Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
miro1
prispievateľ
Príspevky: 297
Registered for: 17 years 3 months

Príspevok od používateľa miro1 »

Ravenn: respirátor s ventilom / polomaska / celotvárová maska má vydychový ventil. Cez ten ide vzduch nefiltrovaný...

Čo môže teoreticky znamenať, že v prípade, že máš koronavírus tak pri vydychovaní ho šíriš dalej...
Prakticky v prípade že máš, ho šíriš rovnako ako všetci tí, čo majú nedoliehajúce rúška, rúška padajúce z nosa - prípadne rúška z takej tkaniny ktorá filtruje maximálne tak štrk frakcie 4-8 ... Schválne sa stačí pozriet na tlačovku matoviča, rozhovor krčméryho a podobne, raz za 20 sekund si tú rúšku vždy napravia ked im padne z nosa...

A kedže štát ide štýlom prezumpcie viny, núti nás si ten výdychový ventil zakryť...postačí si to zakryť "rovnako netesno" aby táto blbosť nezhoršovala ochranné vlastnosti pôvodnej ochrany - tj kondenzácia vody, zvýšený výdychový odpor atd...

Vyjadrenie na záver len podčiarkuje to, že štát najlepšie vie, čo občan može a čo nemože: "Mnohí ľudia, ktorí nemajú vôbec nosiť tieto respirátory, ich nosia. Je to zdanlivé, že chránia iných," povedal Krajčí.
https://www.topky.sk/cl/10/1875597/KORO ... -to-Krajci
Používateľov profilový obrázok
Ravenn
častý prispievateľ
Príspevky: 1088
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa Ravenn »

Aha, ďakujem, vysvetleniu rozumiem.

Čomu však naďalej nie, je logika. Veď ak máme dvaja respiračný filter, tak obaja dýchame čistý vzduch, bez ohľadu na to, čo vydychujene.

Keď človek, čo má filter chráni seba, tak potom lekár, príslušník silových zložiek môže na nás dýchať kontaminovaný vzduch? Ak by bol chorý napríklad.

Nejako mám pocit, že sa miestami rýchlejšie hovorí ako odborne premýšľa.
JaroWD
občasný prispievateľ
Príspevky: 98
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa JaroWD »

Dnes Matovic a minister zdratvonictva... ehm.. nechce sa mi ucit jeho meno... hovorili o zakaze predaja respiratorov "beznym obcanom" a o tom, ze respiratory s vydychovym ventilom budu musiet byt prekryte satkou... lebo chrania iba seba a nie svoje okolie..
No nassram im na hlavu...

To mi vazne chce stat zabranit chranit sameho seba ucinnou formou? Ano.. ruska su fajn lebo nakazeny nesiri virus dalej.. Ale ked mam mat nieco na ksichte, tak nech to chrani aj mna. Nakazim sa, zavleciem si to domov a budeme cela rodina v lepsom pripadne s teplotou v karantene ?

Matovic alebo henten druhy na tlacovke okrem ineho povedali aj toto "ruska su 100% ochrana pre toho co ich nosi aj jeho okolie... respiratory ludom netreba"

Mam tu full face masky s filtrom 203 UP3 A2B2E2K2HgCO 20 NOP3 R, v ktorych mozem dychat viacmenej v akomkolvek prostredi, len tam musi byt aspon 17% kyslika.. Rusko hamba nie je, ale v tomto by som bol pre verejnost horsi ako vrah... Predpokladam ale, ze nosenie rusok ako propaganda zo strany politikov skonci rychle, ked sa virus rozsiri aj v ich okoli a medzi nimi...
Používateľov profilový obrázok
bbfh
prispievateľ
Príspevky: 237
Registered for: 6 years 5 months

Príspevok od používateľa bbfh »

