Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
arminius
častý prispievateľ
Príspevky: 3902
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa arminius »

emkac napísal:Vy ste nie normalni alebo zamerne rypete?

arminius, aby sme sa nehrali na slovicka. Ja iba tvrdim, ze neboli pozitivne laboratorne testy na covid pred 5.3. a ze to, co sa suskalo, ze su viacere pripady v nemocniciach, bolo vsetko "jedna pani povedala" a nebolo to potvrdene pozitivnymi vysledkami.
OT

Ale snáď sme všetci normálni a preto občasné rýpnutie nezaškodí.
Poviem aj inak ??? Nuž tí, ktorí prežili (čiže aj ja) svoju smrť, tak v podstate majú všetko na háku.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

peterson napísal:aris: nerozčuluj sa. Ukľudniť ťa môže istota niektorých ľudí, že keď pred konkrétnym dátumom nebol vírus potvrdený- tak tu predsa NEMOHOL kolovať :D :D :D
peterson:

ja som kľudný
:mrgreen:

Presne zhruba pred mesiacom som predpovedal, čo sa bude diať a deje sa to. Akurát na to nemáš žiadny vplyv to zmeniť, tak som zaujal postoj pozorovateľa.

V Taliansku sa to pečie už pár týždňov a Bratislava a Brusel spinkal. :D
V pohode tisícky bratislavských detí si vybehlo zalyžovať do Itálie. A po ich návrate šup do škôl a zamestnaní.

Na rozdiel od Číňanov naše úrady už vedeli, že sa hovno blíži k ventilátoru. A? A nič.

A teraz, keď čísla raketovo rastú už aj v Česku a je len otázkou času kedy uzrú svetlo sveta reálnejšie čísla od nás, tak:
Na slovenských letiskách budú naďalej preventívne merať ľuďom teplotu. Na hraniciach s Rakúskom bude od piatkového popoludnia a cez víkend informačná kampaň. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu to ohlásila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.
Na letiskách budú merať teplotu a na hraniciach rozdávať letáky. A premiér vyzval Slovákov aby zvážili... :D :mrgreen: No čo na to povedať? Človek sa už musí len smiať.

Tu bol čas razantne postupovať podobne ako v Mongolsku. Zavreli hranice, školy sú 5 týždňov zavreté (škôlky, školy, univerzity). Zatiaľ do 10. marca. Potom sa uvidí.
Ten čas tu bol pred 15 - 20 dňami.
Teraz je už neskoro.

A tak len sledujem ako situácia u nás eskaluje a z toho akí sú naši sráči odvážni usudzujem, že to bude mať živelný priebeh. Jednoducho taká lotéria. Stávka na imunitu. Buď to zmákne, alebo nie.

Viď vlády v Nemecku, Francúzsku, Španielsku a samozrejme u sálamistov v Itálii. O týchto krajinách sa už otvorene hovorí, že situácia tam je mimo kontroly.
Takže, pohodlne sa usaďte a sledujte ako naši politici predvádzajú svoju tuposť v robení krokov, ktoré prichádzajú 5 dní po dvanástej.

Viď naša vláda, ktorá ide nakupovať rúška a respirátory z rezervy vlády. No to ma poser! :-D Cí, udreli sa po vrecku. Len kde ich chcú nakúpiť, keď ich niet nikde na Slovensku, v Európe, Austrálii a v Amerike ich zrejme nekúpia, tam si ich asi budú sporiť pre seba. Takže najbližšia dostupná várka je jeseň. Zatiaľ.
Podobne je to aj s antibakteriálnymi mydlami a spol.

Nemá zmysel sa rozčuľovať.

Niektorí tu krútia hlavami nad gunsovymi príspevkami. Ok. Možno sú prehnané, ale ako sa vraví: Dúfaj v najlepšie, priprav sa na najhoršie. Naši politici sa rozhodli inak, tak typicky: strčili hlavu do piesku, veď čo oko nevidí, to srdce nebolí.
Kým prejavovali svoju debilitu v debatách o zakrivení banánov, či zákaze olova v strelive tak sme len viac menej pobavene krútili hlavou. Teraz zábava končí. Už len ekonomické straty sú obrovské a budú ešte väčšie. O stratách na životoch si netrúfam hovoriť. Tiež len dúfam, že to čo najskôr prehrmí. Veď čo iné aj zostáva? Ešte modliť sa. Ale to je tiež mnohým na smiech. Nuž čo. Mnohí ale objavia silu modlitby.

