.357 SIG

floyd
prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa floyd »

Lukee1811 napísal: este som nevidel revolver ktory drzi 17 nabojov a dokaze ich vystrelit rychlo, s kratkou spustou (bez natahovania nejakeho kohuta) a prebijat rychlo a pohodlne :wink:
Lukee, ale ako Ťa ja poznám, Ty si aj tak fanda, čo ľutuje, že zákon neumožňuje nosiť na sebaobranu útočnú pušku full auto, tak aspoň so sebou v pohotovosti stále nosíš palebný priemer čaty v .357 Sig, ktorý Ti v prípade núdze postačí na potlačnie menšieho povstania. :D

A mám zas kamaráta, čo v G17c nosí len 10 kúskov 9 Luger kvôli hmotnosti a tvrdí, že čo neporieši 10-timi, to už neporieši vôbec, ba dokonca, že prísť o sluch pri streľbe s kompenzátorom je lepšie ako prísť o život... :D
floyd
prispievateľ

Zoidberg37 napísal:Zovšeobecniť že všetci americkí policajti tvrdia že potrebujú vyššiu penetráciu - no neviem.
Zovšeobecniť to samozrejme nejde, lebo koľko ľudí, toľko chutí. Každopádne zastávam názor, že pre vyradenie útočníka je hĺbka strelného kanálu kľúčová, pričom tá je u .357 Sig pri dobrej trefe zaručená. Podľa odborníkov na ranivú balistiku je pre vyradenie v zásade rovnocenné, či je strelný kanál dlhý 50 cm a jeho prierez má 1 cm štvorcový, alebo sa jedná o kanál dlhý 25 cm s prierezom 2 cm štvorcové... Ide jednoducho o celkový objem poškodeného tkaniva. Nakoľko má ale ľudské telo svoje konečné rozmery, o čosi lepšie vychádza strelivo s väčším priemerom u nás povolenej FMJ strely, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí hladký priestrel, či už sa jedná o 9 Browning, Makarov, Luger, alebo .45 ACP. Opakujem, o čosi lepšie, tzn, dvojnásobný objem strelného kanálu neznamená nutne zvýšenie šance vyradiť protivníka na dvojnásobok. Keď by som to zjednodušil, tak napr. dva priestrely 7,65 browning = objemovo cca 1 priestrel .45 ACP a teda rovnaká účinnosť, pokiaľ sú dráhy priestrelu rovnako dlhé. Neznamená to ale, že jediný priestrel .45 má dvojnásobnú šancu vyradiť útočníka oproti rovnako vedenému jedinému priestrelu 7,65mm.

Každopádne všetko sú to len nejaké zovšeobecnenia, štatistiky a teórie, dôležitejšie je správne umiestniť zásah. Preto inštruktori FBI učia: streľ v rýchlom slede za sebou 2x do hrude, bleskovo zhodnoť, čo to prinieslo a v prípade pokračujúcej hrozby mier tretiu medzi oči... Inštruktori Mossadu a IDF učia: Pokiaľ si si istý zásahom do hlavy, využi to, pokiaľ nie, mier na stred hrude, pretože keď už strieľať, tak potom zabiť. A buď pripravený na streľbu z bezprostrenej vzdialenosti... :o
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

dajte si u Mongela poskladať továrenský prebíjanec s projektilom 4011 od speera a máte poriešené legálne nosenie softpointu čo veľmi dobre expanduje...
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

floyd napísal:OK, tu sú nejaké písomné zdroje, čo som za pár minút vyhľadal. Vyžaduje to bohužiaľ určitú znalosť angličtiny a slovnej zásoby ohľadom terminálnej balistiky.
Aj si to čítal, alebo len rýchlo vyhľadal?

Lebo ja neviem, možno je to úrovňou znalosti angličtiny, ale vidím dosť značný rozdiel medzi
"Garantujem, že napr. bežný celoplášť v 9 Luger prestrelí trup 100 kilového chlapa ako papier a ..."

a napr.

"With FMJ or non-expanding loads, there certainly is the possibility of a bullet creating a through-and-through wound and possessing enough residual velocity to injure or kill another person."

Obávam sa, že asi nemá význam toto ďalej pitvať, k ničomu sa nedostaneme, ku garanciám už vôbec nie.
inspiring_swanson

Príspevok od používateľa inspiring_swanson »

floyd napísal:
Lukee1811 napísal: este som nevidel revolver ktory drzi 17 nabojov a dokaze ich vystrelit rychlo, s kratkou spustou (bez natahovania nejakeho kohuta) a prebijat rychlo a pohodlne :wink:
Lukee, ale ako Ťa ja poznám, Ty si aj tak fanda, čo ľutuje, že zákon neumožňuje nosiť na sebaobranu útočnú pušku full auto, tak aspoň so sebou v pohotovosti stále nosíš palebný priemer čaty v .357 Sig, ktorý Ti v prípade núdze postačí na potlačnie menšieho povstania. :D
to by hadam nebolo potrebne, stacila by MP5 pod kabatom, zopar zasobnikov k nej, nejaky zakladny body armour, pripadne nejaka bullpup rifle - proste nic extremne dlhe :twisted: / podla taktickej situacie mozno lepsia brokovnica

