnako ako doteraz ostať mieriť ešte aspoň 5-6 sekúnd na terč. Dôvod - ak by sme postupne skracovali čas medzi výstrelom a zložením zbrane, viedlo by to k strhávaniu, lebo časom by podvedomé zloženie zbrane nasledovalo v okamžiku stlačenia spúšte. Pri streľbe z malorážky/vzduchovky, ktoré viacmenej "nekopú" by nemal byť rozdiel medzi 3. a 4. fázou vrátane prechodu medzi mini čo sa týka mierenia na terč, tj červená a zelená krivka by mali do seba plynulo prechádzať bez strhnutia.

5. fáza (žltá) je samotné zloženie zbrane spojené s výdychom a začiatok odpočinku/prebitia...


Obrázok

Obr. 3 - (Mucha čierna, čierny kruh je čierny stred terču, ktorý vidíme rozmazane) Mierime tak aby sme mali zrovnané mieridlá pod čiernym stredom terču. Koľko pod, je individuálne. U mňa sa to menilo aj v priebehu sezóny, rieši sa to nacvakaním mieridiel. Na tomto fóre to však v 99% znamená mieriť na stred, pokiaľ je zbraň nastrelená "na flek" alebo kúsok pod, ak je nastrelená "pod terč". Napr K100 pokiaľ viem toto rieši rôznou výškou muchy, komu ako vyhovuje.

Celé to odporúčam začať robiť na sucho oproti bielej stene, potom na biely terč, až postupne na klasický terč.

Takto som to bol naučený ja, fungovalo to. Ak má niekto lepší vlastný postup, nevravím, že tento je jediný a najlepší. Ale ako začiatok pre niekoho kto o tom moc nevie, je to myslím fajn.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Pena napísal:ťah na spúšti má byť plynulý a rovnomerný, žiadne prudké pohyby
Toto si len dovolím upresniť - 'plynulo a rovnomerne' musí narastať tlak ukazováka na spúšti.
Viackrát som sa už totiž stretol so zlým pochopením podobného výkladu (v mojom prevedení), keď sa ľudia snažili o plynulý pohyb prsta a samotnej spúšte. Čo v reále dopadlo tak, že (napr. na Glocku) druhú 'bodovú' časť chodu spúšte sa snažili prejsť rovnakou rýchlosťou ako tú prvú, 'ľahkú a dlhú'. Výsledok podľa toho aj vyzeral.

Pena napísal:Výstrel pri mierenke má pretekára "prekvapiť", nesmie ho očakávať. A spúšťanie má začať hneď po zrovnaní mieridiel na terči
Veď to s tým prekvapením platí aj pri 'dynamike', len je to celé trocha rýchlejšie. A spúšťanie môže začínať už počas zápichu, keď je zrovnaná ešte len muška.
inspiring_cohen

Príspevok od používateľa inspiring_cohen »

Keď som si to skúšal tak všetko je v pohode len mám problém ten že zbraň nemám s osou ruky. Proste os hlavne mi ide ces stred zápästia ale potom prechádza tesne po okraji ruky nie stredom. Je to chyba alebo sa to môže stávať?
Používateľov profilový obrázok
aparapi
častý prispievateľ
Príspevky: 617
Registered for: 10 years 1 month

Príspevok od používateľa aparapi »

Staré (ale podľa mňa veľmi dobré) ruské, ehm sovietske video s anglickými titulkami:
https://www.youtube.com/watch?v=TSW1sFMCMCs
Používateľov profilový obrázok
slavmiro
častý prispievateľ
Príspevky: 572
Registered for: 8 years 10 months

Príspevok od používateľa slavmiro »

K obojrucnemu drzaniu jeden z najlepsich video-navodov: https://www.youtube.com/watch?v=KJrA7wMXuuQ
Prílohy
Handgun-Grip-Wrist-Check-Shannon-Smith.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Neviem ci mierenkarom nevyhovuje nejaky iny sposob drzania, slavomiro - predsalen je to ina disciplina ako dynamicka strelba a treba hladat pri uchope ine priority.
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1453
Registered for: 13 years

