WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3704
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Chalani, tieto 'predstavy' co by ste robili keby.... mi pridu ako ked deti sme v elektricke fabulovali o tom, co by sme robili, keby sme nasli kufrik plny penazi. :? Je to detto, ako uvahy, ktore sa tu z casu na cas objavuju z tem 'co by ste robili, keby vas stretol agresivny/i jedinec/jedinci. to patri skor do kategorie, ktora tu nie je vytvorena, ale mozno by to stalo za uvahu, niektori by sa dost vedeli vysantit ;) - kategoria Fiction.
Zlomizub
častý prispievateľ
Príspevky: 878
Registered for: 10 years 9 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

A v com je problem? Ak ta to nezaujima, tak to necitaj.
Cela tato tema sa nesie v duchu "Co ak by raz hovno padlo na ventilator" ;)
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3704
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Problem nie je v nicom, len, ze narozdiel od praktickych veci v tejto teme, z tohoto si nic realne nevezmes. Poukazujem na fakt, ze diskutovat o tom je len mrhanie casu, vystup takmer bez pridanej hodnoty.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Mesi
zober si pridanu hodnotu pod pazuchu a hop do tem vyssie
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mesi: Mno, zalezi ako sa na to pozries. Na jednej strane ano - je to len fikcia, ktora sa dufajme nikdy nestane realitou. Na druhej strane je to zaroven vyborne mentalne cvicenie (tusim takto to raz oznacil yarco :wink: a priprava, ktora je mozno este dolezitejsia ako vystroj alebo ine 'prakticke' veci. Totizto na rozdiel od zbrani, streliva, pribytku, zasob, ... to co ma clovek v hlave mu nikto nezoberie. Najdes vela teorii/tvrdeni ze prezitie nezalezi az tak velmi od vystroje, ale od toho co clovek dokaze, co ma v hlave a ako to pouzije.

A aj ked asi kazdy drzitel zbrane si minimalne raz sam sebe polozil aj zodpovedal otazku ci by pouzil zbran v NO/KN situacii, a ako sa zachova v realite ak taka situacia nadide ukaze len cas (bez ohladu na teoriu, plany, trening alebo predsavzatia, realita cloveka zvycajne prekvapi), tu v SHTF sekcii sa ale bavime o inych modelovych situaciach - zvycajne situacie kde je to uz casto mimo NO/KN, ozbrojene zlozky nefunguju (pripadne vobec nie je jasne kto a v akej uniforme vobec je predstavitelom statneho aparatu), a zakony ani ustavne prava nie su v praxi aplikovatelne.

No a konkretne k tomu (zaujimavemu) scenaru ktory nadhodil aris - je tam prilis vela premennych, ale ak to zovseobecnim za klasickych predpokladov ake sme tu uz preberali, moje vseobecne poradie by bolo 1. skryt sa (ak sa da), 2. ujst (ak je mozne to urobit nepozorovane), 3. aktivny odpor (vid DUSOva dilema :wink:

Ak sa bavime o 4-5tich, hlavny faktor by v tomto pripade bola pre mna ich moznost komunikacie - ak mozu relativne lahko zavolat backup, alebo nahlasit niekde hore co sa deje, tak by to bola volba 1 alebo 2. Ak by som ale mal pochybnosti o ich legitimite, alebo mal moznost ich komunikacne odrezat (BTSky v okoli nejdu, antenu vidim len na tom buse, a pod.), tak konkretny priklad postupu v tejto modelovke - obranca schova rodinu, da na hlavu kuklu a supne molotova na ten bus ktorym dorazili, prveho co pribehne naspat postekli do nohy, pocka az k nemu dobehnu dalsi aspon dvaja a tych da dolu, a posledneho ci dvoch (ktori by zostali niekde zalezeni) necha na susedoch co maju psov, pripadne ich vymakne v noci alebo necha az hladni/smadni vylezu na druhy den. Medzitym toho s ranenou nohou zoberie niekde na pokec pri cajiku a susienkach a zariadi sa podla toho co z neho vypadne... (ci a ake hrozia represie ked sa nevratia, atd.) Ak by bol obranca viac nez jeden, dalo by sa urobit viac variacii.

