Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
R
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa R »

mondo: to by bolo mozno mozne v pripade dobrovolnosti zdravotneho poistenia ako to je/bolo? v usa, pokial je poistenie povinne...
d-s
častý prispievateľ
Registered for: 9 years 9 months

Príspevok od používateľa d-s »

Ako vzdy, IMO veci nie su iba cierne a biele (popieraci a priaznivci ockovania).

My sme sa rozhodli ist tou cestou ze kedze pripadne dlhodobe vedlajsie ucinky vakciny su nezname tak sa starsia cast rodiny zaockovala aby sa mladi (napr dcera) ockovat nemuseli.
Tj napriek tomu ze som zaockovany a casom zvazim aj 3. davku tak som jednoznacne odporca povinneho ockovania. Nepaci sa mi ze dcera ma riskovat mozne zdravotne rizika na zvysok zivota aby ludia ktori seru na akekolvek opatrenia a nedokazu ani nosit respirator na nose boli chraneni.
Používateľov profilový obrázok
vydriduch
častý prispievateľ
Registered for: 6 years 9 months

Príspevok od používateľa vydriduch »

Busdriver + Info pre tých, ktorí majú objektívne a racionálne pochybnosti:

Existuje oficiálny zoznam kontraindikácii, aj vzor tlačiva od MZ SR - lekárskeho potvrdenia o neočkovateňosti. Sú tam nejaké úľavy z opatrení tej vyhlášky.

Kedže PDF sa nedá do príspevku pripojiť, kto má záujem, napíšte mi mi súkromnú správu, pošlem aktuálny link alebo PDF mailom. Sem ho nemá zmysel dávať, už sa raz menil, je možné že čoskoro nebude aktulálny.

Lovec - Veľmi si Ťa vážim za kopec hodnotných príspevkov, aj som Ti vďačný za kopec rád, ktorými si bol ochotný odpovedať v súkromných správach. Tak prosím bez emócii a bez toho, aby to vyzeralo že sa chcem nasilu vadiť. To rozhodne nie, práveže sa mrzí, že sa na takejto blbej téme rozhádali celé kolektívy, rodiny, komunity.

K veci: Prečo by nemala nútiť - no jednoducho lebo ak za vakcínu neberie zodpovednosť výrobca, EK, MH SR, SUKL, lekári, tak prečo by ju očkovaný mal brať na seba? Keď je "dobrovoľná"? Či už nie je? Ak nie je, je fér prípadné komplikácie hádzať na hlavu ľudom? V informovanom súhlase sa predsa píše:
potvrdzujem svojím podpisom že som bol/a informovaný/á o povahe navrhovaného diagnostického výkonu, ktorý absolvujem za účelom prevencie, ako aj o jeho možných následkoch a rizikách (nežiadúce účinky aplikovanej vakcíny sú zverejnené v tzv. Písomnej
informácii pre používateľa, ktorú je možné nájsť na stránke http://www.sukl.sk a v priestoroch pracoviska ...................................
Bol/a som tiež poučený/á o možnostiach voľby navrhovaných výkonov a o rizikách ich odmietnutia. Poučenie mi bolo poskytnuté zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku, s možnosťou a dostatočným časom slobodne sa rozhodnúť. Poučeniu som porozumel/a. Svojím podpisom potvrdzujem, že s navrhovaným diagnostickými výkonmi súhlasím – nesúhlasím.* Tento súhlas dávam pri plnom vedomí, slobodne a vážne.
Benefity prevažujú nad rizikami.. No tak nech sa niekto zaručí - vláda, Krčméry, Sabaka alebo hocickto kto to odporúčajú (samozjeme že negarantujú).. Ako je možné, že nejaký výrobca - súkromná firma, nebere za svoj výrobok zodpovednosť? Ja aj podnikám aj pracujem. V podnikaní staviam isté inštalácie, ktoré majú zpravidla pár ton a prípade ak spadnú, je isté že idem do basy - jediná otázka je, na ako dlho. Ako k tomu prídem, že ja mám za svoju prácu ručím svojím majetkom a mám trestnoprávnu zodpovednosť za zdravie a klientov, no iná firma je od toho oslobodená? To je ten slobodný a férový trh?

Nie, nie som antivaxer. Mám všetky povinné očkovania aj viaceré dobrovoľné/platené. Ale ak niekto neberie za svoju prácu zodpovednosť, tak ma do na výnimku povoleného, dlhodobo neodskúšaného očkovania nikto nedonúti, ani keby Mikas začal tancovať ako primadona Labutie jazero. V mojom blízkom okolí mám už tri prípady vážnych komplikácii po Pfizeri (rodina alebo blízky kolegovia, žiadne kydy z pochybnych webov), detaily som sem už písal. Jeden zbabraný lekársky zákrok už zabezpečil mojmu dieťatu doživotné následky, takže nie.

