Sa vz. 58

inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

vanto : nie, robia to pre biznis a ten ma prinasat zisk. To je uplne legitimnym zakladom modernej kapitalistickej spolocnosti.

reagoval som na tvoje velkohube oznacenie : "Akurat sa na tom nabalili obchodnici s nenormalnym ziskom "

poviem ti, ak by som mal kupit tovar, kde 1polozka vazi 5kg, zabera miesto v sklade, ktory musi byt strazeny , drzim ju na sklade rok nez sa mi ju podari predat , vybavujem tony papierov a povoleni a nakoniec zarobim 20-50eur na kuse, tak sa na to mozem vybodnut.
Na mieste atillu by som radsej predaval banany, tie vynasaju viac.

Neviem co je u teba nenormalny zisk, ja som asi cely nenormalny ale toto sa mi javi ako riskantna operacia so 150 tonami materialu bez primeraneho zisku na konci
vanto
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Cena tych zbrani je daleko viac ako 12 EUR za kus. Stat ich predal hlboko pod cenu, a preto si myslim, ze to nebol vyhodny obchod. Prepac ale s tymi bananmi to snad nemyslis vazne :) Vies povedat aky je cisty zisk na takej zbrani alebo len tapas? Ak by sme ratali 50 eur tak mi vychadza 3x viac naklad iba na papierovacky a toto sa ti priznam ze neverim ze to tolko stoji.
inspiring_liskov

cenovu kalkulaciu viem celkom presne, pri troche snahy si ju mozes urobit aj sam. nakupna cena je znama, poplatky za skusobnu, tlakovky, hodinova taxa puskarskej prace a sadzba DPH tiez. Stredoskolske pocty.

naklady na logistiku, skladovanie 150ton vojenskeho materialu tiez nie je lacne...pocitaj

ano : banany su vyhodnejsie
vanto
častý prispievateľ

Ja viem, ze ked sa preraba na expanz vyjde ma to kompletne aj s tlakovkami cca 40 eur. A expanzky sa predavaju minimalne v takej cene ako ostre.
Ak berieme v uvahu prerobenie na semi, teda vylucenie strelby davok, tam sa priznam ze neviem co to vsetko obnasa, okrem samotheno prerobenia a to v tomto pripade neviem kolko stoji.
Tlakovky su cca 20 EUR.
Sklad no dobre nieco to stoji ale silne pochybujem, ze niekto koli nakupu 58ciek postavil alebo rovno prenajal koli tomu sklad. Akurat naskladnil k ostatnym veciam. To zhodnotenie zbrane v konecnom dosledku u mna vychadza nepomerne vysoko k nakupnej cene. Preto tento predaj statom nevnimam pozitivne.
inspiring_liskov

posledna odpoved :

ad ceny, podla mojich kalkulacii to stoji kusok viac nez 40e

ad sklady, videl si niekedy v zivote drevenu bednu na 10ks SA vz58? vies si predstavit TISIC takych bedni na kope ? vies si predstavit 4000 tych bedni ? Vies ako musi byt zabezpeceny sklad s takym materialom ? Myslis ze VOP Moldava to obchodnikom skladuje za pekne slovo a vatikansku menu ?

ked je to podla teba take strasne nevyhodne pre stat = zlata bana pre obchodnikov, preco sa o ne v aukcii nepobili a nevydrazili ich aspon po 1000e za kus ??

a preco si TY nevybevis zbrojnu licenciu, povolenie na obchodovanie s vojenskym materialom a nenakupis par desiatok tisic na sklad a nepredavas ich do sveta , kde je o ne taky strasny zaujem ??

chod za svojim stastim a povol uzdu svojim snom, preco "este jednu 58mu" kup si ich zo desat vagonov a ponukaj ich do sveta

tymto som zo svojej strany temu vycerpal
howgh
vanto
častý prispievateľ

Takze stat to podla teba predal za adekvatnu cenu hej?
Používateľov profilový obrázok
Vaquero
moderátor
Dátum registrácie: 15 years

Príspevok od používateľa Vaquero »

Adekvátna cena je tá, čo sa dosiahne na relevantnom trhu, v danom prípade pomerne úzkom trhu jedného ponúkajúceho a niekoľkých licencovaných obchodníkov so zbraňami. Takže ponuka sa stretla s dopytom a vytvorila cenu. Zo štandardného ekonomického hľadiska je cena adekvátna.
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

vanto, economy 101: je rozdiel medzi trhovou cenou (objektivnou) a adekvatnou cenou (subjektivnou).