Disclaimer: Jedna sa o work of fiction. Ak toto cita nejaky hollywoodsky scenarista, poslem mu cislo uctu na tantiemy :twisted:


Gunslinger
vanto
častý prispievateľ
Príspevky: 3210
Registered for: 13 years 9 months

Príspevok od používateľa vanto »

Ja by som to povazoval za vpad cudzej ozbrojenej sily vzhladom na popis situacie. Ak by sa prejavovali agresivne a nepriatelsky, asi by som volil nasilnu konfrontaciu so snahou vyvolat zmatok a nasledny utek. Kedze podla popisu by sa v tom case organizovala forma domobrany tak zrejme by som vedel kam utekat resp. to vidim ako odpoved na otazku "co potom?". Inu moznost ako utek nevidim, ked pozeram ako to funguje v krajinach postihnutych podobnymi konfliktami verit, ze ono sa to nejako uhra len tak, sa mi nepodava. Kazdopadne ked beriem v uvahu, ze tomu by predchadzal nejaky vyvoj asi by som uz nejaky plan mal, tak predpokladam, ze by ma to nezastihlo nepripraveneho na krizovu moznot.

Modelovo mi to sedi takto len otazka je aka by bola nakoniec realita...
Používateľov profilový obrázok
Laci
častý prispievateľ
Príspevky: 956
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Laci »

Horšie je keď sa nájde menej pripravený obyvateľ ulice/obce/komunity ktorý sa bude chcieť zabezpečiť tak že sa uistí u tej cudzej strane a pekne im vyklopí kto to tu organizuje a angažuje a kto má aké prostriedky/zbrane/aktivity. Ak cudzinci poznajú 2-3 najaktívnejších členov odporu komunity celkom ľahko môžu rozbiť okamžitý odpor.... A podľa toho čo sa dialo u nás v minulosti, nedá sa vylúčiť toto.
Porozmýšľajte či by ste boli schopný teraz ukázať na niekoho, ktorého by ste okamžite vedeli s istotou vyradiť z organizovania.... Len si predstavte čo všetko povykecajú tinedžery pred ostatnými "kamarátmi" bez toho aby o tom rozmýšľali (nezáleží na tom koľkokrát sa to doma preberie) bez nejakých zlých úmyslov.
Podľa mňa je to temná stránka domobrany. Skôr utajené a uzavreté malé skupiny bez snahy o pomoc od ostatných.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mhm, kolaboranti a bonzaci (v podstate tiez len ina forma snahy o prezitie) musia byt sucastou uvazovania, a ocakavat ze sa v krizovej situacii komunita zomkne je tiez naivne, zvycajne to byva presne naopak nez v apokalyptickych filmoch (kde hrdinskost a sebaobetovanie je uplne bezne).

Inak, len dodam, ze u mna sameho sa vdaka tymto nasim 'mentalnym cviceniam' :wink: vykrystalizovalo viacero nazorov, a par som ich musel aj zmenit, napr.:

- povodny nazor - dobra vyzbroj by cloveku v SHTF podmienkach umoznila relativne lahko si zohnat potravu
- poupraveny nazor - bezpecny ukryt s dobrymi zasobami ma vacsi vyznam nez vyzbroj (pricom na obranu nudzovo postacia aj pasce a secne zbrane, pripadne luk alebo kusa)
- dovody - ak by nedoslo k rapidnemu ubytku populacie, bolo by krajne nebezpecne sa v prvych tyzdnoch ci mesiacoch pohybovat kdekolvek vonku, pricom hlavnym 'nepriatelom' z hladiska prezitia by boli statne ozbrojene zlozky, ci uz legitimneho alebo nelegitimneho charakteru, ako aj rozne vojenske ci polovojenske jednotky, proti ktorym mala skupinka nema sance aktivne vzdorovat (bez ohladu na vyzbroj). Polovny lov, chovatelstvo ci zahrada, pripadne zber lesnych plodin v prvych mesiacoch nepripadaju do uvahy alebo su extremne rizikove.

- povodny nazor - ako ukryt pri SHTF by bola najvhodnejsia skryta chata hlboko v horach
- poupraveny nazor – vhodnejsi je ukryt v sirsej zastavbe, idealne rodinny dom, bytovka (ale len ak nie je obkolesena dalsimi), alebo zahradna chatka (ak su obyvane aj tie okolite)
- dovody - vzhladom na hustotu populacie u nas nie je ziadne miesto dostatocne 'hlboko v horach', navyse obrana osamotenej usadlosti by vyzadovala niekolko desiatok obrancov a mala aku taku sancu len proti amaterom/zlodejom/primitivnym rabovacom, sofistikovanejsi protivnici by lahko (lstou, vydieranim ci silou a ohnom) dobyli aj silne opevnene usadlosti

- povodny nazor – cim mensia skupinka tym lepsie, uplne najlepsie je samotarovi
- poupraveny nazor – viac hlav viac rozumu, viac ruk, viac skusenosti, a viac schopnosti, casu i zdrojov
- dovody – clovek musi zhanat a pripravovat jedlo, robit obranne opatrenia, spat, moze ochoriet, atd. cize samotar alebo malicka skupinka nedokaze ucinne strazit/sledovat perimeter, a nikto nie je odbornik na vsetko potrebne (medicinske znalosti, priprava jedla a uchovavanie zasob, obranne schopnosti, komunikacne schopnosti, atd.)

