LOS-SK - Pravidlá

Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 6 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Kolimator je ok, ale moja P1 so zaslepkou, ktoru nosim je "nepovolena uprava" ... sice mam o dovod viac kupit dalsiu kratku zbran ale ajtak :)
Miro389
častý prispievateľ
Príspevky: 827
Registered for: 14 years 7 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

Kecup prid na ipsc, tam su pravidla jasne dane, a mozes sa porovnat.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

ketchup napísal:... kolimatory poskytuju neskutocnu vyhodu nielen ludom so zrakovou vadou - nemusis riesit zrovnanie mieridiel mas iba jednu bodku. takisto mozes pri strelbe mat obe oci otvorene. strielal som len kolimatorom na montazi na prednej liste ale s mieridlami sa to neda ani porovnat ...
Obe oči otvorené môžeš samozrejme mať aj pri pevných mieridlách, dovolím si dokonca tvrdiť že väčšina dynamických strelcov ich aj otvorené má resp. sa o to snaží.
Znova opakujem - treba rozlišovať veľký tubusový kolimátor montovaný na ráme a minikolim uchytený na závere. Ten prvý väčšinou na kompenzovanej open búchačke, ten druhý na bežnej CCW zbrani, často kompakte.
Minikolimátor z každým výstrelom opisuje dráhu záveru a strelec (na rozdiel od pevných mieridiel) vždy stráca bodku zo zorného poľa. Rozhodne si netrúfam povedať, že z pohľadu rýchlosti streľby sú neporovnateľné s pevnými mieridlami, ich výhody sú v niečom inom. Odporúčam popátrať na webe po reálnych skúsenostiach.

Kolimátory vs. LOS by som za mňa uzavrel asi takto - minikolimátory á la RMR sa vo svete CCW pomaly etablujú a na tom nič nemení fakt, že na SK sú (hlavne vďaka kúpnej sile a dostupnosti) zatiaľ raritou. Ak ich niekto nosí, nevidím dôvod mu neumožniť si s takou zbraňou streliť LOS. Navyše som presvedčený, že ktokoľvek sa na súťaži objaví s klasickým open kolimátorom, nestretne sa s pochopením hlavného rozhodcu (bod 2.1 pravidiel). Bodka.


Určite sa zhodneme v tom, že neférový prístup niektorých strelcov nepoteší.
Ako písal Miro389, ak sa chceš čo najobjektívnejšie porovnávať, choď si streliť IPSC. Je to čisto športová súťaž s jasnejšie definovanými pravidlami. LOS trocha mixuje šport aj obrannú taktiku a už z princípu nie je vhodný na nejaké exaktné porovnávanie (o rôznych "módoch" nastavenia strelca som už písal inde). Keby to bolo na mne, v LOSke by som nerobil žiadne záverečné poradie a vyhodnotenie, ale to by mnohých ľudí asi nebavilo. :wink:
Používateľov profilový obrázok
Hektor
častý prispievateľ
Príspevky: 667
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa Hektor »

IPSC som si skusil raz a nie je to pre mna, ale tuto sezonu si strelim par sutazi.
Mam radsej realnejsie situacie a sam za seba strielam LOSku s buchackou ktoru mam na pase, strielam rozvazne a co najmenej nabojov, lebo si to chcem skusit ako by som to riesil v skutocnosti.
Dost mi na gune prekaza packa poistky, tak som ju odobral, ale na sutaz ju musim nahodit :(
sano2
častý prispievateľ
Príspevky: 673
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa sano2 »

Grand Power robí záslepku poistky štandardne, to mať môžeš. Zakázané sú úpravy typu home made. Takže ak si dáš záslepku originál od výrobcu podobne ako si dáš originál predlženú pätku zásobníka čo vyrába výrobca a GP ich robí štandardne tak ti nikto nič nepovie.
nefo
prispievateľ
Príspevky: 127
Registered for: 11 years 8 months

