Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Používateľov profilový obrázok
jedei105
prispievateľ
Príspevky: 352
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa jedei105 »

prečo by ti to mali dat na F ?
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

pretože je tak koncipovaný zákon a aj v praxi to doteraz tak funguje. Inak by napr. § 72j nemal zmysel:

- ten hovorí v ods.6, že oznámiť treba všetky zbrane po novom zaradené v § 4 ods. 2 písm. l) až q) bez výnimky
- následne ods. 7 automaticky počíta s tým že zbrane po novom patriace do § 4 ods. 2 písm. q) už nebudú zapisované na E, preto
dočasne, týmto prechodným ustanovením ponecháva držiteľom preukazu E možnosť cvičnej steľby a nákupu streliva...
- avšak netreba zabúdať na § 27 a 28 ...

6) Ten, kto má k 1. februáru 2022 v držbe zbraň zaradenú od 1. februára 2022 medzi zbrane
kategórie A uvedené v § 4 ods. 2 písm. l) až q), je povinný oznámiť policajnému útvaru držbu
takejto zbrane do 30. júna 2022.
(7) Držiteľ skupiny E zbrojného preukazu, ktorý je držiteľom zbrane, ktorá je od 1. februára
2022 zaradená do § 4 ods. 2 písm. q) a ktorú nadobudol do 31. januára 2022 je oprávnený túto
zbraň držať v stave umožňujúcom jej okamžité použitie na účel cvičnej streľby a nadobúdať
strelivo do nej aj od 1. februára 2022.
Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 4 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Mal by som takú otázočku, respektíve námet na debatu, nejaký názor som si urobil, ale rád by som počul aj názory skúsenejších.

Po novom je každá zbraň, ktorá má hlaveň do 30cm krátka. 30cm je 11,81 palca, takže môžeme nosiť aj krátke AR. :D :D
Tu som si istý, vychádzam okrem prílohy zákona priamo z usmernenia, repspektíve otázok na stránke minv.
Otázka č. 7
https://minv.sk/?najcastejsie-otazky-no ... pSHz_yhbIc

V čom ale spočíva moja otázka je, či bude potrebné meniť preukaz zbrane, ak na ňom nemám vyslovene uvedené, že ide o dlhú. Mám tam napísané "guľovnica samonabíjacia". Guľovnica síce znamená defacto dlhú zbraň(z laického pohľadu), ale v zákone nikde taký pojem nie je. Teda, nikde v zákone nie je uvedené, že guľovnica je zákonite dlhá. Čo keď je to proste krátka guľovnica? Ono to vlastne aj z aktuálneho znenia zákona tak vychádza..

Zároveň mám na preukaze napísanú skupinu zbrojného preukazu E. Som ale držiteľom aj A.
Môj osobný názor je, že zmena preukazu zbrane by potrebná byť nemusela.
Vychádzam z toho, že nikde v zákone som nenašiel uvedené, že by bola skupina uvedená na preukaze zbrane rozhodujúca pre určenie, čo s ňou môžem a nemôžem.
To je určené v zákone
(1) Držiteľ skupiny A a skupiny B zbrojného preukazu je oprávnený
a) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie A, na ktorú bola držiteľovi zbrojného preukazu udelená výnimka alebo nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) až c), e) a f) alebo zbraň kategórie C; držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je oprávnený aj na nosenie zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. a) až c) v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len „stav umožňujúci okamžité použitie“), ak osobitný predpis neustanovuje inak,24)
Nikde tam ale nie je napísané, že by musela byť na preukaze zbrane vyznačená skupina A na to, aby som zbraň nosiť mohol.

Ešte ako posledný argument ma napadlo, že pri ostatných zbraniach, ktoré mám na A, je v preukaze uvedené "nosenie zbrane".
Znova som ale pre toto nenašiel žiadnu oporu v zákone, nič, čo by prikazovalo toto v preukaze zaznačené mať. Teda, je podľa vás nutné z tejto kolónky mazať miesta uloženia, keď už zbraň môžem aj nosiť? V zákone sa mi na to oporu nájsť nepodarilo. Údaje podľa mňa nie sú neaktuálne, nakoľko tam tú zbraň stále uloženú mám, ak ju nenosím.


