Že vraj plynovkou zabiješ... !!!

Plynové pištole, expanzné pištole, plynové náboje
inspiring_stonebraker

Že vraj plynovkou zabiješ... !!!

Príspevok od používateľa inspiring_stonebraker »

Dakde som cital, ze ked cloveku prilozis plynovku k hlave tak bude dýchať ďalšími dierami... ??? Čo je na tom pravdy ? Keď ma napr. napadne pes a ja naňho vystrelím zblízka, tak ??? Skúste napísať skúsenosti pri vdialenostiach 0m, 1m , 2m , 3m a viac už nesmie ublížiť. Náboje len CS, peper a blind, 9mm.

"" Poplašné náboje sú v podstate slepé náboje bez projektilu, kde ide o zvukový efekt. Plynové náboje vystreľujú dráždivú látku chlorbenzalmalodinitril, ktorá po zasiahnutí očí, slizníc, dýchacích ciest spôsobuje silné pálenie a rezanie, čím vlastne paralyzujete útočníka,ktorý stráca orientáciu. Účinnosť týchto nábojov je od 2-3 m do 5 m podľa poveternostných podmienok. Je zakázané použitie z menšej vzdialenosti ako 1 m, nakoľko by mohlo dôjsť k poškodeniu zdravia (zraku) útočníka. ""

"" Zranenie pri streľbe z priloženej zbrane môže byť (a zvyčajne aj je) smrteľné!!! ""
magical_shirley

Príspevok od používateľa magical_shirley »

Nazdar. Ja som zdravotnik a nedavno sme mali pacienta, ktory sa 2x strelil do hlavy 9mm plynovou pistolou (do spankovej oblasti) na to iste miesto. V podstate sa mu nic nestalo, mal "len" roztrhnutu kozu v mieste vstrelu, prekrvacane podkozie (typel) a velmi mierne poranenie mozgu, sposobene pruznym prehnutim lebky, pricom kost lebky bola absolutne neporusena. To poranenie mozgu bolo uplne minimalne - zanedbatelne. A kedze predtym ten magor vypil 1l vodky, pripisali to stavu opilosti, psychiater konstatoval, ze v normale nema samovrazedne sklony a za 4 dni bol doma s par stychmi na gebule. cau
inspiring_stonebraker

Príspevok od používateľa inspiring_stonebraker »

Dik moc, to som chcel vediet.
eloquent_kare

Príspevok od používateľa eloquent_kare »

V casaku som čítal článok o zraneniach mekkích tkanív cvičoiou nábojkou
vistrelenou zo sa.vz.58. Boli tam niekde spominane aj bezne plinovky.
Su nebezpecne hlavne pre oci no po prilozeni na telo a vistreleni sa ti do rani dostane kopa kdejakeho bordelu a ked mas smolu tak sa ti to krasne
zapali a na to sa uz teoreticki da zomriet.
K tomu opitemu.Opiti maju velke stastie a ten chlapik mal mozno nejaku
odolnejsiu lebku.
V ziadnom pripade bi som podobne kravini neskusal.
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 20 years 7 months

Príspevok od používateľa AKI »

videl so chlapika co sa pokusal zapchat hlaven plynaku (pistol od UMAREX-u) palcom. Skoncil na chyrurgii s prstom ako tenisova lopticka.
Odborna literatura uvadza vzdialenost pod 1 m moze byt smrtelna, ale za akych okolnosti to je mne nejasne.
inspiring_stonebraker

Príspevok od používateľa inspiring_stonebraker »

No šak práve, ja som tiež čítal kadejaké také články... A je pravda že ožrani majú štastie! Tý prežijú všecko! Sakra ja nechcem skusat kravinky, to je jasne ale napr. ked sa strhne mela ( niekto uvidi ze mam zbran a podho mi ju vziat) jedneho zastavis ale dvoch... troch nie a nechcem vidieť skupinku piatich... Najlepsie by bolo to skusit na vzdialenost 1m na kus papiera ci ho potrha alebo pod.
A s tými ocami sak ked strielas na cloveka tak mu musis mierit na tvar, tak je plynovka stavana... A ci uz zavre oci na zaklade reflexu alebo nie... To uz ta nemusi trapit ak ta chce napadnut
Používateľov profilový obrázok
AKI
expert
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 20 years 7 months