Kazdopadne 357 sig ma velky potencial ako pistolovy naboj ak klesne jeho cena a laboracie budu plnotucne ako bolo povodne planovane - v takom pripade sice nikdy nenahradi luger ako univerzalny bojovy pistolovy/SMG kaliber ale je skvela kombinacia lepsich balistickych vlastnosti/spolahlivosti/velkostnej efektivity ak chce clovek nieco co ma viac pary a nechce si vystacit so 6 nabojmi a chce to v semi auto pistoli
floyd
prispievateľ

yarco napísal:
Lebo ja neviem, možno je to úrovňou znalosti angličtiny, ale vidím dosť značný rozdiel medzi..."
atď...

OK, "úplne by si ma Tvojou interpretáciou dostal...", nebyť toho, že si myslím niečo úplne iné. :)

Vidím, že sa Ti nechce hľadať po internete (ja to za Teba robiť nemienim), takže už len dodám, niekoľko postrehov a faktov, čo budú možno zaujímavé aj pre niekoho iného.

1.) ABSOLÚTNE ROZHODUJÚCA časť energie expanznej strely sa premieňa na DEFORMÁCIU VLASTNÉHO KOVU A TRENIE, s čím súvisí strmo narastajúca hodnota tvarového súčiniteľu strely po vniknutí a teda súčasne strmo narastajúci odpor prechodu tkanivami (alebo trebárs balistickou želatinou). Prevedené na "drobné" to znamená, že to čo sa ENERGETICKY MINIE NA PRETVAROVANIE KOVU A TEPLO (a je to drvivá časť energie) by sa inak minulo na PENETRÁCIU.

2.) V tomto bode by som odporúčal povšimnúť si, že kov sa "tvaruje" rádovo ťažšie ako sa preniká elastickými materiálmi akými sú svalstvo, alebo želatina!!! Zaujímavým faktom preto ostáva, že strely s riadenou expanziou prekvapivo často disponujú dostatkom energie na to, aby spôsobovali hladké priestrely. Naopak najčastejšie ostáva v tele strela, ktorá sa viacnásobne fragmentovala a teda jej jednotlivé kúsky samy o sebe nemali ten tvar, hmotnosť a rýchlosť a preto dostatok kinetickej energie aby telo opustili.

3.) Na fakte, že dokonca ani strely s riadenou deformáciou nemusia vôbec zostať v tele sa podpisuje obzvlášť skutočnosť, že pokiaľ expanznú dutinu v špičke pred prienikom do mäkkých tkanív vyplní hmota tvrdšej prekážky (napr. rebra, ...), k pretvarovaniu prednej časti nedôjde, alebo dôjde len obmedzene, čím sa strela pri ďalšom prieniku chová ako FMJ a teda skvele penetruje.

4.) Treminálna balistika FMJ strely je podstanne odlišná. Tvaru strely kladie tkanivo podstatne menší odpor ako je tomu v prípade striel s riadenou deformáciou, pričom tento TVAR OSTÁVA počas prieniku V ZÁSADE NEMENNÝ.

5.) Strela FMJ je skonštruovaná tak, že pri jej prieniku prostredím opačne orientovaná sila na ňu pôsobíaca neprekračujeje medzu dynamickej pevnosti strely (až na absolútne výnimky), tzn. prevedené na "drobné" - ako do trupu 100 kilového chlapa vojde, tak aj tvarovo nezmenená VYJDE, pričom čo sa týka konkr. ľudského tela, dokonca pramálo záleží na homogenite materiálu, a teda či pri priechode prerazí nejaké to oblečenie, rebro a pod.

6.) Nakoľko sa u strely FMJ teda NIČ NEMINIE na PRETVAROVANIE KOVU , pričom ODPOR PROSTREDIA spotrebuje len MINIMUM kinetickej energie, strela vo väčšine plne penetruje. Viem, že nemáš takéto "pseudovedecké" :lol: pokusy rád, ale nedá mi nespomenúť, že napr. FMJ 9 luger v balistickej želatine, alebo glycerínovom mydle dokáže spoľahlivo urobiť prienik dobre cez 50 palcov (1 palec= 2,54 cm)! Neviem čo by to muselo byť za chlapa a ako by mal viesť strelný kanál, aby mal dĺžku nad 130 cm!

7.) U krátkych FMJ striel (2-2,5 násobku priemeru ráže a teda viac-menej bez výnimky všetky pištoľové a revolverové ráže!) vďaka ich nedeformovateľnosti a s tým spojenému nízkemu klopnému momentu nedochádza ani k natočeniu strely do priečnej polohy, čo by inak viedlo VÝRAZNEJŠIEMU ÚBYTKU kinetickej energie a rýchlosti a teda zvyšovalo šancu, že strela v "prekážke" uviazne. Pokiaľ FMJ strela počas svojej dráhy aj narazí na prekážku v tele, môže začať cestovať naplocho a teda zmena odporu spôsobí jej brzdenie. Poväčšine ale nefragmentuje a teda má dostatok energie opustiť vcelku cieľ, pričom od bodu rotácie len cieľu odovzdá o čosi viac energie a to ako primárne sama, tak aj sekundárne úlomkami kostí a pod.