A k tým číslam: netvrdím, že to platí o všetkých očkovaných (česť tým zodpovedným), ale minimálne v mojom okolí sú to práveže oni, čo covid úspečne šíria. Okrem podnikania robím aj na jednej univerzite, kde just vačšina zaočkovaných má totálne na háku akékoľvek opatrenia, zvysoka prdia na respirátory, lebo "oni sú už zaočkovaní" (a teda nesmrteľní). A div sa svete, jusť oni sú teraz doma s covidom a ja, čierna ovca som kupodivu covid nikdy nemal, lebo sa chránim respirátormi atď, o ktorých je všeobecne známe že skutočne fungujú.

A to nehovorím o tupcoch, co vďaka očkovaniu a spostej hlave šíria kovid doslova úmyselne - stratili čuch / chuť, sú AG pozitívny ale do karantény isť nemusia (neviem kto takúto blbosť vymyslel) a tak bez respirátoru alebo rúška kovid šíria veselo ďalej. Jedna z nich je naša prodekanka, ktorá už úspešne nakazila ostatných prodekanov (všetci očkovaní). Toto dokážu urobiť ľudia s tromi titulmi, hlavne že sa pandémia hádze na vinu mne a mne podobným - s racionálnymi výhradami. Fanatických popieračov covidu sem prosím nemiešajme, je to zanedbateľné percento hlupákov, ktorí pochopia až potom čo skončia na ventilácii. Ich rozhodnutie. Či im dať preplatiť zdravotnú starostlivosť v prípade ťažkého priebehu, to je na dlhšiu debatu, lebo v tom čo s rakovinou pľúc pri fajčiaroch atď.

Nikoho od ničoho neodhováram, nikoho nenútim, dajte sa zaočkovať všetkámi vakcínami ktoré uznáte za vhodné. Vaše telo - vaše zdravie. Ale rovnako by som bol rád, keby ani mňa nikto do ničoho nenútil, keď zjavne ja problémový nie som a od tých čo nazývate "dezolátmi" sa dištancujem.

Zodpovednosť začína u každého osobne, ja sa poctivo a úspešne chránim od uplných začiatkov pandémie + som v rámci prevencie zásadne upravil životosprávu, podľa aktálnych štatistík je v mojej vekovej kategógii šanca prežiť kovid niekde okolo 99,98%
1636965703010 small.jpg
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Vydriduch> tvoja právna ochrana za nežiadúce účinky z vakcín je rovnaká či v prípade tejto proti korone, alebo alebo v prípade tých, ktoré si už dávno dostal

"Ministerstvo zdravotníctva Denníku N odpísalo, že „na Slovensku aktuálne nemáme osobitný predmetne na túto tému zameraný zákon“.
Znamená to, že naše právne predpisy vôbec nepoznajú zodpovednosť za škodu po očkovaní? Nie.
„Čiastkové nároky vyplývajúce z poškodenia zdravia sú upravené v Občianskom zákonníku,“ konštatuje Ivan Humeník, právnik z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS a odborník na medicínske a farmaceutické právo.

Kto zodpovedá za škodu?
„V prípade škody spôsobenej vlastnosťami vakcíny zodpovedá poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, u ktorého bolo očkovanie realizované,“ vysvetľuje Humeník.
Právnik Ivan Humeník nevie, odkiaľ sa vzali fámy, že výrobcovia nezodpovedajú za prípadné vedľajšie účinky vakcín proti covidu. Istú rolu podľa neho mohla zohrať zmluva o nákupe ruskej vakcíny Sputnik. Podľa právnikov bola zmluva nevýhodná, lebo celú zodpovednosť za prípadné nežiaduce účinky či škody na seba prebral kupujúci, teda Slovensko.
Humeník však dodáva, že nepozná zmluvy medzi Európskou komisiou a výrobcami schválených vakcín, ktoré môžu obsahovať osobitný režim o zodpovednosti držiteľa registrácie vakcíny. „Na druhej strane, ak podnikám na území Slovenska, som povinný dodržiavať slovenské zákony.“
Nie je preto možné, aby sa výrobca vakcíny či držiteľ jej registrácie svojej zodpovednosti úplne zbavil."

https://dennikn.sk/2508882/kto-nesie-zo ... ti-covidu/

je tam toho viac, aj sa teda rozoberá, že dokázať súvislosť s poškodením zdravia s vakcínou bude dosť náročné. Ale tá úroveň zodpovednosti nie je v ničom iná oproti bežným vakcínam.
Inač, neviem či v tomto článku sa to rieši alebo inde, ale teda čítal som, že sú krajiny, kde existujú fondy na odškodňovanie následkov po vakcínach, a je to presne na tieto účely - fondy vznikli dávno pred koronou, pretože ako každý liek, tak aj každá vakcína môže mať na niektorých jedincov dosť neblahé účinky.

