Potraviny
Na muku, vlocky pouzivam stare pohare od uhoriek s plastovym uzaverom. Predtym nechavam vsetko co skladujem vymrazit v mrazaku. Ovsenne vlocky, kukuricu, dokonca aj fazule maju v sebe vselijaku haved. Posledne som tak oplakal fazulu. Po par tyzdnoch bola plna chrobakov. Odvtedy nechavam vymrznut vsetko.
Ano, to je plus/minus to co je moj cielPanzer napísal:Múka, ryža, ovsené vločky. Všade sú larvy molí. Neodporúčam na dlhodobé skladovanie.
Moje zásoby:
Giana sardinky - exp- 2015. Veľké množstvo.
Pražská šunka - exp 2015 - veľké množstvo
Makrelen filets - exp. 2015 - veľké množstvo
Baked beans - 60 konzerv exp. 2014
kukurica - 60 konzerv exp. 2104
soľ jodidovaná - 20 kg
cukor kryštálový - 20 kg
voda v PET - 300 l
čínske rezancové polievky . 30 ks - exp. 2013
plynové kartuše - 20 ks
Takže mesiac by som mal vydržať. Potom to už nemá význam.
Salko je super vec. Mlieko je konzervovane cukrom takze vydrzi vecnost. Ja planujem kupit aj salko v tubach. Da sa nosit v BoB. Ma uzaver a da sa jest postupne.
K tej muke: Muka alebo vlocky sa daju dobre skladovat v priehladnych skatuliach s vekom co predava IKEA. Lahsie sa to transportuje a veko je uzavrete vzduchotesne. Overene v Azii v subtropickom pasme. Muku som skladoval len takto a ziadne chrobaky alebo este horsie cervy, ktore napadali vsetko....
K tej muke: Muka alebo vlocky sa daju dobre skladovat v priehladnych skatuliach s vekom co predava IKEA. Lahsie sa to transportuje a veko je uzavrete vzduchotesne. Overene v Azii v subtropickom pasme. Muku som skladoval len takto a ziadne chrobaky alebo este horsie cervy, ktore napadali vsetko....
Neviem ci povaecsina. Tento zvyk uz dost zakapal, kazdy kupuje v obchode. inak ja som tuto tradiciu posledne leto obnovil. Jedno poobedie prace a 70 poharov v komore. Inak zavaranina v chlade vydrzi vecnost. Posledne som na chate u kamosa v pivnici nasiel ceresne, na nalepke bol rok 1984. Okrem toho ze stratili farbu chut bola v pohode....
- -Tommasino-
- prispievateľ
- Príspevky: 230
- Registered for: 14 years 4 months
V lete som pri triedení komory vyhodil cca 100 fliaš džemu ktoré mali rv. 95 a nižšie...
Viem že džem je riadne uvarený a v priaznivom prostredí je jedlí po "celú večnosť", ale ja osobne by som to moc nejedol a v konečnom dôsledku je lepšie keď ho nahradil nový.
AKI: Ja osobne mám radšej Pikao ako Salko. Do nedávna sa vyrábalo len v tubách, ale v poslednom čase som pokupoval aj v plechovkách - rovnaké balenie ako Salko. Bohužial takmer všetka zásoba padla za vlasť pri dlhých večeroch alebo pri čítani WF.
Tommasino
Viem že džem je riadne uvarený a v priaznivom prostredí je jedlí po "celú večnosť", ale ja osobne by som to moc nejedol a v konečnom dôsledku je lepšie keď ho nahradil nový.
AKI: Ja osobne mám radšej Pikao ako Salko. Do nedávna sa vyrábalo len v tubách, ale v poslednom čase som pokupoval aj v plechovkách - rovnaké balenie ako Salko. Bohužial takmer všetka zásoba padla za vlasť pri dlhých večeroch alebo pri čítani WF.