Aké sú vaše názory? Snažil som sa zhrnúť všetky argumenty proti tomu čo si myslím, a odpovedať si na ne z hľadiska zákona.
Používateľov profilový obrázok
tata7474
prispievateľ
Príspevky: 181
Registered for: 7 years 1 month

Príspevok od používateľa tata7474 »

Ak mas A, nadobudnut/vlastnit/drzat mozes cokolvek, co spada do mnoziny "zbraň kategórie A, na ktorú bola držiteľovi zbrojného preukazu udelená výnimka alebo nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a) až c), e) a f) alebo zbraň kategórie C"

Nosit mozes mozes iba podmnozinu "zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. a) až c)" . V preukaze zbrane mas zapisane v kolonke Miesto drzania "Nosenie zbrane" a vybavene, netreba tam pisat ziadnu adresu

Ak nespada do uvedenej nosivej podmnoziny, v preukaze ma byt zapisana skupina A, v kolonke Miesto drzania adresa ulozenia/pobytu. K takejto zbrani sa spravas, ako by si mal ZP sk.B. Jasnô?

Vacsina ludi totiz vychadza zo zjednoduseneho a mylneho predpokladu, ze sk A je iba o noseni.
Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 4 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Hmm.. ďakujem za odpoveď, ale to, čo si napísal vôbec nie je odpoveď na to, na čo som sa pýtal. Ak si teda odpovedal mne.
Ja dobre viem, čo sa bežne píše na preukazy zbrane, čo je myslím aj jasné z môjho príspevku, ak si si ho vôbec prečítal celý. Taktiež je mi jasné, čo môžem a nemôžem nosiť na základe nového zákona. Čo je vlastne dôvod, prečo som ten príspevok písal. Ak si ho teda vôbec čítal, a neprebehol iba prvé riadky. Mám totiž ten pocit, že si to presne tak urobil(no offense, stáva sa to aj mne, proste prebehneš na rýchlo príspevok a zle zachytíš podstatu)

Skúsim to skrátiť a zjednodušiť a vynechať úvahy o jednotlivých argumentoch, ktoré sú v danej téme podľa mňa podstatné.
Po novom je každá zbraň s hlavňou do 30cm krátkou. To znamená, že krátke AR, Stribogy takmer všetky atď, môžeme po novom nosiť, keďže sú zaradené do §5 ods. 1 písm. a), a ty si pekne vymenoval, čo nosiť môžem.
Ja sa pýtam, či si myslíš, že bude potrebné zmeniť kartu zbrane, keďže je v nej aktuálne uvedené miesto držania zbrane, skupina E, a typ zbrane je "Samonabíjacia guľovnica"
Bližšie som sa k tým trom "častiam" preukazu zbrane vyjadril v pôvodnom komente
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať na tému - zbraň kategórie §4 ods. 2 písm. l - samonabíjacia upravená zo samočinnej - zakázaná, iba na výnimku..
Ako je možné určiť, že konkrétna zbraň bola prerobená zo samočinnej, existuje na to nejaká overovacia značka zo skúšobne a pod.?
Môže nastať zámena medzi napr. AR15 od začiatku vyrobenou ako samonabíjacia na športové účely a AR15 ktorá bola upravená zo samočinnej?
Áno, napr. podľa prepínania poistky napr. znefunkčnená poloha aj pre full-auto..

Prečo sa toto pýtam?
Ak napr. mám nákupné povolenie na samonabíjaciu guľovnicu podľa §5 ods.1 písm. d, ako viem že mi predajca predáva skutočne napr. AR15 od začiatku vyrobenú ako samonabíjaciu na ktorú netreba výnimku? Policajt pri prihlasovaní zbrane podľa čoho vie o akú z týchto dvoch kategórií sa jedná...

