Epidémie - karantény
Guns : uzasny prispevok a dakujem aj za zdroj...
Ano "klasickou" vakcinou sa dam zaockovat aj ja s rodinou - mRNA zatial nie.
Ano "klasickou" vakcinou sa dam zaockovat aj ja s rodinou - mRNA zatial nie.
Na margo očkovania politikov, očkovanie Matoviča uverím, iba keď mu to pichne MUDr.Bukovsky 
lenže takto to bohužiaľ nefunguje, pretože dobrovoľne sa chce zaočkovať +- 30% ľudí, čo je proste málo, aj keby mala vakcína 100% účinnosť, čo nemá.ALKAJ napísal: My, "antivax predposratí hlupáci" chceme len to aby nás nikto nenútil do očkovania o ktoré nemáme záujem.
Takže vrátim sa k tomu, čo som písal - aké iné dostupné riešenie podľa teba existuje?
Už sme tu počuli, že ľudia majú žiť zdravšie a bez stresu - áno, súhlasím, ale kolega zabudol, že môžeš byť aj športovec a táto choroba ťa môže sklátiť, nehovoriac o tom, že keby od dnes všetci začali zdravo žiť tak benefity sa neukážu hneď... ale hlavne žiaden šport ti neuberie 10-20 rokov ak máš 60 a viac...
Takže aké efektívne riešenia ešte sú?
Ja by som to obratil: Ako pisal Guns, kazdy sa s virusom skor ci neskor stretne. Ti co budu zaockovani, maju extremne vysoku sancu, ze si to ani nevsimnu, teda im nehrozi smrt ani zdravotne nasledky po prekonani ochorenia. Zda sa mi, ze pri hodnoteni nebezpecenstva ochorenia sa pocita len binarne - ti co prezili vs. ti co zomreli. Situacia je vsak komplikovanejsia, mnoho ludi si z ochorenia odnasa dlhodobe a pomerne vazne zdravotne nasledky. Ak sa takyto clovek nezaockuje ani po prekonani ochorenia, opatovne ochorenie zvladne ovela horsie a sanca, ze ho nezvladne je ovela vyssia. A ak sa vseobecne nikto nechce nakazit, je niekto, kto si to chce zbehnut 2-3 krat po sebe? Chapem, ze antivaxeri dufaju, ze cesnakom a pobytom v prirode sa nakaze vyhnu a v najhorsom pripade nakazu vylezia doma, ale prax ukazuje, ze to v mnohych pripadoch tak nie je.
Ako bolo napisane, je potrebne sa rozhodnut, komu clovek veri. Ak verim lekarom a inym odbornikom, ktori ma roky spolahlivo osetruju, nie je dovod im tentokrat neverit. Myslim, ze aj antivaxeri zazili, alebo maju pribuznych, ktori prekonali infarkty, mrtvice, urazy, autohavarie, rakoviny. Predpokladam, ze boli standardne operovani a lieceni, mozno uspesne, mozno menej. Ale verim, ze sa nikto z nich nepostavil do cesty zachranarom, chirurgickemu teamu alebo chemoterapeutom a nebranil liecbe. Toto je rovnaka situacia.
To co anivaxeri nehovoria je, ze oni chcu, aby sa ludia ockovali - vsetci okrem nich. Toto by im malo zabezpecit bezpecie bez potreby cokolvek urobit. Nakazlive choroby ale mavaju zvratenu spravodlivost - hlavneho "hrdinu" usetria, zatial co zvysok rodiny, ktora sa casto len podriadil (deti, manzelka surodenci) vykynozia alebo zdravotne poskodia.
Zaverom by som povedal, ze bez zodpovednosti niet slobody. Ak sa hovori o potrebe "obetovat sa", nejde o obetu nejakej anonymnej spoločnosti, politikom alebo korporaciam. Ide o obetu voci sebe a vlastnej rodine, kamaratom, kolegom, ked idem aj ked mam pochybnosti alebo strach.
erebos, tie ruske/ cinske vakciny zatial nie su v EU schvalene - budes cakat na schvalenie alebo vycestujes za ockovanim? Nespochybnujem silnu vedecku bazu v rusku/ cine, ale sposob testovania a hlavne utajenie ich vysledkov je trocha cudne. Rusko pritom zaziva rekordy v nakaze aj v umrtiach, zatial co vakcinu po vacsine hlavne exportuje.