Príspevok od používateľa nefo »

ja mam uz len jednu otazku na strelcov a sutaziacich
Vzhladom k tomu ze rozhodcovia nemozu byt vsade a stale preco ked sutaziaci vidia a pocuju ze sa skupinka strelcov, alebo jeden strelec oboznamuje svojich kamaratov kde na stagi su terce a ako maju ist, rovno mu nieco nepovie sam alebo to hned neoznami niektoremu rozhodcovi aby to riesil?
radsej po skonceni sutaze ked za A) tam uz nikto nieje
B) na webfore par dni po sutazi
ked uz nikto nemoze nic spravit, hovori o neferovosti.
Bud to ani nehovorte alebo to povedzte nahlass aj s ukazanim na dotycneho hned a garantujem ze rozhodcovia to budu riesit podla clanku 19 alebo podla clanku 38.1.6
ketchup
prispievateľ
Príspevky: 279
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa ketchup »

Miro389 napísal:Kecup prid na ipsc, tam su pravidla jasne dane, a mozes sa porovnat.
to by ale ipsc nemohlo byt pre mna zakliate :) vzdy ked kontrolujem kalendar na shootingarea.eu je sutaz bud este s nepovolenou registraciou alebo beznadejne plna. ci uz cachtice alebo novy tekov ktore su este v rozumnej vzdialenosti a organizuju level 0/1 ani raz som sa nezmestil :)
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

nefo napísal: oboznamuje svojich kamaratov kde na stagi su terce a ako maju ist, rovno mu nieco nepovie sam
Na LOS-SK chodim len do PO, lebo jikde v regione sa ine LOSky nerobia. Zvacsa este naadrenalinovany a menej skuseny strelec sa chce podelit o skusenost a vzdy ked som bol pri tom ho zastavil niekto. Zvacsa ja.

Vela ludi nechodi vyhravat ale strelit si nieco co si nevie natrenovat. Takze tak ako nechces vediet koniec filmu predtym ako si ho pozries sam, tak nema zmysel dopredu vediet ako situacia bude vyzerat. Potom je to viac uz o sutazi a tam je lepsie ist sa preverit na IPSC.
nefo
prispievateľ
Príspevky: 127
Registered for: 11 years 8 months

Príspevok od používateľa nefo »

Mesi nebolo to myslene na teba.
Ja chodim na LOSKy len na zapad (co sa dufam coskoro zmeni) a ano aj tu je dost ludi co chodia skusit si nieco co sami nemozu ale najdu sa aj particky co si navzajom hovoria ako maju ist. Boli sme na to upozorneny viac krat (napr aj na poslednej loske v DM ARMY) bohuzial az po skonceni ked vsetci odisli.
A bohuzial skodi to celej LOSke, nehovoriac ze ak to beriem ako sutaz nechapem preco sami ochotne davaju vyhodu inym, a v tom pripade ani vysledky nemozu byt relevantne.
Ti o kom je rec urcite vedia.
Používateľov profilový obrázok
telra
častý prispievateľ
Príspevky: 2875
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa telra »

pani za seba vravim, ze ked to uvidim/budem pocut, davam bez milosti DQ.
Ale treba si uvedomit ze rozhodca nemoze byt vsade, napr. v DM Army v trencine byvaju 3 rozhodcovia a pomocnici tiez tak 3. Su nonstop na stage-och a nevedia co sa deje vonku. V Cachticiach je ich viac ale tam je aj viac stagov a su vacsie, narocnejsie na ludske zdroje.

Takze treba byt proaktivny.
Ako mne je jedno ze si oni dokafru zazitok a potom si honia ego nad casom. Mne vadi ze kazia zazitok a deptaju ostatnych sutaziacich.
sano2
častý prispievateľ
Príspevky: 673
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa sano2 »

povedať ostatným v tom adrenalíne čo pokazil v tom ošiali je jedna vec, druhá vec je v ošiali ukazovať video zo stageu :D
Používateľov profilový obrázok
mrzo
častý prispievateľ
Príspevky: 860
Registered for: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa mrzo »

Ten osial poznam, uz som par ludi musel zastavit aby mi neprezradili nieco zo situacie, stane sa... O stagoch sa rozpravame, rozpravame sa este na LOSke, ale az po tom, co to vsetci odstrielame. Osobne si nenecham pokazit zazitok tym, aby som zistoval kadejake info o situaciach. LOS chodim strielat, aby som sa zabavil a nieco sa pri tom naucil. Nechcem LOS nejako dehonestovat, ale ja ju osobne ako sutaz neberiem, kto chce dravo sutazit a hadat sa o kazdu stotinu sekundy, je tu IPSC...
ketchup
prispievateľ
Príspevky: 279
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa ketchup »

