Strelivo LAPUA

friendly_poincare

Strelivo LAPUA

Príspevok od používateľa friendly_poincare »

"lapuanci" resp. pouzivatelia streliva od tejto renomovanej firmy... nehnevajte sa za oslovenie, a neviem ci tu podobna tema nie je, pokial ano poprosim o presunutie... :oops: ma niekto z Vas skusenosti s prebijanim striel LAPUA? Konkretne LAPUA lock base 170 gr? Uz som nejake veci konzultoval s lovcom , sice na inom fore, ale k tomuto sme sa zatial nedostali. A uvital by som samozrejme nazory viacerych, a samozrejme skusenejsich pouzivatelov samozrejme aj ineho streliva.... btw a co originalne LAPUA strelivo? Tesim sa na Vase pripomienky.... :wink:
inspiring_bohr

Príspevok od používateľa inspiring_bohr »

Skús sa kontaktovať s TURBIAKOM, myslím že ťa dokáže dostatočne zorientovať v danej oblasti.
friendly_khayyam

Príspevok od používateľa friendly_khayyam »

caute. ma niekto z vas skusenosti so strelivom Lapua .308 Win, Silver Jacket Scenar, 10,85 g?
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

marcus: Jo, co konkretne by ta zaujimalo ?

Jedna moja .308ma ich moc nemusi a ta druha si na nich priam pochutnava... (pri tej prvej odchylka tusim vpravo hore cca 0,4 na 0,6 milu, rozptyl ziadna slava, a pri tej druhej lietaju jedna radost :-)

Vo vseobecnosti su to snad najuniverzalnejsie tovarenske 308ckove naboje ake poznam, tych 167gr zvladne skoro akekolvek 308ckove stupanie, Lapua nabojnice su jednoznacne naj, navazky a strely su konzistentne, a kedze tieto konkretne vyuzivaju aj mnohe vojenske a policajne zlozky (minimalne na trening), Lapua si na nich dava zalezat. Zdaju sa mi dokonca konzistentnejsie od RUAGov, a ak ich budes buchat z AIcka, TRGcka alebo niecoho podobneho tak mozes cakat velmi dobre rozptyly (mozno nie vzdy uplne benchrestove, ale asi budes spokojny). Ak Rem700, Tikka a pod. - zalezi od konkretnej komory a hlavne, na niektore sadnu lepsie na ine horsie.

Vsetky novsie uz su robene z tej novej mosadze co Lapua teraz pouziva (naspodu nabojnice najdes vedla kalibru vyrazene '02'), aj ked rozmerovo/objemovo by mali byt identicke (precheckol som to priamo s inzinierom z Lapuy).

Otazka len je ze na co ich chces pouzit - na polovne ucely nie su uplne najidealnejsie, a do papiera zasa prebijes presnejsie, a ak chces ist cez 700 metrov tak je lepsie ist do 175grn SMKciek, tych novych 155grn Palma, alebo 208grn A-Maxov.

Napis co konkretne by ta zaujimalo a ak budem vediet odpoviem.

Inak, v porovnani s tymi vyssie spomenutymi 170kami LockBase su o malicko pomalsie (ale stale dost rychle - idu mi tusim cca 835ms z 24' a 815ms z 20'), ale prebijaju sa o cosi lepsie - na tych 170kach LockBase Lapua zalisovava zapalky tym krepym trojitym lisom a zapalkove lozko sa tym padom horsie cisti (soudruhom z Lapuy sa dufam pri tejto poznamke aspon zastikuta... :twisted: :lol:


Gunslinger
friendly_khayyam

Príspevok od používateľa friendly_khayyam »

Chcel by som to puzit prave na polovne ucely. Na S&B som pocul vselijake, nie vzdy prave najlepsie recenzie. Chcel by som to pouzit v jednoranovej gulovnici IŽ 18. Dik.
friendly_poincare

Príspevok od používateľa friendly_poincare »

guns ....na tych 170kach LockBase Lapua zalisovava zapalky tym krepym trojitym lisom a zapalkove lozko sa tym padom horsie cisti (soudruhom z Lapuy sa dufam pri tejto poznamke aspon zastikuta... Twisted Evil Laughing
s tymto si ma moc nepotesil.... :shock: kupoval som ich hlavne kvoli nabojniciam...
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

marcus: Treba ich vyskusat, zalezi ako ma ta tvoja IZ spravenu komoru/vzdialenost od drazok, atd. Kazdopadne na polovne ucely ta presnost by mala byt viac nez dostatocna.