Ako bolo napisane, je potrebne sa rozhodnut, komu clovek veri. Ak verim lekarom a inym odbornikom, ktori ma roky spolahlivo osetruju, nie je dovod im tentokrat neverit. Myslim, ze aj antivaxeri zazili, alebo maju pribuznych, ktori prekonali infarkty, mrtvice, urazy, autohavarie, rakoviny. Predpokladam, ze boli standardne operovani a lieceni, mozno uspesne, mozno menej. Ale verim, ze sa nikto z nich nepostavil do cesty zachranarom, chirurgickemu teamu alebo chemoterapeutom a nebranil liecbe. Toto je rovnaka situacia.
To co anivaxeri nehovoria je, ze oni chcu, aby sa ludia ockovali - vsetci okrem nich. Toto by im malo zabezpecit bezpecie bez potreby cokolvek urobit. Nakazlive choroby ale mavaju zvratenu spravodlivost - hlavneho "hrdinu" usetria, zatial co zvysok rodiny, ktora sa casto len podriadil (deti, manzelka surodenci) vykynozia alebo zdravotne poskodia.
Zaverom by som povedal, ze bez zodpovednosti niet slobody. Ak sa hovori o potrebe "obetovat sa", nejde o obetu nejakej anonymnej spoločnosti, politikom alebo korporaciam. Ide o obetu voci sebe a vlastnej rodine, kamaratom, kolegom, ked idem aj ked mam pochybnosti alebo strach.
erebos, tie ruske/ cinske vakciny zatial nie su v EU schvalene - budes cakat na schvalenie alebo vycestujes za ockovanim? Nespochybnujem silnu vedecku bazu v rusku/ cine, ale sposob testovania a hlavne utajenie ich vysledkov je trocha cudne. Rusko pritom zaziva rekordy v nakaze aj v umrtiach, zatial co vakcinu po vacsine hlavne exportuje.
Súhlasím. To antivaxeri skutočne nehovoria. Hovoria to že kto sa chce zaočkovať nech sa zaočkovať dá.dantes napísal:To co anivaxeri nehovoria je, ze oni chcu, aby sa ludia ockovali - vsetci okrem nich.
Nutnosť povinného očkovania je stanovisko provaxerov.
Zatiaľ to vypadá tak že provaxeri chcú aby sa zaočkoval každý okrem nich - viď naša vláda.
No tak to si môžu prenajať tie slávne Flégrove mrazáky a zimné štadióny.matus69 napísal:Rusko pritom zaziva rekordy v nakaze aj v umrtiach
Čo je málo a čo veľa je dosť relatívne a silne to závisí od uhla pohľadu. To že si niekto s titulom (a prípadným finančným napojením na firmu vyrábajúcu vakcíny) "vycucia z prsta" kvótu že musí zaočkovaných toľko a toľko percent obyvateľstva aby bola vakcína účinná nie je pre mňa presvedčivý argument. Hlavne ak za svoje rozhodnutia neponesie následky.matus69 napísal:lenže takto to bohužiaľ nefunguje, pretože dobrovoľne sa chce zaočkovať +- 30% ľudí, čo je proste málo, aj keby mala vakcína 100% účinnosť, čo nemá.
Ostáva len dúfať že sa nájde dosť dobrovoľníkov. Zatiaľ to podľa prieskumov vypadá že asi ani nie.
Možno by stačilo aby sa už konečne prestala táto choroba mediálne zneužívať. To by si ale asi niekto "nenamastil vrecká", nemohol vyhlasovať výnimočný stav a potichučky meniť zákony a zavádzať nové poriadky.matus69 napísal:Takže vrátim sa k tomu, čo som písal - aké iné dostupné riešenie podľa teba existuje?
Ale veď to sa vlastne vôbec nedeje. Všakže?
A toto je málo pertraktovaná skutočnosť. Niektorí kolegovia webfóristi, ktorí sem neprispievajú, tak hovoria o spolupracovníkoch, ktorí to na prvýkrát, či už na jar, alebo teraz dali pomerne easy. Avšak pri druhom raze už majú ťažký priebeh s otáznymi následkami. A to sú v drvivej väčšine mladší ľudia z výrobných prevádzok, v dobrom zdravotnom stave, často aj intenzívne športujúci...dantes napísal: ...Situacia je vsak komplikovanejsia, mnoho ludi si z ochorenia odnasa dlhodobe a pomerne vazne zdravotne nasledky. Ak sa takyto clovek nezaockuje ani po prekonani ochorenia, opatovne ochorenie zvladne ovela horsie a sanca, ze ho nezvladne je ovela vyssia. ...
