Postup získania ZP skupiny A

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Alebo súd prehrá a uzol sa zatiahne až na doraz.
Každá minca má dve strany, nezabúdajme.
vmp
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa vmp »

ofc, ale predpokladal som, ze ludia su dost inteligentni, aby pochopili :)

editacia: btw. ten uzol je uz zatiahnuty naozaj na doraz uz aj teraz. ale o tom tu nechcem.
JackDaniels
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa JackDaniels »

Tak Petžalka je podla mňa uzavretá kapitola, kedže použili nálezy ústavného súdu, čo je najvyšší orgán na rozhodovanie v tejto gamahírii a chcel by som vidieť sudcu, čo by vydal protichodné stanovisko ku stanovisku ústavného súdu :DDD Proste si zjavne dali robotu našli niečo proti čomu sa nedá tak ľahko ísť je to ako hlavou proti múru:D a to už nieje uzol, to už je zvarený spoj pod ochrannou atmosférou, prebitý titánovým nitom :DDD zjavne si proste určili dosť tvrdý a prísny meter podľa ktorého nekompromisne idú ale podla mojich skúseností, kedže som tam x krát prepisoval veci a bavil som sa z osadenstvom oddelenia tak mám pocit, že sú na veľmi vysokej priam až výnimočnej úrovni. Nezaskočil som ich žiadnou otázkou a pohotovo odpovedali bez nahliadania do zákonov, nehovoriac o tom jak priam až brutálne do hĺbky rozumeli konštrukciám zbraní ako klobúk dole v tomto to som nikde inde nevidel, vždy sa tam rád vraciam. Podľa mňa jednajú dosť jednoducho, kto vie a rozumie ten je vítaný ale keď niekto niečo nevie alebo nerozumie a nechápe je akoby vo vyhnanstve :D
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

rozhodnutie jedneho senátu US SR v konkretnej veci neni "zjednocujúcim" stanoviskom, ktoré má právnu záväznosť :wink:

To, že si na BA5 mnoho vecí kolegovci naštudovali a ovládajú súvisí hlavne s počtom oprávnených sťažností a prehraných odvolávačiek
vmp
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa vmp »

neboli by odvolavacky, keby kolegovci opravnene ziadosti svojvolne nezamietali.
Zlomizub
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa Zlomizub »

Sud sa vyjadril, ak ma pamat neklame, ze tvoje pravo mat zbran nieje garantovane ustavou.
Tak isto ako moct soferovat auto nieje tvoje ustavne pravo, ale po splneni podmienok mozu soferovat vsetci, tak aj zbran by si mal dostat ak preukazes potrebu (co je blbost, vid dole) a sposobilost.
A to ze su odbornici mi je na 2 veci ak mi zamiestnu ziadost.

Mozno by im pomohlo keby pred zaujemcami o zbrojak, ktorych bezdovodne poslali do ***, mali preukazat potrebu ich zotrvania v policajnom zbore ... to by som chcel vidiet aky dovod by sa im zdal dostatocny.
Podla mna je dostatocny dovod nenulova kriminalita a pri sporte uz len to ze chcem. Ak nemam ziaden zaznam, nechapem co riesia.
Ferri719
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa Ferri719 »

k BA V. Odbornik na zbrane je tam minimalne jeden - ten to ma v rodine, ale zakony ovladaju asi tak, ze mi cca 2 roky spat argumentovali nieco co v zakone nebolo... (ani to tam nakoniec po vyzve nenasli). Je jasne ze maju befel minimalizovat Ackarov, co sa naozaj snazia... I ked neviem preco. Mne davali argumenty typu, mat doma zbran je ok, ale nosit nie, lebo by som mohol so zbranou spravit nieco "zle". Ked som sa opytal, ze co mi brani, ked budem chciet spravit nieco "zle", vziat zbran z trezoru tak ich odpoved bola, ze to nemozem to by bol minimalne priestupok... Na co som stratil rec a pochopil , ze nema vyznam vobec diskutovat a prejst do modu "chcu si pisat..." a pisu si radi a dlho :D
Rychly su ako v odpisovani, tak aj vo vydavani NP a ZP (az na Acko, ktore mi z trucu vydali az na 3ti pokus. A to po uspesnom pravoplatnom odvolacom konani...). Holt vyzivanie sa v mikromoci... take Slovenske...
Naposledy upravil/-a Ferri719 v 05 Jún 2014, 19:43, upravené celkom 1 krát.
JackDaniels
občasný prispievateľ

Ako podla mňa neviem jak to v tej polícii chodí ale keby na nich bolo podaných veľké množstvo OPRÁVNENÝCH sťažností, tak by ich už asi všetkých vymenili :roll: rovnako tak keby si robili nejakú svojvôľu, veď by ich rovno pozatvárali za to že konajú protizákonne :D