čo sa týka toho, že či sú zaočkovaní viac alebo menej zodpovední - k tomuto sa neviem vyjadriť, to by chcelo nejaký výskum.
Čo ale je pravda, že potencionálne zaočkovaní môžu šíriť covid, pretože vďaka očkovaniu mnohokrát prekonávájú ochorenie bezpríznakovo - síce je už dokázané viacerými štúdiami, že celkovo zaočkovaní majú v sebe vírusu menej a preto aj šíria menej, ale v určitom krátkom časovom úseku tesne po nakazení môžu šíriť rovnako ako nezaočkovaní.
Prečo ale teda sa od očkovaných nevyžaduje testovanie?
To je politické rozhodnutie. O tom sú tiež články.

Výsledok je ten, že keby bolo očkovaných ~85% ľudí (99% dospelých) tak v nemocniciach máme ~500 ľudí a ani nevieme, že je korona.
A keby vakcínovaný nebol nikto, tak máme v nemocniciach už teraz vyše 5tis - také nemáme ani kapacity.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years

Príspevok od používateľa lovec »

vydriduch napísal: ....
K veci: Prečo by nemala nútiť...
Je to síce na prvý pohľad slovíčkárenie, ale nejaké rozdiely tam predsa len sú. Nabádať a "tlačiť" (aj keď to nie je najvhodnejší výraz) k niečomu ešte neznamená nútiť. Povinné očkovanie zavedené nebude a tak sa budú hľadať iné spôsoby, ako nezaočkovaných primäť k zmene rozhodnutia (vynechajme objektívne zdravotné prekážky). Vedľa v Rakúsku zavádzajú lockdown pre nezaočkovaných a to sú s mierou zaočkovanosti tuším o pár percent (ak nie desiatok percent, dá sa ľahko dohľadať) pred nami.
V súčasnej situácii u nás - úroveň kvality zdravotníctva, počet ošetrujúceho personálu, percento zaočkovaných, miera obsadenia lôžok covidovými pacientmi, denný počet úmrtí a neviem aký ďalší faktor ešte - nie je z pohľadu všeobecného prospechu možné nechať celú situáciu na dobrovoľnosti a osobnej zodpovednosti. To by dopadlo veľmi zle.

Rozumiem tvojim výhradám a pochybnostiam, chápem ich, takisto ako aj to, čo vnímaš vo svojom okolí. Prednedávnom som tu písal niečo o mamutoch, ktorí majú dojem, že im pichli sérum nesmrteľnosti - ty ich stretávaš... Jednou z náplastí je aspoň to, že títo zaočkovaní ignoranti s vysokou pravdepodobnosťou neskončia na JISke. Samozrejme je tragické, že môžu nakaziť ďalších, ktorí zaočkovaní nie sú a kolesá osudu sa roztáčajú znova od začiatku.

Ja nemám nejaké geniálne riešenie, tak sa len chránim, ako sa dá.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Podobne video ako postol lovec, ale z Cadce a o cosi aktualnejsie (zpred tyzdna):

http://www.youtube.com/watch?v=x4oKe09iiao

Na odpovede tych pacientov ze oni 'nevedia' preco sa nedali zaockovat, a 'nevedia' ani ci sa po prekonani Covidu casom zaockovat daju, clovek proste nema slov...

Inak, dnes uz je Cadca a v podstate cely severozapad uz plny, a pacienti z kysuc a okolia pomaly zaplnaju posledne volne (reprofilizovane) kapacity nemocnic v Trencine, Trnave ci Bratislave. Kam ale budu vozit pacientov z tychto regionov netusi nikto :roll: Bulharsko a Rumunsko uz ich dokonca 'vyvazaju' do okolitych krajin (pomaha im s nimi napriklad Taliansko), ale ako to bude dalej nevie nikto lebo situacia sa rapidne zhorsuje vsade v Europe. V Rumunsku inak zomiera niekolko stoviek ludi denne (v podstate kazdy den 'zmizne' jedna mensia dedina...) a napriek tomu sa aj tam najde kopec dezolatov co stale protestuju proti ruskam, vakcinam, a obmedzeniam...

