Veľký brat mieri na internet. Polícia chce údaje užívateľov.

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Jack sam mam A-cko a nemyslim si ze medzi obmedzovanie prostrednictvom elektronickej kontroly patri aj obmedzenie prava branit sa, pod ktore nosenie zbrane spada. Ale to som ta mozno zle pochopil ako si to myslel.

Ak sa informacie ziskane takymto zakonom zneuziju je to velmi zle.
A je pravda, ze u nas je korupcia "narodným sportom" cislo 1 :-(
Ale na druhej strane, keby korupcia nebola taka velka tak slusnemu obcanovi nemozu informacie ziskane prostrednictvom takehoto zakona uskodit. Skor pomozu policajtom jednoduchsie a ucinejsie odhalovat trestnu cinnost.

Tak navrhujem p.Kalinakovi najprv stlacit korupciu na unosnu mieru a potom nech prednesie znovu poziadavku na schvalenie tohoto zakona :-)
A teraz recnicka otazka co je to unosna miera ?
Priklad: Pri prekroceni rychlosti sa mi cielene podari skorumpovat "iba" kazdeho 100-ho policajta co je 1 percentna korupcia :-)
Alebo pri vysetrovani pripadu kde sa z jasneho agresivneho utocnika stane poskodeny iba v jednom zo 100 pripadov.

Ja viem co si teraz myslite, mal by som ist do relacie "Snivajte s nami" alebo zacal brat nejake psychotropne latky, ale lepsie je byt realny optimista ako nahnevany pesimista.
Jack cas ukaze, ale isto uz teraz viem ze kontrola osobnosti bude isto viac a viac prepracovanejsia a o tebe, mne a ostatnych sa bude vediet stale viac lebo vyvoj nezastavis :-) v tomto pripade ide o vyvoj schopnosti pachat neodhalitelny a nepostihnutelny zlocin.
System musi byt na takyto vyvoj dopredu predpojaty,
aby sa jeho stabilita neohrozila a bol pripraveny na takyto pristup zo strany "narusitelov".
Predpojaty znamena ze riesenia v nom (zakony) budu mat napr. IQ 160 kdezto vacsina "narusitelov" bude mat napr. IQ 140.
Pre tych narusitelov nad IQ 160 platia len moralne zabrany a ked ich nemaju tak su postihnutelni len "korupciou" zo strany systemu-zakona
kde policajt ako fyzicky vykonavatel prava zakony "poohyba" na svoju stranu. To je ten jeden z najvyssich ludskych nepisanych zakonov, ktoremu rozumeju vsetci ludia - samozrejme nefunguje to vzdy.
Aj ten najvacsi uchylny masovy vrah moze prezit stastny zivot a zomriet v starobe prirodzenou smrtou napr. v spanku. Ide o to aby takychto pripadov bolo co najmenej, aby uz dopredu ludia vedeli za ked nieco taketo spravia tak ostatni im to "osladia" a urobia z nich topinky.
Scasti to kryje prislovie: "Bozie mlyny melu pomaly ale isto".
Samozrejme to "isto" je tiez skorumpovane ako vsetko na tejto planete :-) ale ved uvidime ako sa civilizacii bude darit na Marse.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Áno BKSL, nepochopil si to. Bolo to o tom, že mnohí ľudia (zrejme vrátane teba) dnes podliehajú presvedčeniu, že prísnejšia kontrola a nabúravanie sa do súkromia, či obmedzovanie niektorých práv a slobôd sú trendy dnešnej doby a preto sa im jednoducho nedá vyhnúť. Ale to je omyl. Tieto snahy sú staré, veľmi staré. Menia sa len nástroje. Občianska spoločnosť s nimi však posledných 100 - 150 so striedavým úspechom bojovala. A ten boj určite má zmysel a netreba ho vzdávať.
Samozrejme, že napríklad v záujme zachovania bezpečnosti občas treba o kúsok ustúpiť z pozícií, no nie celkom rezignovať. Navyše Slovensko nie je USA, naša polícia nie je FBI a SIS nie je CIA či NSA, aby dokázali v takom veľkom meradle efektívne spracovať a využívať získané informácie. A už vôbec nedokážu zabrániť ich zneužitiu. Už sa opakujem, ale práve preto je tento návrh podľa vyslovene škodlivý. A BKSL, prepáč, neber si to osobne, ale tvrdenie, že: "keby korupcia nebola taka velka tak slusnemu obcanovi nemozu informacie ziskane prostrednictvom takehoto zakona uskodit. Skor pomozu policajtom jednoduchsie a ucinejsie odhalovat trestnu cinnost" je veľmi, ale veľmi naivné a odkazuje na neznalosť problematiky.
arminius
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa arminius »

