GLOCK 19 alebo 23 ?

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

thio:
Neodpovedal si Marekovi, koľko cca máš natrieľané.
Ale ak len začínaš, scenár s kúpou dvoch 'rovnakých' Glockov (G19/23) je IMHO riadna, ale riadna vtákovina. Chápal by som to u niekoho, kto už vie, že mu daný typ zbrane dlhodobo sedí a vie, koľko ročne vystrieľa z oboch kalibrov.

Ono zbytočne budeme špekulovať o tom, nakoľko markantný je rozdiel v pocite pri streľbe medzi 9L a 40SW (z rovnakej zbrane). Každý to síce cíti inak, ale ten rozdiel tam je a nie úplne zanedbateľný.
Ak by sa ti niekedy zdal zanedbateľný, stačí zrýchliť opakované výstrely alebo skúsiť strieľať jednoručne a hneď sa to prejaví.

Prístup "ked uz tak poriadne" nie je v tomto prípade moc šťastný a ak len ozaj začínaš so strieľaním, môže viac pokaziť než prospieť.

Ak by si predsa išiel kupovať obe zbrane, tak si vopred zrátaj, po koľkých ranách ti to začne reálne niečo šetriť, keďže v celkových nákladoch budeš mať 2 zbrane a zásobníky k nim.
Tiež by som bral do úvahy, že ak by si kvôli 40-ke chcel trénovať len so "silnejšími" Lugermi (ako tu niekto spomínal), budeš mať menší výber na trhu a cena tých tréningových 9L môže byť zase o niečo vyššia.

Moja rada na záver: :wink:
Ak sa už rozhoduješ len medzi G19/23, zober G19-ku, skús si na ňu zvyknúť, nauč sa s ňou strieľať a uvidíš. Medzitým vyskúšaš kopu iných zbraní a kalibrov.

Ak ťa streľba alebo 19-ka prestanú baviť, skončíš alebo prejdeš na inú zbraň, a to s minimálnou finančnou stratou.

Ak ťa baviť neprestane a stále budeš chcieť G23, tak si ju jednoducho kúpiš. A budeš oveľa lepšie než dnes vedieť, do čoho ideš.

Želám ti len to, aby si sa rozhodol k svojej plnej spokojnosti. Však sú to tvoje peniaze :wink:
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

...
Naposledy upravil/-a gewehr v 28 Aug 2011, 21:59, upravené celkom 1 krát.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Yarco: postup najprv jednu a potom druhú schvaľujem, ale čo sa týka tých silnejších lugrov, tak práve najlacnejšie továrenské strelivo u nás, čiže MFS 7,5 gramu je z tých silnejších a určite je takých viac. Keď chcel Glock veľkosti kompakt, tak som predpokladal, že vie prečo ho chce.
inspiring_shirley

Príspevok od používateľa inspiring_shirley »

takze som zaciatocnik.zbran chcem na nosenie na ochranu.
a chlapi to fakt je taky OBROVSKY rozdiel v spätnom raze medzi 9L a .40SW? ze by som to ani neudrzal? aj ked chodim do posilky uz niake tie roky?
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Tá pripomienka bola principiálna - čím viac požiadaviek mám na strelivo (cena, sila, ...), tým menší výber a dostupnosť nájdem na trhu. Nejde o to, aké sú ceny a sortiment teraz, to sa môže ľahko zmeniť.

Príklad - momentálne asi najlacnejšie použiteľné strelivo u nás robí Ares (*). Pokiaľ viem, väčšina jeho produkcie v 9L je ale v kategórii "ťažké a jemné", takže dostupnosť tých "silnejších" bude asi slabšia.

(*) Nechcem tu rozpútať debatu o kvalitách, nekvalitách, výhodnosti a nevýhodnosti továrenských prebíjancov - prax ukazuje, že použiteľné (a používané) jednoducho sú.
Marek Z
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa Marek Z »

