PCSL - alternativa USPSA/IPSC, IDPA/LOS a pod.

pasto
občasný prispievateľ
Príspevky: 4
Registered for: 4 years

PCSL - alternativa USPSA/IPSC, IDPA/LOS a pod.

Príspevok od používateľa pasto »

Ahojte,
za velkou mlakou sa mnozstvo ludi odklana od klasickych streleckych disciplin a co je zaujimave strelci a kluby ukoncuju spolupracu s USPSA a prechadzaju na open source PCSL sutaze. Co v konecnom dosledku vlastne nieje prekvapujuce. Vyhoda PCSL formatu je ze klub a jednotlivec nemusi byt clenom ziadnej asociacie, klub neplati ziadne clenske poplatky a klub neodvadza poplatky za organizovanie sutazi. Zaujimavostou je ze kazdy si pride na svoje ci uz chcete strielat stylom competition alebo selfdefence, pripadne 2gun vsetko je to mozne a to na jednom stage. Nevyhoda je ze ak chcete ist cisto highend competition style Europa/Svet tak to sa tu neda, na to ostava aspon na teraz len byt clenom nejakej asociacie, avsak pre mnoho jednotlivcov a kluby to je mrhanie penazi kedze si to ajtak nemozu dovolit. Terce su dostupne uz aj v cechach a na hodnotenie je mozne pouzit practiscore tak ako su ludia nauceny. Kedze pravidla su open source kazdy klub si ich moze upravit podla svojich potrieb pripadne je mozne ze sa viac klubov dohodne na dodrziavani nejakych pravidiel a kazdy rok sa bude robit review pravidiel a klub alebo jednotlivec navrhne nejaku zmenu v pravidlach a nsledne ci uz na urovni klubov alebo jednotlivcov prebehla hlasovanie. Moznosti je mnozstov a je to cele o dobrovolnosti kazdeho nikto nebude k nicomu nuteny. Jedina podziadavka je aby pravidla sutaze boli zverejnene v dostatocnom predstihu pred pretekom. Urobil som micro stranku kde som upravil PCSL pravidla(divizie) tak aby si kazdy nasiel to svoje, kazdy kto ma zaujem nech si ich pozrie a navrhne nejake zmeny upravy alebo nech si prisposoby pravidla podla seba a v nasledujucej sezone zorganizuje PCSL sutaz. Na teraz som 2GUN divizie nepridaval. V PCSL je kazdy vitany a kazdy si pride na svoje. Tu si mozete pozriet moj navrh: https://sites.google.com/view/pcsleu/home
Prajem kazdemu pevnu ruku a tesim sa na diskusiu a navrhy.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4837
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Zaujímavá idea, podľa mňa ale v tejto dnešnej podobe vhodná tak na lokálne klubové súťaže. Kde ide primárne o zábavu, radosť zo streľby a tréning. Čo je samozrejme fajn, beriem to ako základ života komunity.

Tie pravidlá sú vo viacerých veciach (zbraň, výbava, ...) značne voľné a navyše len odporúčané, takže už na medziklubovej úrovni (nehovoriac o štátnej/medzištátnej) sa obávam silných snáh o ich ohýbanie vždy v prospech organizátora resp. "našich".
Skôr očakávam, že ak sa to má uchytiť vo väčšej miere, bude to len vďaka tomu, že sa dostatočné množstvo klubov dohodne na nejakej verzii 14.2.7 pravidiel, ktorá bude pevne daná aspoň nejaký čas. Prípadne rovno vznikne aj Asociácia, ktorej sa predsa len lepšie jedná s partnermi, sponzormi či orgánmi než jednotlivým streleckým klubom. A ktorá bude riešiť rozhodcov, preteky, arbitrovať spory etc.

Malo by to byť údajne určené aj pre "obranných" strelcov, ale nikde v pravidách nevidím spomenuté krytie - či už na spôsob IDPA/LOS alebo inak poňaté. To mi nedáva moc zmysel.
Tiež silná prioritizácia streľby na hlavu mi príde ako trochu sporná, keď je reč o "selfdefence".


V každom prípade - je to zatiaľ Open Source projekt, ktorý sa vyvinie nejakým smerom alebo aj smermi. Ja mu držím palce, aby bol životaschopný, dostal sa aj do našich končín a nám strelcom pribudla ďalšia možnosť realizácie nášho koníčka. 8)
pasto
občasný prispievateľ
Príspevky: 4
Registered for: 4 years

Príspevok od používateľa pasto »

Dakujem za reakciu. Kedze pravidla su volnejsie pre stage designera tak to dovoluje aj extra preslapove late pripadne urcit poradie strielajucich tercov a nasimulovat to subjektivne krytie sa za prekazkou, aj ked nepredlokladam ze skuseny stage designer by si to sebe aj strelcom takto komplikoval, skor by to bolo podla pravidla make it simple.
Pre ludi co nosia tak som tam prave pridal divizie EDC nech si zastrielaju aj s niecim mensim nielen upravene fulsize sportove zbrane. Taktiez je mozne strielat viac divizii v preteku. Napr RUN 1 bude PO a RUN 2 si da s EDC iron a RUN 3 streli 2GUN s RIMFIRE. V pohode sa to da stihat za jeden den strelit pri funkcnom organizovani. Primarna idea PCSL je prave v tom aby ziadna asociacia riadena jednou osobou pripadne hrstkou ludi nehadzala polena a neobmedzovala rozvoj tohto sportu. Osobne vidim moznost strelit si 1GUN pretek cca80 ran najprv s openom a potom si dat 2 GUN s cca 120 ran ako velmi vzrusujucu a zaujimavu. A hlavne ziadne naviac stavanie sa nekona.
Napísať odpoveď

Návrat na "Súťaže"