Ja len dúfam, že keď zase niekto bude meniť ten deravý zákon o zbraniach tak sa uvedomí a zoberie si príklad z iných štátov sveta hlavne z ČR kde skupina držanie ani neexistujúce :D A takéto diskusie budú minulosťou.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

JackDaniels napísal:... kde skupina držanie ani neexistujúce :D A takéto diskusie budú minulosťou.
V situácii, keď štát má silné sklony svojich občanov viac a viac obmedzovať (čo je realita nielen v SR), zrušenie sk. B by nemuselo byť zrovna šťastným krokom. Ono je to dosť dvojsečná vec, keď sa nad tým človek zamyslí.
JackDaniels
občasný prispievateľ

Tak je jasné že nemôžeš dať zbraň do ruky každému indivíduu ktoré to chce a tvrdí, že je to jeho božie právo ... to je aj šoférovanie a auto je nebezpečnejšia zbraň než nejaká pištoľ (aspoň podľa mňa), proste treba nejakú selekciu to je jasne ale nejakú inteligentnejšiu než je teraz zavedená a teraz je dosť prísna podla mňa šak testy a vyšetrenia robíme jak kozmonauti max by som zaviedol jak majú v ČR praktickú časť, reálnu streľbu na strelnici tam sa ukáže kto to ovládať vie a kto nie pred absolvovaním takej skúšky si tam ľudia vybavujú a zháňajú rôzne školenia lebo majú záujem to aj vážne ovládať tu na slovensku ? poväčšine keď sa bavíme čo je dobré na prípravu tak mi zadelia, že im stačila zelená kniha :D ako to je dosť trapné lebo je neaktuálna plná chýba keď sa stane pruser a rieši sa priestupok tak je ta kniha dobrá tak do pece (česť výnimkám čo do školení a zákonov vložili svoj čas a nemalé peniaze ale je to podla mňa pre nás lepšie také veci absolvovávať a nie len raz aj viackrát a obnovovať si tie vedomosti lebo potom si je človek istejší vo všetkom a nemá strach to použiť čo dúfam nikdy nikto z nás nebude musieť ale keď už nech si viem v hlave zohrať čo smiem čo nesmiem a čo musím a čo nemusím) ... Ide o to, že keď už teda niekomu dovolia mat pre ochranu zbraň doma, prečo by s ňou nemohol chodiť po vonku ? Klesne ti kriminalita lebo sa ta bude kde jaký vagoš báť prepadnúť, nebude vedieť čo čakať ako je možné, že po takej zmene by bolo rok dva možno viac prípadov nutnej obrany alebo niečo podobne lebo ľudia by sa nebáli zbraň použiť ale to by ustalo ... Ale podla toho čo počúvam, že aké kvalitné vedenie tvorí ten zákon alebo aspoň novelizuje tak tu taký stav, že by to bol zákon na úrovni jednoznačný a bez dier ..taký stav asi nenastane ved vedúci odboru dokladov je dopravák ... tak čo by ste čakali ? čo asi bude pracovať pod ním ? ale toto celé je na inú tému ...
pif paf
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Len jedno: prečítaj si Český zákon o zbraniach. Potom už ho nebudeš mať za vzor.

Strháva sa to tu do OT.
Daniel_sk
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Daniel_sk »

Tak pridavam zatial moje priebezne skusenosti s vybavovanim ZP na OR PZ Kezmarok (prehladal som celu diskusiu, ale nenasiel som zatial ziadne z KK).

Posudok od psychologa od PhDr. Kernova, Kezmarok - cena 50 Euro. Ale je to len pre trpezlivych. Po telefonickej dohode som prisiel, spravil som test a az na konci som sa dozvedel, ze bude mat 2 tyzdne dovolenku a vyhodnoti mi to az potom :shock: . Tak som prisiel potom po 2 tyzdnoch v dohodnuty termin a vysledky nemala, pretoze zabudla :shock: . Tak zase cakanie 4 dni a potom pozitivny vysledok. Mozno som len nemal stastie, ale taketo cakanie je uz extrem (hlavne neohlasene). Co sa tyka pristupu pri testovani a vyhodnocovani, tak ten bol profesionalny. Absolvoval som asi 100 otazkovy dotaznik, potom este tusim jeden kratsi dotaznik, IQ test, machule (Rorschach), kreslenie stromu a postavy, obrazky ruk (vysvetlit co pripominaju). Vysledky so mnou osobne podrobne presla (asi hodina), v podstate ozrkadlovali realitu :) .