Osvedčená metóda malých detí, strčia hlavu pod deku a nie je ich vidieť. Prestaneme o chorobe hovoriť a tým sa to vyrieši. Geniálne.ALKAJ napísal: ...Možno by stačilo aby sa už konečne prestala táto choroba mediálne zneužívať. To by si ale asi niekto "nenamastil vrecká", nemohol vyhlasovať výnimočný stav a potichučky meniť zákony a zavádzať nové poriadky.matus69 napísal:Takže vrátim sa k tomu, čo som písal - aké iné dostupné riešenie podľa teba existuje?
Ale veď to sa vlastne vôbec nedeje. Všakže?
vy čo to tak vehementne provax obhajujete.. Dali by ste vlastnému dieťaťu na tanier 1ml chemosvinstva s tým že lekár ktorý ešte pred pár mesiacmi nevedel poriadne o čom tá hnusoba je a už vôbec sa mu nesnívalo o vakcíne Vám zagarantuje nezávadnosť??? 90% obvoďakov ani nevie čo v tých vakcínach je... Ale ak by sa niečo stalo, tak nechce s tým nič mať ??? Mám taký vnútorný pocit že práve Vy čo to tak obhajujete ste vnútorne predposraní /predpokladám že mnoho z vás sú asi aj voliči niektorých tých vládnych strán/ o to zrejme je u vás bytostne nepriateľné prijať aj iný názor a pohľad na vec... Veziete sa na tej istej argumentačnej vlne ktorú razia odborníci pod taktovkou Trnafského Leninovho bratranca.. ktorí ešte na jar húkali úplne niečo iné. Argument že keby som od zajtra začal so sebou iečo robiť tak ako to zmení... No nijako to nezmení ..Odkedy to tu máme, 9mesiacov? 9 mesiacov ste nevyliezli kanclíka a držali meter odstup od okien, s piatimi záclonami - kdyby neco???
Chápem že mnohí z vás iný rozmer fungovania nepoznajú. Predstava že niekto odbehne každý druhý deň 6- 10 km a dva krát do týždňa vlezie do 4 -7 C vody je asi desivá..
Roky bojujem s chemizáciou v poľnohospodárstve.. Roky učím okolie že ide to bez chémie nadrbanej do potravín. Sám s rodinou preferujeme zdravé nezávadné potraviny.. A na druhej strane ma ide niekto znásilňovať v názore že bez dákych stupidných vakcín to nejde??? Ale ide len to chce iné myslenie, aké tu niektorí máte..
Roky bojujem s chemizáciou v poľnohospodárstve.. Roky učím okolie že ide to bez chémie nadrbanej do potravín. Sám s rodinou preferujeme zdravé nezávadné potraviny.. A na druhej strane ma ide niekto znásilňovať v názore že bez dákych stupidných vakcín to nejde??? Ale ide len to chce iné myslenie, aké tu niektorí máte..
Lovec:
Som presvedčený že, na rozdiel od teba, sa snažím zachovať si dosť vecný prístup k súčastnej situácii a aj v tunajšej diskusii.
Ak sa mýlim tak ma kľudne oprav, ale prosím ťa urob to hlavne bez osobných útokov a prekrúcania toho čo som napísal.
Som presvedčený že, na rozdiel od teba, sa snažím zachovať si dosť vecný prístup k súčastnej situácii a aj v tunajšej diskusii.
Ak sa mýlim tak ma kľudne oprav, ale prosím ťa urob to hlavne bez osobných útokov a prekrúcania toho čo som napísal.
- dirty harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 17 years 3 months
Nepretláčajme už toľko svoje názory cez názory druhých. Myslím že dnes sú na Slovensku minimálne dva názorové tábory na vakcináciu, a ťažko bude jeden vyvracať ten druhý. Pokiaľ nedôjde k okresávaniu osobnej slobody a základných ľudských práv v ústave dnešného znenia, ostávam naďalej v pokoji, a v pokoji si prečítam aj názory z opačnej strany.
Až sa uzdraví náš najjasnejší sokol a opäť sa ujme žezla a moci nad svojou požehnanou krajinou,až potom uvidíme čo bude.
Až sa uzdraví náš najjasnejší sokol a opäť sa ujme žezla a moci nad svojou požehnanou krajinou,až potom uvidíme čo bude.
