Zbran, hlavne casti zbrane a sucasti zbrane

agger
častý prispievateľ
Príspevky: 1287
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa agger »

hlavaXX napísal:dakujem za rozsirenie vedomosti a podanie vysvetlenia z pohladu polovnika. ja som z pusky este asi ani nestrelil

z pohladu sportovej strelby z pistole je 300 g polovica vahy pistole
zdvih bez a s tlmicom umiestnenym na konci hlavne podla mna bude ovplyvneny,
pouzitie subsonikov je dost podstatne. inak utlmis vystrel ale buchne ti vylet gule
a tasenie si neviem predstavit vobec
prehrievanie po par vystreloch moze byt znacne lebo sa tam absorbuju vsetky plyny

ideme teoretizovat do inej temy?
Neda mi a musim na to reagovat.
- na niektore zbrane sa montuje nie kompenzator zdvihu ale priamo prachsproste zavazie (napr HK USP Match), takze vaha na konci laufu je pozitivum
- pouzitie subsonikov je niektorimi kalibrami dane od vyroby (.45) a na mnohe ostatne existuje subsonicka varianta. Subsonic SB 9L je velmi prijemny na strelbu a pouzivam ho bezne na sutaziach a na nosenie. Subsonicke strelivo osobne preferujem najma z dovodu moznej obrannej strelby v interieri, kedy chcem minimalizovat zataz na sluch aby som vedel vyhodnotit dalsie riziko/situaciu. Suma somarum subsoniky su bezproblemove.
- tasenie je vecou toho, kto to bude chciet nosit (ak vobec niekto taky je)
- plyny sa po vystrele neabsorbuju, iba spomaluju. A na margo prehrievania je vsetko vecou dizajnu, no ked si vezmes nase moznosti (samonabijacie zbrane) tak vplyv odvodu tepla z VELKEHO povrchu tlmica je nezanedbatelny. Skor sa ti prehreje lauf ako kvalitny tlmic.

Este dodam ze napriek pouzitiu supersonickeho streliva je podstatny pokles akustickeho tlaku pouzitim tlmica radovo v desiatkach percent co moze znamenat ze poklesne na znesitelnu uroven. Videl som integralny tlmic na 50BMG opakovacke kde bol pokles z 139 na 109 dB.

Popravde, Hlava XX uprimne nechapem ako si mohol napisat nieco take. Analogia so strelnymi zbranami je, ako napisal Yarco, zjavna.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

Len si dovolim doplnit aggera v casti "plyny sa po vystrele neabsorbuju, iba spomaluju" o plyny sa najma ochladzuju
no ofence
agger
častý prispievateľ
Príspevky: 1287
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa agger »

Flame on Abakan :twisted:
Nach einem Schuss expandieren die Gase der Treibladung im Inneren des Schalldämpfers, wodurch sie teilweise entspannt werden, ohne dabei Schallenergie direkt an die Umgebung abzugeben. Um die Energie der Gase möglichst effizient abzubauen, bevor sie aus dem Schalldämpfer austreten, enthält das Innere von Schalldämpfern in der Regel Bauteile, die den Strom der Gase hemmen.
zdroj: http://de.wikipedia.org/wiki/Schalldämpfer_(Waffe)

V principe mas aj Ty pravdu, kedze sa jedna o zakon zachovania energie a tlmic sluzi na zastavenie energie plynov a sonickej stopy strely (tu teraz vynecham). Lenze na to aby si ucinne ochladil expandujuce plyny na usti hlavne a tak ich zastavil, by si potreboval chladic s tekutym dusikom a neviemakym prietokom... Preto sa primarne plyny v tlmici spomaluju. Ich nasledne ochladenie v komorach je len sekundarne.

*edit. Je to podobne ako s nafuknutym balonom. Mozes ho prasknut alebo pomaly vypustit...
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

jj :)
Používateľov profilový obrázok
BTV
častý prispievateľ
Príspevky: 1991
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Princip tlmica na zbrani je ten isty ako princip tlmica vyfuku na aute.

Zvuk sposobuju horuce plyny ktore vysokou rychlostou narazia na studeny vzduch.

Takze ak na aute odpadne, prehrdzavie vyfuk, alebo si donho nejaky "Dzafo" navrta par dier, tak je to hned pocut.

Podobne je to pri tlmici kde buffre spomaluju plyny aby tie nenarazily takou velkou rychlostou na studeny vzduch pred hlavnou. Existuje aj "mokre" tlmenie kde sa do tlmica moze davat tekutina na lepsie ochladzovanie plynov, ale rozdiel je zanedbatelny.

Dalsia podstatna vec je strelivo - pokial mas nadzvukove strelivo (rozumej nie subsoniky), tak ti tlmic posobi ako ustova brzda, ale vlastny zvuk vystrelu sa stlmi o 10-30dB a to kvoli nadzvukovemu tresku ktory vytvara strela pri prekonavani nadzvukovej rychlosti.
agger
častý prispievateľ
Príspevky: 1287
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa agger »

Butvin studoval som si nieco malo okolo mokreho tlmica a je to celkom zaujimavy koncept. Samozrejme velmi zavisi na "kvapaline" a efekt je kratkodoby.

Videl som efekt bez a s litiovkou a bolo to znatelne. Pravdepodobne ide o schopnost odparit a naviazat "tazke" molekuly, kedy je energia spotrebovavana na 1, odparenie mediatora a 2, odnos "tazkej" molekuly, cim sa vyraznejsie spomalia plyny.
Používateľov profilový obrázok
hlavaXX
prispievateľ
Príspevky: 238
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa hlavaXX »

skusme sa zamysliet co nasim zakonodarcom na tlmicoch vadi.

