Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

v pohode viem s emkacom súhlasiť, nakoľko pragmaticky načrtol stav. Určite aj súčasné čísla významným spôsobom zasiahnu do ekonomických ukazovateľov ako vrámci dotknutých štátov, tak aj globálne.
Rovnako však musím súhlasiť s prezentovaným pohľadom Gunslingera, nakoľko dopad choroby je široký až dalekosiahly. Preto neni na škodu mať pripravenú domácnosť, rodinu a v rukáve niekoľko funkčných alternatív ako sa zariadiť.
tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 9 years 11 months

Príspevok od používateľa tomas120 »

Za týchto okolností žasnem že niekto ako narcis Erdogan, len tak otvorí hranice a vpustí do EU bližšie neurčený počet migrantov, nevedno akého zdravotného stavu. Je dosť možné, že po tejto vlne čísla chorých, ešte pôjdu pekne hore. Bodaj by som sa mýlil..
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 9 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

DeSade napísal: ochranný efekt ... mať normálnu plynovú(celotvár) s bio filtrom + oblek + odmorovací priestor, Špinavú, prechodovú a čistú zónu...atď. a disciplínu to dodržiavať
Úplná pravda. Akurát to poctivé odmorovanie všetkého bude tak pracné a náročné na množstvo dezinfekcie, že aj pri ideálnych podmienkach (prepper vo vlastnom rodinnom dome) to bude problém. Ja mám nejakú dezinfekciu prpravenú, ale dezinfikovať seba aj celý nákup ťo donesiem z obchodu.. A po dobu mesiacov.. :|

Emkac: no otázka je, nakoľko sa mozeme spolahnut na cisla a spravy z Ciny. S komunistickou doveryhodnostou mame osobne skusenosti. Podľa mnozstva dymu z krematorii sa predpoklada, že pocty mrtvych a asi aj nakazenych su v reale x 3.

Geometria sirenia v Taliansku nedava moc optimizmu a (moderátori prosím o odpustenie, ale to sa inak povedať nedá) retardácia naších spoluobčanov nepozná medze - kopec spolužiakov mojich detí išli ako celé rodiny na prázniny lyžovať do severného Talianska :? :!: Lebo akcie, lebo lacné.. Nemám slov.

Ohľadne opatrení na Slovensku som skeptický - nie su na to personálne kapacity v silových zložkách, ani disciplína / uvedomelosť obyvateľstva, ani politická vôľa.

A hlavne treba mysliet na to, co bude v prípade ze pocet nakazenych presiahne nemocnicne kapacity. Uz teraz, v case "mieru", zapasime s nedostatkom lekarov a VELKYM nedostatkom sestriciek (priemerny vek je tusim okolo 45 rokov).

Tomas, Erdoganov krok ma logiku. Turecku sa korona virus tiez nevyhne a vies si predstavit, tie problemy pocas epidemie v uteceneckych taboroch? A pritom mu staci len otvorit hranice a problem odpochoduje aj sám..
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa s0m3body »

Nemalo by byt vecou EU, kto sa do nej dostane, a kto nie?
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 8 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Už to tu bolo spomínané, že šírenie takejto infekčnej choroby nie je lineárna závislosť..., a možno ani nie bežná geometrická, ale až exponenciálna... Ale v každom prípade ide o značne stochastický vývoj situácie, ktorý sa dá len veľmi ťažko predvídať a simulovať (modelovať na počítači). Preto sú "odhady" vývoja situácie také odlišné a rôznorodé, lebo sa simulujú na základe rozličných vstupov... :idea:
Ako najväčší problém vnímam možnosť opätovného nakazenia sa vírusom (po predošlom vyzdravení). Samozrejme - keď niekto vyzdravie raz, môže vyzdravieť aj druhý, či x-tý raz. Ale medzitým bude chorý... A to možno x-krát po sebe. Otázka tiež je, že ako to (tú viacnásobnú nákazu) bude oslabený organizmus zvládať? No to teda vôbec nie je dobrá predstava... :?
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa matus69 »

vydriduch napísal: Ja mám nejakú dezinfekciu prpravenú, ale dezinfikovať seba aj celý nákup ťo donesiem z obchodu.. A po dobu mesiacov.. :|
jedna z moznosti je nechat nakup v garazi a 5 dni sa ho nedotykat.

