Strana 2 z 2

Napísané: 12 Jan 2012, 16:17
od používateľa brada7
mne sa osvedčilo nechať odmočiť otvorený nôž v jarovej vode a potom ho dať do umývačky, čistím tak pílu na poľovníckom Wengery a tá po spracovaní úlovku vie byť pekne zanesená.

to su napady...

Napísané: 12 Jan 2012, 18:29
od používateľa El Pistolero
Jack napísal:Stačiť by mohla aj vriaca vodu. Tou by som asi začal. Samozrejme, neviem, z akého materiálu máš črienky, aby si ich vysokou teplotou nepoškodil. Ale inak ja vriacu vodu rád, dajú sa ňou odstrániť aj také sajrajty ako zbytky lepidla, o zbytkoch nejakého zvieracieho tuku ani nehovorím. A je to rýchlovka, uvaríš v rychlovarnej kanvici a posutpne leješ na zahumusené plochy, pričom zároveň zotieraš/zoškrabuješ humus. Vyskúšaj a uvidíš, či to bude mať dostatočný efekt. Chémiu možno ani nebude treba. Rozhodne by som ale neodporúčal ten nôž do vriacej vody ponoriť!
:wink:
Tak toto je fakt napad za vsetky prachy :roll: ... aj ked je popustacia teplota podstatne vyssia, keby mi niekto akykolvek moj noz polieval vriacou vodou, rovno si ho moze nechat a do 3 dni mi prinesie novy...

Lieh, jarova voda a finito....
cez vianoce som takto vycistil 3 Victorinoxy, ktore presli s nemeckymi vojakmi bohvie cim :twisted: :twisted:

Napísané: 12 Jan 2012, 19:45
od používateľa sego13
vriaca voda alebo umyvacka su naozaj nie moc stastne napady.

skusim to s liehom a jarovou vodou.

dakujem vsetkym zucastnenym

Napísané: 12 Jan 2012, 20:55
od používateľa luke
aky je problem s vriacou vodou a nozom?

Napísané: 12 Jan 2012, 21:54
od používateľa 3500korun
Luke, každý nôž je zakalený, podľa určenia použitia na cca 56-63HRC (podľa Rockwella). Princíp je taký, že sa najprv zakalí na vyššiu tvrdosť a potom sa popúšťa až na požadovanú hodnotu. Toto prebieha pri teplote do cca 300st C, "domáci" kováči to robia v kuchynskej trúbe. 100st vriacej vody je síce stále ďaleko (ako píše El Pistolero) stále je riziko, že prebehne vnútorná kryštalizácia resp zmena mriežky. Tým môžeš popustiť nôž na trocha nižšiu hodnotu, čo ho môže viacmenej zničiť, lebo čepeľ (hlavne ostrie, ktoré je na výkyvy teplôt najcitlivejšie a stačí ho naozaj obliať) zmäkne a prestane držať ostrie. Preto som aj písal, že "teplá voda v ktorej udržíš ruku".

S El Pistoelrom mám úplne rovnaký postoj k niekomu, kto by mi nôž umyl v horúcej vode (alebo s ním krájal na porcelánovom tanieri :evil:

Napísané: 12 Jan 2012, 22:03
od používateľa sego13
Volajako som mal v hlave zafixovane ze vriaca voda tupi ostrie.
Tak som to ti tu chcel vygooglit a zistil som ze je to pravdepodobne povera.

Takze beriem spat svoju poznamku ze vriaca voda a umyvacka je blbost

Napísané: 12 Jan 2012, 22:13
od používateľa inspiring_boyd
:D ale to nieje povera je to pravda len : nieje noz ako noz to co mame v kuchyni(teda nie vsetci) tie "plechove" sr...y na ne vriaca voda ucinkuje cekom dobre no a (ne)ucinok resp. ako to priblizne funguje na kvalitne noze tu popisal 3500korun

Napísané: 12 Jan 2012, 22:53
od používateľa Jack
Pistolero, sego, and Co.: Tých 100 stupňov nemôže normálnemu solídnemu nožu ublížiť. Ako laik som tiež kedysi veril poverám o otupenom ostrí, tak som to konzultoval s kamarátom, ktorý je vzdelaný v príslušnom obore a ten sa mi zasmial, že sto stupňov je hodne pod hranicou, keď pri nožiarskych oceliach niečo riskujem. A... moja mnohoročná skúsenosť to dokazuje. Pritom tá voda (zväčša stačí horúca, ani netreba nechať zovrieť) mi naozaj príde ako veľmi účinné a šetrné riešenie proti rôznym nečistotám. Navyše bez použitia chémie. Čo pri noži, ktorým si o.i. zvyknem krájať slaninku a chleba na opekačke, tiež hrá svoju úlohu.
:wink:

Napísané: 13 Jan 2012, 08:27
od používateľa mototechna
žiadnemu nožu horúca voda neuškodí... Na to ste prišli kde preboha? Tak ako bolo napísané - kaliace a popúšťacie hodnoty sú úplne niekde inde... Ostrie to neotupí, tvrdosť rozhodne neklesne. Akurát pri vyčistení uhlíkoviek treba železo niečím "neutralizovať", napríklad slaninou, alebo kuchynským olejom. Ja osobne pri výrobe nožov preferujem práškové nerezovky, ale proti gustu... Okrem toho horúca voda z točky nemá ani tých 100°, možno tak 90, aj to neviem...

Napísané: 13 Jan 2012, 20:01
od používateľa inspiring_boyd
z tocky je cca 50.... :P

Napísané: 14 Jan 2012, 12:18
od používateľa sego13
Tak som to vycistil horucou vodou, spina zmizla.
Este to prestreknem zbranovym olejom :D

Dakujem za rady

Napísané: 15 Jan 2012, 11:10
od používateľa 3500korun
No neviem na koľko je v tomto prípade od seba vzdialených tých 100 a 300...ale zrovna s Tebou sa o tomto hádať neidem :lol: Ja si proste svoje nože umývam len vo vlažnej vode...pre istotu, pre dobrý pocit, paranoja...ktovie :twisted:
mototechna napísal:žiadnemu nožu horúca voda neuškodí... Na to ste prišli kde preboha? Tak ako bolo napísané - kaliace a popúšťacie hodnoty sú úplne niekde inde... Ostrie to neotupí, tvrdosť rozhodne neklesne. Akurát pri vyčistení uhlíkoviek treba železo niečím "neutralizovať", napríklad slaninou, alebo kuchynským olejom. Ja osobne pri výrobe nožov preferujem práškové nerezovky, ale proti gustu... Okrem toho horúca voda z točky nemá ani tých 100°, možno tak 90, aj to neviem...