thio napísal:takze som zaciatocnik.zbran chcem na nosenie na ochranu.
a chlapi to fakt je taky OBROVSKY rozdiel v spätnom raze medzi 9L a .40SW? ze by som to ani neudrzal? aj ked chodim do posilky uz niake tie roky?
to nie je o tom ci to udrzis, ale ci trafis. toto ta nakoniec na zaciatku moze od strielania odradit. poznam dvojmetrovych chlapov, ktorym proste silnejsie kalibre nesedia. ja mam vseho vsudy 65 kil a nemam problem odstrilet za sebou 500 kusov .40SW, .357 alebo .45. ale to by som urcite nebol v zaciatkoch mojho strielania, ked som presiel z 7,65 na 9luger zdalo sa mi to silne a trvalo dlhsie nez som bol schopny nieco trafit. terc na 25 m vyzeral ako jedno rozhadzane koleso a to bola moja "mierenka". luger je podla mna na zaciatok uplne optimalny. ked mi dal znamy vystrelit so .45 mal som pocit aky strasny kopanec to je. do silnejsich kalibrov som isiel az po nejakych 7000 odstrielanych ranach vratane sutazi. dnes ten rozdiel kalibrov az tak nevnimam.toto je moja skusenost. posilka s tym nema az tak vela spolocneho. nejde len o ten kopanec, ale zvyknut si aj na ergonomiu zbrane, priebeh spustania atd. to chvilu trva a pri silnejsom kalibri sa budes sustredit na to aby si udrzal zbran a nie na tieto dolezitejsie veci ako spustanie, spravny uchop....
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

...
Naposledy upravil/-a gewehr v 28 Aug 2011, 21:59, upravené celkom 1 krát.
Marek Z
častý prispievateľ

mudro hovoris nacelniku :D
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

thio, najprv si kup jednu, s nou si vybuduj pevny vztah a az potom ju zacni podvadzat s inymi. Ty nepotrebujes pri strelbe silu ale vybudovat si cit a uchop na spustanie, dychanie ect.. potom ti bude jedno co drzis a v akom kalibri. Ak mas na to peniaze, tak v klude chod do .40 S&W, ale ak by to malo ist na ukor kvantity treningu, chod do lugra

Okrem ineho, ked pouzivas jednu zbran na obranu aj na trening, mas presny prehlad o jej spolahlivosti, ak jednou trenujes a druhu nosis, ta druha je velka neznama
Marek Z
častý prispievateľ

pekne napisane, ja som to spravil uplne takto, budoval som si dvojrocny vztah a neskor zacal podvadzat. Niektore som opustil, lebo mi proste nesadli. a toto sa ti, Thio, kludne moze stat :D

vsetci sme napisali viacmenej to iste inymi slovami :D
Yuri the GUN NUT
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Yuri the GUN NUT »

Ako majiteľ v poradí už druhej G19tky (predtým gen 3 teraz už gen 4) môžem povedať jedno - nemá zmysel mať obe zbrane G19 a G23 nakoľko jediný rozdiel medzi nimi je kaliber. Opodstatnenie mať G19 je jednoduché a síce kaliber je u nás o veľa dostupnejší a lacnejší. Keby som američan tak sa určite rozhodnem pre G23 nakoľko tam je kaliber .40 SW o veľa rozšírenejší (čo znamená, že aj lacnejší ako u nás) a môžeš použiť všetky druhy streliva (hlavne JHP). Keby je strelivo .40 SW aj cenovo niekde medzi 9 luger a .45 ACP u nás tak by som možno ešte aj u nás išiel do tej 40tky ale bohužiaľ realita je taká, že som sa stretol aj s nábojmi úplne bežnými .40 SW FMJ 180gr čo boli drahšie ako náboje .45 ACP, ktoré sú výrobne nákladnejšie z hľadiska materiálu ako menšie .40 SW. Čiže zhrnuté, ak ti sedí G19/G23 ako zbraň (nakoľko sú rovnaké čo sa týka pocitu v ruke ale nie pri streľbe) tak rozhodne choď do nej, ja som veľmi spokojný a aj keď som vyskúšal mnohé iné stále si hájim hlavne Glock a to som otvorený zbraniam ktoré by mi mohli lepšie sedieť a netvrdím, že Glock je najlepšia zbraň čo človek v dnešnej dobe môže mať. A chalani majú pravdu, vybuduj si vzťah ku streľbe, nájdi sa v tom všetkom a potom rozmýšľaj o tom či by ti nemohlo sedieť niečo viac ako to čo máš :wink:
oci
prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa oci »

Tak ja sutazim s G17 a nosim G27 a nevidim v tom problem. Mal som G26 a pri nom som zistil, ze genialny konstrukter v glocku ho urobil tak, ze ked "pudovo" nahodis G26 mieri ti presne na to iste miesto ako G17 alebo G19. Inak povedane.... mam za sebou niekolko tisic nahodeni a vytaseni G17 a aj ked ho nahodim so zatvorenymi ocami vzdy mam presne zrovnane mieridla. Ked som bez treningu prvy krat nahodil G26 v obchode a otvoril oci opat som mal zrovnane mieridla.... Dokonca som zobral bez dakeho extra treningu alebo menenia navykov G26 na sutaz a dokazal som s nou vyhrat.

