Spektiv

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

whiskers: Rozumiem ako to myslis, ale na toto jasna a jednoznacna odpoved neexistuje. Ta mirage (vlnenie vzduchu) je takmer vsadepritomna a to po vacsinu roka, na malom zvacseni si ju nevsimnes/nevnimas, ale akonahle ides povedzme cez 40x nahor, tak ju 'uvidis' pocas kazdeho relativne tepleho dna od jari do jesene (a ak nemas mirage, mozes ocakavat hmlu :roll: :lol:

Pre taketo atmosfericke/poveternostne javy, rozne druhy tercov, alebo napr. aj to slnko (je rozdiel ci osvetluje terce zpredu, zboku, alebo zozadu), sa neda jednoznacne povedat ze "na 8mm dieru na 400m potrebujes 34x zvacsenie" a podobne. Navyse ten rozdiel v optikach je znacny, a je obrovsky rozdiel aj v cenach, mozes kupit lacny 20-60x spektiv za 100eur, a drahy za 3000eur, a v oboch uvidis zasahy na 100m (a ako som uz pisal pri silnej mirage ich neuvidis ani v jednom ani na na 300m). Kazdopadne na pozorovanie zasahov v terci je najdolezitejsia rozlisovacia schopnost spektivu, takze byt tebou popozeram rozne porovnavacie testy na nete (napriklad na forach birdwatcherov, alebo fotografov), a nepozeraj na velkost zorneho pola, chromaticku aberaciu, alebo reprodukovatelnost farebneho spektra a podobne veci, ale vsimaj si hlavne schopnost rozlisenia (schopnost vidiet dieru v terci) a podla toho si vzhladom na svoj cenovy strop vyber.

A len pre ujasnenie, zvacsenie samotne nie je priamo umerne rozliseniu - rozumej: ak pouzijes vyssie zvacsenie, neznamena to ze aj viac uvidis, casto prave naopak! Priklad - ja mam k Nikonu 25-75x variabel a 30x a 75x fixne sirokouhle adaptery, ale najcastejsie pouzivam 30X fixny Wide Angle (casto s nim vidim zasahy na 500m aj vtedy ked so 75xWW tam zasahy nevidim), a fixny (pevne zvacsenie) sa pouziva preto, ze ma menej skiel/vrstiev a tym padom vzdy bude mat lepsie rozlisenie nez porovnatelny variabel (a side-benefits 30xWW su napriklad ze s nim mas zaroven aj najvacsie zorne pole, casto pekne vidis drahu strely, atd.)

Este detail - dobra trojnozka je dolezitou sucastou systemu, a kupit spickovy spektiv a posadit ho na trojnozku za 50 eur je ako dat super optiku do lacackych kruzkov. Samozrejme netreba do trojnozky investovat stovky eur, ale mala by byt kvalitna a mal by si chapat/rozumiet sposobom pouzitia (napr. pokial pofukuje vietor - 99% casu - je casto potrebne ho zatazit, vysuvat ho na minimalne nutnu vysku, atd. kvoli 'mikrochveniu' ktore zhorsuje obraz u akehokolvek spektivu).

Inak, ak by som vyberal spektiv dnes, siel by som asi do Razoru (Vortex Razor HD 20-65x85) a dokupil k nemu ten 'takticky okular' (sirokouhly 30x s MilDot osnovou). Alternativou by bol novy Zeiss, ale ten vychadza skoro dvakrat viac, a takticky okular k nemu sa predava len LEO/MIL.

