Strelba v Bratislave

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Strelba v Bratislave

Príspevok od používateľa Akira »

inspiring_swanson

Príspevok od používateľa inspiring_swanson »

uvidime aku legislativnu ad hoc zmenu tentokrat danko vymysli :twisted:
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

zakaze kaviarne a miestnosti, ktore su vzhladovo alebo stavebne odvodene od kaviarne
Používateľov profilový obrázok
maros15
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Urcite uz maju aj so slovenskym Fantozzim nejaky plan :lol:
71Jany71
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa 71Jany71 »

Zakážu nelegálne zbrane :lol: :lol: :lol:
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

to nie je zly napad - nelegalne zbrane nemozu existovat - ak tento zakaz zbran porusi, musi sa podrobit overeniu psychologickej sposobilosti vysetrenim klinickym psychologom :P
RisoP
prispievateľ
Registered for: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

akurát v telke náhodní oslovení chodci spomínali že sa necítia na ulicach bezpečne...hmmm...keď štát a polícia nestíhajú chrániť, prečo slušných ľudí čo majú ZP chcú silou mocou buzerovať a čo najviac ich odzbrojiť?
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Vraj to bol nejaky Albanec- ten zabity, takze je vsetko jasne :lol: len tak dalej
inspiring_chebyshev

Príspevok od používateľa inspiring_chebyshev »

RisoP

Oslovení náhodní chodci sa síce necítia bezpečne, ale nie sú ochotní pre svoju obranu nič aktívne robiť (vždy sa nájde 1.000.000+1 dôvodov). Naopak väčšinou sú za úplné odzbrojenie občanov -prečo to nevedia zdôvodniť ale veď zbrane sú také zlé že ááááááno.

Postoj štátnej správy sa zasa dá zjednodušiť tak, že keď kriminálnik prepadne neozbrojeného občana máme tu potenciálne 1 obeť. Ak si ale vyberie niekoho so zbraňou prúser sa multiplikuje -môže nám teoreticky vzniknúť toľko obetí (aj z radov okoloidúcich čo boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste) koľko majú prepadnutý a prepadajúci nábojov v zásobníkoch.
RisoP
prispievateľ

frag napísal:
Ak si ale vyberie niekoho so zbraňou prúser sa multiplikuje -môže nám teoreticky vzniknúť toľko obetí (aj z radov okoloidúcich čo boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste) koľko majú prepadnutý a prepadajúci nábojov v zásobníkoch.

S týmto teda vôbec nesúhlasím... V mojom okolí nepoznám nikoho, kto by vlastnú zbraň neovládal a nedodržiaval bezpečnosť. A už vôbec nie takého horlivca čo by bez dôležitého zváženia situácie, hoc aj brániaceho sa hneď strieľal hlava nehlava.
inspiring_chebyshev

RisoP
Vôbec nie je podstatné, či ľudia z tvojho okolia vedia alebo nevedia zaobchádzať so zbraňami. Faktom zostáva že každý vystrelený projektil môže zraniť/zabiť a z pohľadu štátnej moci je lepšie keď k výstrelu vôbec nedôjde a tým pádom nemusí riešiť x potenciálnych obetí
RisoP
prispievateľ

A to máš odkiaľ? To je Tvoj súkromný názor? Lebo je to postavené na hlavu....
revino
prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa revino »

náhodou s fragovým názorom do istej miery súhlasím. jedna vec je, že vieme a myslíme si, že vieme 100%-ne ovládať naše zbrane, druhá vec je ale pohľad úradov. úrady na nás hľadia ako na ľudský materiál, s ktorým treba pracovať a ktorý treba usmerňovať.
fragova teória nemusí byť tým pádom úplne scestná. na druhej strane by som však takýto prístup kompetentných určite neschvaloval.
inspiring_chebyshev

RisoP

Áno je to môj súkromný názor, ako si však mám inak vysvetľovať napr.