Lapua uz teraz sama vravi ze HPBT strely neodporuca na polovne ucely (kedze v portfoliu ma vela inych ktore su urcene specialne na polovne ucely - nemaju extremnu presnost HPBTciek, ale maju o cosi lepsiu/idealnejsiu deformaciu/ranivost/...) avsak dlhe roky sa s HPBT polovalo, poluje, a polovat bude, navyse ak je HPBT dostatocne ucinna na 'dvojnohu skodnu' na blizkom vychode, tak ani v lese sa nestrati... :lol:

Ohladne loveckych S&B by ti vedel viac povedat 'lovec' - skus sa ho spytat, ja som S&Bcka skusal len chvilu, ale obycajne S&B poloplaste mi lietali velmi nepresne, a S&B Match boli taky mix - lietali povacsinou velmi presne, ale v kazdej krabicke bolo minimalne par nabojov ktore uleteli hodne mimo, a naboje na ktore sa neda spolahnut su podla mna o nicom. Mozno ak by ich clovek skusil prevazit, ze by tie 'chybne' identifikoval (strela, zapalka, atd. maju zvycajne minimalny hmotnostny rozdiel, cize akakolvek vacsia odchylka by naznacovala nepresnu navazku alebo rozdiel v nabojnici), ale ci by to stalo za to, hmmm :roll:

yetti550: Ono, nabojnice ako take su klasika Lapua - vyborne - len to lozko zapalky je pakaren. Tym ze tam mas tie tri 'zarezy' z lisovania zapaliek, zle sa cisti/vystruhuje (ryhy nastroja sa o ne zachytavaju), budes na to nadavat hlavne pri prvom prebijani, ale nie je to nic hrozneho len to proste trva dlhsie (a viac z toho bolia prsty... :-)


Gunslinger
friendly_khayyam

Príspevok od používateľa friendly_khayyam »

Gunslinger, dakujem ti za odpoved.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5254
Dátum registrácie: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Triple crimp - Lapua rata s tym,ze predmetny naboj sa pouzije v semi/full auto zbraniach,kde to uz aky-taky vyznam ma.
Lovit so Scenarom je mizeria, ma hruby plášť strely a bud sa nedeformuje,alebo v horsom expanduje ako svina. Cize nepredvidatelne spravanie strely.....staci len trochu horsie umiestneny zasah a zvieratko nam odbehne s malou dierkou aj nejaky ten kilometer,kym padne. Obvykle sa to vobec/pripadne velmi tazko (ne)dohlada. Tym padom uzitok ziaden, akurat jeden utrapeny kus zveri. Treba sa na to pokojne vysrat a pouzivat na lov vhodne strely. Ked uz to musi byt silou-mocou HPBT, tak jedine Berger VLD (dnes VLD Hunting) zarucene funguje. Sierra HPBT a jej klony, jedno ci Lapua alebo nieco ine nemaju zarucenu funkcnost,co sa tyka deformacie pri prieniku telom zveri,ktore tvori ako dobre vieme pomerne nehomogenne prostredie.
Ano, da sa aj strielat na hlavu,event. prestrelit krk,prip. obe lopatky - lenze ono sa to nie vzdy musi podarit, resp. vysledok moze dost zaostat za ocakavanim...... Spravna lovecka strela+rana tak 4 prsty za lopatku= zvieratko spolahlivo usmrtene a nebudeme v noci buntosit cez tri chotare,aby sme ho nasli. Tema sa da rozvadzat do nekonecna,ako sa to aj deje na loveckych/polovnickych forach, ma vela aspektov. Toto je len kratke odbocenie,preco HPBT (okrem Bergera) na lov radsej NIE.
friendly_poincare

Príspevok od používateľa friendly_poincare »

uz sa tesim na tu pakaren... :x ... ale takto tie hilzne zprznit nemuseli...
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

lovec: Dik za doplnenie :-) Na 'zvjeratka' si expert...

Ten triple-crimp je ale podla mna ozaj zbytocnost a pakaren, na 6krat prebitej nabojnici sice ta zapalka ozaj moc dobre nedrzi, ale na origos z vyroby si neviem predstavit ze by ju semi ci full-auto 'vytriaslo' (a akonahle si ju zaver zoberie zo zasobnika a zarazi ju do komory, uz na tom aj tak moc nezalezi :lol:

Inak, co viem, tak problemy s vypadavajucimi zapalkami mali hlavne semi/full-auto .223ky (najviac potesi ked ta zapalka zapadne do spustoveho mechanizmu...), .308 sa takto pravdepodobne riesili len 'pre istotu' :-)


Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"