Statistiky a grafy u nas uz teraz vyzeraju daleko horsie nez pred rokom a zatial maju len stupajucu tendenciu, a aj keby sme zaviedli totalny lockdown tyzden dozadu uz by bolo neskoro. Myslim ze v najblizsich tyzdnoch pojde do vacsich ci mensich lockdownov vela oblasti v europe, len u nas to nikto z politikov nechce povedat nahlas (ze do lockdownu budeme musiet ist chceme/nechceme, a aj ak ho na zaciatku zavedu len pre nezaockovanych, budu ho musiet rozsirit aj na zaockovanych/vsetkych, pretoze kapacity nemocnic (minimalne tie personalne) su u nas na hrane uz teraz.

Druha vec je ze statistiky su len vrcholcom ladovca, ja sam som bol za posledny rok na styroch pohreboch najblizsej rodiny, a aj ked nikto z nich v Covid statistike umrti nie je, som presvedceny ze keby nebolo Covidu :evil: tak su vsetci styria este stale s nami.

Nie som fanusikom povinneho ockovania pre vsetkych, no plne suhlasim s tym co napisal lovec ("V súčasnej situácii u nás - úroveň kvality zdravotníctva, počet ošetrujúceho personálu, percento zaočkovaných, miera obsadenia lôžok covidovými pacientmi, denný počet úmrtí a neviem aký ďalší faktor ešte - nie je z pohľadu všeobecného prospechu možné nechať celú situáciu na dobrovoľnosti a osobnej zodpovednosti.")

Chapem aj postoj 'bus driver-a', hacik je ze takych ako je on (nezaockovany, no zaroven zodpovedny a naozaj sa chraniaci) je minimum. Vacsina nezaockovanych stale akoby vyckavala na to ze covid sa proste vytrati a zmizne, pripadne cakaju ze sa zaockuju vsetci okolo nich a oni tym padom 'nebudu musiet', a zjavne nechapu ze z dlhodobeho hladiska sa covidu nevyhne v podstate nikto (nezaockovany ani zaockovany), ze prekonanie Covidu im da imunitu maximalne na par mesiacov (a mnohym ani to nie), ze rozne varianty covidu mozu chytit aj dva ci trikrat do roka, a nechapu ani ze ak ma clovek vedlajsie nasledky po vakcine tak po covide ich bude mat nasobne horsie (bez ockovania).

A o vladnych 'opatreniach' ozaj skoda hovorit, zrusenie pandemickej PN od buduceho mesiaca je krok spat, a napriklad zatial co alfa sa detom vcelku vyhybala, delta a jej variacie sa z velkej casti siria prave cez deti a skoly. A to ze - uplne ironicky a nelogicky - na zaockovanych rodicov sa karantena nevztahuje napriek tomu ze doma maju dieta chore s covidom je len dalsi fail tych tam hore...

Kazdopadne cakaju nas nepekne mesiace, stay safe,

Gunslinger
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 4 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mhm, dufajme. Uvidime az Data Bez Patosu zaktualizuju info, ci sa ta krivka naozaj uz zacina otacat, alebo je to dane tym ze sme na fyzickych hraniciach (PCR testov u nas stale nedokazeme urobit viac nez cca 25,000 denne, co znamena ze pri Delta variante viac nez tych cca 5 - 6,000 novoinfikovanych denne statistiky neukazu lebo nemaju ako, a zaroven nemocnice su plne a mnoho z nich uz novych pacientov neprijima bez ohladu na ich stav, a prijatie/prevozy do nemocnic do menej zasiahnutych regionov su casto aj niekolkohodinove zalezitosti ktore su teraz uz skor vynimkou nez pravidlom, cize z poctov prijatych do nemocnic tiez moc nezmudrieme. Ze pocty umrti 'na/s covidom' celkom nekoresponduju s realitou sme si uz tiez zvykli, cize jediny skutocne presny ukazatel zostava nadmerna umrtnost (do tej sa ale bude casom zapocitavat aj umrtnost sposobena obmedzenou dostupnostou klasickej/bielej mediciny - odlozene operacie, zakroky, onkologicke vysetrenia, atd.).

Zaockovanost sice pomaha a umrtnost je nizsia nez pred rokom, ale pri urovni ockovania par tisic ludi denne zostaneme pod 50% pretoze uz pomaly ubieha viac nez 6 mesiacov od zaciatku masoveho ockovania (a povazovat za 'zaockovaneho' niekoho z marca je viac alibizmus nez realita).

