Vlastná zbraň v SBS

inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Otázka v normálnom štáte predsa nemôže znieť prečo áno, ale prečo nie? Lebo rovnaká "realita" ktorá ukazuje, že súčasná výzbroj sbs postačuje môže ukázať, že civilom stačia plynovky či niečo podobné. Čo má k dispozícii UOÚČ je v tomto prípade dosť irelevantné, neplatí žiadne pravidlo, že štátna zložka na tom musí byť lepšie ako súkromná firma, plus UOÚČ či v prípade potreby môže tie samopaly nafasovať, prečo by tú istú možnosť nemohli mať aj súkromný sektor? To že sa im to povolí, neznamená, že to hneď všetci budú robiť.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

Zoid: teoretizuješ :) , ale kľudne navrhni nejakému pánovi poslancovi, aby podnikol v tomto smere patričné kroky, počítam, že sa to nedostane ani do výborov. :wink:
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

To že tu ideálne fungujúci systém nemáme sa nemusíme baviť a či by nejaký poslanec bol ochotný je zas úplne irelevantné, poslanec je človek ktorý musí zbierať popularitu, podľa toho sa správa a podľa toho pracuje, plus často ešte presadzuje nejaké vlastné potreby...

Čo mi ale vadí, že bežný človek sa uspokojí s tým, "veď takéto práva nám stačia", pokiaľ nie je jednoznačný dôvod na obmedzenie niečoho tak by to malo byť povolené. Preto nevidím problém v tom aby SBSky či dokonca všetci držitelia ZP (aké kacírstvo!!!) mali právo vlastniť automatické zbrane.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

osobne si myslím, že obmedzovanie počtu samočinných zbraní v civilnom sektore má aj hlbší význam pre štát. To, že tieto zbrane môže držať iba OZ a potom už len subjekty s výnimkou a licenciou má určite význam aspon v tom, že proti zložkám hájacim právo a poriadok(vlastniacim tieto zbrane) nebude stáť rovnaká armáda civilov.

Ale možno sa mýlim. Je to len moja úvaha
Akira
prispievateľ
Príspevky: 443
Dátum registrácie: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa Akira »

kludne by aj civilisti mohli mat samocinne zbrane.ale v drzbe,nie na nosenie.akonahle by bol chyteny mimo svojho pozemku/nehnutelnosti aj so zbranou,automaticky by bola skonfiskovana a prepadla statu
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Peterson: hlavná chyba v tej myšlienky je tá, že neviem prečo by civili vo väčšom množstve išli proti ozbrojeným zložkám hájacim právo a poriadok. Bohužiaľ často začínajú revolúcie práve tak, že sa použijú OZ proti svojim občanom - bezbranným. Tu by síce civili šli proti ozbrojeným zložkám, ale nie hájacím právo a poriadok.

Akira: na Slovensku už mnoho civilistov automatické zbrane nosí a v momente ako prijmú Rumunsko a Bulharsko do Schengenu bude tých civilov ešte oveľa viac. Bohužiaľ to nie sú tí civilisti čo splnili podmienky bezúhonnosti atď...

Poprosil by som moderátora či by z tohoho neurobil samostatnú tému "Povolenie automatických zbraní na ZP" alebo tak nejako, s prípadným hlasovaním koľko ľudí by bolo za a koľko proti.
inspiring_swanson

Príspevok od používateľa inspiring_swanson »

Akira: to s tym pozemkom myslis tak, ze nesmel byt taky drzitel samocinnej ist mimo pozemku s NABITOU zbranou ze? Cize transport na strelnicu v pohode, nie?
Akira
prispievateľ
Príspevky: 443
Dátum registrácie: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa Akira »

Lukee1811: ano,prepac,zle som sa vyjadril.samozrejme,na strelnicu sa zbran nejako preniest musi.
friendly_margulis

Príspevok od používateľa friendly_margulis »

co tu splietate skup zbrojaku a to ze on ma svoju sukromnu zbran ked chces mat zbran v na objekte na ktorom strazis a nemas ZP skup A tak sa dohodni zo svojim zamestnavatelom nech zbran od teba odkupi a ti ju budes moct nosit viditelne len uz nebude tvoja ale bude napisana na SBS u ktorej si zamestnani inac sa to urobit neda
Používateľov profilový obrázok
71Jany71
častý prispievateľ
Príspevky: 1139
Dátum registrácie: 13 years 6 months

Príspevok od používateľa 71Jany71 »