To čo sa deje, tomu sa hovorí čierna labuť.
:wink:
erebos
expert
Príspevky: 2130
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa erebos »

Doplnim Gunslingera : mas absolutnu pravdu.... ale nemyslim si, ze pocet nakazenych bude tak vysoky. Prvy potvrdeny pripad na SK je peknou ukazkou ako virus funguje. Chory je otec, ktory neopustil SK. Syn bol v Benatkach a vraj dosiel s kaslom, ktory presiel... Takze sa potvrdzuju spravy, ze vecsina populacie si s virusom poradi avsak u niektorych sa moze choroba neprijemne zvrhnut. Prave ten nas pripad potvrdzuje, ze mnozstvo ludi virus prekona bez toho aby vobec vedelo, ze nieco ma. Proste si myslia, ze maju chripku, casto ani nejdu k doktorovi a napisu si dovolenku atd... Posledne cisla su, ze 80% ludi prezije virus ako chripku. Ta vysoka umrtnost je zo zvysnej 20% populacie u ktorej choroba prepukne naplno do zivotohrozujuceho stavu...

Pripravenost SK a EU : da sa zhrnut jednym slovom "katastrofa". neexistuju pohotovostne sklady ochranneho materialu, impotencia rezimu zakazat ludom pohyb, ustupovanie sponzorom pri usporaduvaniach spolocenskych a sportovych akcii atd... EU proste virus nezvladne, resp. nijako neovplyvni jeho sirenie. Oproti inym castiam sveta poskytne pacientom nadstandartnu lekarsku starostlivost a obcania EU netrpia podvizivou ako v inych castiach sveta takze mozeme cakat nizsiu umrtnost nakolko imunitny system bude zvecsa lepsie pripraveny...
Na zabranenie takejto pandemie su v podstate jednoduche kroky. V prvom rade je to absolutny zakaz pohybu ludi - bez vynimky. Este pochopim pracovnu cestu podnikatela, ale dovolenkarov nechapem. Vdaka liberalizmu a demokracii neni EU a jej staty schopna naplnit toto zakladne preventivne opatrenie. Keby aj bola politicka vola tak su neni sily ani prostriedky na uzavretie hranic a ich kontrolu. Neexistuju ziadne skladove zasoby ochrannych pomocok ani liekov - mame sukromne zdravotnictvo a trh si vraj so vsetkym poradi. Staci sa pozret na Pellegriniho ako uteka pred lekarmi, lebo im nema co povedat... Hlavne ze nalozil lietadlo pre Cinu.
Vyhodu budu mat staty, ktore este dokazu povedat obcanovi "budes sedet na riti doma a tvoja dovolenka nas nezaujima" Tam bude miera nakazy a umrtnosti nizsia. V EU mozeme byt kludne svedkami zmeny rezimu, "morova rana" + migracna kriza ktoru EU s jej liberalizmom nezvladne moze dopadnut vselijako a je dovod na obavy...

To ci je na SK pripadov viac uvidime coskoro, ale tento konkretny pacient je zo zahoria zo Sobotista. Bol u obvodaka kde cakal 2 hod-ten ho poslal k odbornikovi na kramare-isiel MHD-tam cakal v cakarni dalsie hodiny-zobrali mu krv a stery-isiel domov MHD-na druhy den mu volali nech dojde este pre jeden tes /na Corona/-isiel na Kramare MHD-cakal v cakarni-domov isiel MHD-na druhy den mu zavolali nech pride-dosiel MHD a vypocul si ze ma Coronu.... Zdroj mam priamo z nemocnice....V tomto pribehu je zhrnuta pripravenost SK celit pandemii...

Cina : tu si trosku dovolim nesuhlasit a myslim, ze tie klesajuce cisla su realne. Oni totiz nepriedusne zavreli cele stvrte, priemyselne komplexy, alebo mesta. Funguje to tam tak, ze sa normalne chodi do roboty. Ak to dostanes ides do nemocnice a bud prezijes, alebo ne. Samozrejme sa chodi do prace atd... Podstatne je, ze NIKTO eopusti karantennu zonu!!! Podla mojich info zdravim ludom davaju lieky na posilnenie imunity cize ti co ochoreju neskorsie maju vyhodu pred ostatnymi...