Ja osobne modely matematikov a statistikov pokladam za prilis pesimisticke, a zasa modely Data Bez Patosu a pod. trochu optimisticke, kazdopadne prepocty DBP ohladne Delty vyzeraju vcelku realisticky, vypichnem par bodov:

- do nemocníc ide dnes 7% pacientov z počtu pozitívnych PCR testov.
- v 7 dňovom priemere sú príjmy do nemocníc oneskorené o 5 dní.
- Z celkového počtu pacientov zomiera v DELTE asi 15% pacientov.
- Celkové počty PCR pozitívnych odhadujeme do konca roka 2021 určite viac ako 300 tisíc a možno až 400 tisíc. Dnes sme v DELTE od 1. augusta na počte 150 tisíc.

Priklad: dnes sme mali 6421 PCR pozitivnych pripadov, co znamena ze za standardnych/nezmenenych podmienok by buduci pondelok do nemocnic malo pribudnut 450 pacientov, z ktorych sa 68 nevrati domov. A to predstavuje len jeden jediny den, pricom tych 68 je len 'oficialny' pocet ktory nezahrna ludi ktori napriklad zomru na infarkt a pod. 'vdaka' tomu ze Covid absolvovali bez vaznejsich priznakov pred pol rokom no doslo pri nom k zapalu srdcoveho svalu a jeho naslednemu poskodeniu. Pre porovnanie, pred Covidom na Slovensku v bezny den zomrelo cca 120-130 ludi, momentalne je to tusim cez 200.

A co sa tyka nemocnic na slovensku, tie budu preplnene uz behom najblizsich dni a tyzdnov, len za vcerajsok pribudlo 225 pacientov cize momentalne uz je ich v nemocniciach 2862, a aj ak by sa ten trend nejakym zazrakom okamzite strmo otocil nadol, neviem kam budeme davat pacientov buduci tyzden ci tie dalsie :roll: Covid lozka sa uvolnuju prilis pomaly, priemerna dlzka hospitalizacie u covidoveho pacienta u nas je myslim 7 dni. A na pomoc nemecka, polska, ci rakuska sa tentokrat uz nebudeme moct spoliehat pretoze tentokrat toho maju dost aj oni sami.

Pre zaujimavost, respektive pre porovnanie ci sa historia naozaj opakuje, tak takto pred rokom uz sme tu lockdown mali, skoro na vsetko sa vztahovali nejake obmedzenia, uz sme absolvovali aj premierovu 'atomofku'/celoplosne testovanie ktore stiahlo z obehu vela nakazenych, a vlada sa snazila dostat 7-dnovy klzavy median pod 500 (pretoze bol takmer 2,000 a reprodukcne cislo 0,7-0,9). Dnes - rok 2021 - mame aktualne klzavy median 6,546 a reprodukcne cislo o 50% vyssie, ale o nejakych radikalnejsich obmedzeniach nejak stale nikto nehovori... :roll:

Moc dobre to teda ozaj nevyzera, stay safe,

Gunslinger
Jack
moderátor
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Nie Guns, dobre to veru nevyzerá...
:arrow:
Z vlaňajška sme si mohli zobrať dva hlavné poznatky:
1. V lete 2020 vláda nič (podstatné) nespravila, správala sa, akoby čakala, že covid sám vymizne (ktože to verejne vyhlasoval?), no ukázalo sa, že nie vždy platí "kto nič nerobí, nič nepokazí". Pokazilo sa toho veľa.
2. Na jeseň 2020 potom vláda už aj niečo robila, lenže obvykle nesystematicky, náhodne, chaoticky, no a ukázalo sa, že robiť niečo len preto, aby sa nepovedalo a niečo sa urobilo, je vo výsledku podobné ako nerobiť nič.
:evil:
Ak by sme sa aspoň v týchto základných veciach, nazvyme ich filozofickými, trocha poučili, dnes by sme boli zrejme o kus inde. Dnes môžeme vnímať rakúske opatrenia ako drakonické, ale spomeňme si na vlaňajšok, keď ich (vtedajší) premiér bral lockdown ako nástroj, keď ho vyhlasoval, rečnil empaticky a keď to dávalo zmysel, vláda rýchlo uvoľňovala opatrenia. Ako... Rakúšania neboli a nie sú žiadni premianti, ale porovnajme to so Slovenskom, kde (vtedajší) premiér emotívne vykrikoval, že urobí všetko preto, aby lockdown nebol, hoci všetkým príčetným bolo týždne dopredu jasné, že aj keby sa na hlavu postavil, lockdown bude, lebo byť musí, ak nechceme skončiť ako jedno veľké Bergamo. Svoju rolu v tomto chaose zohral aj Sulík a rozhodne nebolo jeho najväčším zlyhaním, že nenakúpil testy.
:P
Prestrih: zase sme v obdobnej situácii, zase sa štátna moc zdráha robiť správne rozhodnutia v správnom čase. Žiadne poanučenie. Nič. Zakrátko znova dospejeme do štádia, že vláda bude prinútená robiť správne rozhodnutia, ale už v nesprávnom čase, takže efekt tým bude znížený, následky budú horšie. A teda, X-faktorom môžu byť Kollár so Sulíkom a ich politický kalkul a totálnym game changerom môžu byť zase nejaké "skvostné" nápady Matoviča.
:oops:
Ešte aj to očkovanie sme vzali tak nejako po svojom. Lajdácka kampaň presviedčala tých, ktorých ani nebolo treba presviedčať, ale len minimálne zasahovala tých, ktorých bolo treba presviedčať. Vymysleli sme si stupídne heslá, rozšafnú ale neúčinnú lotériu... Najohrozenejšie skupiny sme príliš nemtivovali, aby sa očkovali, a tak nám zase plni špitáli. Tých, ktorí sa včas očkovali, teraz akosi lenivo ideme pichnúť tretí raz, miesto toho, by sme si švihli, nech nám ešte aj oni neplnia špitáli... All in all, máme fakt veľký talent vyrábať si problémy tam, kde by sme ich už nemuseli mať. Pritom inšpirácie, ba aj ponaučenie už máme odkiaľ čerpať.
Jack
moderátor