yarco napísal: Kolimátory vs. LOS by som za mňa uzavrel asi takto - minikolimátory á la RMR sa vo svete CCW pomaly etablujú a na tom nič nemení fakt, že na SK sú (hlavne vďaka kúpnej sile a dostupnosti) zatiaľ raritou. Ak ich niekto nosí, nevidím dôvod mu neumožniť si s takou zbraňou streliť LOS. Navyše som presvedčený, že ktokoľvek sa na súťaži objaví s klasickým open kolimátorom, nestretne sa s pochopením hlavného rozhodcu (bod 2.1 pravidiel). Bodka.
len zadam do googlu ipsc modified ktore bolo limitovane velkostou meracej krabice a co na mna vypadne? minikolimatory ci uz na prednej montazi alebo v rybinovej drazke... bola toho plna prdel http://www.sviguns.com/img/doctor_box_350_280.jpg

cize zrusena ipsc divizia uz pod bod 2.1 nepatri? pri kolimatore pravidla nerozlisuju ci je povoleny tubusovy alebo iba otvoreny ramovy takze na zaklade coho ten rozhodca rozhodne? aj na velke kolimatory su puzdra ktore splnaju los pravidla :)
cubitko
častý prispievateľ
Príspevky: 1270
Registered for: 13 years 5 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Minikolimatory na CCW a LOS. Podla na je to skor nevyhoda ako vyhoda, takze preco to nepovolit ked to niekto nosi. Yarco to tu uz napisal, s minikolimatorom je extremne tazke sledovat celu drahu bodky, s muchou to ide lahsie.
Otvorene oci - ono niekto este v dnesnej dobe striela s jednym okom zavretym? (mimo mierenkarov)

Radenie - nieje radenie ako radenie, sem tam si to organizatori zapricinia tak trosku sami.
Sam som na LOS poradil chalanom, ze konverzia KPOS alebo RONI (neviem ktora to bola) ma kolimator nastreleny 10-15 cm dole a 10-15 cm dolava. V realnej situacii by som totiz obetoval tych 10 sekund na to, aby som Glock z tej konverzie vybral, tam je aspon velka sanca ze to pojde tam kam ukaze mucha.
Ono totiz netrafit na 10 metrov 2 velke popre po sebe, to uz vcelku naserie, hlavne ked si mal bodku tesne pod hlavou popra. Nehovoriac o takmer full charlie zasahoch v papierovych tercoch z danou cinskou smakovinou.

Mne bolo tiez poradene kolegom, ktore 3 terce niesu terce aj ked tak vyzeraju, priznavam. Bolo to na tom stagy, kde boli k figurinam prilepene noze,pistole alebo mobily. Na papieri to vyzera ako skvely napad, ale v reale to bolo cele zle, bez urazky. Tam neslo uz ani o vyhodnocovanie tercov, ani o to kto ako striela a kryje sa pri tom, ale skor o to kto ma aky orli zrak, aby uvidel na 20 metrov co sa to skryva v tej guci lepiacej pasky na zadnom terci.. Noze a pistole nalepene v totalne neanatomickych polohach, ktore ani naznakom nezodpovedali tomu ako by drzal skutocnu zbran pachatel - a podla toho by si to v reale precital. Rozumnejsie by uz asi bolo vytlacit a nalepit na terce postavy s realnymi tvarmi drziace zbrane v realnych polohach... bolo by to asi lepsie, nez ich lepit lepiacou paskou k "ramenu" terca. .. just my 2 cents.

... ale ano uznavam, ze ukazovat video zo stagu je trosku silna kava.

PS: IPSC strielam so Shadowom, na LOS beriem vyvetrat Glock. Nejaky extra rozdiel v casoch medzi nimi na LOS nevidno, je tam malo prenosov a na splite stratis tak 0,1-0,2 sekundy
Používateľov profilový obrázok
telra
častý prispievateľ
Príspevky: 2875
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa telra »

Dámy a páni, do pozornosti si dovolujeme dať nové pravidlá pre ročník 2017. Zoznam zmien nájdete tu: http://www.los-sk.sk/index.php/rulebook/changes, celé pravidlá tu: http://www.los-sk.sk/index.php/rulebook/index
Zmeny nie sú nijako komplikované. Veríme, že Vás väčšina poteší.
Akékoľvek otázky môžete smerovať sem, na facebook alebo do emailov. Radi zodpovieme.
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"