Heh, tusim je z toho dalsia 'vycerpavajujca odpoved', este nejake otazky? :-)


Gunslinger
inspiring_cartwright

Príspevok od používateľa inspiring_cartwright »

Gunslinger: hej, vdaka za dalsiu vycerpavajucu odpoved. je taka vycerpavajuca ze aj ja som z nej vycerpany :-). vlastne som sa dozvedel to com som uz aj sam tusil a som sa toho aj bal. ale to o tej(tom?) mirage som si fakt neuvedomil. mas urcite pravdu. to bude asi preto ze som este malo pozeral do dalekohladu a uz vobec nie pri takom zvacseni.

a ci mam este nejake otazky? ...to vies, zavse sa nieco najde :-)
... mrkol som na skla ktore si odporucal v predchadzajucich prispevkoch. Nikon ED50 sa mi celkom pozdava, Vortex Razor HD 20-65x85 je uz trochu out of range pre mna. ani nie tak pre penazenku ako skor pre mentalitu, ale to je o inom ... ...a teraz teoreticka otazka: existuje nejaký exaktný parameter vyjadrujúci rozlisovaciu schopnost skla, alebo hodnotenie rozlisovacej schopnosti skla je ponechané len na subjektivnom dojme posudzovatela na zaklade testu?

... a este jedna hypoteticko/kacirska : co si myslis o Nikon Spotting Scope RAIII 82 WP/82 A WP ako moznej volbe ?
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Dátum registrácie: 20 years 6 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Whiskers napísal: ...a teraz teoreticka otazka: existuje nejaký exaktný parameter vyjadrujúci rozlisovaciu schopnost skla, alebo hodnotenie rozlisovacej schopnosti skla je ponechané len na subjektivnom dojme posudzovatela na zaklade testu?
...
Použi napríklad niečo také:
http://www.digi-foto.sk/ako-fotografova ... schopnost/

Polož si to na nejakú vzdialenosť a kukaj cez rôzne sklá... kedy sa Ti už ktoré čiarky zlejú na sivú plochu :lol:
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Whiskers: Pozri ten link co dal Igrlik, zhodou okolnosti ten spodny obrazok pouzivam na testovanie rozlisenia aj ja (na male vzdialenosti - napr. na 30m - ho niekedy pouzivam v kombinacii s obycajnou A4kou na ktorej mam vytlaceny nejaky text co som este necital vo velkostiach pisma od 12 do 4). Jedna z nevyhod ale je ze tento sposob sice ukazuje rozdiel v rozlisovacej schopnosti tej ktorej optiky, ale prilis nezvazuje vplyv atmosfery/poveternostnych podmienok (vid mirage a spol.) na tu ktoru optiku.

Vortex je sice zatial nie moc znama znacka, ale jedna sa o kvalitu sa prijatelnu cenu (lepsie povedane neplatis aj za 'meno'/'znacku'), i ked len cas ukaze ci sa udrzia aj dlhodobo.

No a ohladne RAIII, ja osobne by som moc neodporucal, je to starsi typ ktory nema ED sklo, cize ak uz, tak rozhodne radsej ten ED50 (ktory je v 50mm-ovych mojim osobnym favoritom). A z moznosti S/A (Straight alebo Angled je podla mna pre strelca jednoznacne lepsi Straight - lahsie najdes terc, atd., zatial co napr. pre pozorovatela vtactva je zasa zvycajne lepsi Angled, s ktorym sa tazsie 'hlada' ale na dlhodobe pozorovanie je pohodlnejsi).

Drzim palce pri vybere,

Gunslinger
inspiring_cartwright

Príspevok od používateľa inspiring_cartwright »

to Igrlik: vdaka za typ.

to Gunslinger: vdaka za doporucenia. nechcem sa pustat do hlbokej debaty ale ked sa mozem naucit nieco od skusenejsieho? tak preco nie? Guns, mohol by si napisat nieco viac co sa skryva za oznacenim "ED" skla? Vies, niekedy davno mi ktosi vysvetloval podstatu optiky a od vtedy si pamatam ze cim vacsi priemer objektivu tym vacsi "potencial" pre kvalitne rozlisenie. viem, ze realny zivot je casto o inom a vsetko zavisi od kvality skla, brusenia a tak... preto som zakoketoval aj s RAIII v 63-ke alebo v 80-tke. robi skutocne to "ED" taky rozdiel? ... dik vopred za odpoved
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Whiskers: Ano, cim vacsi priemer objektivu tym lepsie rozlisenie sa teoreticky da dosiahnut, ale ak vravime o ED, tak (zkopirovane kdesi z netu :wink: :lol: :

Čo je ED (Extra-low dispersion) technológia?