vydriduch napísal:K veci: Prečo by nemala nútiť - no jednoducho lebo ak za vakcínu neberie zodpovednosť výrobca, EK, MH SR, SUKL, lekári, tak prečo by ju očkovaný mal brať na seba? Keď je "dobrovoľná"? Či už nie je? Ak nie je, je fér prípadné komplikácie hádzať na hlavu ľudom? V informovanom súhlase sa predsa píše:
potvrdzujem svojím podpisom že som bol/a informovaný/á o povahe navrhovaného diagnostického výkonu, ktorý absolvujem za účelom prevencie, ako aj o jeho možných následkoch a rizikách (nežiadúce účinky aplikovanej vakcíny sú zverejnené v tzv. Písomnej
informácii pre používateľa, ktorú je možné nájsť na stránke http://www.sukl.sk a v priestoroch pracoviska ...................................
Bol/a som tiež poučený/á o možnostiach voľby navrhovaných výkonov a o rizikách ich odmietnutia. Poučenie mi bolo poskytnuté zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku, s možnosťou a dostatočným časom slobodne sa rozhodnúť. Poučeniu som porozumel/a. Svojím podpisom potvrdzujem, že s navrhovaným diagnostickými výkonmi súhlasím – nesúhlasím.* Tento súhlas dávam pri plnom vedomí, slobodne a vážne.
Benefity prevažujú nad rizikami.. No tak nech sa niekto zaručí - vláda, Krčméry, Sabaka alebo hocickto kto to odporúčajú (samozjeme že negarantujú).. Ako je možné, že nejaký výrobca - súkromná firma, nebere za svoj výrobok zodpovednosť? Ja aj podnikám aj pracujem. V podnikaní staviam isté inštalácie, ktoré majú zpravidla pár ton a prípade ak spadnú, je isté že idem do basy - jediná otázka je, na ako dlho. Ako k tomu prídem, že ja mám za svoju prácu ručím svojím majetkom a mám trestnoprávnu zodpovednosť za zdravie a klientov, no iná firma je od toho oslobodená? To je ten slobodný a férový trh?
Vydriduch, chcel som si nechať chvíľu, aby som ti k tomu napísal "pár" viet, lebo sa ti tu miešajú hrušky s jabkami. Takmer som zabudol.
:D
Ak to chápem správne, tvrdíš, že za vakcíny nikto nenesie zodpovednosť. Nie je to celkom tak. Za kvalitu výrobného procesu ju naďalej nesie výrobca. Zmluvu Pfizer - EK alebo Astra-Zeneca - EK som nečítal, ale pokiaľ viem, prenášala sa z výrobcov na EK tá časť zodpovednosti, ktorá spočívala v zodpovednosti za prípadné poškodenie zdravia, ak by sa ukázalo, že pri prvotných testoch potrebných pre predbežné schválenie sa na čosi neprišlo a prišlo by sa na to neskôr. V takom prípade by teda prípadné žaloby nesmerovali na výrobcov.
:arrow:
Takéto počínanie výrobcov je úplne v poriadku, ak si vezmeme, ako rýchlo išli vakcíny na trh, keďže bolo treba chrániť rizikové skupiny. Alternatívna medikácia prakticky nejestvovala. Takže poukazovať na túto skutočnosť v štýle "čo je to za vakcínu, keď za ňu neručí ani výrobca?!" je nekorektné. Bola tu politická objednávka dostať na trh niečo, čo plus/mínus účinkuje a je v podstate bezpečné. Farmafirmy boli od istého momentu schopné túto politickú objednávku splniť. Lenže to neznamená, že by viac nebolo možné domáhať a domôcť sa náhrady škody či nemajetkovej ujmy. Akurát žalované zrejme nebudú farmafirmy.
:wink:
Načo podpisujeme informovaný súhlas? Jednak preto, aby sme si boli vedomí, čo podstupujeme a zároveň, aby sme dali jasne najavo, že aj pri vedomí možných vedľajších účinkov do toho ideme. Lenže informovaný súhlas nerovná sa prebratiu kompletnej zodpovednosti, resp. nezbavuje zodpovednosti iné subjekty, napr. poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ale inak áno, tu možno dať sčasti za pravdu tvojim tvrdeniam, že preberáš na seba veľkú časť zodpovednosti za možné vedľajšie účinky, ktoré sa u teba prejavia ako u jednotlivca za predpokladu, že vakcína ti bola poskytnutá a podaná lege artis. Za predpokladu, že by ale ktosi napríklad zatajoval údaje, na základe ktorých by si sa mal/mohol rozhodovať, opäť by za to musel niesť zodpovednosť. Toto je rozmer, ktorému rozumie málokto z tých, ktorí hulákajú o tom, že počty mŕtych po podaní vakcíny (v kauzálnej súvislosti s jej podaním) je násobne viac, než sa oficiálne uvádza.
:!:
S povinným očkovaním určitých skupín - ak sa stane realitou - budeme musieť riešiť nový okruh problémov. A to je fakt, že vakcína môže byť podaná lege artis a aj tak sa u jednotlivcov môžu vyskytnúť veľmi vážne následky. V takom prípade to bude štát, kto bude musieť prevziať zodpovednosť, keďže aplikáciu vakcíny určil ako povinnosť. Tomu zas rozumie málokto, kto horlí za povinné očkovanie vakcínami nie zrovna dlhodobo odskúšanými, aplikovanými na základe predbežných povolení. Tu to zrejme bude chcieť aj nejakú úpravu vnútroštátneho práva, ak sa k uloženiu takejto povinnosti pristúpi. Ale neviem, môžem sa mýliť, medicínske právo nie je zrovna moja parketa.
:lol:
V čom sa ale celkom isto nemýlim, že Dr. Sabaka by určite neodporúčal čosi, o čom by nebol úprimne presvedčený, že funguje. Nie je to môj kamarát, ale natoľko ho (roky) poznám a poznám aj jeho osobný background, aby som to tvrdil s istotou. Kto neverí, nech sa vráti na prelom jari a leta a prečíta si, ako sa vtedy napríklad vyjadroval o Astre... Takže jednak by som ho nedával do jednej vety s Krčmérym a určite by som ad hominem nevyzýval na to, aby sa teda"zaručil". Veď on už ručí. Svojim menom, svojou tvárou... čo ešte viac chceme? Aby ručil svojim (nijako veľkým) majetkom? Ale no tak...