Príspevok od používateľa theplaky »

Som mierenkar a zbran drzim rovnako ako panko na videu. Pri tomto konkretnom drzani si ale teba davat bacha na palce - nemali by na ram zbrane vytvarat takmer ziadny tlak (su len prilozene). Mne tento sposob vyhovuje najma preto, ze mam velke ruky a mam problem si ich na zbrani "niekam odlozit". Ako vyhodu vnimam aj to ze mam velku plochu kontaktu so zbranou (neviem ci je to len pocitova zalezitost alebo to ma aj nejaky fyzikalny zaklad, ale zda sa mi ze ju mam takto "viac pod kontrolou").
Nevyhoda tohto drzania je ze je velmi jednoduche placom pribrzdovat zaver (= zavady .. mne osobne sa to nestava, ani s prebijanym strelivom - len na to treba mysliet). Druha nevyhoda je ze takto odlozeny palec (aspon mne) tlaci na packu streleckej pohotovosti a po poslednom vystrele mi nezostava zaver vzadu (ako mierenkar to neriesim, ale niekto kto ma navyky z IPSC by mohol).

Rozdiel medzi obojrucnym drzanim zbrane pri mierenke a dynamcikej strelbe by som videl snad len v tom, ze pri dynamickej strelbe musi strelec uchopom nejakmy sposobom kompenzovat prejavy spatneho razu aby sa mu zbran vracala rychlejsie do zamernej (pri mierenke to netreba = robota konci vystrelom (potom treba uz len sledovat mieridla a zlozit).

U nas v KVvZ ludia predvadzaju rozne sposoby drzania, mnohokrat je to az usmevne - kym sa nejde k tercom. Divili by ste sa co sa da vykuzlit aj "nespravnym" drzanim zbrane (neobhajujem to) - mam kolegu ktory tesne pred vystrelom nakloni zbran asi o 15°dolava - a bije nas tak :-) (..Pena ho velmi dobre pozna)

...inak celkom pekna diskusia (dakujem tym co prispeli, je tam kopec zaujimaveho)
Používateľov profilový obrázok
slavmiro
častý prispievateľ
Príspevky: 572
Registered for: 8 years 10 months

Príspevok od používateľa slavmiro »

Mierenka - držanie
..2, Prstami (3. 4.a 5.) tlačiť kolmo na os hlavne do dlane, pričom sila tlaku klesá od hora dolu, kvôli páke ktorú takto pôsobíme na os hlavne (teda malíček tlačí najmenej) (obrázok zospodu). Prsty nemajú pažbu stláčať dokola, ale iba spredu dozadu strednými článkami prstov. Ako silno držať zbraň je dosť ťažká otázka. Musí byť dostatočne silný kvôli spätnému nárazu ktorý musí byť dostatočne kompenzovaný, ale ne príliš kŕčovitý, aby nedochádzalo k trasu ruky. Tak isto závisí od veľkosti odporu spúšte, keďže pri pohybu ukazováku sa vždy trocha pohnú aj ostatné prsty, keďže ich svaly sa navzájom dotýkajú a opierajú o seba. Teda väčší je odpor spúšte, tým silnejšie treba zovierať zbraň.
Pri strelbe s pistolou mi padali zasahy dolu pod miesto zamierenia, pri revolveri tento problem nebol tak vyrazny. Poriesil som to lepsou kontrolou lamania zapestia, eliminovanim prilisneho spustania hlavy medzi plecia ako aj vyskovo nastavitelnym cielnikom. Najblizsie skusim predrilovat vplyv malicka silnej ruky. Podla navodu tu a videa, obrazok len pre zaujimavost. :mrgreen: https://youtu.be/bug8YIOBQw0
Prílohy
image.jpeg
Napísať odpoveď

Návrat na "Tréning"