Ravenn napísal:Mimochodom, vedel by niekto odborne vysvetliť ten zákaz používania respiratorov s filtrom? Nejako som to nepochopil. Bavlnené rúško áno, filter nie? A to už prečo
Nie je zakazane ich pouzivat, je zakazany ich predaj verejnosti. Ten, kto ho ma a pouziva, moze nadalej, ten kto ho ma nepouzity, mal by ho odovzdat pretoze podla ministra (skratene) "respiratory su urcene do kontaminovaneho prostredia a chrania len pri vdychovani". Ale v podstate ide o to, ze ich je nedostatok, preto to zakazuju predavat.
Používateľov profilový obrázok
bbfh
prispievateľ
Príspevky: 237
Registered for: 6 years 5 months

Príspevok od používateľa bbfh »

JaroWD napísal:Matovic alebo henten druhy na tlacovke okrem ineho povedali aj toto "ruska su 100% ochrana pre toho co ich nosi aj jeho okolie... respiratory ludom netreba"
Hovoril to minister a vysvetlil na priklade dvoch ludi s ruskami. Matematika za tym je asi takato: rusko ma 50% ucinnost, takze ak ma rusko jeden a stretne druheho s ruskom, tak 50% + 50% = 100%. Takze ked vsetci nosia ruska, nic sa nemoze stat, co je, samozrejme, uplna blbost.
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Ubik »

Keby mali ruska 50% ucinnost, tak ked na mna niekto nadycha, tak mi stale ide 25% jeho sajrajtu dovnutra. Tolko k tej matematike. Stvu ma tito sasovia tym, ze smeruju svoje aktivity a pozornost tam, kde to ludi akurat tak nasiera a nikomu nepomaha. Ak chce ist Magor Itovic "cestou rusok vyrobenych doma" nech ide prikladom.
JaroWD
občasný prispievateľ
Príspevky: 98
Registered for: 10 years 10 months

Príspevok od používateľa JaroWD »

Vyjadrenie WHO - virus spolahlivo zachyti iba filter typu P3...
Vyjadrenie vyrobcov filtrov - virusy zachytia a neprepustia iba filtre kategorie P3...
Poziadavky normy - filtre P3 musia zachytit castice velkosti XY, medze ktore patria aj virusy...


Je to jednoduche - filter typu P3 pred virusom chrani... Nie rusko, typ P1 alebo P2... NIC INE...
Aj tie najobycajnejsie respiratory su v kategorii P3, pricom kvoli hustote tkaniny musia mat vydychovy ventil...

Ak mam teda moznost a viem sa dostat ku ochrannym prostriedkom, ktore naozaj chrania.. Nebudem nosit nejaku blbu satku..
Používateľov profilový obrázok
ricinr
častý prispievateľ
Príspevky: 776
Registered for: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa ricinr »

presne. mňa by tiež zaujímala matematika/porovnanie v tomto smere. čo je lepšie keď má 100% slovákov 30-50%-tne obojstranne chrániace rúško alebo 50% jednostranne 99% (ffp3), resp. 94% (ffp2) a 50% slovákov 30-50% rúško domácej výroby?

a to, že ffp budú mať len vládou určené zložky, neznamená, že tieto budú vydychovať zdravý vzduch.
Ubik
častý prispievateľ
Príspevky: 561
Registered for: 9 years 4 months

Príspevok od používateľa Ubik »

V kazdom pripade ruska site doma su riskantne uz tym,ze s nimi musis manipulovat po pouziti. Ked prideme zvonku, zehlim to celej rodine a rozmyslam, ci tam mame len prach a pel, alebo aj nieco fajnovejsie.

Idealne su jednorazovky,ktore smaris do kosa, najlepsie pred vstupom do interieru. Jedine, co nam ako-tak chrani prdel je stale relativne nizka pravdepodobnost, ze to (virus) niekto ma. Akonahle by zacalo ist do tuheho je hranie sa s handrickami vysoko rizikove.

