Medzirezortné pripomienkovanie novely zákona / r. 2018

Používateľov profilový obrázok
mabo
častý prispievateľ
Príspevky: 637
Registered for: 11 years 4 months

Príspevok od používateľa mabo »

strýko Walther napísal:...., ze dokumenty z EU maju vacsinou odporucaci charakter a narodna legislativa je nadradena....
to som si myslel aj ja, ale mýlil som sa... :(
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1880
Registered for: 8 years 6 months

Príspevok od používateľa d-s »

mabo, vitaj v protektorate ;)
Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 4 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Čl. 7 ods. 2 Ústavy
Slovenská republika môže medzinárodnou zmluvou, ktorá bola ratifikovaná
a vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom, alebo na základe takej zmluvy preniesť výkon
časti svojich práv na Európske spoločenstvá a Európsku úniu. Právne záväzné akty
Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej
republiky. Prevzatie právne záväzných aktov, ktoré vyžadujú implementáciu, sa vykoná
zákonom alebo nariadením vlády podľa čl. 120 ods. 2.
takže bohužiaľ, všetky nariadenia EU sú nadradené našim zákonom, respektíve naše zákony sa musia/mali by sa prispôsobiť.. Jedna z podmienok pre vstup do EU
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

pokial viem, nebola to podmienka pre vstup do EU. Dostalo sa to do ustavy az podpisanim Lisabonskej zmluvy, ktoru podpisal sudruh Fico.
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa erebos »

Romadur : a este treba doplnit "Lisabonsku zmluvu"
https://sk.wikipedia.org/wiki/Lisabonsk%C3%A1_zmluva
Prave jej prijatim sme sa stali vazalmi velkych statov. Do jej prijatia mal kazdy clensky stat EU pravo veta o ktore dnom platnosti Lisabonskej zmluvy prisiel.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

matus: myslíš si, že keby bola pri moci ina vláda, Lisabonsku zmluvu by nepodpisali?
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

na to ti neviem odpovedat, a je to v podstate uplne jedno.
Co viem povedat je to, ze pri podpisovani Lisabonu neurobili pre svojich obcanov maximum co mohli, detto pri schvalovani eurovalovu.
Dalej, neurobili pre svojich obcanov ani len minimum, ked sa na pode naseho predsednictva prejednavala pre nas podstatna smernica.
A ked sa objektivne pozerame na navrh tohoto zakona, ktory je restriktivnejsi ako smernica, co pozitivne si o tejto garniture mozme mysliet?

Teraz maju moznost dokazat, ze im ide o obcana, o spravodlivost, o princip. Zatial dokazuju pravy opak.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa peterson »

už sme v politike- ale mám zato, že každá vláda by akceptovala diktát z EU štruktúr. Je nepochybné, že Smer sa x krát zachoval farizejsky až vazalsky- ALE inak by tomu nebolo ani za inej vlády- na to môžme vziať jed.
Posledné hlasovanie SAS ohladne Marakešu jasne ukázalo, aký postoj deklaruje strana, ktorá chce riadiť štát.

Ty si si osvojil rétoriku združenia LT, ktoré viac krát argumentačne pohorelo na pôde PPZ. Legislatívne zmeny na úseku zbraní majú konkrétne dôvody. Aj mne sa nie všetky zmeny páčia, MÁM ale zmysel pre realitu na rozdiel od iných.
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Príspevky: 2140
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Myslím, že aj takto by sa dali upraviť predovky. Splnili by sme literu smernice, zachránilo by to reneactorov historických bitiek a zároveň by zostali v kat. C, podliehali ohlasovacej a evidenčnej povinnosti. No neboli by na ZP.

Kód: Vybrať všetko

1. V § 12 ods. 1 sa za slová „ Zbraň kategórie C, “ vkladajú slová „s výnimkou  zbrane uvedenej  v § 6 ods. 1  písm. f),“ 


 36.  V § 14 ods. 1 prvej vete sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: „pri zbraní uvedených v § 6 ods. 1  písm. f)  a § 7 ods. 1 písm. a), d) a i) musí mať fyzická osoba zároveň aj miesto pobytu na území Slovenskej republiky, to neplatí, ak ju do vlastníctva nadobudne na základe zbrojného sprievodného listu podľa § 41.“. 
 
37. V § 14 ods. 1 druhá veta znie: „Držiteľ skupiny A až C zbrojnej licencie vedie evidenciu o nákupe a predaji zbraní uvedených v kategórií C § 6 ods. 1  písm. f) a  kategórie  D a držiteľ skupiny D zbrojnej licencie vedie evidenciu o zbraniach kategórie C v § 6 ods. 1  písm. f) a kategórie  D uvedených v § 7 ods. 1 písm. i) prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel v rozsahu údajov podľa § 35 ods. 1 písm. k) prvého bodu.“. 
 
38. V § 14 ods. 2 sa za „Ten, kto nadobudne vlastníctvo zbrane“ pripájajú tieto slova:  „kategórie C uvedenej  v § 6 ods. 1  písm. f),“  a  slová „písm. d)“ sa nahrádzajú slovami „písm. a), d) alebo písm. i)“ a na konci sa pripája táto veta: „V prípade nadobudnutia vlastníctva zbrane dedením začne lehota plynúť dňom, keď rozhodnutie súdu o dedičstve nadobudlo právoplatnosť.“. 

39. § 14 sa dopĺňa odsekmi 3 a 4, ktoré znejú: „(3) Ten, kto previedol vlastníctvo zbrane kategórie C uvedenej  v § 6 ods. 1  písm. f) a kategórie  D uvedenej v § 7 ods. 1  písm. a), d) alebo písm. i), je povinný písomne ohlásiť prevod vlastníctva zbrane a odovzdať preukaz zbrane do siedmich pracovných dní od jeho uskutočnenia policajnému útvaru podľa miesta pobytu; písomné ohlásenie musí obsahovať údaje uvedené v § 9 ods. 2 písm. a) a c), výrobné číslo zbrane a dátum predaja. 
 