V konštrukcii objektívu sa s výhodou využíva tzv. ED sklá (Extra-low dispersion). ED sklá sú materiály s veľmi malou disperziou. Pri prechode svetla ľubovoľným materiálom dochádza k jeho lomu pod uhlom, ktorý je úmerný vlastnostiam optického materiálu (indexu lomu). Vzhľadom k tomu, že index lomu materiálu sa mení pre rôzne vlnové dĺžky dopadajúceho žiarenia, dochádza pri prechode bieleho svetla materiálom k jeho rozkladu na spektrum. Biely obraz je tak rozložený na sadu farebných obrazov, ktoré majú rôznu veľkosť a polohu zaostrenia. Nieje preto vhodne možné zaostriť obraz bez farebného, "duhového", lemovania, ktoré má potom zásadný vplyv na svetelnosť a hranovú ostrosť objektívu. Niektorí výrobcovia využívajú pri konštrukcii objektívov materiál s extrémne malou disperziou (ED skla), tj. závislost indexu lomu na vlnovej dĺžke. Vďaka tomu sa darí minimalizovať farebnú vadu a dosiahnuť prakticky ideálneho zobrazenia, svetelnosť a hranovú ostrosť obrazu.


A ano, robi to rozdiel (v 'kvalite' obrazu i jeho 'ostrosti').


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, ShotShow2011 priniesla novinky aj v spektivoch, Razor dostal vaznych konkurentov v ZenRay ED2 a MAG82ke (su kopiou/mixom alpha spektivov - Kowy, Swara, Zeissu, Nikonu a Leiky) pricom obidva maju uvadzaciu cenu $999 (teda presnejsie Zen Ray zacina na $1,200 ale teraz sa da vyuzit kupon 'BIRDFORUM' na $200 zlavu pri checkoute na http://www.zen-ray.com/shop )


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Ked Gunslinger pred polrokom napísal:...aktualne sa na 'spicu' velkych pozorovakov dostal novy Zeiss Diascope 85mm, ma vyborny rozsah (20-75x), spickove sklo (v testoch rozlisenia momentalne vedie), a zaujimavy system dvojiteho zaostrenia (nahrubo aj doladenie bez zmeny polohy ruky).

Na IWA som sa s nim chvilu hral, ale z tej haly sa moc daleko pozerat nedalo (navyse Zeiss mal stanok tak nestastne v rohu), takze tazko posudit osobne, ale ten system zaostrovania sa mi pozdaval a sklo je ozaj spickove.
ani vo sne by ho nenapadlo ze o 7 mesiacov bude mat fesiho doma... :wink:

Obrázok

Az spravim nejake porovnania s Nikonom a ostatnymi (na ETX125 mam teraz Swaro 20-60x okular, takze to bude ozaj zaujimave), hodim nejaky report, ale prvotny dojem je spickovy... :twisted:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Príspevky: 2007
Dátum registrácie: 16 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

mmm no ide ti karta :lol: :lol: zachvilu budes ako sejk.. nebudes vediet ktory si zobrat :lol: :lol: dones niekedy do senice ukazat heh
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 24 Feb 2011, 06:58, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Turbiak: Zoberiem ho v sobotu a uvidis nazivo :)

