Ešte jeden OT sem vložím, keď sa k tomu dostanem, presuniem ja alebo niekto z kolegov celú debatu na vhodnejšie miesto.
peterson napísal:že pri téme o uložení zbrane spomeniem iný, rovnako bezpečný spôsob manipulácie so zbraňou
Hlavný dôvod, prečo sa zapájam do debát ohľadne 'rany istoty', je moje presvedčenie, že to je
menej bezpečný spôsob. Nie menej bezpečný z pohľadu jedného konkrétneho vybitia, ale z pohľadu dlhodobého návyku.
Čerpám z osobnej skúsenosti - keď som ešte ranu istoty svedomito klikával, postupom času som mal čím ďalej tým väčší problém brániť sa zautomatizovaniu toho kroku. Pri vybíjaní doma, na strelnici, na súťaži. Bol to dosť nepríjemný pocit, keď som si z času na čas uvedomil, že som kvôli stresu/únave/nepozornosti/atď cvakol
bez plného uvedomenia si. Aj napriek tomu, že som predtým spravil riadnu kontrolu.
Pravdupovediac som pocítil
značnú úľavu, keď som od 'rany istoty' upustil. Každé kliknutie doma pri trezore alebo na strelnici si teraz plne uvedomujem aj bez toho, aby som sa musel nútiť k sústredeniu, naprázdno totiž cvakám len veľmi zriedka. Teraz som totiž v situácii, keď
rádovo 95-98% stlačení spúšte môjho Glocka spraví "bum" a som si toho sakra vedomý.
Zoid:
Nerozmieňal by som to zbytočne. Pointu ja vidím v tom, či mačkám spúšť len vtedy, keď ozaj musím, alebo to robím aj "zbytočne". Bez ohľadu na druh činnosti.
- Rozobrať Glocka, splniť povel rozhodcu alebo cvaknúť pri sušení neviem inak, len stlačením spúšte. Ok, stlačím.
- Ale bezpečne vybiť zbraň viem aj bez toho, aby som na spúšť siahol. Tak to skrátka nespravím. That's all.