Prevoz strelnej zbrane pri leteckej preprave

inspiring_bouman

Prevoz strelnej zbrane pri leteckej preprave

Príspevok od používateľa inspiring_bouman »

Rad by som sa podelil s osobnou skusenostou. Nedavno som riesil potrebu prepravit zbran letecky (vnutrostatne BTS - KSC). Prepravne podmienky leteckej spolocnosti sa o preprave zbrani zmienuju velmi okrajovo - predovsetkym nie je popisany proces a poplatok. Den pred planovanym odletom som teda kontaktoval letecku spolocnost telefonicky. Musim konstatovat, ze pristup zamestnancov - ci v zazemi alebo priamo na letisku - bol velmi ustretovy. E-mailom som oznamil udaje, tykajuce sa letu (cislo a datum letu, meno a priezvisko) a zbrane (cislo ZP, PZ a informaciu, ci okrem zbrane budem prepravovat aj strelivo.

Pracovnici leteckej spolocnosti na zaklade tychto udajov ziskali povolenie na prepravu. V den odletu som sa dostavil na check-in hned po jeho spusteni. Po klasickom odbaveni ma kontaktoval pracovnik prevadzky leteckej spolocnosti. Nasledne som uhradil poplatok 50 EUR za prepravu zbrane. Zbran musi byt, samozrejme, vybita a ulozena v kufriku. Strelivo, ak sa prepravuje, musi byt osobitne zabalene (v skatulke). Zbran, doklady a strelivo nasledne skontrolovali policajti (predpokladam, ze stala sluzba na letisku).

Po zvazeni a nalepeni standardneho batozinoveho tagu bola zbran a strelivo odobrane pritomnym policajtom. Zbran bola potom policajtmi odovzdana kapitanovi letu. V Kosiciach po prilete kapitan odovzdal zbran policajtovi, ktory mi ju po kontrole dokladov odovzdal.

Zaujimavostou procesu je, ze o prevzati zbrane som dostal jediny doklad - batozinovy listok let. spolocnosti. Otvorenou otazkou je tiez, ci stanoveny poplatok za prepravu nie je, vzhladom na priemerne ceny leteniek, mierne neprimerany. Tolko moje postrehy.
Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Príspevky: 4235
Dátum registrácie: 14 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Pravdu mas tiez sa mi to zda trosku predrazene co sa vnutrostatnej dopravy tyka.
Len by som chcel vidiet, ako dava do kokpitu pilotovi lietadla mojho Pelicana 1720 :-)

Na druhej strane ma zarazilo, ze ti to umoznili a system fungoval!
Predstav si situaciu, ze sa dostavis na check in so zbranou a tam sa na teba vsetci pozeraju ako na d*bila, ze co od nich chces a tym padom si dolietal :idea:
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"