Takze do lesika si handricku dam, na exponovanejsie mieste idem v ruske a intenzivne zhanam jednorazove respiratory.
Používateľov profilový obrázok
emkac
prispievateľ
Príspevky: 405
Registered for: 10 years 2 months

Príspevok od používateľa emkac »

Sorry, ale obcas si pripadam fakt jak medzi magormi.
Netahajme sem do toho politiku, Matovic o nicom nerozhoduje sam, pokial viem, ma tam krizovy stab s roznymi ludmi, pricom uz len taky Krcmery je vacsi odbornik na virusy ako vsetci z tohoto fora.

a) medzi nami je kopec ludi, ktori su nakazeni a nevedia to... lebo nemaju priznaky, lebo sa netestovali, lebo cokolvek. Je lepsie, ked tito ludia maju obycajne bavlnene rusko, ktore ostatnych chrani lepsie ako respirator s ventilom. Cize nie je pravda, ze ked OBAJA mame respirator, ze nas to chrani. Je to ciastocna pravda, ten druhy moze byt chory a veselo to vydychuje. Takze tej logike prekrytia respiratora ruskom sa da chapat, aj ked je to nevymozitelne a nezrealizovatelne. Z toho dovodu sa da rozumiet aj zakazi oficialneho predaja respiratorov verejnosti, aby sa sirenie nakazy cez ventil minimalizovalo. Zdoraznujem slovo minimalizovalo. Vsetky opatrenia co sa urobili a robia sluzia len na minimalizovanie rizika.

b) ano, ffp3 su najlepsie... ale stat ich nema ako dat pre vsetkych. Na to nema ziaden stat sveta. Respiratory skratka nie su, a ak su, su drahe. Ale ak moc niekto chce par ks, daju sa zohnat. Ja som kupil pred z jedneho SK shopu tesne po vypuknuti paniky 2ks po 40E a pred par dnami po 30E vyse 10 ks pre svoje blizke okolie. Stacilo dat inzerat na bazar.

c) ffp2 su taktiez zohnatelne... z amazon.de som objednaval 5+20+20ks, zrychlene postovne, zatial mi 25 prislo, 20 ma prist v pondelok. Cena aj s zrychlenym postovnym 22E, 12E a 6,5E. Kedze to nemam na kseft, bral som len par ks, colnica mi nic nezastavila. Volal som ale s nejakym cez inzerat, on si objednal 150ks, to mu uz colnica stopla.

d) bavlnene ruska, ktore su globalne pre vsetkych vhodnejsie ako respiratory s ventilom (vid bod a), navyse su pratelne a zehlitelne, sa daju bezne zohnat za 2-3 EUR. Su toho plne internety, pripadne v rozvetvenej rodine sa najde nejaka sikovnejsia krajcirka, co to posije.

e) Otvorenie malych obchodov s istymi obmedzeniami je na polemiku. Ja osobne suhlasim, niekto nesuhlasi. Tlacovku som pocuval, zaznelo tam jasne, ze ak sa budu hygienicke poziadavky nedodrziavat, ak sa budu ludia spravat ako ch***, ak sa to negatovne premietne v pocte nakazenych, tak sa to stopne.
Používateľov profilový obrázok
Ravenn
častý prispievateľ
Príspevky: 1088
Registered for: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa Ravenn »

emkac, prepáč ale logika...

ked OBAJA mame respirator, ze nas to chrani. Je to ciastocna pravda, ten druhy moze byt chory a veselo to vydychuje

Keď máš na tvári filter, tak ti je snáď jedno, čo vydychuje

Áno, iné by bolo, keď by si nemal. Ale ak máme obaja, tak
VDYCHNEME vzduch cez filter a teda bez vírusu, či ?
Používateľov profilový obrázok
emkac
prispievateľ
Príspevky: 405
Registered for: 10 years 2 months

Príspevok od používateľa emkac »