Momentalne som vymenil G26 za G27 a na strelnicu som isiel s obavou, za po vystrele tovarenskeho naboja budem mierit do ineho valu :lol: Nic take sa ale nedialo.... ten spatny raz .40 sw je o daco silnejsi, ale nie je to ziadna tragedia, ktorej sa treba obavat. Aj rychle dvoj a troj strely su celkom v pohode a netreba okolo toho robit daku velku vedu.

Suhlasim ale s nazorom, ze pre zacinajuceho strelca je 9mm a teda G19 alebo G26 vhodnejsi. Mas lacnejsie naboje a zbran je tolerantnejsia k chybam pri uchope a postoji. Zaroven ma 9Luger dostatocny zastavovaci ucinok a zbran v deviatke ovela lahsie predas.....

Ale co si budeme klamat, ze na slovenske cesty ti staci aj Fabia SDI a nepotrebujes Audi 3.0 TDI :roll: .40-tka je .40-tka a Audi 3.0 je Audi 3.0 a nikto mi to nevyhovori..... Mat za pasom .40sw, robit na strelnici poriadne diery do terca a pozerat sa ako robi gong osem kotrmelcov po supe ktoru dostal je uplne iny pocit ako pukat z deviatky :shock:
cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

OCI: aj tie popre lepsie padaju ked ich pohladka .40 S&W :)

K tomu vyberu G19 alebo G23, pripadne G26/27. Ja by som na tvojom mieste vyberal podla 2 kriterii, podla vlastnej skusenosti.

1. Postava. Ak mas viac ako cca. 185 cm + ramena a hrudnik sirsi nez pas, nemas zalubu v obtiahnutych trickach - kludne kup na nosenie G19/23
Ak nesplnas tieto parametre,radsej si kup na nosenie G26/27

2. Peniaze. Ak si ochotny pocas aspon prveho roka mesacne investovat cca 110€ na naboje (500 ks) a chodit si po ne do Topolcian (ARES -180gr. prebite na faktor 180) tak kludne kup G23/27. Dobre si to ale spocitaj. Tych 500 kusov mesacne je aspon pocas prveho roku nevyhnutne vystrielat, aby si sa so zbranou zzil.
Ak si ochotny dat mesacne za naboje cca 70€ (daju sa kupit naboje v 9L za cca 14 centov/kus a rocne usetris cca 500€) tak si kup G19/26.

6000 nabojov za prvy rok + susenie + ak si uplny zaciatocnik tak aj strelecky kurz s instruktorom a spetny raz nebude ziaden problem. Svaly a masa hmoty v hornych partiach tela pomozu na zmiernenie spetneho razu, ale zaklad je tak ci tak spravny uchop a ten musis natrenovat.

Ak si ale naozaj velky chlap 190+cm + svaly, nevidim dovod, preco by si nemal kupit na nosenie G17/22.

PS: musim uznat ze momentalne je 9L na nosenie u nas minimalne rovnako vhodny ako .40 S&W a to vdaka GuardDogom a Ruag Secom kupitelnym v 9L. Ked Frano konecne dovezie Guard Dogy v .40 S&W, bude debata o tom aky naboj je najvhodnejsi na nosenie definitivne vyriesena.

PSS: preboha ostatny .40tkari bombardujte Frana aj vy telefonatmi aspon raz mesacne, nech tie GuardDogy konecne dovezie aj pre nas, zda sa mi ze som na to sam.
Marek Z
častý prispievateľ

pani, tento thread je spred roka:)
elegant_aryabhata

Príspevok od používateľa elegant_aryabhata »

Nosím 17tku päť rokov nepretržite leto-zima. Som malý a chudý(170cm,65kg). nevadí mi a nik si to ani nevšimol.
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"