Akú zbraň "na nosenie"

Používateľov profilový obrázok
Ravenn
častý prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Ravenn »

Peterson: Ak sa zmesti na opasok, je skladna a dokaze podla mna tie zakladne podmienky - je to akurat dost muziky za malo penazi... Len neviem aka je jej spolahlivost, lebo takato zbran sice vypali par vystrelov, no musim si byt isty, ze vystreli "vzdy"
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

mám tu aj vážnych oponentov, ale samozrejme si za svojími riadkami stojím.
Ak sa ešte bavíme o CZ 100- prispel som i ja svojou skúsenosťou sem:
http://www.webforum.sk/viewtopic.php?t= ... c&start=15
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Pre mna je kazdy revolver zle skryte-nositelna hrca zeleza.
Ravenn
častý prispievateľ

BKSL - nuz, revolver ma tucny valec, zas ale zasa 100% spolahlivy, ked nevypali, premacknes este raz. Ma vyhodu aj v tom, ze moze bezproblemov odpalovat brokovy naboj (semi auto pistol neobtiahne, alebo ak existuje taky co obtiahne tak sem so znackou) Ak niekomu sedi do ruky revolver lepsie ako pistol, preco nie ... len ten tucny valec :)
peterson
expert

brokové náboje 9mm Luger od firmy Libra mi obtiahlo aj v K100, G17 a Cz100
Ravenn
častý prispievateľ

Peterson: zozeniem si, ked neobtiahne, platis pivo ? :) samozrejme nealkoholicke :) ak obtiahne, pozyvam ja
peterson
expert

mam navrh: budes odo mna 5 metrov, ukazes mi holu rit a ja ti do nej pustim dvojstrel. Ak bude double bum -vyhral som :D
Ravenn
častý prispievateľ

sadista :) ten prvy urcite vystreli ... ee :) nesuhlasim :)
ale podme spat k teme, lebo nas admini vykazu :)
peterson
expert

u mna aj CCI aj Libra obtiahla.
Ravenn
častý prispievateľ

hm a co si myslis o brokovkach ? mne sa pozdava mat povedzme v komore takyto naboj a ostatne ostre... ked po prvom nema dost (pes, fetak, asocialny spoluobcan...) tak druhy uz bude ostry ....
peterson
expert

sme mimo kýbel. Napíšem ti PM
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

sice v teme nie som ziadny znalec, ale kazdym ustupkom k utocnikovi, robis zle sebe, preto je podla mna (na cloveka) neucinny brokovy naboj, ktory navyse moze sposobit zavadu v zbrani a s pravdepodobnostou ju aj sposobi, navyse uz z relativne kratkej vzdialenosti nema dostatocnu penetraciu zla volba a hazard s vlastnym zivotom v rozhodujucej chvili.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

