Strelivo raze .22lr na nosenie (obranu) v pistoli

Je podla vas kaliber .22lr dostatocny na obranu/nosenie ?

Ano
27
26%
Nie
25
24%
Zalezi od toho, kam trafi utocnika
36
35%
Tato otazka snad nebola myslena vazne :)
16
15%
 
Celkom hlasov: 104

Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Príspevky: 455
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

pekne si to napisal.ja som avsak odpovedal ano,nakolko je p22 moja prva a zatial jedina zbran.setfim sice na g19 ale to je zatial v nedohladne.ale tato tema bola pre mna velmi poucna,a suhlasim s viecerimi nazormi...lepsie nieco ako nic,no priklanam sa k silnejsiemu kalibru...len musim posetrit 8)
bus driver
častý prispievateľ
Príspevky: 1442
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Pri tomto kalibri naozaj zalezi, kam utocnika zasiahne projektil. Dlhe roky som pouzival Taurus M94 .22lr. Na combat treningu na padacie terce som s Taurusom trafil vzdy, s LCP tak na 50%. Vsetko je vsak otazka treningu, s Taurusom uz mame za sebou vela prevela vystrelov, s Rugerom tak 200. Ale istejsie sa citim s LCP, predsa len 9mm je 9mm. A druhy zasobnik vo vrecku. :D
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Ja by som 22 LR uplne nepodcenoval. Radsej budem mat 22 LR ako hole ruky. 22LR umoznuje skonstruovat bezkonkurencne najmensiu a najlahsiu zbran ktoru mozem mat pri sebe doslovne vsade - tam vidim jeho potencial. Pri vybere vhodneho naboja na NO doporucujem zamerat sa na naboje specialne urcene pre kratke zbrane - treba si pozret pri akej dlzke hlavne su tabulkove hodnoty dosiahnute. Darmo mate super vykonny naboj ladeny pre pusku, ked ho vystrelite z kratkej hlavne tak budete nemilo prekvapeny aku namerate energiu. Doporucujem pozret tuto stranku:
http://northamericanarms.com/
su tam aj videa a tabulky s hodnotami okrem ineho tam najdete aj testy jednotlivych zbrani s roznymi nabojmi /videa so zasahom balistickej zelatiny aj tabulky s nameranymi hodnotami rychlosti a energie/.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4837
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

erebos napísal:22LR umoznuje skonstruovat bezkonkurencne najmensiu a najlahsiu zbran ktoru mozem mat pri sebe doslovne vsade - tam vidim jeho potencial.
Keď si pozrieš súčasnú produkciu malých pištoliek napr. v kalibri 9mmBr, čo ešte menšie a ľahšie by si chcel zkonštruovať, aby sa to nielen dobre nosilo "doslovne všade", ale aj primerane dobre držalo a ovládalo?

Práve pri porovnaní s dnešnou ponukou minipištolí/revolverov sa .22LR ako obranný kaliber javí ako slepá ulička.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Yarco samozrejme mas pravdu so sucastnymi malymi pistolkami v cal 380 ACP sa zbran 22 Lr vykonom nemoze rovnat. Ja som konkretne myslel na revolvery NAA - nic mensie som nevidel. Samozrejme pri takto malych zbraniach neriesim ergonomiu ale fakt ze mam nieco velkosti zapalovaca co je schopne relativne ucinnej strelby /ako som pisal lepsie 22 LR ako nic/. Osobne skusenosti s NAA su skor prekvapivo pozitivne co sa tyka presnosti a ovladatelnosti takto malej zbrane. Tu som volil cal 22 Mag.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

erebos : a strielal si z tej hracky NAA ?? ja ano a mam na to jeden nazor : ta hracka je viac nebezpecna vlastnemu majitelovi nez utocnikovi. myslim to smrtelne vazne
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Roman : ano strielal som z klasickeho 22 LR a Black widov /kratka hlaven/ 22 Mag. a mozem povedat ze som bol prekvapeny presnostou a pohotovostou zbrane. Rovnako aj rychlostou strelby. Samozrejme treba mat "grif" v drzani tak malej zbrane ale nevidim v tom problem. Pri tej 22 Mag. som bol prekvapeny penetraciou - nespominam si co to boli z naboje ale boli doporucovane NAA pre tuto hlaven.
Nevidim jeden dovod preco by ta zbran mala byt nebezpecna, resp. nebezpecnejsia ako ine pre svojho majitela. Jedine na co si je treba dat pozor pri noseni je to aby kohut zapadol do tej aretacnej drazky na valci - aby nezostal v kontakte s nabojnicou co by mohlo sposobit nechceny vystrel.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

nebezpecna je v tom, ze sa ten najmensi model neda bezpecne udrzat v ruke, je to len SA-only, tzn musis natiahnut kohut a ked ti nahodou natiahnuta vypadne z ruky, nema lucik na spusti , padne na zem a prestrelis si vlastny clenok

skratka uplny nezmysel na realne tasenie a pouzitie v stresovej situacii,

ako zaujimavost do zbierky - mozno, na obranu - urcite nie
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Roman : ked to beres takto tak ano ak to padne natiahnute na zem tak je mozny tento scenar s prestrelenym clenkom. Pad samotny by nemal iniciovat vystrel, cize by to muselo dopadnut na spust a v spravnom smere co je malo pravdepodobne.
Na druhej strane ked som videl co to dokaze na 5 m tak tvrdim, ze ako najmensia zbran do treniek na leto je to stale lepsie ako mat hole ruky.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

no ja som to s nim skusal, prazdny, natiahnuty som pustil na zem (na koberec, nie na beton)
Ked som ho zdvihol, kladivo bolo dole. To mi staci. A fakt ze je to titerna hracka, ktora mala tendenciu mi vypadnut z ruk aj bez stresu je bez diskusie.
Tie vacsie modely , co maju rukovat vyklapaciu ako klucenka su o struhany chlp lepsie , ale nechcel by som to ani zadarmo
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Z NAA som nestrieľal, no som náchylný veriť tomu čo písal Roman. Zaujíma ma ale, že čo musí mať človek na sebe aby NAA ešte skryl a s niečim typu Beretta Bobcat či CZ 92 čo je rovnako (ne)účinný kaliber by bol nápadný.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Roman : neviem co sa stalo ale narazom by ten spustovy mechanizmus nemal "spustit" /nespochybnujem co si zazil/. Geometria ramu zaroven nedovoli aby spust pri pade narazila na rovnu podlozku, cize pokial tam neni kamen alebo nerovnost tak by to spustit nemalo. Samozrejme beriem vsetky namietky ale ako som pisal vyssie po osobnej skusenosti to nezavrhujem.

Zoidberg: Beretu Bobcat a CZ 92 s tym neporovnavaj, z tej 22 WMR to prestrelovalo smrekove dosky rovnako ako 32 ACP a pozri si co to robi v zelatine na youtube - preto pisem ze by som to nepodcenoval /samozrejme to neporovnavam z 40 SW/
K tomu obleceniu - predstav si trening na maraton ked bezis 20 km len v tricku a trenkach..
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"