Ako pise Panzer treba byt opatrny a nepanikarit. Pokial mate doma rizikovu skupinu treba aby zostali doma. Treba im nakupit. Pokial je moznost vypadnut na dedinu treba ju vyuzit. Pokial bude krivka stupat /co bude/ treba nechat decka doma zo skoly. Vyhnut sa MHD /Valo a Greta budu mat z Vas radost :lol: /. A samozrejme zvysena hygiena.
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

Dantes: ako obvykle, píšeš naivné riadky. Nemá zmysel tu opakovať, čo som k tej téme napísal. Prebehni si moje príspevky, nájdeš tam aj koment k veciam, ktoré spochybňuješ.
Tvoj postoj ma len utvrdzuje v tom, že nevieš nič o tom, ako sa v štáte pracuje s informáciámi.

Nemá zmysel, aby sme sa tu dohadovali. Najúčinnejšie je, aby sme sa všetci správali zodpovedne, dodržiavali hygienu, starali sa o svoje zdravie a trochu preventívne obmedzili rizikovú činnosť. Ja panike nepodlieham, moja špajza má slušné zásoby kadečoho, ideme v normálnom režime.
Žena je sestrička v nemocnici, konečne platí zákaz návštev a dúfam, že im do špitálu nedonesú nejaký hnus- čo má byť na infekčnom.
U nás už vydali konkrétne opatrenia, ktoré majú základ v informáciách, ktoré som písal dávnejšie.
Každý jeden občan si je strojcom vlastného šťastia. Nič viac -nič menej.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

erebos:
som rád, že sa tu viacerí dívame na svet okolo nás rovnakými očami.

:wink:
Používateľov profilový obrázok
aparapi
častý prispievateľ
Príspevky: 622
Registered for: 10 years 4 months

Príspevok od používateľa aparapi »

čo myslíte, kedy sa začnú rušiť strelecké preteky? :twisted:
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

je to vec organizátora.
aoaia
prispievateľ
Príspevky: 210
Registered for: 10 years 5 months

Príspevok od používateľa aoaia »

arminius napísal:
emkac napísal:Vy ste nie normalni alebo zamerne rypete?

arminius, aby sme sa nehrali na slovicka. Ja iba tvrdim, ze neboli pozitivne laboratorne testy na covid pred 5.3. a ze to, co sa suskalo, ze su viacere pripady v nemocniciach, bolo vsetko "jedna pani povedala" a nebolo to potvrdene pozitivnymi vysledkami.
OT

Ale snáď sme všetci normálni a preto občasné rýpnutie nezaškodí.
Poviem aj inak ??? Nuž tí, ktorí prežili (čiže aj ja) svoju smrť, tak v podstate majú všetko na háku.
Kecáš.
Taky čo prežil svoju smrť je len jeden. A vola sa tušim Šuk Vnoris...
Sorač za ot, nemohol som si odpustiť..
P.s. arminius, dufam že občasne rypnutie nezaškodí... ,)
Naposledy upravil/-a aoaia v 06 Mar 2020, 20:48, upravené celkom 1 krát.
matus69
častý prispievateľ
Príspevky: 1898
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa matus69 »

dantes napísal: Len tak na okraj, podla medializovanych info sa vzorky posielaju na analyzu do nemecka, t.j. nase labaky ich neanalyzuju :wink: .
Všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22335146/vsetky- ... tivne.html


Na Slovensku vedia robiť testy na koronavírus zatiaľ len v Bratislave.
https://dennikn.sk/minuta/1787498/?ref=mwat
Používateľov profilový obrázok
peterson
expert
Príspevky: 7848
Registered for: 14 years 3 months

Príspevok od používateľa peterson »

v Nemecku je referenčné laboratorium- teda porovnávacie. Plus má postavenie zberného centra za x štátov pre WHO.
Píšete trochu nepresnosti. Tí hlúpi novinári si nevedia ani len overiť a pochopiť základné info. (holt, už neni motivácia kvôli voľbám...)
Naposledy upravil/-a peterson v 06 Mar 2020, 20:53, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

peterson: To im asi nevysvetlis, a pritom by stacilo predstavit si na chvilu ze clovek je premierom a zastupujucim ministrom zdravotnictva, s elektoratom prevazne starsich ludi ktorych by sprava o viruse na Slovensku mohla dost realne odradit od navstevy volebnych miestnosti... A je len logicke ze pozitivny vysledok sa 'suskandou' rozsiril, rovnako ako je logicke ze to nikdy nemozu oficialne priznat (nastopro M... neposielal vtedy tieto vysledky do Berlina na overenie, ako to robia teraz). Je tiez logicke ze labak M...u to bude zatlkat aby nestratili kredibilitu a akreditaciu, a Pelle a jeho poskokovia tiez. A rovnako je len logicke ze ti pacienti si doteraz myslia ze mali negativny vysledok a pritom virus veselo siria dalej.

erebos: Suhlasim s Tebou na 100%.

