Bum pre zbrane kat.D plati iba:
§ 7
Zbraň kategórie D
Zbraňou kategórie D je
a) palná zbraň určená na streľbu nábojmi typu flobert s energiou strely na ústí hlavne do 7,5 J,
b) plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 15 J,
c) expanzná zbraň,
d) mechanická zbraň, ktorej napínacia sila je väčšia ako 150 N,
e) historická zbraň,
f) iná zbraň neuvedená v kategóriách A až C.
§ 55
Zabezpečenie zbraní a streliva
(9) Držiteľ zbrane kategórie D je povinný zbraň alebo strelivo do nej riadne zabezpečiť proti jej zneužitiu, strate alebo odcudzeniu.
(10) Zo zbrane uvedenej v § 7 písm. a), d) a e) sa môže strieľať len na strelnici (§ 49); táto zbraň musí byť označená platnou skúšobnou značkou podľa osobitného predpisu.3)
(11) Streľba zo zbrane uvedenej v § 7 písm. b), c) a f) je zakázaná na mieste, kde môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb alebo spôsobená škoda na majetku.
Expanzne zbrane a plynovky niesu zabavna pyrotechnika. Ale je hlupost s tym strielat na dvore, pretoze môze niekto z okolia volat hliadku PZ. Este by ma zaujimalo kto dal hned povolenie na domovu prehliadku, na zaklade coho. Ak by KEU uznal, ze sa jedna o zbran kat. D tak by to bolo treba dat na sud. Ale uz tu dedukujem na zaklade novinarskej kacice

. Zrejme by nebol problem keby hned ukazal privolanej hliadke expanzny samopal + certifikat + slepaky, on to zrejme zatlkal ze nestrial a ze nema nic, tak vzniklo podozrenie ze ma zbran kat. A. Este by som bol zvedavy, ci to fakt nebola upravena expanzna zbran.