MRBLUE napísal:to:Zoidberg37
Mal som Taurus 617Ti,sedemranovy dvojpalec 357magnum s kompenzatorom. Perfektne sa z neho strielalo aj s najplnsimi tovarnymi nabojmi (partizan,s&b,fiocchi). A co sa tyka vykonu,tak tieto plnotucne 357 s energiou cca 1100 J maju v dvojpalci este stale okolo 800 J. Aspon tak to udavali v nejakej tabulke pred casom. Neviem ci to bolo v casopise Visier alebo DWJ. A to je troska viac ako 9 Luger. Ale urcite to neni vhodna alternativa pre zenu ci niekoho co sa ma moc rad. Natrenovat s 357 Magnum ci 357 SIG aj trocha boli. A aj tak podla mna je najidealnejsia pistol v sluzobnej velkosti v 9Luger alebo 40SW. Pokial som normalne stavany chlap a brucho mam mensie ako hrudnik,pod koselou ci trickom neni vidiet.
Tak postupne :) V prvom rade rešpekt, odľahčený Taurus v dvojpalci .357 magnum, to musí byť šupa. Ale ohľadne tých nábojov, Prvi Partizan je všeobecne silná munícia aj v 6,36 Browning ma kopal viac aj v 40S&W a v .357 magnum viem aj papierovo že patrí medzi najsilnejšie. S Fiocchi osobnú skúsenosť nemám, ale viac razy som čítal, že sú to silné náboje. Ale S&B by som tam určite nezaradil. O Sellier Bellot vyšiel nedávno článok v tom ich firemnom periodiku, myslím že sa to volá strelecká revue (možno to boli zbrane a náboje). Bolo niečo ako 75 let náboje .357 magnum či také niečo. Bol tam rozhovor s niekym s tej firmy, taký klasický zmrd marketér. Začal tam splietať o tom akí boli ľudia nadšení keď sa po nežnej revolúcii dostali k revolverom tohto kalibru a ako teda SB začali vyrábať tieto náboje a aké mali počiatočné problémy lebo nevedeli nájsť správny prach (rozumej čo najlacnejší) atď a potom ho našli a vtedy S&B vyrábala relatívne normálnu laboráciu myslím E0=925 joulov. Ale potom sa ľudia ževraj začali sťažovať že to moc kope a ženy s tým mali problém a neviem čo ešte, tak to reagovali na požiadavky trhu a zmenšili výkon náboja, vtedy tuším na 780 joulov referenčných (tuším 780 joulov zo 6 palcu). Teraz som pozrel web SB a už je tam 760 (chýba už iba logo EU)... Ak si zoberiem, že náboj od normálneho výrobcu má zo 4 palcu 800 až 900 joulov a Prvi partizan cez 1000J tak nejako neviem prečo ľudia ten S&B tak žerú. MFS má tiež slabé laborácie ale stojí 25 centov kus, kým S&B sa hrá na značku a predáva sa za cenu normálnych nábojov. Ak si k tomu prirátam skúsenosti z jedného českého fóra, kde si maník našiel v krabičke náboj, v ktorom bola strela v nábojnici ZARAZENÁ NAOPAK (priložil foto) a to že v S&B mu síce dali novú krabičku ale povedali mu, že to je vlastne naschvál, že je to akčná overovacia séria, že ako trh zareaguje či čo... o S&B v .357 mám takú istú mienku ako o S&B v 40S&W, predražený šunt, to radšej budem strieľať zatracované MFS ktoré sú aspoň lacné a ja s nimi nemám problém.

Ohľadne výkonu v dvojpalci: bohužiaľ, práveže nie. Ja som si ešte nedávno googlil niečo v zmysle ".357 magnum barrel lenght energy" a našiel viac článkov (ľudia skúšali s reálnymi zbraňami cez hradlá), grafov a tabuliek a skutočne rapídny pokles výkonu toho náboja pri 2 a 3 palci bol neuveriteľný. Prvý rozumný lauf pri tomto náboji bol až 4 palec, ďalej to rýchlo stúpalo až k 6 palcu, potom to stúpalo samozrejme tiež, ale nie tak rapídne. Môžu sa nájsť výnimky, ale všeobecne má .357 magnum pomalšie horiaci prach, ktorý v 2 palcovom laufe nestihne vyhorieť, projektil je už mimo a okolo ústia má človek potom ohňostroj. A pritom energia taká... silnejší luger. Ak mať tento kaliber v tomto laufe, tak si veľmi pozorne vybrať strelivo, pretože 800J z dvojpalcu bude skôr výnimka ako pravidlo a podľa tých tabuliek nie je nemožné klesnúť až na 450J, čo samozrejme nikto nechce.