P. S.: Ako interný VŠ pedagóg mám presne opačnú skúsenosť ako ty. Mladí ľudia zaočkovaní na vyše 90 pct. (na fakulte vraj 94 až 96 pct.), ktorí v priestoroch školy dodržiavali všetko, čo mali. Neviem a nevidím, čo robia vo voľnom čase. Videl som však, čo robili v spoločných priestoroch školy. Dodržiavali, čo mali. Napriek tomu už do nej nemôžu chodiť prezenčne. Nemôžu sa stretávať, ani v skupinách do 20 ôsob (z ktorých je 18 až 20 KZ, všakže?). Za to stále môžu bývať na intráku, kde stačí OTP, môžu ísť do reštiky či baru, kde môžu konzumovať bez respirátora, alebo ako KZ navštíviť hromadné podujatia, kde môžu stretnúť aj tisíce iných...
medonos
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa medonos »

Dáta :
https://databezpatosu.sk/vyskyt-covid-1 ... ag-testov/

Farby:
https://korona.gov.sk/covid-automat-na-slovensku/

Porovnal som si dáta 2 susediacich okresov :

RA najnižší výskyt v SR čierny od 22.11.21
RV cca o 100% väčší výskyt vo všetkých parametroch červený od 22.11.21

Jediný rozdiel sú 4% percentá v zaočkovanosti čo neguje všetky ostatné dáta a dáva tomuto parametru neprimeranú váhu .
Toto sú fakty , takto si robil štatistiku Churchil / /vlastne farbu/.
Jack
moderátor