Podla mna je to zakazane preto, lebo tlmic stazuje objasnenie priestupku alebo trestneho cinu:
strelba tam kde nemas, pytliactvo, strelba ina ako v NO/KN

podobne ako je zakazana zbran ktora ma vzhlad ineho predmetu, neda sa detegovat detekcnymi pristrojmi, zbraň s úpravami sťažujúcimi jej kriminalistickú identifikáciu...

a v tomto kontexte zakazanie tlmicu nasimi zakonodarcami chapem.
Ale tak ako som pisal v mojom prvom prispevku na tuto temu, podla mna by to malo byt zakazane az ked to das na zbran.
cize stacil by". § 4e) zbraň vybavená zakázaným doplnkom zbrane." bez toho zakazu v (1) Zbraňou kategórie A je zakázaná zbraň, zakázané strelivo a zakázané doplnky zbrane
to ze ho mas doma nie je o nic nebezpecnejsie ako ten valcek na cesto.

Ale naco pouzivaju tlmic ti co ho uz podla vas maju?
Zopar je fanatikov co chcu mat doma vsetko co sa zbrani tyka, ale vacsina si ho zaobstarala prave kvoli tomu pytliactvu a nepovolenej cinnosti. Asi ho nemaju primarne na to aby si chranili usi alebo niekoho nerusili.

a zrejme toto viedlo nasich zakonodarcov aby to zakazali uplne,
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

Potom je tu este aj princip vyuzivany v tlmici, kde hluk sa rusi hlukom - reflexny tlmic.
Nepatrilo by sa tomuto doplnku spravit vlastne vlakno? :idea:
agger
častý prispievateľ
Príspevky: 1287
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa agger »

Hlava XX: Teraz vazne, skutocne ocakavas ze nasi zakonodarcovia postupovali logicky? Preco potom toto nie je zahrnute v EU smeniciach o ZaS, ako napr. nakupka? Pretoze v krajinach ako francuzsko chapu ze to nie je len holivudsky prostriedok pre najomnych vrahov, ale prostriedok ako slusni strelci nerusia svoje okolie.

Strelba mimo strelnicu je priestupok a napriek tomu ze ma znacnu medialnu kapacitu a nie je v nasich zemepisnych sirkach raritny (disclaimer: o ziadnom takom priestupku osobne neviem), nepamatam ze by sa take nieco verejne pretriasalo.

Vsetko ostatne o com hovoris pytliactvo, strelba ina ako v NO/KN (poredpokladam ze hovoris o UMYSELNOM ublizeni na zdravi) je opat ilegalna cinnost, cize je odveci tym argumentovat, kedze nejaka 190ka pachosa od nedovoleneho ozbrojovania, pytliactva alebo vrazdenia neodradi, alebo ako ovplyvni pracu KEU. (osobne si myslim ze pouzitie dalsieho prvku, ktory zanechava na strele podpis je pre vysetrovatelov vitany)

Kazdopadne vsetko o com hovoris je ilegalne a zakon obmedzuje len tych co nan dbaju. Je to rovnako ako so samonabijacimi zbranami: kazda sa da prerobit, len to nerobime kedze to zakon zakazuje. Na druhej strane su povolene a zakonadbali strelci to nezneuzivaju. Pachosi svoje hracky.....

Opatovna suma somarum: politici pozeraju vela filmov a malo pouzivaju hlavu. A my sa tu pokusme udrzat argumenty nad urovnou diskusii na SME.
Používateľov profilový obrázok
hlavaXX
prispievateľ
Príspevky: 238
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa hlavaXX »

agger, neviem ci v tomto pripade postupovali zakonodarcovia logicky , faktom je, ze sa ten zakaz v zakone nachadza a ja som sa snazil logicky prist na to co ich k tomu viedlo. Podla mna je v zakonoch dost logiky.

presne ako si poznamenal, zakon obmedzuje len tych co na neho dbaju.
Tych co ho nedodrziavaju neobmedzuje vobec, pokial sa im na to nepride. Ale ked sa im na to pride moze obmedzit aj ich, dokonca na slobode. A zakaz tlmica napomaha tomu, aby sa lahsie prislo na nepovolenu cinnost alebo aby tito nedodrziavatelia podstupovali vacsie riziko a hrozil im vacsi postih ak sa im na to pride.

Co sa tyka politikov, ti pouziju hocijaky populisticky tah a vyhlasia co sa zapaci vacsine aby tam boli aj dalsie 4 roky. Hlavne u nas takych zopar poznam z televizie :)
Používateľov profilový obrázok
BTV
častý prispievateľ
Príspevky: 1991
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Agger, aj ja som sa tiez o to chvilku zaujmal, ale ako hovoris, efekt mokreho tlmica je len kratkodoby a vo vacsine pripadoch nie je velky rozdiel medzi mokrym a suchym.

Co sa tyka tlmiaceho media, tak je toho siroka skala a najlepsie z toho vychadza tak ako si pisal specialne litiove medium.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

co tak nabuduce nahliadnut do Dovodovej spravy k 190 tam by sme dovody mozno aj nasli?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5203
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Používateľov profilový obrázok
Bauer
častý prispievateľ
Príspevky: 644
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa Bauer »

abakan napísal:co tak nabuduce nahliadnut do Dovodovej spravy k 190 tam by sme dovody mozno aj nasli?
Ja by som si tú dôvodovú správu rád pozrel. Poraď prosím, kde to môžem stihnuť. ďakujem.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"