No a potom som s tym vsetkym potrebnym na policiu. Najprv musim pochvalit, ze 21. storocie uz dorazilo aj do Kezmarku a mali tam elektronicky poradovnik (automat na listky), takze od minuleho roku ovela menej chaosu a plynuly priebeh.
Pan, ktory bol na oddeleni Zbrani a streliva mal profesionalny pristup a dalo sa s nim rozpravat uplne otvorene. Povedal som mu, ze chcem Acko - z firemnych a osobnych dovodov. Ja to osobne chcem hlavne na strelnicu, do lesa (ak by boli osadnici dotieravi) a mozno aj na niektore sluzobne cesty. Prevazam citlive data, notebook a niekolko tabletov a mobilov. Som konatel firmy a zivnostnik, co som spomenul.

Ale vravel ze ludia z komisie by sa vypytovali podrobne na dovody, ze to je zlozitejsia cesta. Z rozhovoru som mal pocit, ze by som sa s nimi musel natahovat a dokazovat - mohli by asi povedat ze data mam mat zasifrovane a veci poistene :). Ale ze sa mozem odvolat atd. On s tym problem nema ziaden, ale mozu im hocikedy z velenia zavolat ked kontroluju Ackarov a zvozit ich, ze ten a ten nema dostatocny dovod nosit zbran. Rovnako na skuske ostatni sa zameraju hlavne na ludi, ktori predtym nemali ziaden zbrojak a chcu hned Acko.

Poradil mi, ze uplne bez problemov je dat si B-cko, kupit si zbran a potom prist po 0.5-2 rokoch a poziadat o rozsirenie (ako sa spomina aj v clanku Legis Telum). Oni uvidia, ze som s tym neurobil ziaden pruser a bez komplikacii mi rozsiria na Acko (potvrdil viackrat, nemal som pocit, ze by ma tym chcel len odbit).
Tak mne to v podstate stacilo, nechcel som sa natahovat a videl som, ze minimalne s nim je normalna rec.
No a potom mi poradil este jedno salamunske riesenie - ze v ZP uvedieme do kolonky miesta drzania aj "miesta suvisiace s podnikanim" :lol: . Vyjadril sa, ze sa to da - aj ked som sa cudoval. Este keby mi tam zapisali aj turisticke miesta, tak Acko mi ani netreba :lol: .
Samozrejme ako konatel by som si teraz mohol vypisat nejake potvrdenia, ze prenasam nejake drahe vybavenie, ale mal som z toho celeho pocit ze by som si skomplikoval zivot.
Isiel som po kolky a o 1-2 dni tam pojdem podat celu tu ziadost.

Cize situacia v Kezmarku - Acko je mozne, ale pokial nemate skutocne dovody alebo nerozsirujete z B na A, tak to moze byt asi komplikovana cesta. Nie je to uplne nemozne, ale skusat tam prist poziadat o A s dovodom "Ochrana osoby a majetku" a mysliet, si ze to vydaju bez otazok a doplneni nie je asi realne. Na druhu stranu ako som pisal, je s nimi uplne normalna rec.

PS. Najblizsie skusky v Kezmarku su 26. augusta, to sa este nacakam :cry: .
mrzo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years

Príspevok od používateľa mrzo »

Predchadzajuci prispevok ma trocha vystrasil, par dni pred skuskou, ale nastastie ziadne vacsie drillovanie len kvoli tomu, ze som ziadal o skupinu A bez predchadzajuceho vlastnenie ZP som na skuske nezaznamenal. Myslim, ze to co ti nahovoril, patri len k folkloru PZ na odradenie od skupiny A, alebo nejake specifikum konkretneho oddelenia.
Daniel_sk
prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Daniel_sk »

Asi skor specifikum daneho oddelenia - resp. samotny policajt to bral uplne v pohode, ale vraj na nich tlacia dost zhora, tak som zvolil radsej odporucanu cestu B->A (a v Bcku mi vyznacia este miesto drzania ako nieco stylu "miesta a objekty suvisiace s podnikanim", takze kym rozsirim na Acko mozem zbran teoreticky niekde aj zobrat ak bude potreba).
mrzo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years

Príspevok od používateľa mrzo »

Ak ti to skutocne vyznacia… Niekde tu na fore pisal niekto, ze mal v starom ZP napisane nieco podobne (turisticke miesta, alebo take nieco), ale pri vydavani noveho ZP mu to uz zapisat nechceli. Ale zas - moze ist o interne nariadenie daneho oddelenia, a nie vseobecny predpis, neviem…

Ale urcite cesta najprv B, potom A moze byt niekde ak nie jedina, tak urcite ta lahsia. Ja som len rad, ze sa mi to podarilo bez toho medzikroku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"