Príspevok od používateľa AKI »

suma - sumarum
vystrelom z plynaku asi malokoho zabijes.
A ta veticka o nebezpecnosti pod meter je samozrejme opravnena a rovna veticke co som cital v navodena pouzitie elektro-auticka na golfovom ihrisku. `` pad z auta aj v malej rychlosti moze sposobit smrtelne zranenia`` koniec citatu
inspiring_stonebraker

Príspevok od používateľa inspiring_stonebraker »

:lol: :shock: tak to je dobre , zabijaju tanky a auta , liteadla, ale od golfoveho vozika by som to necakal :)
vigorous_keldysh

Príspevok od používateľa vigorous_keldysh »

No,pokial pouzijes peper naboj,tak utocnika mozes teoreticky aj zabit.Staci aby toho vdychol viac,a opuchnu mu pluca.Preto je pouzitie tychto nabojov proti ludom zakazane.V niektorych krajinach su zakazane aj spreje s tymto plynom.Pozri si stranku E-zbrane.sk je tam clanok o plynovych nabojoch a ich ucinnosti.Ja som videl jedneho chalana co to dostal do tvare a ostal mu tam iba flak spalenej koze. 8)
inspiring_stonebraker

Príspevok od používateľa inspiring_stonebraker »

Tam som čítal, a zhruba je tam toľko čo tu :lol: , ináč peper. náboje je zakázané použiť proti ľuďom, ale ako sa definuje v krajnej núdzi - čin ktorý je inak trestný nie je trestným činom, ak ... atď. Teoreticky v obrane života ti je to jjedno, ale ak na teba poštve niekto na**tých právnikov, tak už všetko nebude....
vigorous_keldysh

Príspevok od používateľa vigorous_keldysh »

Vies,pokial ide o sebaobranu,lepsie je mat problemi s pravnikom ako s hrobarom :wink:
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2914
Dátum registrácie: 16 years 9 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Hoci téma už dlhšiu dobu nežije, dovolím si ju oživiť konkrétnym prípadom so súdnej praxe.

Hádali sa dvaja chlapi v rokoch (cca 50 obaja). Po vzájomnej sácaní sa vytiahol jeden z nich (budem ho volať páchateľ) poplašnú pištoľ zn. KORA BRNO cal. 9 mm KNALL a na vzdialenosť cca 60 cm vystrelil smerom do tváre poškodeného. Vo valci mal nabitú nábojku na vytvorenie zvukového efektu, teda bez nejakej plynovej zložky. Na prvý pohľad by sa teda poškodenému nemalo nič stať, keby ...

,,, Keby zrnká pušného prachu stihli dohorieť hneď za ústím hlavne. Lenže oni nestíhajú a preto obrovské množstvo miniatúrnych horiacich, resp. nedohorených zrniek letí oproti oku poškodeného. Na jeho šťastie tento inštinktívne oko privrel a tak mu rohovku zasiahlo len niekoľko z nich.

Výsledok? Slovami znalca - poúrazové tetovanie zrnami strelného prachu v rohovke a spojovke ľavého oka, poúrazová tetováž mihalníc a v koži tváre v ľavej hornej polovici, drobné jazvy v rohovke ľavého oka so znížením jej priehľadnosti po vybratí väčších cudzích teliesok. Ľudsky povedané, tie žeravé zrnká prachu sa vryli poškodenému pod kožu a už mu tam zostanú ako jemné tetovanie, oko bude fungovať. Poškodený to celkom ocenil, keďže druhé oko nemá - prišiel o neho pri úraze v detstve.

Páchateľ bol obžalovaný z pokusu ťažkej ujmy na zdraví a bol odsúdený na trest odňatia slobody dva roky s podmienečným odkladom na dva roky.

Pre zaujímavosť doslovná citácia z právoplatného rozsudku, konkrétne časť znaleckého dokazovania:

Zo znaleckého posudku znalca z odboru zdravotníctva, odvetvia očného lekárstva vyplýva, že z medicínskeho hľadiska poškodený utrpel ľahký úraz, ktoré zranenie nezanechá na oku trvalé následky v zmysle jeho funkčnosti, ale len trvalé následky kozmetickej povahy, konkrétne traumatickú tetováž nespálenými zrnkami strelného prachu. Zrnká strelného prachu zasiahli ľavé oko, ktoré bolo epicentrom výstrelu a tiež rozsiahlu časť tváre poškodeného, prevažne v jeho ľavej hornej časti. Vzdialenosť ústia hlavne revolvera od povrchu kože tváre bola asi 40 až 60 cm, o čom svedčí to, že nedošlo k poraneniu očnej buľvy tlakovou vlnou a tiež je to zrejmé z hustoty uloženia zrniek strelného prachu v rohovke, spojovke a v koži tváre. Vzdialenosť medzi jednotlivými zrnami strelného prachu, resp. ich hustotu znalec zisťoval v spolupráci s kriminalistickým a expertíznym ústavom v XY pokusnými streľbami z predmetnej zbrane za použitia poplašných nábojov. Pri skúšobnej streľbe na vzdialenosť 30 cm došlo vplyvom vymrštených zŕn i pretlaku vzduchu k úplnému roztrhnutiu podložky, na ktorú bolo strieľané a ktorá simulovala očnú buľvu. Súčasne znalec na hlavnom pojednávaní uviedol, že z jeho klinickej praxe má poznatok o tom, že pri výstrele z poplašnej pištole, môže byť oko zasiahnuté a ťažko poranené aj úlomkom kovovej nábojnice, v dôsledku čoho dochádza k funkčne ťažkému poškodeniu oka. Pri skúšobných streľbách však vymrštenie úlomku nábojnice nezistil.

Zo znaleckého posudku kriminalistického a expertízneho ústavu PZ v XY vyplýva, že plynové náboje, ktoré použil pri výstrele obžalovaný výrobca neodporúča používať na vzdialenosť menšiu než jeden meter, nakoľko z menšej vzdialenosti by mohlo dôjsť k zraneniu, hlavne pri zásahu očí. V prípade, ak by zbraň bola priložená k telu človeka výšľahovým otvorom, v tomto prípade ústím hlavne, mohlo by dôjsť pri výstrele k vážnemu zraneniu, dokonca aj k smrti človeka. Poškodený bol zasiahnutý povýstrelovými splodinami zo vzdialenosti od 40 do 60 cm. Na hlavnom pojednávaní znalec uviedol, že aj keď sa počas jeho praxe nestretol s tým, aby pri výstrele poplašnej nábojky z predmetného revolveru došlo k uvoľneniu a vystreleniu čiastočky nábojnice výšľahovým otvorom, odborná literatúra aj poznatky iných odborníkov však takéto prípady zaznamenali. Výrobca konštrukčne bráni vystreleniu takejto čiastočky umiestnením prepážky do hlavne, ktorá má za účel vyosiť takýto prípadný úlomok mimo os výstrelu, avšak nie pri vzdialenosti menšej ako jeden meter, z ktorého dôvodu preto výrobca streľbu na takúto vzdialenosť neodporúča.

Z návodu k obsluhe revolveru KORA BRNO 007, z ktorej obžalovaný vystrelil na poškodeného vyplýva, že v časti Obsluha revolveru výrobca prikazuje používateľom nestrieľať proti osobám na vzdialenosť kratšiu než jeden meter.
elegant_joliot

Príspevok od používateľa elegant_joliot »

nomad22 napísal:No,pokial pouzijes peper naboj,tak utocnika mozes teoreticky aj zabit.Staci aby toho vdychol viac,a opuchnu mu pluca.Preto je pouzitie tychto nabojov proti ludom zakazane.V niektorych krajinach su zakazane aj spreje s tymto plynom.Pozri si stranku E-zbrane.sk je tam clanok o plynovych nabojoch a ich ucinnosti.Ja som videl jedneho chalana co to dostal do tvare a ostal mu tam iba flak spalenej koze. 8)
Hmm, pokial viem zakazane je pouzit peper 120mg (ten je na zvierata) ale mozes pouzit 50mg, ma sice ovela mensi ucinok, no myslim ze vzdy lepsi ako CN, CS :wink:
Používateľov profilový obrázok
e-zbrane
občasný prispievateľ
Príspevky: 93
Dátum registrácie: 20 years 10 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa e-zbrane »

ešte s tou ranivosťou by to bolo treba dať do poriadku:

áno je možné spôsobíť smrť nábojkou - A TO VLOŽENÍM USTIA Hlavne do OTVORENÝCH úst človeka.
V minulosti už boli zaznamenané samovraždy takýmto spôsobom hlavne u vojakov za použitia nábojky do pušky vz. 58.


Si zoberte aký je tam tlak plynov.......... :idea:
inspiring_tu

Príspevok od používateľa inspiring_tu »

Smrteľné zranenia spôsobené "vraj"len 6mm "poplašňákom"...
Čo potom môže "vykonať" 9mm v plynovke... :?

Obrázok

Obrázok
Napísať odpoveď

Návrat na "Plynové pištole"