Ako si Slovák v Českej republike ZP urobil

Cibula
prispievateľ
Príspevky: 225
Registered for: 10 years 9 months

Ako si Slovák v Českej republike ZP urobil

Príspevok od používateľa Cibula »

Dobrý deň prajem, chcel by som sa podeliť o pár zážitkov a skúsenosti súvisiace s témou názvom napovedajúcou.

Začiatok v skratke:
Ešte pred skončením gympla som sa rozhodol pre štúdium na VŠ v ČR, vybral som si univerzitu v Brne, tak ako mnoho tisíc ďalších krajanov.
Medzi moje záujmy sa dostala aj ručná palná výzbroj, avšak ZP na SR by pre mňa nemal zmysel, tak som sa o túto tému nezaujímal. So zlepšením môjho právneho povedomia (o.i. štúdiom tém tu na WF, aj českých fór) som však časom zistil, že aj cudzinci majú za istých podmienok možnosť tento doklad získať a tak som sa na to dal, väčšina podmienok je podobných so slovenskou právnou úpravou. Jednotlivé body hneď rozviniem:

a) 21 rokov
b) právna spôsobilosť
c) miesto pobytu v ČR. Rozmie sa ním trvalý alebo prechodný. Trvalý je možné získať po 5 rokoch prechodného. Prechodný je možné získať po 30 dňoch pobytu v ČR za účelom práce, štúdia, žitia s rodinou, etc. U mňa štúdium. Na pracovisku cudzineckej polície bolo nutné predložiť:
-doklad o ubytovaní - tento papier vyplní majiteľ nemovitosti, čo môže byť niekedy problém ak majiteľ býva ďaleko, popr. v inom štáte.
-doklad o zdravotnom poistení. Zamestnanci českého zamestnávateľa musia byť poistení zo zákona, tí ktorí nie sú si vybavia na počkanie doklad "nezbytná zdravotní péče". Doklad slúži prakticky na to, keď sa mi stane nejaký úraz, choroba, aby som sa nemusel babrať s byrokraciou v poisťovniach. Mnoho ľudí o tom nevie, potom sa divia, že platia u doktora pri náhlej chorobe a musia spätne papierovať.
-fotografia
-občianka alebo pas
-doklad o účele pobytu = pracovná zmluva / potvrdenie o štúdiu
viac na starší článok
d) zdravotná spôsobilosť. Tento bod bol zprvu pre mňa otázny. Zákon vyžaduje potvrdenie od lekára ku ktorému som registrovaný k zdravotnej starostlivosti. Lenže čo ak som registrovaný v SR ?
Časom som však zistil, že prechodný pobyt mi dáva nárok byť poistený aj v ČR a následne po niekoľkých nepríjemných zážitkoch u starých doktorov (zubár) spojených o.i. s diaľkou som sa rozhodol pre zmenu.
Zašiel som do slovenskej VšZP s potvrdením o prechodnom pobyte, vypísal som formulár ktorým čestne prehlasujem zmenu presunu ťažiska záujmov do inej krajiny a odhlásili ma s potvrdením. Nutné je odhlásiť sa od zubára a od praktického lekára, ktorý mi dal aj zdravotnú kartu. Dámy sa vraj odhlásia aj od gynekológa.
V českej VZP som sa prihlásil s potvrdením o odhlásení zo SK VšZP (bez tohto sa do nedá)potvrdením o prechodnom pobyte + štúdiu.
Následne som sa už len regol u nového zubára + doktorky. Bol som upozornený, že dávnejšie dvoch Slovákov ich doktori poslali na psychotesty, tieto sú v ČR voliteľné. Mňa sa doktorka spýtala iba či nemám vysoký tlak, nepapám lieky na psychochorby, zmerala tlak, prečítal som písmenká+farby, vyplatil sumu a bol vysmiaty.
Predtým som však ešte viacmenej pre zaujímavosť zistil exaktnú odpoveď na moju neistotu:
Doktor musí byť v ČR, viac v 373/2011Sb, §42, ods1.
e) odborná spôsobilosť - Žiadateľ sa testuje :
-30timi testovými otázkami z oblasti práva a náuky v súvislosti so zbraňami a strelivom + NO/KN + zdravotné minimum,
-predvedenie bezpečnej manipulácie pred skúšobným komisárom (hlaveň smer bezpečný priestor, prst mimo spúšť), rozborka, zborka, príprava zbrane na streľbu, prerušenie streľby, atd. Komisár má veľkú voľnosť pri požiadavkách a nie je presne definované čo môže, čo musí a čo nesmie.
Podľa skupín žiadaného ZP sa použije pištoľ (CZ-75, CZ82/83, ojedinele CZ-50/70), malorážka, brokovnica.
-streľba na pevný cieľ. Vzdialenosť a minimálne zásahy sa dajú dočítať v zákone.