Jack

ale tvrdenie, že: "keby korupcia nebola taka velka tak slusnemu obcanovi nemozu informacie ziskane prostrednictvom takehoto zakona uskodit. Skor pomozu policajtom jednoduchsie a ucinejsie odhalovat trestnu cinnost"
Každý človek je korupčný :!: :!: :!: Závisí však len od toho , aká je jeho hodnota , t.j. na akú sumu sa cení :!: :!: :!:
Príkladov z praxe je požehnane :twisted:
Jack
moderátor

Arminius, obávam sa, že si nepochopil, v akej súvislosti som písal o tej naivite. Prečítaj ešte raz a pozorne, možno potom budeš so mnou súhlasiť. A možno aj nie. Ale aspoň uvidíš, že nespochybňujem tvrdenie, že každý je korupčný, ako sa mylne domnievaš.
:wink: :D
AKI
expert
Dátum registrácie: 22 years 10 months

Príspevok od používateľa AKI »

Takyto zakon je podla mna uplne na nic. Ako tu Jack uz pisal policia nebude schopna spracovat tolko informacii a bude to len na skodu.
Ak existuje podozrenie, tak je mozne aj pomocou dnesnych zakonov ucinne zasiahnut.

Mozno by bolo aj rozumne najpr si navrh zakona precitat, mozno to co pisu v novinach je riadne nafuknute a skreslene.
arminius
častý prispievateľ

Jack
Ale aspoň uvidíš, že nespochybňujem tvrdenie, že každý je korupčný, ako sa mylne domnievaš.
Nie , nie , chápem Ťa dobre , mojím príspevkom ho ešte viac zdôrazňujem , žiaľbohu :!: No česť výnimkám :!:
arminius
častý prispievateľ

enemyop
Našim médiam neverím ani slovo.
Jack
Ale aspoň uvidíš, že nespochybňujem tvrdenie, že každý je korupčný, ako sa mylne domnievaš.
Nie , nie , chápem Ťa dobre , mojím príspevkom ho ešte viac zdôrazňujem , žiaľbohu No česť výnimkám
No som zvedavý , čo povieš na toto , čas cca 13 - minúta novín :

http://televizia.joj.sk/tv-archiv/krimi ... 43054.html

Panzer prepáči / a určite dá odpoveď , možno aj ostrú /, ale toto je už fakt na smiech , či na plač :!: :?: To ozaj nevedel zabezpečiť televízor :?: Podľa môjho názoru mohol zobrať ten svoj z kancelárie :!: :!: :!:
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

arminius

Kolega mi len spomenul, že musel tú vec odročiť, ale nič bližšie mi nevysvetľoval. Spýtam sa, čo to bol za problém.

BTW: Svoj televízor z kancelárie vziať nemohol, pretože ani v jednej kancelárii sudcu televízor nie je. Písací stôl, otáčacie kreslo, skrine na spisy, dve obstarožné kreslá pre návštevy a z domu donesené rádio. Tak vyzerá bežná kancelária sudcu. Ak si ju niekto predstavuje honosnejšie, treba pozerať menej amerických filmov a zájsť na slovenský súd :? 8) .
arminius
častý prispievateľ

Panzer
Písací stôl, otáčacie kreslo, skrine na spisy, dve obstarožné kreslá pre návštevy a z domu donesené rádio. Tak vyzerá bežná kancelária sudcu. Ak si ju niekto predstavuje honosnejšie, treba pozerať menej amerických filmov a zájsť na slovenský súd

1. Tie filmy beriem aj ja z rezervou :!: Len sa mi to proste nechce veriť , hlavne ten dôvod ohľadom zabezpečení televízora :!:
2. Tak to som potom ja mal lepšie vybavený kancel a pritom som nebol na vysokej funkcii . TV prímač som ale nemal :!: :!:
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

arminius

Takže z prvej ruky. Pojednávanie bolo odročené pre úplne iný dôvod a ten TV bol len spomenutý v tom zmysle, že na odročené pojednávanie bude zabezpečený TV, pretože bude potrebné prehrať pripojené videozáznamy.