Ked si prejdes temy v tejto sekcii najdes niekde rozpisane nakladove polozky, pretoze tato slama sa uz raz mlatila...
bus driver
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

Predat 90 000 kusov cohokolvek je uspech. Cena je vecou dohody. Natahovat sa o cenu pri tovare, o ktory urcite nie je vo svete enormny zaujem, moze byt kontraproduktivne. Mohlo by sa stat, ze nakoniec by 58-ky nepredali. A co s nimi potom ? Na Slovensku nie je sanca ich predat strelcom kvoli antigun postoju policie, malemu trhu a finacnej krize. A o par rokov uz by nemali hodnotu ani tych 12 Eur/ks. Teraz este posluzia v krajinach tretieho sveta v roznych obcianskych vojnach. Urcite sa exportuju aj do krajin, co su na embargo-liste. Cesticky sa vzdy najdu.
boris
expert
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

otazka skor je ci nam po vypredajoch ostalo v armadnych skladoch dost NZ zasob pre pripad ohrozenia narodnej bezpecnosti. je dobry napad rozpredat velky objem NZ zasob ktore nie su nahradene nakupom novych zbrani? nejde o dalsie oslabenie nasej obranyschopnosti? neviem to posudit.

co sa tyka ceny - vazeni, uplatnit na civilnom trhu (celosvetovo) 90 tisic kusov zbrani typu vz. 58 je beh na dlhe trate. v kanade boli a su popularne len preto ze ich zakon zabudol zakazat popri kalasnikovoch takze pre ludi to bola jedna z mala ciest ako sa dostat ku kvazi vojenskej samonabijacke. nerobme si iluzie, zaujem o vz.58 na civilnom trhu nie je az taky velky. kolko vz.58 je v civilnych rukach v CR a SR? nas trh ktory ma o vz.58 prirodzeny zaujem je uz vz. 58 pomaly nasyteny. dalsi fakt je ten, ze ceny vypredajovych zbrani na trhu s vojenskym materialom su spravidla vyrazne nizsie ako ceny civilu. mozeme sa asi opravnene domnievat ze cena za nakup od armady mohla byt vysiia ale netreba mat prilis velke oci.
Dannyk
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Dannyk »

keby ich ponukli "len" profesionalnym vojakom, policajtom, lesnikom za tu cenu, verim ze by par z nich povedalo "dajte to sem". aj keby dali limit 1ks/zbrojak. ja by som jednu bral hned za 12e.
boris
expert
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

trochu rozmyslajte. tie zbrane boli vojensky material, ergo kat. A na vynimku takze ponukat len tak vojakom, policajtom, lesnikom by asi neslo.
Rasto
expert
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Boris pravdu mas.
Akurat ze taky policajti, vojaci, justicaci, colnici ... ich nosia 8h denne v praci a po 1530h su nesvojpravni lebo mozu mat len upravene na semi :shock:
Keby mali na to kapacity a ludi, dali ich zlegalizovat pre civilny trh (trebars i 20 000ks) tak by si svojich stastnych majitelov nasli, pretoze by boli stale lacnejsie nez trebars inzertny predaj a OS SR by svojich minimalne 12E dostalo spat urcite :wink:
Dannyk
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa Dannyk »

nepoznam detaily upravy, nikdy ma to nezaujimalo, ale myslim si ze kazdy vojak s dobou sluzby 10+ a adekvatnymi konexiami by si vedel zabezpecit "opravu" na automatiku. samozrejme, ak by chcel riskovat postih.
a keby semi ponukli za 50, aj tak sa po nich len tak zaprasi. uz len z sentimentu.
inspiring_liskov

kks ja nevychádzam z údivu koľko expertov na ekonómiu, legislatívu a zrojárstvo tu máme.

Ľudia preboha zobuďte sa, aj pri cene cca 200e ze semiauto vz58 je to prakticky zadarmo. Ak by bola tá zbraň vyrobená dnes, pri súčasných cenách ľudskej práce, strojov a materiálov, stála by kľudne cez 1000e ak nie podstatne viac.

Návrhy typu , že by zamestnaci určitých profesií mali mať možnosť nakúpiť zbrane kat A z titulu svojho zamestnania radšej nekomentujem. Predstava ako budú poslanci novelizovať príslušnú časť z190/2003 len aby bolo v obehu viac vyradených vz58 ma pobavila.

Tí, ktorí kosu chceli, si ju kúpili za dnešné ceny (poniektorí aj viac kusov). Myslím že záujemcov ktorí si ju nekúpili za 200 ale "zaprášilo by sa" za 50 je na celom slovensku zopár. Viac než o reálnom zhodnotení hodnoty tej zbrane vypovedajú tieto úvahy o "slovenskej náture" , ak je to zadarmo dajte mi hneď tri kusy :(
Napísať odpoveď

Návrat na "Samopal vz. 58 "