Medonos, nie, toto nemá nič spoločné so slávnym citátom W. Churchilla. Štatistika je to totiž stále rovnaká, robená rovnakou metodikou. A nie, nič to neneguje. Skrátka sa niekto, kto disponuje prílušnou právomocou, rozhodol, že určí nejaké kvórum, po dosiahnutí ktorého získava okres "žolíka". Nie je to najelegantnejšie riešenie ako rozdeliť okresy podľa akéhosi kvázi kritéria, ktorým tu je zjavne riziko šírenia vírusu v populácii. Ale tak... čo by sme chceli?
Napriek tomu, nejde tu o negáciu iných parametrov. Skrátka, rozdiel medzi bordovou a čiernou môže predstavovať aj 0,001 percenta, teda hoci len jeden zaočkovaný človek hore-dole, a stále to bude o tom istom - bolo treba dať váhu nejakému parametru, aby sa podarilo objektivizovať kritériá, kedy sprísňovať a kedy uvoľňovať, no a my sa upíname o. i. k parametru, ktorý vo svojej podstate má len limitovanú výpovednú hodnotu. Nie je to o tom, že by niekto niečo falšoval, alebo ohýbal. Je fajn, že čítaš Dáta bez pátosu, oni týmto súvislostiam rozumejú...
medonos
častý prispievateľ

Nehnevaj sa v tomto prípade to nemá absolútne nič spoločné a ani sa nepribližuje objektivite.
Karty sú nástrojom hazardérov, falošných hráčov a dobrodruhov, do serióznych objektívnych štúdií absolútne nepatria .
Toto je ukážkový príklad svojvôle, dáta sú korektné . Výklad presne potvrdzuje slávny výrok Winstona.
Jack
moderátor

Winston hovoril v tom bonmote o falšovaní štatistík, chápeš? Ergo o falšovaní dát. Ty sám tvrdíš, že tie sú korektné. Takže platí, čo som povedal a sám to potvrdzuješ.
:roll: :lol:
Takisto platí, že objektívnym ukazovateľom je miera zaočkovanosti. Či sa ti to páči alebo nie, základy štatistiky ani sociológie nepustia. Sporná je však jeho výpovedná hodnota. Na to som narážal, opakovať sa asi netreba. Ak tomuto nerozumieš, potom hrozí pletenie dojmov a pojmov.
:wink: :roll:
Tak či onak, platí, že u nás to v danom prípade nie je o dátach, ale o nejakom konkrétnom rozhodnutí, o povýšení nejakèho kvóra na takmer magickú číslovku, ku ktorej sa upierajú nádeje ľudí a ktorej sa atribuujú účinky, ktoré reálne nemá. S tým tvojim prímerom ku kartárstvu sa preto dá súhlasiť. My sme v tejto fáze už nenali mať žolíky, ale plán…
medonos
častý prispievateľ

21.11.2021 -29.11.2021
Rožňava
Stupeň: II. stupeň ohrozenia
Link na platné opatrenia
7 dňová incidencia: 542 / 100.000
Počet prípadov za 7 dní: 410
% z prípadov pod 18 rokov: 11%
Pozitivita Ag: 6.74%
Pozitivita PCR: 27.49%
Zaočkovanosť nad 50 rokov: 59.4%
Počet obyv. pre žolík: 1213

Revúca
Stupeň: III. stupeň ohrozenia
Link na platné opatrenia
7 dňová incidencia: 255 / 100.000
Počet prípadov za 7 dní: 117
% z prípadov pod 18 rokov: 17%
Pozitivita Ag: 7.06%
Pozitivita PCR: 23.41%
Zaočkovanosť nad 50 rokov: 55.2%
Počet obyv. pre žolík: 1329

stav 8.11.2021 -15.11.2021

Rožňava
Link na platné opatrenia
7 dňová incidencia: 555 / 100.000
Počet prípadov za 7 dní: 399
% z prípadov pod 18 rokov: 12%
Pozitivita PCR: 33.18%
Zaočkovanosť nad 50 rokov: 59.3%
Chýba do ďalšieho "žolíka": 1239 osôb

Revúca
Link na platné opatrenia
7 dňová incidencia: 245 / 100.000
Počet prípadov za 7 dní: 120
% z prípadov pod 18 rokov: 19%
Pozitivita PCR: 20.62%
Zaočkovanosť nad 50 rokov: 54.7%
Chýba do ďalšieho "žolíka": 1365 osôb

Tu sú dáta, farby necháme pre tých čo si mýlia pojmy z dojmami :?
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"