Problémy OR PZ BA IV

eager_vaughan

Problémy OR PZ BA IV

Príspevok od používateľa eager_vaughan »

Dobrý deň páni, nedávno som si išiel na OR PZ BA IV pre tlačivo na žiadosť o zbrojný preukaz, a narazil som na známy problém. Keď som povedal, že chcem A-čko, hneď sa ma pani spýtala, či som sudca, policajt, vojak, alebo či som bol tri krát napadnutý. Keď som povedal, že nie, bolo mi jasne povedané, že ak si tam napíšem A-čko, a prinesiem to, bude mi to zamietnuté. Keďže som mal prečítaný zákon a toto fórum, snažil som sa veľmi slušne dôvodiť, prečo si myslím, že jej postup nie je celkom správny, a vždy keď som ju zatlačil do kúta, len pokrčila ramenami, alebo povedala, že mi to proste zamietne... Tiež mi povedala, že aj keby som sa odvolal, s odôvodnením "na ochranu osoby a majetku" mi to na krajskom zamietnu. Nestačilo jej, ani výpomoc v rodinnej firme, kde zodpovedám za majetok firmy, a prenášam väčšiu hotovosť, pokiaľ nie som oficiálne zamestnancom. Zo strategického hľadiska som sa s ňou nechcel hádať, takže som zobral prázdne tlačivo a išiel som preč.

Viem, že sa to tu už trochu riešilo, tak by som chcel poprosiť tých, ktorí boli v podobnej situácií, aký postup zvolili, prípadne, ktorý postup je podľa vás najefektívnejší.

Bojím sa, že keď si to pôjdem nekompromisne vyhádať, na skúškach ma potopia, preto hľadám skôr nejaké strategické riešenie, ako to čo najskôr preskákať, prípadne vôbec ten zbroják dostať... Zobrať najprv B, a potom rozšíriť na A? Nebudú pri podávaní žiadosti o rozšírenie robiť rovnaké problémy? Prípadne, musel by som ísť znova na skúšky?
Prípadne ma napadlo, či si nedať trvalé bydlisko do okresu, v ktorom by takéto problémy nerobili, a potom sa "presťahovať" naspäť.
Najjednoduchšia cesta mi však pripadá založenie živnosti. Čo myslíte? Možno vás napadne ešte lepšia cesta.

Prípadne ak je tu niekto kto robil psychotesty v Bratislave a trafil nejakého v pohode psychológa, dajte prosím vedieť.

Ďakujem za všetky príspevky, a prajem príjemný deň.
DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ako tak citam tvoj prispevok, tak v nom nevidim, ze by sa pani policajtka pytala ci si podnikatel. Bud len zabudla, ze davaju aj podnikatelom alebo doslo k nejakemu internemu zprisneniu. Na tvojom mieste si to najprv overim.
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

a kde su tie nalezitosti (zivnostensky list) v zakone alebo vykonavacom predpise uvedene?

a Bcko v normalnej krajine je napr. na ucel drzania dlhej zbrane doma za ucelom ochrany zivota a majetku, ked osoba z roznych dovodov zbran nechce nosit.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

arnysimilar napísal:Zákon je jedna vec a vykonávací predpis druhá vec. Proste to A-čko nedávajú všetkým, pretože k čomu by potom bolo B-čko, však?

Zakon je vzdy NAD nejakou vyhlaskou, ci predpisom. To a)

a b)
Ozaj, naco je vlastne to B-cko? K comu? Uz davno malo byt zo zakona prec.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

ziadne strategicke riesenie nie je, neustupuj, neustupuj a este raz neustupuj
Rudo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Zenska za plentou ti ziadost zamietnut nemoze. Myslim, ze o zamietnuti ziadosti rozhoduje sef oddelenia dokladov.
inspiring_shirley

Príspevok od používateľa inspiring_shirley »

ja som si podaval ziadost na ZP okolo vianoc 2010 bratislava V. tiez som ziadal o A skupinu.Prislusnik sa ma hned spytal ye ci som podnikatel alebo zivnostnik.Tak som si spravil Bcko , dal som si zivnost a siel opet na OR PZ Bratislava V a poziadal o rozsirenie na skupinu A,nebol ziadny problem. moju zivnost si prefotili, a o 5 minut som odchadzal aj s Ackom vo vacku.
:D
Pena
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Pena »

A prečo by som si mal robiť živnosť ? Aby som vyhovel rozmarnosti policajtky? Nech ti povie číslo zákona a číslo paragrafu, ktorý rieši povinnosť byť živnostníkom pri žiadosti o ZP skupiny "A". Ty si v zmysle zákona podáš žiadosť na vydanie ZP "A" a buď spravíš skúšky a vyhovieš, alebo nie.
inspiring_shirley