Inak, co sa tyka tych poctov nakazenych, ja prepocitavam suhrnne cisla na zaklade odhadov poprednych svetovych virologov a epidemiologov. Nikto si dufam nemysli ze tych 3 a pol miliona slovakov bude nakazenych v maji, vravime o suhrne za najblizsich 12 mesiacov, a aj to len za predpokladu ze virus vyrazne nezmutuje a bude sa u nas spravat podobne ako napriklad v juznej koreji. Lenze na rozdiel od clankov na Lancete, bezne media nepisu ze podla prvotnych vyskumov COVID dost rasovo profiluje (azijski muzi maju daleko vyssi pocet ACE2 receptorov na ktore sa virus viaze nez povedzme priemerny slovak). Navyse COVID tusim mutuje priemerne kazdych 13 dni a odkedy sa objavil bolo spozorovanych cca 160 mutacii (vysoko prevazuju ale dve hlavne, pricom sa ukazuje ze je mozne chytit obe naraz). Bohuzial jedna z veci ktorou sa koronavirusy odlisuju od chripkovych virusov je ze protilatky ktore si telo proti nim vytvori (ci uz prirodzene po prekonani COVIDu ktory mal len mierny alebo asymptomaticky priebeh, alebo po tazkom priebehu ale vylieceni za pomoci novych antivirotik, alebo po aplikacii vakciny) dokazu cloveka od opatovneho ochorenia ochranit len par tyzdnov ci par mesiacov. To v praxi znamena ze ak sa clovek da zaockovat proti niektorej chripkovej kombinacii, zvycajne bude voci nej imunny (zvycajne rok ci aj viac). Az raz bude aj vakcina proti COVIDu (aktualne info cas opat predlzilo na cca 13 mesiacov), vakcinacie bude mozno nutne robit viackrat do roka a pravdepodobne povinne celoplosne. V podstate ale virologovia tvrdia ze az na par percent ludi co budu imunni (co ale nijako nesuvisi so 'silnou imunitou' - ta je naopak pri COVIDe skor nevyhodou, vid cytokinova zaplava ktoru sme preberali par stran dozadu), tak naprosta vacsina sveta COVID absolvuje (lisit sa bude len percentualne zastupenie nakaz bez priznakov, s lahkym ci tazkym priebehom, atd.). A COVID sa vraj nepodari 'vymazat' tak ako napriklad SARS, zostane tu na mnoho dalsich rokov a prida sa k inym endemickym chripkovym virusom ktore sa k nam skoro kazdu zimu vracaju. Koronavirusom ale teplo moc neprekaza (vid MERS), takze budeme mat letne 'COVIDove' a zimne 'chripkove a COVIDove' obdobia. Fatalista by teraz povedal ze preco sa teda obtazovat obmedzeniami pohybu alebo karantenami. Dovod je zpomalenie nakazy (= dat vedcom cas na to aby virus lepsie prestudovali a presnejsie zistili mechanizmy jeho fungovania, aby sa vyvinuli vakciny a viac antivirotik, atd.). Neda sa ale uvalit na Europu mnohomesacna karantena (bez potravin, liekov, a socialnych sluzieb by sa to tu dost rychlo 'zvrhlo'). Infekcie teda uz coskoro zacnu rast geometrickym radom, ale nema vyznam sa kvoli tomu stresovat alebo panikarit. Vela ludi ale toto nevie alebo nechce (zatial) pochopit, preto aby sa nesirila panika media ludi len ukludnuju a serviruju im to salamovou metodou. Cislam z ciny o klesajucich infekciach nikto co do toho trochu vidi uz neveri (najnovsie ich vysmiali japonski bankovi analytici), pretoze aj ked komunisticka strana dokaze cisla lahko manipulovat, oklamat matematiku a biologiu nedokaze. Virologovia vravia ze tou ciernou labutou je prave to ze COVID nie je prilis smrtelny, ale zato je vysoko infekcny a ma velmi dlhu inkubacnu fazu. Tym padom jeho sireniu sa v sucasnom svete v podstate neda zabranit. Ako povedal isty Agent Smith: "That's the sound of inevitability." Mozeme teda asi urobit len dve veci: 1. Snazit sa infekcie co najviac zdrzat a oddialit (od individualneho umyvania ruk az po hromadne karanteny), aby sa nakazenia rozlozili na dlhsiu dobu a nezahltili zdravotnictvo, aby sa vyvinuli, vyrobili, a medzi populaciu rozsirili lieky ktore pocet umrti v tych najohrozenejsich skupinach znizia na minimum, a pod. a za 2. Mozeme sa modlit, aby COVID zmutoval na daleko menej infekcnu a/alebo nebezpecnu mutaciu co najskor.