Testové otázky sú jasné. Stačí riadne pochopiť o čo ide + sa naučiť čísla u ktorých nie je zjavná logika, čísla paragrafov nie sú nutné. Vynikajúco je spracovaný cvičný testový systém na stránke: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... y/trenink/
Táto stránka je zároveň dokonca častokrát odporúčana policajnými oddeleniami pre náuku.

Pre naučenie sa bezpečnej manipulácie mi známy odporúčil napísať jeho kamarátovi pre praktické zaučenie, po vymenení si pár správ vyšlo najavo že ide o užívateľa z českých diskusných fór známy ako Artifex, o ktorom je tiež známe že nezištne vyučuje záujemcov o ZP, skutočnosť ďaleko predčila moje očakávania, maximálna ochota a trpezlivosť priamo v jeho pracovni vo voľnom čase (nakoniec sme sa dohodli na láskavosti z mojej strany), čím mu ešte touto cestou ďakujem. Spoločne sme tiež navštívili strelnicu, pochopiteľne na moje úhrady.

Na skúšku mi boli odporučené dve strelnice so serióznym prístupom, zvolil som si Trigger Centrum Brno. Z max. 25 záujemcov sa dostavilo 22, prítomna len 1 dáma. Testové otázky nespravilo 8 záujemcov, čo ma zaráža, nenaučiť sa na skúšku ktorá stála 1800kč je pre mňa divné.
Jednanie skúšobného komisára bolo maximálne ústretové a férové, dopredu oznámil ktoré úkony vyžaduje, bez špecifikácie presného spôsobu výkonu.
V miestnosti sme boli traja, na stolíkoch ČéZety 75, zavelené boli povely "skontrolovat zbraň" (zásobník von, kuk do komory), rozložit zbraň (tak nešikovne som kmásal ten čap, že som si krvavo odchlípol necht palca), zložit zbraň, nabít zbraň (školník), vybít zbraň, uvést do bezpečného stavu - chlapi vedľa cvakli naprázdno, ja som pomaly spustil prstami. Komisár sa nič nepýtal už, išlo sa strieľať.
Trochu ma zarazilo, že vzhľadom na moje požadované skupiny A,B,E sa odo mňa nevyžadovala manipulácia s malorážkou a brokovnicou.
Streľba - tri nástrelné, prelepiť, päť ostrých, všetkých 8 výstrelov skončilo v čiernom poli (zase vďaka Artifexovi za rady pri streľbe). Následne som od komisára už iba obdržal potvrdenie o odbornej spôsobilosti.
f) bezúhonnosť - podobné ako na SR, detaily v zákone
g) spoľahlivosť - podobné ako na SR, v ČR ale policajti pokiaľ viem nechodia zisťovať do miesta pobytu či nie som fetka alebo ožran

Cudzinec tiež predloží Predchádzajúci súhlas svojej krajiny s vydaním zbrojného preukazu a s nadobúdaním zbraní. Ide o http://www.minv.sk/?vydanie-predchadzajuceho-suhlasu
Stačí poslať doporučený list na adresu uvedenú v kontaktoch a v žiadosti formulovať čo chcete, neexistuje na to formulár ani mantinely čo tam zahrnúť, keby niekto mal záujem o moju žiadosť, môžem poslať (SS).
Ďalšiu vec ktorú cudzinec predkladá je výpis trestného registra, tu myslím že nie je čo riešiť, na okresnej prokuratúre mi to spravili za polhodku za 4€urá (za prázdny papier ??? ach)
V zákone 119/2002Sb. je ešte dodatok, že cudzinec môže dodať čestné prehlásenie, že predchádzajúci súhlas nie je nutný, pokiaľ mu ho tento štát nevydá (že by antigun Veľká Británia ??).

Po získaní všetkých dokumentov som podal žiadosť na príslušnom oddelení polície a v napätí čakal, nakoľko ako cudzinca bez trvalého pobytu ma strašil §18, ods. 3, ktorý hovorí o tom že polícia môže svojvoľne mojej žiadosti nevyhovieť bez možnosti odvolania.
Našťastie sa tak nestalo a tak som si mohol po 16 dňoch radostne vyzdvihnúť svoj český zbrojní průkaz. Na mieste som hneď odovzdal žiadosti o nákupku na dlhú samonabíjačku a krátku samonabíjačku, papiere boli hotové za 15 minút. Maximálne priateľské a férové jednanie oddelenia.