..
Naposledy upravil/-a inspiring_shirley v 18 Júl 2011, 23:17, upravené celkom 1 krát.
inspiring_shirley

Za spoľahlivú osobu sa na účely zákona nepovažuje ten,
g. kto podľa zistení útvaru Policajného zboru nedáva záruku, že zbraň nezneužije.
takze policajt to odvovodni tymto..
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

tvoj doterajsi zivot, bezuhonnost, cisty register, spolocenske postavenie su zarukou, ze zbran nezneuzijes.
aris
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa aris »

ale treba povedat, ze chapem jeho obavy

najma tu, ktora vyplyva z ohromnej dovery, ktoru poziva PZ SR a zvlast ked jej sefuje... a sice, ze skusky ucelovo nespravi. (aj ked si to viem predstavit len tazko)
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Snáď ti aspoň trocha poradím, pretože tu aj inde postupne sledujem každý problém s Ačkom.

V prvom rade si urobím reklamu a poradím ti prečítať tento môj traktát: http://www.legistelum.sk/postup-ziskania-zp-skupiny-a nie je to dokonalé, ale zhŕňa to väčšinu prípadov, čo ľudia na webfore rozoberali.

V druhom rade musím poznamenať, že ma tento prístup Ačko pre vyvolených už fakt vytáča, najmä v Bratislave ako by sa s tým roztrhlo vrece, všade inde do okolia keď prídem (Senec, Pezinok...), tak úplne normálni ľudia na úseku zbraní a streliva a tu v BA stále problémy, stále zatiahnuté ručné brzdy. Paradoxne to nevedie len k tomu, že slušný človek nebude mať zbraň, ale aj k tomu, že blbec mať zbraň bude, hoci by o ňu inak ani nezavadil, pretože som si vypočul zdôvodnenie človeka, čo mi predával revolver (fakt vidlák na tretiu správaním), "tak mi kamarát povedal, že nech si spolu s ním spravím zbroják, veď keď už sme podnikatelia (autoservis) tak máme na to nárok né?" :roll:

Teraz už ku konkrétnym otázkam:

živnosť - rozhodne nie
pri rozširovaní znova skúšky - nie, nanovo sa skúšky nerobia
žiadosť - nemá zmysel sa s ňou hádať, keď si žiadosť podáš, budeš mať minimálne pri zamietnutí s čím operovať (písomný dokument), odvolávať sa na slová pani za prepážkou nemá žiadny zmysel.
Najprv Béčko - tak ako spomínam v článku, taktiež možnosť

Posledná možnosť je novinka, mám ju od človeka, čo sa tiež nevedel domôcť práva, keď chcel rozširovať z B na A. Celý vtip bol v tom, že krajské riaditeľstvo sa odvolávalo v rozdieloch prístupu pri vydávaní B a A na to, že pri skupine B stačí občiansky preukaz (že je tam bydlisko) a že teda nepotrebujú k tomu iný dokument na preukázanie potreby.

Preto po tom, čo mu zamietli prvýkrát Ačko, tak k druhej žiadosti o rozšírenie pridal čestné prehlásenie v zmysle: "Pravidelne cestujem, zdržujem sa na rôznych miestach mimo svojho bydliska a nemám možnosť si zabezpečiť ochranu života, zdravia a majetku iným spôsobom. Toto čestné vyhlásenie vydávam za účelom preukázania potreby nosiť zbraň a strelivo a vydania zbrojného preukazu skupiny A." Nejako takto to bolo, môžeš to ešte učesať a rozhodne to tam pridaj.

Bohužiaľ ani toto nemusí fungovať, pretože čo kraj to iný šéf a to iný prístup pri vykladaní hlúpo písaných zákonov.
eager_vaughan

Príspevok od používateľa eager_vaughan »

Ďakujem všetkým za pomoc, hlavne Zoidberg37 za vyčerpávajúcu odpoveď.

Pýtal som sa hlavne kvôli tomu, že keby som urobil tú živnosť, je skoro isté, že to bude bez problémov, ako som tu na fóre čítal. Ale skúsim teda najprv to B-čko. Zatiaľ som sa len tak orientačne pýtal, ešte nemám ani psychológa za sebou, len ma prekvapilo ako to tá ženská mala nacvičené :D
Keď to nejako dobojujem, dám vedieť ako to dopadlo :)
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

...
Naposledy upravil/-a gewehr v 28 Aug 2011, 22:11, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"