Tommasino
Zdravim vsetkych nadsecov apokalipsy
uz dlho citam toto forum,ale vzhladom na nedostatok casu som tu este neprispel,tak som sa rozhodol urobit dnes a podelit sa so svojimi skusenostamy so vsetkymi.
na zaciatku odznela otazka kde nakupit lacne a vela. kedze sme doma stvrclenna rodina ,tak kazdy mesiac chodim na nakup do Polska(asi dost z nas ma averziu voci nakupu v polsku ,ale ja mam len dobre skusenosti ,kedze nakupujem vo velkom obchodnom centre a drviva vecsina produktov ktore nakupim tam ,su aj na Slovensku...)
ale k veci...kedze mena PL je vo vyhodnom kurze ,tak sa to fest oplati....od konzerv,cez strukoviny,cestoviny,kava ,caj,ryza,mliecne vyrobky atd...hlavne treba vyuzivat akcie a daju sa usetrit pekne peniaze a hlavne zasoby sa vtedy robia lepsie
je mi jasne ze nie kazdy byva v pohranicnej oblasti ako ja ,ale aj takymto sposobom sa da usetrit a nahromadit vela za lacno.
vzdy tam aj natankujem ,kedze to konkretne centrum ma aj svoju benzinku a o dost lacnejsie palivo.
kedze mam starsi diesel,tak palivo je uplne v pohode.....
teraz trosku k tym zavaraninam a konzervovaniu masa...kedze mam s tym dost skusenosti,no hlavne zienka...
ano v kompotoch sa nachadza vela vitaminov a je to aj spestrenie stravy v obdoby ked nieje moznost sa dostat k cerstvemu ovociu a zelenine.....to co je v zimnom obdoby v obchode ako cerstve,ja za cerstve nepokladam....preto sme v lete zakonzervovaly vela rozneho ovocia ,az sa zena cudovala ze co tym sledujem,kedze ona si nepripusta ziadnu apokalipsu ,alebo zlihanie systemu a tym padom odkazanost len na seba
dalsia velmi dobra vec je konzervovane maso.....ja to volam hraskove maso...je to klasicke maso pomlete ako na klobasi,dochutene a zakonzervovane do flias,alebo konzerv a mozem zarucit ze vydri veeelmi dlho,kedze mam s tym skusenosti.
dalsia moja vychytavka je susene masko,zatial som susil len raz ,ale bolo super a pri dobrom skladovani vydrzalo dost dlho a v lese bolo velmi dobre
a este jedna vec k sadlu a slanine o ktorom tu bola rec...len chcem poopravit jedneho z nas co pisal ze je rozdiel z ktorej casti svine sadlo je....sadlo je jena vec a slanina druha
sadlo je tuk ktori je na vutornej strane brusnej dutiny a dotyka sa a chrani vnutorne organy a slanina je to co udime ...ale ziskat mast sa da z oboch...slanina aj sadlo....ale sadlo je vhodnejsie na technycke vyuzitie...osetrenie obuvy napr.....
no na prvy prispevok az ..az... [/b]
uz dlho citam toto forum,ale vzhladom na nedostatok casu som tu este neprispel,tak som sa rozhodol urobit dnes a podelit sa so svojimi skusenostamy so vsetkymi.
na zaciatku odznela otazka kde nakupit lacne a vela. kedze sme doma stvrclenna rodina ,tak kazdy mesiac chodim na nakup do Polska(asi dost z nas ma averziu voci nakupu v polsku ,ale ja mam len dobre skusenosti ,kedze nakupujem vo velkom obchodnom centre a drviva vecsina produktov ktore nakupim tam ,su aj na Slovensku...)
ale k veci...kedze mena PL je vo vyhodnom kurze ,tak sa to fest oplati....od konzerv,cez strukoviny,cestoviny,kava ,caj,ryza,mliecne vyrobky atd...hlavne treba vyuzivat akcie a daju sa usetrit pekne peniaze a hlavne zasoby sa vtedy robia lepsie
je mi jasne ze nie kazdy byva v pohranicnej oblasti ako ja ,ale aj takymto sposobom sa da usetrit a nahromadit vela za lacno.