(4) Vlastník zbrane kategórie C uvedenej v § 6 ods. 1  písm. f) a kategórie  D nesmie previesť vlastníctvo tejto zbrane alebo streliva do nej na osobu, ktorá nespĺňa podmienky podľa odseku 1.“. 
(3) Ten, kto previedol vlastníctvo zbrane kategórie C uvedenej v § 6 ods. 1  písm. f) a kategórie   D uvedenej v § 7 ods. 1  písm. a), d) alebo písm. i), je povinný písomne ohlásiť prevod vlastníctva zbrane a odovzdať preukaz zbrane do siedmich pracovných dní od jeho uskutočnenia policajnému útvaru podľa miesta pobytu; písomné ohlásenie musí obsahovať údaje uvedené v § 9 ods. 2 písm. a) a c), výrobné číslo zbrane a dátum predaja. 
(4) Vlastník zbrane kategórie C uvedenej v § 6 ods. 1  písm. f) a kategórie D nesmie previesť vlastníctvo tejto zbrane alebo streliva do nej na osobu, ktorá nespĺňa podmienky podľa odseku 1.“. 
Naposledy upravil/-a C08R4 v 03 Dec 2018, 15:14, upravené celkom 2 krát.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3699
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Konecne som nasiel adekvatny obrazok. Staci sa len zobudit a prist na to.... :twisted:
Prílohy
FB_IMG_1543821935478.jpg
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

Peto> neviem aka je argumentacia LT, pisal som zo svojej hlavy.

Za seba mozem povedat, ze ako aktivny sportovec nemam problem splnit vsetky poziadavky, ktore su v tom navrhu. V tomto som uplne kludny. Aj s 5 rocnou periodicitou som sa zmieril, kvoli EU s tym nic neurobime. Takze mam sediet a tlieskat, alebo si v duchu hovorit "som v pohode"?
Nastvany som napriklad na to, ze puska nesmie byt kratsia ako 600mm... nechce sa mi producirovat pred susedmi a na ulici s flintou - takto ma zakon k tomu vyslovene nuti. Uplne nezmyselne! A tak isto ma stvu represie voci predovkarom a historickym bojom - uplne zbytocna buzeracia. Nehovoriac o kopci nejasnostiach, ktore v tom navrhu su, ktoru vnesu bordel do systemu, ktory je dnes relativne dobre funkcny. Jednoducho zo strany statu, podla toho navrhu, ziadna snaha o rozumne riesenie veci.
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa Machead »

Platnost ZP sa dala poriesit automatickym predlzenim o dalsich 5 rokov bez poplatkov. Doplynutie stavajucich to uz tu bolo omielane. To iste grand fathering. Predovkari, reneactori - detto vynimka, pre novych zbrane do C a zvlastnej kategorie, povedzme s potvrdenim v clenstve v klube.

Asi som naivny a fakt to neslo, alebo neslo lebo bola prilis horliva aktivita z urcitej strany byt papezkejsi ako papez?

Pozrime sa na CR, nejaka implementacia je zatial odlozena na neurcito. Zda sa, ze ked sa chce tak sa da. Len by to chcelo volu, nie volu zlomyselne skodit ako sa len da.
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Príspevky: 2140
Registered for: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Machead: Súhlasím s tebou, dalo by sa to aj takto vyriešiť.

Ešte jednu vec je treba ohľadom tejto novely spomenúť. Česká republika podala žalobu na tú smernicu, Európsky súdny dvor by mal rozhodnúť začiatkom budúceho roka ak sa nemýlim. Načo sa s tým tak ponáhľame, rovno pred Vianocami? Tá novela je úplný paškvil, plný zbytočných obmedzení a hádzaní polien pod nohy strelcov. Najlepšie keby ju poslanci zmietli zo stola.
Používateľov profilový obrázok
dirty harry
častý prispievateľ
Príspevky: 2389
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa dirty harry »

Vidim to takto:

Mozem vlastnit zbrane na vykon polovnictva, mozem aj na ochranu majetku, mozem aj na nosenie, aj na zberatelstvo.....co by za toto dali napriklad v Anglicku a inych statoch EU. Ved my tu mame s touto novelou stale este kurva ameriku no akej inde ani nesnivaju.... Ide nam o hracky a slovicka alebo o pravo drzat a nosit zbrane?
To podstatne sa nemeni.
Machead
častý prispievateľ
Príspevky: 996
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa Machead »

Dirty Harry: Tvoje slova mi pripominaju ten znamy vtip o chlapikovi co pada z mrakodrapu a na kazdom poschodi si hovori „je to dobre, este stale je to dobre“.

Ak vsetky aktivity vedenia 4. rise, vratane povodnej smernice smeruju k uplnemu zakazu, chlacholit sa „ved to mame dobre“ je neviem ci priznakom zatemnenia mysle, alebo absentujuceho zmyslu pre realitu.

A dalsim snilkom co snivaju o celoeuropskom Acku: len rypte, az budeme mat po vtakoch. Ti laviciarski blbci v inych statoch EU si nevedia ani predstavit, ze niekde v Europe je mozne nosenie zbrane radovym civilistom. Preto tato tema v smernici ani nepadla. Je to totiz pre nich nieco z rise fantazie. Niet divu, ked inde su zakazane aj hlupe spreje.

Rypte a nabuduce si budete v lese krajat spekacik plastovym priborom. Jaj aha, uz ani tym nie…
Zamknuté

Návrat na "Zákon o zbraniach"