Toľko odo mňa, keby niekto chcel zopakovať tento príbeh po mne, som otvorený otázkam a pripomienkam, pri záujme doplním materiály aj zákony. :)

//dodatky na podnety v teme:

Poplatky
-Vybavenie prechodneho pobytu bez poplatku
-Zmena zdravotnej poistovne bez poplatku
-Predchadzajuci suhlas SR s vydanim ... bez poplatku
-Vypis registra trestov 4€
-Prijatie prihlasky na skusku odbornej sposobilosti 100 kč
-Skuska odbornej sposobilosti 1200 kč + Zakonom dana odmena skusobnemu komisarovi 600 kč
-Posudok o zdravotnej sposobilosti 600 kč. Tento poplatok bol o dost vyssi nez je u doktorov zvykom, vacsinou 400-500 kč
-Prijatie ziadosti o vydanie zbrojniho prukazu 700 kč za skupinu, ja som si podal A(zberatelstvo), B(sportova, super je ze v CR nemusim byt clenom klubu), E(osobna obrana) = 2100 kč.

Spocitane a prepocitane na €ura .... 4710 kč = 172€.

Prijatie ziadosti o nakupku stoji 200 kč, vydanie preukazu zbrane 300 kč.

//Bola mi podana otazka ci som doktorov zmenil kvoli ZP. Odpoved je nie. Druhe najvacsie mesto CR s par fakultkami a nespoctom klinik dava cloveku omnoho vacsie moznosti vyberu doktora nez male okresne, bol to pre mna velky krok vpred, mojmu predchadzajucemu sadistickemu zubarovi sa uz nepozdravim nikdy.
Dalej odpadla nutnost dochadzat kvoli drobnostiam ako preventivka ci ina kontrola (a zabit v cakarni pol dna) a o akutnom probleme ani nehovoriac. Kamosovi sa prihodil pred par rokmi slepak, nebolo to nic prijemne potom dokladovat so slovenskou poistovnou.
Naposledy upravil/-a Cibula v 10 Okt 2014, 13:16, upravené celkom 3 krát.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

Oceňujem robotu, ktorú si si s týmto príspevkom dal.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Pre sumar by si mohol urobit este financny prehlad poplatkov. U nas (SR) je to +- 130€ + clenske v klube pri sk. E.
Používateľov profilový obrázok
hornet
častý prispievateľ
Príspevky: 525
Registered for: 9 years 7 months

Príspevok od používateľa hornet »

Mňa zaujala tá skúška, že sa odohrávala praktická časť na strelnici a muselo sa strielať. U nás môžeš získať ZP bez jediného výstrelu.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Ano, toto je (podla mojho skromneho nazoru) vyrazna vyhoda ziskavania ZP v CR oproti SR.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

ked vam pripocitaju sumu ku ziadosti o ZP,urcite "to bude vyhoda"
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Ked odpocitaju tu sumu z povinneho psychologickej sposobilosti, je to v pohode. Aj keby nie a da sa to za rozumny administrativny poplatok, tak stale budem za.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

ani som necakal,ze napises nieco ine
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Príspevky: 1879
Registered for: 14 years 2 months

Príspevok od používateľa Ja som »

@Cibula: pekny clanok, diky!
Používateľov profilový obrázok
regnak
prispievateľ
Príspevky: 137
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa regnak »

Mesi napísal:Pre sumar by si mohol urobit este financny prehlad poplatkov. U nas (SR) je to +- 130€ + clenske v klube pri sk. E.
no neviem ako inde ale u nás je to minimálne toľko čo sa týka financií:
- psychotesty 60,-€
- zdravotná spôsobilosť 33,6 € (všeobecný 13,6 €, očný 10,-€, ušný 10,-€)
- poplatok za skúšky 49,-€
- podanie žiadosti na ZP 16,5 €
----------------------------------------------
SPOLU 159,1 € + členstvo ak chce človek aj E
Cibula
prispievateľ
Príspevky: 225
Registered for: 10 years 9 months

Príspevok od používateľa Cibula »

Ďalší "poznatok" ktorému sa ani nikto nemôže diviť.
Pri návšteve 6 z 7 obchodov ZaS som bol dotazovaný otázkou či
1) chcem zbraň vyviezť na Slovensko
2) mám zbrojný preukaz tu
3) či tu mám trvalý pobyt.
Neprekvapuje ma to, ale keď moja výslovnosť je úplne mizerná a prekukli by ma po 1 vete. :D
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Príspevky: 4836
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa yarco »

regnak napísal:všeobecný 13,6 €, očný 10,-€, ušný 10,-€
To všeobecný každého pošle ešte aj za očným aj ušným?
Šikovní chlapci tam u vás, vedia ako sa robí biznis :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"