- povodny nazor – el.generator/centrala a piecka + zasoba dreva su velmi dolezite
- poupraveny nazor – solarne nabijacky na baterie, sviecky a teple spacaky a oblecenie su dolezitejsie
- dovody – elektrocentrala (aj dobre odizolovana) je pri SHTF (ked mesta/dediny uplne utichnu) prilis hlucna a pozornost vzbudzujuca, piecka/dym zasa cloveka nadaleko prezradi, navyse jedno ani druhe sa neda rychlo ani jednoducho odniest na chrbte

- povodny nazor – ako dopravny prostriedok pri SHTF je idealna terenna motorka alebo offroad, casom mozno i kon
- poupraveny nazor – vhodnejsi je bicykel, elektricky bicykel, alebo lahky moped
- dovody – benzin/nafta budu extremne nedostatkove, akekolvek cestovanie by bolo silne rizikove a cestna siet je u nas prilis obmedzena s mnohymi bottleneckami, a hluk motora (alebo erdzanie/frkanie kona) je prilis prezradzajuci, plus je nutne mat moznost prostriedok preniest cez barikadu/upchatu cestu alebo ho lahko a nenapadne niekde schovat

- povodny nazor - pri SHTF by bola ako primarna dlha zbran vhodna utocna puska (AR15/AR10, vz58, FN FAL, AK47, a pod.)
- poupraveny nazor - pri SHTF by bola ako primarna dlha zbran najvhodnejsia semi-auto brokovnica, v tesnom zavese so snajpou
- dovody - v zastavanych oblastiach je zriedkavo moznost strielat na viac nez 100m, pricom 8x8=64x 8,6mm brokov ma lepsi zastavovaci ucinok nez 20x alebo 30x 5.56 ci 7,62mm striel, 8 ran sa da ‚vysypat‘ daleko rychlejsie, a su tiez efektivnejsie na zastavenie auta, otvorenie dveri, zasiahnutie utociaceho psa, a pod. Na utocnika schovavajuceho sa niekde v ukryte/zakryte je zasa potrebna velmi presna rana, a na otvorenom priestranstve snajpa dominuje na dvoj ci trojnasobok ucinneho dostrelu utocnej pusky

- povodny nazor - pri SHTF ako kratka zbran staci v podstate akakolvek 9mm (kvoli rozsirenosti streliva)
- poupraveny nazor - pri SHTF su idealne aspon tri kratke zbrane – 9mm subkompakt + presny full-size a 22lr revolver
- dovody - subkompakt je potrebny na skryte nosenie / ako zalozna zbran (9mm kaliber kvoli kompatibilite), 22lr revolver (moznost valit relativne tiche subsoniky, je to jedina 22lr ktora je naozaj spolahliva, obrovske mnozstvo nesenej municie, atd.), a presna 9mm full-size (v podstate sa pri SHTF stava primarnou zbranou, je idealna aj na cistenie domov, a presnost umoznuje ucinny dostrel az do cca 100m)

- povodny nazor – na komunikaciu budu vhodne CB a PMR vysielacky
- poupraveny nazor – budu nutne ine riesenia (od primitivnych – dvojlinky a polne telefony, cez vysielacky v atypickych/licencovanych pasmach, az po sofistikovane – laserove a pod.)
- dovody – mobilna komunikacia padne velmi rychlo, a da sa cakat ze CB pasmo bude uplne zahltene (kvoli hustote populacie na SK), PMR sa mozno bude dat obmedzene pouzivat, ale jeho dosah je v zastavbe velmi limitovany a da sa cakat ze PMR a CB pasma budu armadnymi zlozkami zarusene medzi prvymi

Atd. atd. atd. cize ked zvazim moje nazory par rokov dozadu (vytvorene roznymi filmami, knihami, skusenostami a predpokladmi), a dnes, tak jasne vidim ze som sa v mnohom mylil a teraz sa postupne snazim prisposobit tymto zmenenym predpokladom. A aj ked vsetky SHTF scenare sa predpovedat nedaju, a ani nevravim ze sa dnes uz v nicom nemylim, ale vdaka vsetkym webforistom co do tejto sekcie prispievaju si myslim ze nas (‚prepperov‘/‘survivalistov‘/alebo len proste ludi co chcu pripravit seba a svoje rodiny na moznost ze pridu horsie casy) to tu posunulo a posuva dost dopredu.