Paragraf 6.8 písmeno h) pokynu britského ministerstva vnitra nazvaného "Zákon o zbraních-příručka pro policii" uvádí: Žádost o zbrojní prúkaz z dúvodu sebeobrany žadatele nebo jeho majetku je třeba zamítnout s odúvodněním, že v této zemi se palná zbraň nepovažuje za přijatelný prostředek obrany. Tento princip je třeba uplatňovat i v případech zástupcú bank a společností, kteří chtějí palnou zbraní chrínit cennosti nebo velká množství peněz.
(Kriminalistická balistika (Bohumil Planka a kol.) str.365)

alebo aj obštrukcie okolo vydávanie zbrojných preukazov na Slovensku, než ako snahu zabrániť potenciálnemu prúseru už v štádiu legálnosti držby strelnej zbrane (respektíve postoja: kto nemá nemôže strieľať/zabíjať)

A vôbec nie je dôležité či sa legálna držba zbraní obmedzuje na základe vydaného písomného (či ústneho) pokynu, alebo len pod vplyvom nálady v spoločnosti (policajti na evidencii zbraní a streliva sú tiež len ľudia a nerozhodujú sa strojovo ale aj na základe podnetov zo svojho okolia -stačí pozrieť čo vyvádzajú médiá). Dôležitý je len výsledok a tým je sťažený či až znemožnený prístup k legálnym strelným zbraniam.

A čo sa týka mojich skúseností so strelnými zbraňami a streľbou tak mám vyštudovanú vysokú vojenskú školu a 10 rokov služby (o.i. medaila II.stupňa Za službu v mierových misiách Armády SR). To len na margo tvojho prehlásenia:

V mojom okolí nepoznám nikoho, kto by vlastnú zbraň neovládal a nedodržiaval bezpečnosť. A už vôbec nie takého horlivca čo by bez dôležitého zváženia situácie, hoc aj brániaceho sa hneď strieľal hlava nehlava.

pretože takých frajerov (bez urážky) čo všetko zvládajú a všetko vždy trafia som videl tony (a to ani radšej nechci vedieť a hlavne na vlastnej koži zažiť, čo sa začne diať keď sú ľudia pod stresom) a aj tak väčšina munície končí niekde inde než bolo pri výstrele zamýšľané.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Frag, tvoje úvahy sú racionálne. Preto sa mi páčia. Lenže v tom je aj ich slabina. Ľudia schopní dlhších racionálnejších úvah, teda aj ja, ty a x ďalších členov webfora, často opomína faktor iracionality. Ale mám dôvody domnievať sa, že práve sprísňovanie regulácie legálneho nosenia strelných zbraní je iracionalitou prešpikované skrz-naskrz.
- Úplne iracionálny je strach ľudí so zbraní.
- Prevažne iracionálna je argumentácia v prospech odzbrojovania civilov
- Viac-menej iracionálny je strach politikov a štátnych orgánov z ozbrojených zákona dbalých občanov.
Takýchto momentov by sa, samozrejme, našlo viac, ale všetky vedú k jedinému záveru: tam, kde ustúpi racionalita a nastúpi iracionalita, prídu na rad emócie. A práve činnosť štátnych orgánov v oblasti obmedzovania možnosti legálne nosiť zbraň, ktorú sa frag snaží vysvetliť racionálnejšími argumentmi, ja považujem skôr za efektnú i efektívnu hru s emóciami, nízkymi pudmi, či rovno atavizmami.
Inak povedané: ide predovšetkým o chladný politický kalkul, ktorého racionálne jadro netkvie v regulácii samotnej a v jej predpokladaných pozitívnych dopadoch, ale úplne inde - v získavaní elektorátu, manipulácii s jeho emóciami a apelovaní na najnižšie pudy za súčasného potlačenia racionality pri rozhodovaní sa o politických preferenciách jednotlivcov i celých špecifických skupín.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"