Ja som reagoval na niekoho, kto pisal, ze je lepsie, ak obaja mame respiratory s filtrom, ze sa nemozeme nakazit. A tvrdim, ze uz z nas dvoch moze byt jeden nakazeny. Ano, mna nenakazi, ale vsetci nemaju ffp3 ani ffp2. 90% ludi nosi ruska, ci hentake alebo onake. A ti nie su chraneni voci tomu, co ma nakazu a respirator s ventilom.
Inak povedane, kedze VSETCI nemozeme mat maximalnu ochranu, je lepsie, ak mame vsetci ochranu, ktora zabezpeci lepsiu zabranu prenosu choroby OD NAKAZENEHO smerom k ostatnym. Cize radsej vsetci ruska, vratane nakazenych, ako niektori ruska a niektori (aj nakazeni) respiratory.

edit: upravil som vetu, aby davala vacsi zmysel. Napisal som povodne uplne opak toho, co som myslel. :)
Naposledy upravil/-a emkac v 28 Mar 2020, 23:08, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Príspevky: 1323
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Krcmeryho poznam osobne, bol moj pedagog. Ten clovek sa naozaj vyzna a hlavne na rozdiel od niektorych top odbornikov tieto poznatky ziskal aj priamo v ohniskach nakazy.
Netlieskal som Pelegrinimu, netlieskam ani Matovicovi. Robia svoju robotu a v krizovej situacii musia robit nadpracu. Pre to tam su.
Co sa hodnotenia situacie a opatreni tyka, tak tazko zastavat relevantne nazory, ked niesu relevantne informacie. Bezny clovek dostava to co znesie. Niektore veci sa zverejnuju s niekolko dnovym oneskorenim, niektore sa nezverejnuju vobec.
Co sa uvolnovani opatreni tyky, jednotlive strany predsa este pred touto krizou deklarovali svoje postoje. Preto ma neprekvapilo ze Smer siel do opatreni prisnejsich, za cenu ekonomickych strat, rovnako ma neprekvapuje ze Sulik sa snazi o zmensenie tychto strat, napriek riziku zhorsenia situacie. Ani jeden urcite nekonal bez nejakej analizy ci porady s odbornikmi. Kedze asi malokto z nas tusi aka je naozaj situacia, cas ukaze ci to bolo dobre ci zle.
Ohladne perzekucie za nenosenie ruska ci vymahanie nosenia mobilu by som sa neobaval, aj ked rusko osobne vacsinou nosim. Ak stat nieje schopny mi tuto ochranu zabezpecit, tazko by na sude preslo ze ma za to postihuje. Rovnako ked mi mobil neplati, pripadne nedoda, lebo ja napriklad mam firemny, tazko moze ziadat aby som ho nosil. Ale skor si myslim ze ziadny prikaz mat u seba mobil nepride. Aj to sledovanie bude mat najskor inu pricinu, ako zabranenie sirenia nakazy. Skor mi pridu na rozum rozne masove protesty, nepokoje, rabovacky, ako boli napriklad v New Orleans po hurikane. (z dennika paranoika :-D )
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Príspevky: 1454
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa theplaky »

Neviete ci je niekde na svete nejaka ina vlada ktora by obcanov obmedzovala v tom akym sposobom sa maju proti nakaze chranit? Nepolitizujem, ide mi o merito veci.
Používateľov profilový obrázok
greenie
častý prispievateľ
Príspevky: 1000
Registered for: 8 years 4 months

Príspevok od používateľa greenie »

V Nizozemsku (Holandsku) stahují z nemocnic ochranné prostředky z Číny
22:35
"Nizozemská vláda stahuje z nemocnic statisíce ochranných masek a respirátorů dovezených z Číny. Podle nizozemského veřejnoprávního média NOS se ukázalo, že jsou závadné a zdravotníky před nákazou neochrání."

Neviete niekto preco su vadne ? Ci nieco take nebolo dodane aj k nam ...
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"