Co sa Slovenska tyka, ked vidim ako Pelle zrovna uvolnil az 2 miliony eur na nakup ochrannych pomocok pre statne hmotne rezervy, tak neviem ci sa smiat ci plakat (podla mojich laickych prepoctov tie 2 miliony by zhltli len respiratory pre jednu okresnu nemocnicu na mesiac... pricom ale samozrejme je dost naivna predstava ze v tomto bode este nejake niekde kupia. Mozno sa nad Pellem zlutuju cesi alebo madari a aspon par stotisic alebo milionov kusov mu pustia, ale to je zrnko piesku v porovnani s tym co slovensko bude najblizsich 12 mesiacov potrebovat pokial ten virus nezmutuje. Ako uz bolo napisane, skoda ze sa to casove okno na pripravu premrhalo predvolebnymi tahanicami v kombinacii s neschopnostou politicky nominovanych zodpovednych uradnikov.

Stay safe,

Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5637
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Dnes sme odtestovali infolinku, ktorú tak propagujú. Nedalo sa dovolať, telefón vyzváňal. Opakovane. Tak sme skúsili mail zriadený na komunikáciu o víruse. Odpoveď neprišla ani za osem hodín. Hlavne, že SMS-ka nám všetkým má prísť v najbližších dňoch. S info, ktoré sú pre mnohých zbytočné.
:lol:
Toľko ku "kvalitne" zvládnutej krízovej komunikácii. Pritom tá je pri každom prúsere základom pre jeho hladké zvládnutie. No ale hlavne, že stále počúvame, že netreba vykupovať obchody, lebo tie budú fungovať v normálnom režime. Fajn, nebudem kuvikať, že dokedy. Možno stále, uvidíme. Iba by som túto radu, vzhľadom na situáciu, radšej počul v znení: Nie je nutné robiť si veľké zásoby, avšak odporúčame vám, aby ste si nákupy zariadili aspoň na jeden týždeň vopred a nemuseli sa príliš často zdržiavať v hyper a supermarketoch, či na tržniciach a trhoviskách, pretože sú to miesta so zvýšenou koncentráciou ľudí, kde môže vzniknúť vyššie riziko nákazy. Nákupy tovarov, ktoré nevyhnutne nepotrebujete, vám odporúčame odložiť na neskôr.
:roll:
Ja viem, ja viem... trocha naivné, lebo veď ekonomika sa nesmie zastaviť, to je hlavné...
:evil:

Gunslinger, Peterson: Veru tak. Dokonca by to bolo ospravedlniteľné, ak by sa niekto zodpovedný rozhodol, že dva dni pred konaním volieb neohrozí ich priebeh (čo by za situácie, ktorú v tomto štáte máme, mohlo výrazne destabilizovať celý štát) a povedzme, že bude niekoho, kto má zápal pľúc vyvolaný koronavírusom, liečiť, "papierovo", ako bežný zápal pľúc s komplikovaným priebehom, avšak pri zachovaní všetkých postupov vyžadovaných pri liečbe zápalu pľúc vyvolaného koronavírusom. Je toto pre niekoho fakt také nepredstaviteľné??? Samozrejme, môžeme polemizovať, či sa stalo alebo nestalo (hoci sa domnievam, že odpoveď viacerí poznáme), ale určite netreba debatovať o tom, či sa mohlo stať alebo nemohlo stať.
d-s
častý prispievateľ
Príspevky: 1882
Registered for: 8 years 7 months

Príspevok od používateľa d-s »

Uryvok z instrukcii v OSN
Infection is spread by droplets and the close contact definitions – one metre or less for 15 minutes or more. The evidence data so far indicate that if someone has had close contact to a confirmed COVID-19 person the chance of also being infected and getting symptoms is around 10 percent.
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Príspevky: 728
Registered for: 5 years 7 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Testovanie robia zatial iba v Blave ale dnes sa uz zacvicovali dva nove timy. Z tej rezervy co uvolnil Pele sa kupili dve nove masiny na diagnostiku, takze testy sa budu dat robit aj v BB a KE - otazka je, kedy dorazia stroje. Mozno az o 2-3 tyzdne a to uz bude...