Gunslinger
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Guns
uz vidim tych,ktori dali na tvoje starsie rady, a teraz vo velkom zacnu budovat a prezbrojovat :lol:
Používateľov profilový obrázok
Rudo
častý prispievateľ
Príspevky: 901
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Vdaka Ficovym istotam podaktori este nezacali ani zbrojit 8)
Používateľov profilový obrázok
djuri
častý prispievateľ
Príspevky: 906
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa djuri »

electron napísal:Guns
uz vidim tych,ktori dali na tvoje starsie rady, a teraz vo velkom zacnu budovat a prezbrojovat :lol:
aspon pribudnu inzeraty typu "vymenim zanovne SUV za bicykel" :lol:
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4843
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa yarco »

Je to od Gunsa nechutné.
Rozhodol sa, že potrebuje kúpiť osamelú chatu v horách, elektrocentrálu, motorku, koňa a ďalšiu 5,56/7,62 pušku a takýmto podlým spôsobom to chce od zufalých ľudí vymámiť za babku. :twisted:
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Príspevky: 3094
Registered for: 20 years 9 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

...a ako mám teraz podať inzerát, že kúpim revolver .22LR ??? :oops:

(len tak medzi rečou - predám 2 plastikové kelimky a 150m režnej nite - bezvadná komunikácia na kratšie vzdialenosti bez energetických nárokov!) :D
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Sakra, yarco, odhalil si ma :roll: :oops: :(

A taaaak dobre som to mal vymyslene - lacno nakupim a ked sa to tu zosype, hodim na plece 58mu, do batohu 100kg municie, sadnem na tichucku 125ku cross-ku bez vyfuku, vlavo uviazem Kipor 6500ku, vpravo liatinovu piecku aj s kotlom, a supho do nepreniknutelnych hustin divociny Bielych Karpat, kde sa budem zivit rybolovom a bizonim masom.

Igrlik: Moj nepredam, ale zvazoval by som barter - 150m mi ale nestaci, nejake long-range komunikacne deky na dymove signaly by si nahodou nevedel niekde zohnat?


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Laci
častý prispievateľ
Príspevky: 956
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Laci »

Veľmi dobrá poznámka ohľadom prvých týždňov, životu nebezpečné časy. Vtedy by som najradšej schoval niekam kde ma nevidia a nestrčil von ani nos. Mestská zástavba bude vtedy nie stopercentná, určite sa nájdu bandy čo systematicky budú plieniť ulice za ulicou a brať a znásilňovať čo im príde do cesty.
Pokiaľ to padne mimo zimy tak tých prvých týždňov sa dá so zásobami prežiť vonku, horšie ak sa jedná o zimu.
Ako dopravný prostriedok - uvažuj o tom, koľko vodných tokov treba zdolať na trase kde chceš, lebo mosty budú kruté. Ja na žitnom ostrove by som ich skôr využíval ako obchádzal (už som o tom písal).

Ak uvažujete o lukoch a kušách, nezabudnite že iba VEĽMI silný luk dokáže zastaviť protivníka bez perfektného hrotu (nestačí cieľ zasiahnuť, šíp musí zabodnúť dostatočne hlboko a nesmie ho vedieť protivník vytiahnuť s hrotom) . V situácií keď polovicu svojho oblečenia každý ma na seba v niekoľkých vrstvách, spraviť prieraz dostatočne hlboko s amatérskym hrotom má minimálnu šancu. A nemyslite si že strelíte do hlavy/krku a podobne. Ak nie si hyper-super macher tak mieriš na telo a aj budeš rád keď doň trafíš. Tj, ak sa uvažuje s takou zbraňou, tak okrem profi kúpenej poľovnej hlavice treba nájsť a vyskúšať vhodnú alternatívu čo sa dá vyprodukovať aj po domácky, ale ešte dokáže preraziť oblečenie ale aj kožu a svaly (zver treba usmrtiť a nie poraniť). Na youtube je množstvo videí s efektom čo spôsobí poľovný hrot, to sa nedá doma napodobniť. Treba ísť technológiou čo sme videli v múzeách (nie vo filmoch), akurát to treba prispôsobiť zbraniam čo máme tu a teraz (dávny bojovníci mali neporovnateľne silnejšie luky a učili sa na nich strieľať roky).
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"