Ale seba samozrejme bude treba nejako ocistit.
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa theplaky »

Ja som si potrebu "dezinfekcie" domacnosti vyriesil nakupom ozonoveho generatoru
https://www.ozonshop.sk/faq

Mam tento konkretny typ: https://www.ozonshop.sk/generator-ozonu-LP-16 (do konca minuleho tyzdna ho mali v akcii)
..za zaujimavy povazujem aj tento: https://www.ozonshop.sk/generator-ozonu-MAXI-12-UV (menej vykonny, ale ma zabudovanu UV lampu).
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 7 years 9 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Somebody: ano, ale vsetko zalezi na odvahe Grecka chranit svoju hranicu. Da niekto prikaz chranit aj silou?

theplaky: ozoner sa chystam kupit aj ja. Pri tej prilezitosti som cital, ze UV lampa podstatne znizuje ucinnost ozonera. Co je na tom pravdy neviem, nemam prakticke skusenosti. Pri praci s ozom pozor, treba celotvarovu masku s patricnym filtrom a oholit bradu.
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa s0m3body »

Vydriduch: Nalady v Grecku idu tym smerom: https://www.zdf.de/nachrichten/heute/gr ... n-100.html
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 10 years 9 months

Príspevok od používateľa d-s »

Najkatastrofickejsi scenar zatial spomenula WHO resp tiez ini epidemiologovia.
V pripade pandemie a nezvadnutia opatreni su odhady nakazenych 40-70% populacie.
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

tomas120 napísal:Za týchto okolností žasnem že niekto ako narcis Erdogan, len tak otvorí hranice a vpustí do EU bližšie neurčený počet migrantov, nevedno akého zdravotného stavu. Je dosť možné, že po tejto vlne čísla chorých, ešte pôjdu pekne hore. Bodaj by som sa mýlil..
Erdoganov krok je krásny dôvod na okamžitú zmenu režimu na hraniciach. Uzatvorenie z dôvodu masívnej nelegálnej migrácie plus riziko zavlečenia chorôb včetne Covid. Za takéto opatrenie nikto nemôže postihovať štát, ktorý sa tak zariadi.
(samozrejme, v konkrétnej krajine nesmie byť dosratý premier, či šéf Polície)
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

theplaky
Ako ten ozon aplikujes? Lebo pri prevencii zavlecenia do domacnosti tam moc zmysle nevidim. A pri UV rovnako. Tieto metody sa pouzivaju na likvidaciu patogenov ktore uz v domacnosti mas. A ake ochranne prostriedky pouziuvas? Lebo s ozonom neni sranda a mozes si privodit trvale poskodenie organizmu.
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa theplaky »

ozonovanie:

Ak sa pocas ozonovania nezdrziavas priamo v miestnosti, tak ziadne OOPP nepotrebujes. Skratka to zapnes a ono to zacne O2 menit na O3 - deje sa to postupne, takze mas v pohode cas opustit miestnost, zavriet za sebou dvere atd. Na ozonovaci je casovac na ktorom nastavis cas po uplynuti ktoreho sa zariadenie same vypne (= prestane generovat O3). Od tejto chvile koncentracia ozonu v cistenej miestnosti klesa. Polcas rozpadu O3 je cca 30 minut, takze 30 min po ozonovani koncentracia klesa o 50%, 1h po oznovani je to uz len 25%, 1,5h 12,5% a po dvoch hodina je je tam cca 6%. Samotne ozonovanie trva cca 30 min (odporucany cas) = za 2,5 - 3h mas priestor vydezinfikovany a zaroven obyvatelny (bez nutnosti vetrat, lebo polcas rozpadu). Ak vyvetras, vymenis si vzduch ktory si si ozonovanim vycistil. Ozonovy generator prudenim vzduch rozptyli O3 po miestnosti a O3 vydezinfikuje vsetky veci s ktorymi sa dostane do kontaktu. Mam za to ze by to malo byt pouzitelne aj na dezinfikovanie "prave donesenho nakupu", pripadne oblecenia atd ..
Pouzitelne je to samozrejme aj celorocne (proti roztocom, plesniam, cistenie klimatizacie v aute, pach z domacich zvierat, alebo zastanych malych deti..)

Ked som to doma testoval, pred spanim som nastavil 30 min, pristroj sa spustil, vysiel som z miestnosti a zavrel som sa do spalne. Rano (po cca 7 hodinach) som mal v celom byte vsetok ozon naspat rozpadnuty na neskodny O2. Predajcu som sa explicitne pytal na to ci je bezpecne zdrziavat sa pri ozonovani vo vedlajsej miestnosti - povedal mi ze je to uplne OK. Cez klucovu dierku a medzerou pod dverami ma sancu preniknut len minimalne (=neskodne) mnozstvo O3. Ja som ten vecer v spalni necitil absolutne nic (ozon ma taky charakteristicky zapach).
Vhladom na koncentracie ktore dokaze zariadenie vygenerovat samotne vdychnutie nieje vyslovene nebezpecne - nebezpecna je dlhodoba expozicia.

Generator ozonu si treba vybrat podla m2 plochy ktoru chceme dezinfikovat - vyrobca uvadza nejake odporucania. Ten ktory som si vybral ja je pre plochy do 80m2 = takze na dva krat s nim vydezinfikujem akykolvek byt. Ten s UV lampou je slabsi a vhodny do 45m2, nema moznost regulovat vykon. Ten LP-12 ma navyse DVA samostane ovladane elektricke obvody na vyrobu O3 = takze ak sa jeden doy€be, ten druhy je stale dispo. Vykon je regulovatelny: 7g/h + 7g/h + 30% turbo = 16g/h vs trvalych 12g/h pre ten mensi MAXI12.

Auto sa ma ozonovat len cca 15-20 min (je to maly priestor) a potom hned vyvetat. Pri dlhsej expozicii sa vraj moze zacat odlupovat tapacir a vraj "makke plasty" a niektore gumy sa s O3 moc nemusia..
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years

Príspevok od používateľa lovec »

Jediný čínsky labák, ktorý je vybavený na výskum ľahko prenosných patogénov na človeka, sídli vo Wuhane... možno špekulácia, ale keďže sa nejako nepotvrdil ten trh so zvieratami, tak toto môže byť pôvodný zdroj.
The Wuhan Institute of Virology, an affiliate of the central government-run Chinese Academy of Sciences, runs the only lab on the Chinese mainland equipped for the highest level of biocontainment to research easily transmitted pathogens, such as coronaviruses.
The common gist of various rumors lies with the suspicion that the novel coronavirus might have escaped from the lab. In one version, a researcher was bitten by the bat he was studying and became infected with the virus; in another version, a graduate student at the institute was the "patient zero"; in an even more outlandish theory, that has since been popularized overseas, the lab was covertly working for the Chinese military to make bioweapons, and the virus was unwittingly leaked in the process.
https://edition.cnn.com/2020/03/01/asia ... index.html
sando
prispievateľ
Registered for: 16 years 9 months

Príspevok od používateľa sando »

"Ale seba samozrejme bude treba nejako ocistit."
malo by zmysel poriešiť to nosením jednorázovej maliarskej - pracovnej kombinézy pri nutnosti vstupu do potenc infekč prostredia?
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"