Čo si z toho vytiahla Jojka si mal možnosť vidieť včera.
arminius
častý prispievateľ

No tak sorry :!: :lol:
Človek je aspoň v obraze . Mám v rodine sudkyňu , no s ňou sa nedá hodiť veľmi reč a popravde , ani nejak zvlášť nechcem :!: :!:
kriznik
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa kriznik »

inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Priklad ako pouzitie informacii chapem ja:
Som policajt - mam objasnit pripad lupezneho prepadnutia so strelbou.
Viem kde sa to stalo a kolkej.
1. Zistim priblizny popis pachatela a zbrane ak je to mozne
2. Ak pachatel zanechal DNA spracujem ho
2. Zistim ci miesto nesnimala nejaka kamera
3. Zistim ake telefony boli aktivne v danej oblasti
4. Ak mam k dispozicii strelu zistim o aku islo zbran
5. Vsetky zadane udaje porovnam v databaze
6. Pouzijem akekolvek informacie, ktore budem mat k dispozicii
6. Zaujima ma konecny efekt a to uspesne vyriesenie pripadu

Toto je len taky ulet, ale celym tym chcem iba poukazat na to ze policajt sa potrebuje k existujucim informaciam dostat co najrychlejsie a dostat sa k maximalnemu mnozstvu informacii.
T.j. aby si "skladacku" jeho pripadu zoskladal co najrychlejsie a najlahsie.
Jednoducho povedane - cim ma viac overenych informacii tym skor pripad uspesne "zosklada" - vyriesi.
"Elektronicke stopy" v dnesnej dobe zanechava vela ludi tak preco ich nespristupnit vysetrovatelom, ktori ich pre efektivne vykonavanie svojej prace potrebuju.
Aj uz spominana korupcia v ozbrojenych zlozkach by sa ovela lahsie odhalovala keby skorumpovany policajt netusil ze ho vysetruje kolega v jeho blizkosti, ktory by mal pristup k informaciam o nom a zaroven by mal "nazivo pred sebou psychologicky profil" lebo by sa s nim stretaval osobne. Dufam ze vacsina policajtov nesla k policii kvoli moznosti zneuzitiu pravomoci verejneho cinitela a verim ze skorumpovany policajt je trnom v oku celemu PZ.
Jack
moderátor

BKSL, čítam, čítam a mám otázku: nemáš stále trochu skreslenú predstavu o tom, čo vlastne chcela polícia zmieňovaným návrhom docieliť? Všetky body tvojho príspevku sú síce OK, ale netreba nový zákon, aby sa mohlo ísť podľa nich. Veď podľa nich to ide i dnes. Ak niečo treba, tak sú to kvalifikovaní ľudia a techncké zabezpečenie a nie nové kompetencie.
Ten návrh zákona je zlý preto, že by umožnil dlhodobo sledovať záujmové osoby, najmä ich elektronickú komunikáciu, pričom o tom, kto tieto osoby sú, ako dlho, z akého dôvodu a ako intenzívne ich treba špicľovať by rozhodoval len a len policajt, resp. policajný funkcionár. Nebudujme si tu zbytočne policjaný štát, nechajme povoľovanie v rukách sudcov, tak ako je to dnes.
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Presne tak, nato su sudy a prokuratury. A ked policia potrebuje niekoho monitorovat, nech si ziada povolenia od nich. Inak sa to bude cele zneuzivat. A vzhladom nato, ako je policia v dnesnej dobe kriminalizovana, staci spomenut nedavne pripady, kde maju aj prislusnici problemi so zakonom, tak to vrha zly tien na cely PZ. Preto nevidim dôvod, aby sa im zvysovali kompetencie, ked sudy a prokuratury pracuju pomaly, tak problem treba hladat tam.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"