Ďakujem...
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5623
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Čisto hypoteticky, za istých okolností si toho nemusí byť vedomý ani sám predajca...
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

OK, takže vybavím nákupné povolenie na §5 ods.1 písm. d - samonabíjacia guľovnica, budem ju chcieť napísať na športové účely. Prídem ju prihlásiť a čakám či policajt bude ochotný to zapísať alebo nie ? Dúfam že nie ... Polícia určite má na to interné predpisy, ale tie nie sú zverejnené, takže ako ja si mám byť istý že mi predali to čo som chcel, resp. že mi nebudú robiť problémy pri prihlasovaní ?..
Overovacie značky sú síce uvedené v zákone 397/1999 a 64/2019, úplne posledná je aj značka pre overenie zakázanej zbrane, ale to sú značky platné do roku 2014 a po roku 2014, čo bolo zakázané vtedy nemusí byť teraz..
Daniel_sk
prispievateľ
Príspevky: 156
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa Daniel_sk »

Podla mna ta cast zakona primarne cieli na prerabky z vojenskych zbrani. Nie na technologiu vyroby novej zbrane. Teda vysvetlujem si to tak, ze sa snazia odfiltrovat zbrane, ktore boli povodne v kategorii A od vyroby a potom neskor upravou bola zmenena kategoria zbrane. To ci vo fabrike je na vyrobnom pase rozdiel medzi semi a full-auto iba nejaky spinac neznamena ze pri vyrobe "prerabaju zbrane z full-auto na semi-auto" - zbran je od zaciatku vyrobena ako semi-auto a nie je to "prerabka".
Ak to je nova civilna AR-15 tak to nikto nebude riesit. Otaznejsie su uz potom rozne AK-cka a pod - nie som si isty ako by sa to dokazovalo (ak mas novu zbran tak mas k nej nejake papiere, fakturu - ale to potom zalezi od policajta ci mu to bude stacit alebo nie).
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 3 months

Príspevok od používateľa Filip »

Pri AR15 mimo USA lower co pojme fullauto nezozenies, a aj v tych statoch je to pomerne uzkoprofilovy tovar a vacsina ludi musi "dobrusovat". Min na tejto casti je jasne ci bol uz od vyroby fullauto alebo nie, lebo semi verzia nema priestor na autosear a to sa odrbat velmi neda. Povedal by som ze hento v EU necirkuluje a ak hej, tak pojde o par velmi drahych kusov, nie nieco co si kupis na pulte v obchode omylom.
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5215
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa lovec »

Na Slovensku sa tuším tiež predávali pušky Colt M16A1, ktoré boli prerábané na semi-auto z full-auto. Ale tam je na prvý pohľad jasne viditeľná poloha poistky "auto" na loweri.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5623
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gabo13, v prípade, že by vznikli nejasnosti, ktoré naznačuješ, má posledné slovo MV SR a to by sa celkom isto obrátilo na KEÚ.
:wink:
Lovec, dobre si pamätáš. Predávali sa v ČR aj SR vo viacerých vlnách. V BA ich mal napríklad Deas. Ale presne ako hovoríš, že pri AR15 by predajcovi (i kupujúcemu) malo byť na prvý pohľad zrejmé, čo sa predáva a policajt by nemal mať žiadne zásadné pochybnosti, čo a ako zapisuje.
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 56
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

Jack - áno, tak hovorí aj zákon - v prípade pochybností rozhoduje MV SR...
Ale to je už naťahovačka na dlhú dobu a veľa peňazí tipujem..
dantes
častý prispievateľ
Príspevky: 2096
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa dantes »

Priznam sa, ze tiez neviem, ako toto funguje. Ja tomu rozumiem tak, ze uz priamo predajcovia su nainstruovani, co maju do nakupka vyplnit. Ved aj oni sami musia mat na seba zbrane nejako evidovane, tie zbrane nevstupuju na trh az predajom v obchode. PZ nasledne uz akceptuje, co napisal predjca, ak to nie je zjavny nezmysel. Stalo sa niekomu, ze PZ neakceptoval, co predajca vypisal do nakupneho povolenia?
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5623
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gabo13, ako to myslíš, že veľa peňazí? Za to, že MV SR nejako rozhodne na základe toho, k čomu dospeje prílušný pracovník alebo KEÚ, ty ako bežný človiečik nepolatíš nič... Ale áno, nejaký čas to trvá, to je fakt. Dodatočné náklady by si ale s tým mať nemal, ak by si sa ocitol v takej situácii.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"