vzdy tam aj natankujem ,kedze to konkretne centrum ma aj svoju benzinku a o dost lacnejsie palivo.
kedze mam starsi diesel,tak palivo je uplne v pohode.....
teraz trosku k tym zavaraninam a konzervovaniu masa...kedze mam s tym dost skusenosti,no hlavne zienka...
ano v kompotoch sa nachadza vela vitaminov a je to aj spestrenie stravy v obdoby ked nieje moznost sa dostat k cerstvemu ovociu a zelenine.....to co je v zimnom obdoby v obchode ako cerstve,ja za cerstve nepokladam....preto sme v lete zakonzervovaly vela rozneho ovocia ,az sa zena cudovala ze co tym sledujem,kedze ona si nepripusta ziadnu apokalipsu ,alebo zlihanie systemu a tym padom odkazanost len na seba
dalsia velmi dobra vec je konzervovane maso.....ja to volam hraskove maso...je to klasicke maso pomlete ako na klobasi,dochutene a zakonzervovane do flias,alebo konzerv a mozem zarucit ze vydri veeelmi dlho,kedze mam s tym skusenosti.
dalsia moja vychytavka je susene masko,zatial som susil len raz ,ale bolo super a pri dobrom skladovani vydrzalo dost dlho a v lese bolo velmi dobre
a este jedna vec k sadlu a slanine o ktorom tu bola rec...len chcem poopravit jedneho z nas co pisal ze je rozdiel z ktorej casti svine sadlo je....sadlo je jena vec a slanina druha
sadlo je tuk ktori je na vutornej strane brusnej dutiny a dotyka sa a chrani vnutorne organy a slanina je to co udime ...ale ziskat mast sa da z oboch...slanina aj sadlo....ale sadlo je vhodnejsie na technycke vyuzitie...osetrenie obuvy napr.....
no na prvy prispevok az ..az... [/b]
DUSO: bravcova mast bola iba zo slaniny. Sadlo sa skvari zvlast, pretoze mast z vyskvareneho sadla sa pouziva ako prva (ja ju nemam rad - smrdi mi ). Dovod je, ze lojovatie ovela skor ako mast zo slaniny - zhruba uz po pol roku/roku.
Mast o ktorej som pisal - po 3 rokoch ako cerstva - bola zo slaniny - nerozslisovali sme z ktorej casti. Postup bol : co sa neodlozilo na udenie a nedalo do pasteky, sa ovarilo (odstranenie zapachu + vyplavenie zbytkov sadla), nasledne pokrajalo na kocky, nahadzalo do kotla a vyskvarilo. Ostali skvarky (mnam) a Bravcova mast. Neviem kto by uz skvaril zvlast slaninu z chrbta a zvlast z ostatnych casti... ale ked sa niekomu chce, nech sa paci. Opakujem ale: pri postupe ovarit slaninu ( cca 10 -15 minut) , nakrajat, vyskvarit, vydrzi bravcova mast v kovovej nadobe v pivnici roky a nezglejuje.
Mast o ktorej som pisal - po 3 rokoch ako cerstva - bola zo slaniny - nerozslisovali sme z ktorej casti. Postup bol : co sa neodlozilo na udenie a nedalo do pasteky, sa ovarilo (odstranenie zapachu + vyplavenie zbytkov sadla), nasledne pokrajalo na kocky, nahadzalo do kotla a vyskvarilo. Ostali skvarky (mnam) a Bravcova mast. Neviem kto by uz skvaril zvlast slaninu z chrbta a zvlast z ostatnych casti... ale ked sa niekomu chce, nech sa paci. Opakujem ale: pri postupe ovarit slaninu ( cca 10 -15 minut) , nakrajat, vyskvarit, vydrzi bravcova mast v kovovej nadobe v pivnici roky a nezglejuje.