Ohľadne toho čo je ideál si netrúfam hovoriť, 9 luger je univerzálny lacný kaliber s výborným pomerom cena/výkon, 40S&W je moja srdcová záležitosť, ale nezatracoval by som revolver ako obrannú zbraň. Myslím si, že dosť dbám na bezpečnosť so zbraňami (viď môj príspevok v topicu o rane istoty), ale ako vlastník oboch systémov tvrdím, že revolver je napríklad blbovzdornejší ako pištoľ. Ak sa naučíte pištoľ vybíjať a kontrolovať správnym spôsobom, nepomiešate jednotlivé kroky, tak je tiež bezpečná, ale fakt je, že na revolveri vyklopíte valec a to je vlastne všetko. Pre ľudí čo sa nechcú zbraniam venovať na webforáckej úrovni či ženy čo nie sú nadšené z konštrukcii zbraní a nevedia že po zasunutí zásobníka treba aj obtiahnuť môže byť dvoj-trojpalcový .38 revolver (ideálne DAO) to úplne k šťastiu. Samozrejme, že každý kto si zaobstará zbraň by sa mal naučiť s ňou zaobchádzať, trénovať s ňou atď. Ale to je ideálny svet a tvrdím, že v tom našom reálnom sú aj ľudia čo takto nepracujú a pre tých je revolver jednoduchší.
peterson napísal: Zato mňa fčil budú :D : v kontexte tvojich riadkov stále nemôžem opomenúť starinku CZ100. Je to malá lahká, velmi skladná zbraň.
Na prípadnú hrozbu alebo 1-2 výstrely za život úplne postačuje. A v inzercií idú od 150 do 250 evri, kaliber Luger. No neni o čom :lol:
Počuj Peterson, ty si malú zbraň tuším ešte nevidel. :D Keďže si vlastníkom G17 a K100 full, tak chápem, že CZ100 ti môže pripadať byť malá, ale ja som v ruke držal CZ110 (to isté ale nie DAO ale DA/SA), to je zbraň veľkosti Glocku 19, je to síce kompakt, ale nie subkompakt, takže o superskladnosti nemôže byť reč. Tá tvoja bola asi nejaká zázračná keď na ňu tak rád spomínaš, ale na českých streleckých fórach sa o nej vyjadrujú s veľkou nenávisťou mnohí jej bývali vlastníci a horšie je snáď hodnotená už len CZ G2000.
Ravenn napísal:BKSL - nuz, revolver ma tucny valec, zas ale zasa 100% spolahlivy, ked nevypali, premacknes este raz. Ma vyhodu aj v tom, ze moze bezproblemov odpalovat brokovy naboj (semi auto pistol neobtiahne, alebo ak existuje taky co obtiahne tak sem so znackou) Ak niekomu sedi do ruky revolver lepsie ako pistol, preco nie ... len ten tucny valec :)
Aj revolver treba mať vyskúšaný s tým strelivom čo chceš nosiť, čítal som o nábojoch, čo sa im tuším uvolňovali strely a potom to zaseklo celý revolver, bohužiaľ bolo to už dávno, ale v zásade to o tej spoľahlivosti platí. Brokový náboj mi obtiahlo v HSku, bolo to bežné CCI s hliníkovou nábojnicou, ale skúšal som iba jeden.
Ravenn napísal:hm a co si myslis o brokovkach ? mne sa pozdava mat povedzme v komore takyto naboj a ostatne ostre... ked po prvom nema dost (pes, fetak, asocialny spoluobcan...) tak druhy uz bude ostry ....

Tiež pridám názor, kto tento typ náboja skúšal, vie ako sa tento náboj správa. Na 5 metrov totálne všade predierkuje papier veľkosti 1x1 meter. Rozptyl je extrémny. Tvoje prvotné zastavenie útočníka by kľudne mohlo znamenať, že príde o obe oči a zároveň ostane aj neplodný, takže ako humánne riešenie to moc funkčné nie je (respektíve o nič humánnejšie ako FMJ). Spoľahlivosť týchto nábojov... euro stojí jeden, jednoducho nevystrieľaš ich dosť na to aby si si ju overil. Zastavovacia schopnosť vďaka nízkej penetrácii určite nič moc ak zrovna netrafíš tie oči či niečo podobné. Ak sa chceš v sebaobrannej situácii hrať na humánnosť tak skús zohnať náboje s gumovým projektilom, ale brokový určite nie.
Ravenn
častý prispievateľ

Zoidberg: v tej humannosti nesuhlasim zcasti, lebo je tam jeden zasadny rozdiel a to ze s brokom nikdy nezabijes. A zcasti preto, ze gumovy moze byt alternativou :) ak taky existuje a je bezpecne ho odpalovat v beznych zbraniach neupravenych. Nemam s tym skusenosti. Ale pokecame v petersonovej novej rubrike strelivo, tu jsme fakt v tomto mimo temu

Co sa tyka skladnosti CZ100, je kusok dlhsia, ma 177 mm, tiez som na to pozeral...to ale asi zalezi od postavy oblecenia a sposobu nosenia. Ak ma niekto vnutorne puzdro, podstatna je hlavne stihlost zbrane (jasne ze nemoze byt zas dlha pod kolena...) :)
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:Zoidberg37
V dobe ked som mal ten Taurus sa udaval vykon S&B okolo 1000 J,co bola zo seriovych nabojov jedna zo silnejsich laboracii. Slabsie mali od 650 do 800 J. Inak,niekde sa aj objavila zmienka o laborovani streliva pre kratke hlavne.
Co sa tyka S&B,na nosenie a ani na strelbu ich neodporucam. Hlavne so 40SW a 357SIG som mal velmi zle skusenosti.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"