Píšete o skupine obyvateľstva ktorá kvôli zdr.problémov nemôže byť očkovaná. Viete mi aspôň trochu upresniť, nakoľko v tlači píšu toto :
....
V druhej vlne majú byť zaočkovaní pacienti v DSS, pacienti nad 65 rokov, chronicky chorí pacienti, pacienti nad 65 rokov, imobilní pacienti, onkologickí pacienti, dialyzovaní pacienti, transplantovaní pacienti, pacienti s biologickou liečbou, pacienti s autoimunitnými ochoreniami, pacienti s poruchou imunity, pokiaľ nie je kontraindikáciou k podaniu vakcíny, pacienti s diabetes mellitus, pacienti s neurologickými závažnými chorobami, pacienti s kardiovaskulárnymi chorobami, pacienti so závažnými psychiatrickými chorobami či ostatní pacienti s chronickými chorobami.
.....
Zdroj, TASR 16.12.2020 Pravda
....
V druhej vlne majú byť zaočkovaní pacienti v DSS, pacienti nad 65 rokov, chronicky chorí pacienti, pacienti nad 65 rokov, imobilní pacienti, onkologickí pacienti, dialyzovaní pacienti, transplantovaní pacienti, pacienti s biologickou liečbou, pacienti s autoimunitnými ochoreniami, pacienti s poruchou imunity, pokiaľ nie je kontraindikáciou k podaniu vakcíny, pacienti s diabetes mellitus, pacienti s neurologickými závažnými chorobami, pacienti s kardiovaskulárnymi chorobami, pacienti so závažnými psychiatrickými chorobami či ostatní pacienti s chronickými chorobami.
.....
Zdroj, TASR 16.12.2020 Pravda
Naivita nie je vecný prístup.ALKAJ napísal:Lovec:
Je tu rozšírená choroba, ktorá je veľmi ľahko prenosná a zatiaľ na ňu nie je liek. Možno ani nikdy nebude. Je tu však viacero vakcín, ktoré dávajú vysokú šancu na postupnú normalizáciu situácie - o tom teraz snívajú aj tzv. antivaxeri, alebo nie?!
Vakcíny ako také - aj keď je to pre slovenského človeka ťažko stráviteľné - VŽDY na nich niekto zarobí, tak funguje svet odnepamäti. Ceny už boli niekde na internete, kalkulačku má každý, môže si to počítať do sýtosti.
Percentá ľudí, ktorých je potrebné zaočkovať sa necucajú z prsta, ale vychádzajú z predchádzajúcich skúseností o tom, ako sa ktorá choroba potlačila a niektoré už dnes aj úplne vymizli - vďaka vakcinácií a nie detinským predstavám o papaní vitamínov. Presne toto je to, čo som citoval jedného doktora z vysielania v Sro, kde sa podivoval, že niekomu treba ešte v 21. storočí vysvetľovať pozitíva vakcinácie - zjavne treba. Pretože to by človek čakal niekde v rovníkovej Afrike a nie na Slovensku. Ale, ako vidno, skutočnosť je iná.
Naposledy upravil/-a lovec v 22 Dec 2020, 21:39, upravené celkom 1 krát.
Keby bol býval ctihodný občan môjho mesta, pán Ján Adam Rayman, pred tristo rokmi čo i len tušil aké vášne, nepriateľstvo, útoky a nenávisť tu vyvolá jeho objav, bol by sa vykašlal na svoje deti, na kiahne, na očkovanie, nechal všetkých pomrieť a spokojne umrel aj sám! 
Lovec, v tej Rovníkovej Afrike by skôr po vakcínach (jedno akých) naťahovali ruku, lebo tam ešte poznajú rozdiel, keď vakcína dostupná je a keď vakcína dostupná nie je.
U nás sme už zabudli, ako sa ešte relatívne nedávno vo veľkom umieralo aj na choroby z dnešného pohľadu banálne. Ale OK, akurát sa divím, koľko tu odrazu vyrástlo expertov na vakcináciu, biomedicínsky výskum, etiku, atď. A koľko ovečiek ich počúva, ich názor si rýchlo osvojí a ešte ho vydáva za svoj. Lesk a bieda - teda najmä bieda - doby postfaktuálnej.
Disclaimer: Svoj názor na vakcínu proti covidu som tu už písal, opakovať sa mi nechce. V tomto kontexte na ňom v podstate nezáleží.