Prvotne dojmy z porovnania Diascope vs. Fieldscope - zoom vs. zoom - Zeiss jednoznacne vedie vo vsetkom, zorne pole, ostrost, citlivost na polohu oka, atd. Zeiss zoom na 75x vs Nikon 75x Wide Angle Fixed je uz tazsie porovnanie, ostrost sa nam zdala takmer porovnatelna (teraz hovorim o dierach v ciernom a bielom na 300m pri miernej mirage), zorne pole ma Nikon WideAngle samozrejme vacsie, ale v pohodli pozorovania je i tak lepsi Zeiss, cize kolem a kolem opat vyhrava Zeiss. A aj ked napr. rozlisenie 125mm ETXka tazko nieco prekona (velkost objektivu/fyziku proste clovek neoklame), na druhej strane si neviem predstavit vlacit ho niekde so sebou, nehovoriac o vodotesnosti, atd. Z tych starych co som mal (povacsinou z Ebayu) to proste vzdy bolo o nejakom kompromise, a Diascope je nieco co predstavuje univerzalne riesenie s minimom kompromisov... :twisted:

Heh, s tym sejkom to je dobry ftip :D Mas to ale ako s autami - na kazdu sutaz pridem na inom, a pritom ani jedno z nich neni moje... :wink: :lol:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

tango: Srandicky srandicky... :roll: :lol: Logicka postupnost: pisem sem na forum = som nazive = nevie :wink:

Inak, jedina vec co som este nevyspekuloval je ako skombinovat adaptery tak aby som na Zeissa mohol mrsknut ten tvoj 30x wide-angle takticky okular od Vortexu s mil osnovou - nevidel si nahodou niekde astro-adapter na vortex okulare? (astro-adapter na telo/objektiv zeissa nie je problem :idea: :twisted:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Príspevky: 2007
Dátum registrácie: 16 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

http://posec.astro.cz/rservice.php?akce ... 2011121601

No tak ja neviem , ked 12 ludi subjektivne ohodnoti : Meostar APO 75 měl dle názoru pozorovatelů celkově mírně lepší obraz než Swarovski ATM80HD :lol:
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Hmmm, tak tak, nechcem spochybnovat ten test, i ked spochybnuje sa v podstate sam... Testovat nejaky protoyp (pripadne jeden z prvych vyrobenych kusov, ktory bol specialne vyrobeny na takyto 'porovnavaci' ucel) s x dalsimi pozorovakmi (pricom okrem Swara to su vsetko pozorovaky strednej triedy, z tych spickovych - Kowa, Zeiss, Leica, Nikon, ... tam nie je ani jeden..., a aj Swaro sa v konkurencii spicky umiestnuje zvycajne az na 4tom ci 5om mieste...) je prinajmensom prekvapujuce. Ani nehovorim o tom ze ten kus Swara nemusel byt zrovna dobry a iny taky isty Swaro mohol z toho vyjst uplne inak (lepsie ci este horsie).

Tiez ma prekvapuje ze do toho porovnania nezahrnuli aspon par objektivnych prvkov - star test, alebo test rozlisovacej schopnosti (ciarky na rozlisovacej tabulke) sa da spravit uplne jednoducho, a bol by daleko lepsim ukazovatelom nez subjektivna preferencia ako sa komu cezen pozera.

Nechajme sa ale prekvapit, Meopta ma dobre sklo a tento pozorovak sa mozno dostane na celo strednej triedy, pripadne bude atakovat spicku (hlavne ak nan daju dobru cenu a naozaj vyjdu aj s tym druhym zoom okularom so sirsim rozsahom).

Kazdopadne drzim Meopte palce a uz sa tesim na dalsie (uz objektivnejsie) porovnania a testy :)


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Príspevky: 2007
Dátum registrácie: 16 years 3 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

http://birddigiscoper.blogspot.com/2010 ... ments.html
zaujimave to skreslenie zorneho pola
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mhm, aj ked v reale som si ho zatial ani nevsimol :lol: Najblizsie to porovname nazivo :wink:

Aj ten rozdiel v celkovom zornom poli (jeho velkosti) je fakt zarazajuci...


Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"