8.) Na rozdiel od striel s riadenou tvarovou deformáciou, u strely FMJ sa na špičke pri vniku do mäkkej hmoty udržiava pomerne STÁLY vysoký dynamický tlak (u expanzu pomerne slušne KLESÁ) ako dôsledok vysokej hustoty obtekajúcej hmoty cieľa. Vplyvom svojej nízkej súdržnosti a rýchlostnej zotrvačnosti sa prúdiaca hmota rýchlo odlučuje od povrchu strely. V kontakte s ňou (na rozdiel od deformovateľnej strely) ostáva iba špička strely a teda IBA na ňu pôsobí hydrodynamický tlak. Prevedené do laickej slovenčiny to znamená, že zatiaľ, čo špička "reže", prevažná časť povrchu strely ani nie je v kontakte s obtekajúcim tkanivom a prakticky na ňu nepôsobí žiadne trenie. Toto sú hlavné dôvody perfektnej penetrácie FMJ.

9.) Aby som zabránil špekuláciám o dynamických dejoch, že o koľko sa čo a v akom prípade deformuje, spomaľuje, penetruje atď. dodám len, že presné matematické modely nie sú doteraz známe, nakoľko sa dá vďaka množstvu vstupujúcich premenných spoľahnúť iba na empirické modely a teda na tvrdenia vzniknuté na základe praktických skúseností.

Neviem, čo Ťa vedie k mylnému presvedčeniu, že FMJ ostáva v tele, alebo že teda väčšinou nepenetruje, ale ak si presvedčný o tom, že je to tak, ja Ti to nebudem vyvracať. Faktom ostáva, že drvivá väčšina toho, čo som za roky, čo sa o balistiku zaujímam naštudoval a videl to spoľahlivo vyvracia (súdne lekárstvo, vojenská chirurgia, internet, knihy o balistike, ...). Napriek tomu, že nerád čokoľvek garantujem (lebo tu na Slovensku už aj tak nikto nič negarantuje :lol: ), Ti každopádne GARANTUJEM, že bežná strela FMJ prestrelí trup 100-kilového chlapa ako papier, pričom jej ostáva dostatok energie na to, aby zabila ďalšieho!
Naposledy upravil/-a floyd v 25 Nov 2012, 17:28, upravené celkom 14 krát.
cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Ja osobne v podstate suhlasim s nazorom, ze FMJ-cka v drvivej vetsine pripadov sposobia hladky priestrel a letia dalej s dostatkom energie na sposobenie smrtelneho zranenia nezainteresovanej osoby.

Preto by v dalsej novele zakona o zbraniach malo LT bojovat HLAVNE za povolenie HP,JHP na nosenie.

.357sig je pre mna lesny klaiber, preto by som ja osobne do neho HP,JHP neladoval. Predsa len taky maco/diva svinka maju velmi hrubu kozu+vsrtvu tuku.
floyd
prispievateľ

:lol: :lol: :lol: No neviem, keď som sa v piatok stretol s Lukinom, ten ma skoro presvedčil, že .357 Sig je do mesta možno dostatočná, ale do lesa treba uprednostňiť .44 Magnum v kombinácii s .357 Sig ako záložkou pre každý prípad. :lol: :lol: :lol: Ten chalan má nepochybne rád strelivo s hustejšími výkonmi. :D :D :D
Naposledy upravil/-a floyd v 25 Nov 2012, 15:38, upravené celkom 1 krát.
inspiring_swanson

samozrejme som vtipkoval :lol:
floyd
prispievateľ

Ja viem , preto toľko smajlíkov :wink:
dirty.harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

aku energiu bude mat tento kaliber pri 3,5 palcovej hlavni? samozrejme priemernu, nie maximalnu
inspiring_swanson

harry, ktory teraz myslis? 44 mag? na 44 mag by som samozrejme chcel 5-6,5 palcovu hlaven. Kludne aj 8
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Myslím že hovorí o .357 sig, konkrétne o tom Glocku subcompacte.
dirty.harry
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

tak ako pise Zoid - .357 sig

na 44mag v 6 palci, ako inak S&W este len setrim :lol:
inspiring_swanson

357 sig v 3,5 palcovej hlavni by som iste nenosil - preto mam G31. Vseobecne mam nazor ze do malych zbrani patri len luger, nic silnejsie ale ani nic slabise. (pripadne 38 special do revolverov). V tom vtipe o zalozke v 357 sig som mal na mysli moju 31tku - na opasku a primary carry nejaky revolver 44 mag v kozennom chest holstri s otvormi na naboje :D :twisted:
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"