U nás sme už zabudli, ako sa ešte relatívne nedávno vo veľkom umieralo aj na choroby z dnešného pohľadu banálne. Ale OK, akurát sa divím, koľko tu odrazu vyrástlo expertov na vakcináciu, biomedicínsky výskum, etiku, atď. A koľko ovečiek ich počúva, ich názor si rýchlo osvojí a ešte ho vydáva za svoj. Lesk a bieda - teda najmä bieda - doby postfaktuálnej.
Disclaimer: Svoj názor na vakcínu proti covidu som tu už písal, opakovať sa mi nechce. V tomto kontexte na ňom v podstate nezáleží.
Pre vakcinu hovoria nasledky ochorenia Covid. Nielen pocet mrtvych (to by stacilo dat vakcinu starym) ale aj dlhodobe / trvale nasledky.
Proti vakcine hovori nedostatocne testovanie. Ked niekto tvrdi ze je spolahlivo otestovana tak IMO proste klame alebo je hlupak. Pretoze dlhodobe nasledky sa proste nedaju vyhodnotit po par mesiacoch.
Aj so starymi vakcinami boli obcas problemy. Rozdiel bol v tom ze ziadna vakcina nebola aplikovana naraz na tak vela ludi ako sa planuje teraz. Takze ked sa vyskytli problemy, nasledky boli obmedzene na menej ludi.
Proti vakcine hovori tiez to ze sa nevie ako dlho bude fungovat. Lebo aj ked bude "bezpecna" tak dat riadny kopanec imunitnemu systemu trebars kazdy rok - no neviem.
Osobne to nateraz vidim tak ze sa budem vakcinacii nejaky cas vyhybat.
Nie preto ze by som si myslel ze Covid je len dalsia chripka ale preto ze mame (ako rodina) zabehnute prisne opatrenia ktore zatial zvladame. Su otravne ale da sa. Otestovali sme ich v praxi - 2 hodiny s nakazenym v miestnosti, iny sa nakazil, nase opatrenia zabrali, aj ked s trochu stastia (respirator bol na par minut zlozeny, verim ze tu chybu dany clen domacnosti uz nezopakuje).
A ked pride cas ked riziko ochorenia vyhodnotim na prilis vysoke tak sa budem v prvom rade ockovat ja a budem sa snazit odlozit to u dcery.
Inak ked mi niekto tvrdi ze sa musim vakcinovat lebo je moja povinnost chranit druhych...
Keby vsetci nejaky ten mesiac nosili FFP3 na hube vsade okrem vlastnej domacnosti, ziadnu vakcinu by nebolo treba.
Proti vakcine hovori nedostatocne testovanie. Ked niekto tvrdi ze je spolahlivo otestovana tak IMO proste klame alebo je hlupak. Pretoze dlhodobe nasledky sa proste nedaju vyhodnotit po par mesiacoch.
Aj so starymi vakcinami boli obcas problemy. Rozdiel bol v tom ze ziadna vakcina nebola aplikovana naraz na tak vela ludi ako sa planuje teraz. Takze ked sa vyskytli problemy, nasledky boli obmedzene na menej ludi.
Proti vakcine hovori tiez to ze sa nevie ako dlho bude fungovat. Lebo aj ked bude "bezpecna" tak dat riadny kopanec imunitnemu systemu trebars kazdy rok - no neviem.
Osobne to nateraz vidim tak ze sa budem vakcinacii nejaky cas vyhybat.
Nie preto ze by som si myslel ze Covid je len dalsia chripka ale preto ze mame (ako rodina) zabehnute prisne opatrenia ktore zatial zvladame. Su otravne ale da sa. Otestovali sme ich v praxi - 2 hodiny s nakazenym v miestnosti, iny sa nakazil, nase opatrenia zabrali, aj ked s trochu stastia (respirator bol na par minut zlozeny, verim ze tu chybu dany clen domacnosti uz nezopakuje).
A ked pride cas ked riziko ochorenia vyhodnotim na prilis vysoke tak sa budem v prvom rade ockovat ja a budem sa snazit odlozit to u dcery.
Inak ked mi niekto tvrdi ze sa musim vakcinovat lebo je moja povinnost chranit druhych...
Keby vsetci nejaky ten mesiac nosili FFP3 na hube vsade okrem vlastnej domacnosti, ziadnu vakcinu by nebolo treba.