Lenže zamestnávateľ musí mať zbrojnú licenciu. A to väčšina SBS nemá....hlavne nie tie malé.
Používateľov profilový obrázok
733thunder
prispievateľ
Príspevky: 228
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa 733thunder »

peterson napísal:Ja som niekolko rokov chodil do skúšobných komisií za OR PZ na preukaz odbornej spôsobilosti a pokiaľ viem- v zmysle platného zákona o Súkromnej bezpečnosti pracovník SBS v službe na stráženom objekte nemôže mať pri sebe svoju súkromnú zbraň ak SBSka funguje cez hromadný ZP a disponuje služ.zbraňami. Starý zákon také niečo poznal vzhľadom napr. na fin.možnosti začínajúcich SBS. Nakoľko sa ale trh presýtil všelijakými SBSkami a bolo to treba "prečistiť"- do nového zákona o Súkromnej bezpečnosti sa vložili rôzne sprísňujúce ustanovenia ako pre zamestnancov- tak i pre prevádzkovateľov.
Jedným z podstatných zmien je vylúčenie možnosti slúžiť so svojou zbraňou ak už firma nemá hromadný zbroják. Tým z hry vypadli firmy, ktoré šetrili na nákupe zbraní a rovnako sa tak vyselektovali hráči na úseku ozbrojených ostráh objektov.
Sú jasne stanovené pravidlá pri strážnej službe so zbraňou, prevádzkovateľ tam má zákonom uložené presné podmienky- ako to musí fungovať. Preto dnes nájdete omnoho menej objektov, kde sa slúži so zbraňou.

Osobitne upozorňujem na sankcie a porušenia zákona o Súkr.bezpečnosti ako pracovníkmi SBS tak i prevádzkovateľmi. Sú tam dosť slušné pokuty už za niektoré pochybenia zamestnanca a u prevádzkovateľov to ide do pekných čísel.

Ak sa mám dotknúť polemiky ohľadne zákonnosti skrytého nosenia súkromnej zbrane počas služby u prac.SBS- ja tomu rozumiem takto:
-podmienky nosenia podľa zákona o Zbraniach a strelive nezakazujú resp. neupresňujú podmienky nosenia a používania u pracovníkov SBS. Totiž pri super rýchlej novele pozabudli, že existuje už niekolko rokov zákon o súkromnej bezpečnosti, ktorý zmenil podmienky, ktoré priamo súviseli so skupinou ZP písmeno C. Teda v praxi už niektoré SBSky nemajú hromadný zbroják a nedisponujú zbraňami . Vrámci skupiny C fungujú napríklad Mestské Polície, ktoré majú svoje zbrane a ich pracovníci musia mať ZP minimálne skupiny B a C alebo A a C, aby mohli riadne vykonávať prácu. Čo viem, tak v BA si do každej služby nafasuje pracovník MsP služobnú zbraň a používa ju na základe ZP sk.C.
Tak mi to aspoň objasnoval býv.kolega, ktorý tam robí.
Takže podľa môjho skromného názoru je pracovník SBS v prvom rade povinný plniť podmienky zákona o Súkr.bezpečnosti, ktoré priamo upravujú jeho fungovanie. Jeho legálny zbroják i skupiny A spolu so súkromnou zbraňou je druhoradý. Vrámci situácie v NO žiaden zákon neporuší, ale skôr príde k tomu, že ho doprcá kontrola za vyššieuvedené veci.
Je aj zopár príslušníkov PZ, ktorí v službe nosia pri sebe aj súkr.zbraň. Porušujú tým interné nariadenie MV SR, ale v situácií, kedy budú môcť legálne použiť zbraň- je stanovený postup- najprv použiť služobnú, potom súkromnú. Samozrejme podmienky NO to celé menia.
Je to sice starsi prispevok,ale neda mi nereagovat. Pokial ja viem,tak svoju zbran mozem nosit do SBS pokial ju nosim skryte. Samozrejmostou je ZP skupiny A a pouzitie iba v krajnej nudzi alebo nutnej obrane. Zakon o SBS totiz hovori ze mozem pri vykone fyzickej ochrany pouzivat iba zbran na ktoru ma zamestnavatel zbrojnu licenciu, ale je tym myslene to ze pokial nema licenciu na sapik, ale iba na pistol,moze mi dat pistol, ludovo povedane. 8)
Používateľov profilový obrázok
733thunder
prispievateľ
Príspevky: 228
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa 733thunder »

cipik napísal:co tu splietate skup zbrojaku a to ze on ma svoju sukromnu zbran ked chces mat zbran v na objekte na ktorom strazis a nemas ZP skup A tak sa dohodni zo svojim zamestnavatelom nech zbran od teba odkupi a ti ju budes moct nosit viditelne len uz nebude tvoja ale bude napisana na SBS u ktorej si zamestnani inac sa to urobit neda
SBS-ka si moze tvoju zbran dokonca prenajat ak ma licenciu, a ak mas ZP skupiny C moze Ti ju dat pocas sluzby ako sluzobnu zbran. 8)
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

ak by si pozorne prečítal niektoré staršie príspevky- našiel by si drobné detaily. SBS musí na strážených objektoch dodržiavať všetky ustanovenia zákona 473/2005. Inak povedané- strážne stanovište a aj samotní strážnici musia byť v súlade s požiadavkami a predpismi podľa uved.zákona. Takže nosenie súkromnej zbrane skryto neni obmedzené- ALE pokiaľ dokumentácia na strážnom stanovišti nič nehovorí o tom, že sa na objekte slúži so služ.zbraňami a inými vec.bezpečn.prostriedkami- tak na tom stanovišti nemôže kontrola nájsť veci, ktoré nepozná povinná dokumentácia strážneho stanovišťa príslušnej SBS, ktorá tam vykonáva ochranu-prípadne sa nemôže stať, že strážnik sa bude hrať na kovboja so zbraňou a k niečomu dojde.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"