Dnesne cisla z Talianska: +780 chorych, sumarne 4800 pripadov. :!: Opat narast o desiatky percent, +- to sedi na zdvojnasobenie poctov kazdych 6-7 dni, ako bolo uvadzane pred casom. Nemecko a spol tiez prudky narast. Nechcem byt za katastrofistu, ale toto uz nie je sranda.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

vydriduch: Mhm, tiez mam ten pocit. A este dodam k tym cislam a populistickym porovnaniam ku chripke, hepatitide, alebo HIV - ano, na vsetky z nich ludia aj zomieraju, a celkove rocne pocty umrti su vyssie nez momentalne pocty umrti na COVID, ale to je len matematikou a tym ze koronavirusova infekcia je este stale len v zaciatkoch.

Ak si zoberieme tie dnesne data z Talianska:

ITALY
Total Nº cases 4.636
Nº Deaths 197
Rate deaths/total cases 4,25%
Nº recovered 523
Nº Serious-critical condition 462
Rate serious-crit/total 9,97%
Rate recovered/total 11,28%
Rate serious-crit/active cases 11,23%
Rate deaths/(deaths+recovered) 27,36%

Tak smrtnost (v europskej krajine) vychadza 4,25%
Uzdravenych je ale len 11,3% , co znamena ze nevieme kolko z tych zvysnych 88,7% este zomrie, pripadne kolko z tych co prezije sa opat nakazi (a opat pojde tymto prepoctom nanovo).

Pred tyzdnom jeden z najvacsich odbornikov v tomto obore na svete -Marc Lipsitch - profesor epidemiologie na Harvarde - predpovedal ze COVID nebude mozne zastavit a nakazi sa nim 40-70% sveta. Videl som spustu inych odhadov (od 10% do 80%), ale aj ked zoberieme tie najoptimistickejsie scenare, tie cisla moja hlava proste nechce akceptovat. Celosvetova smrtnost ktora momentalne (vratane nepresnych cinskych cisel) vychadza cca 3,4% plati len v situacii ze pacienti v kritickom stave (10-20% vsetkych nakazenych) dostavaju maximalnu moznu starostlivost (= izba na JIS, kyslik, antivirotika, atd.). V oblastiach kde doslo k zahlteniu zdravotnickych kapacit (napr.Wuhan-City) a JIS lozka uz neboli dostupne pre vsetkych, tam smrtnost u vazne chorych uz stupla na 20% az 80%. Kto chce nech si to prepocita (ci uz optimisticky alebo pesimisticky scenar, a ci uz na pocty ludi, alebo na pocty JIS lozok na Slovensku), ja to radsej pocitat nebudem.

Z toho inak vyplyva aj ten cinsky Potemkin - a tuto dilemu onedlho budu mat aj staty v Europe - bud dame ludi nadlho do karanteny a padne ekonomika a zruti sa system, alebo nechame ludi chodit do prace a navzajom sa neustale infikovat az kym na rastuci pocet nakazenych s kritickym priebehom uz kapacity JISiek nebudu stacit, a nasledne sa ludia budu tak ci tak sami izolovat/karantenovat (kedze nemocnice aj 'zachytne tabory' budu beznadejne plne) a padne ekonomika a zruti sa system. Cize je to dilema s lose/lose vysledkom.

Sebakriticky uznavam ze obcas pre efekt trochu prehanam, ale rozhodne nechcem nikoho vyplasit. A stale je tu moznost ze ten virus zmutuje k lepsiemu, alebo pride k nejakemu pozitivnemu medicinskemu prielomu, alebo tisic inych veci ktore to otocia. Kazdopadne nemam z toho dobry pocit a rastie vo mne pesimizmus ze pokial sa ozaj nestane zazrak tak tu nemame SHTF ale TEOTWAWKI.

Stay safe,

Gunslinger

P.S. Neviem ci to raz niekto sudruhom z cinskeho politbyra spocita ze za 1ve v tom Wuhanskom labaku vobec dovolili vyskum a geneticku modifikaciu 'enhanced function' takto nebezpecnych virusov... za 2he ze to nepodchytili a nezastavili v uplnych zaciatkoch ale este dokonca umlcovali tych co na novy nebezpecny virus upozornovali... a za 3tie ze falsovanim statistik vytvorili iluziu ze virus potlacili a sposobili ze zvysok sveta to podcenil a teraz si to uz zacina vyberat krutu dan. Nikdy som nebol nejak silne nabozensky zalozeny, ale teraz dufam ze ten hore tam je a nenecha nas v stychu...
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"