Predloženie zbrane na zaevidovanie

Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 2 months

Predloženie zbrane na zaevidovanie

Príspevok od používateľa Romadur »

Zdravím, chcel by som sa opýtať na jednu vec.
Bol som si zaevidovať opakovaciu pušku. Po prvé som bol evidovať niečo takéto, doteraz som mal iba samonabíjacie + jednu brokovnicu pumpu.
Keď som doma zbraň balil, pootočil a vytiahol som záver do úplne zadnej polohy, aby bolo okamžite jasné, že je vybitá, čo som považoval za jediné pravidlo pri predkladaní zbrane na oddelení. Teda plus samozrejme vytiahnuť ju až po vyzvaní.
Celkom ma ale potom prekvapilo, keď som dostal na oddelení nakázané, aby som závery vytiahol a dal si ich do tašky samostatne. Nikdy som o tom nepočul. Chápem to, že sa mám riadiť príkazmi policajta, preto som to aj urobil. Zároveň som nemal chuť hádať sa kvôli takej blbosti, aj keď mi to celkom zasr*** puzdro, keďže ide o starší kúsok a zbraň bola kvalitne naolejovaná z uloženia.
Nemyslím si, že to bolo nejak oprávnené. Zaujímalo by ma teda, ako to je, či je toto povedzme bežný postup pri opakovačkách, alebo som niečo prehliadol v zákone, aby som si do budúcnosti mohol byť istý, že to robím správne.
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Priamo v zakone to explicitne nakázané nie je (mimo obligátneho "neumožňuje okamžité použitie"), ide ale o bežnú prax pri dlhých opakovacích. Pri preprave alebo skladovaní záver von pokiaľ je to možné, ak to možné nie je tak vsunúť vlajočku. Ak si dobre pamatám, je to aj jedna vypracovaná odpoveď v zelenej knihe - to samozrejme nie je zákon, ale proste sa to tak nejak robí/očakáva (nie len na pzsr, na polovačkách je to štandard tiež, lebo tak je každému okolo jasné že tá flinta proste nevystrelí).
Romadur
občasný prispievateľ
Príspevky: 58
Registered for: 6 years 2 months

Príspevok od používateľa Romadur »

Vďaka za info, nabudúce budem vedieť :)
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3692
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa Mesi »

To je také zaužívané pravidlo ktoré majú poľovníci. Ti vo svojej vzdelávacej kultúre tiež razia že záver sa musí uzamykat samostatne...

Tu, kolegovi z WF raz dali policajti kapky, že nemôže zbraň prevážať v stave umožňujúce okamžité použitie. Samozrejme že šlo len o gulovnicu, ktorá mala záver.

Tým chcem len podotknúť a podčiarknuť že tí naši policajti na zbraniach sú bohužiaľ takto zdeformovaní.

Preto, ako už neraz, napíšem, že je našou úlohou policajtov dovzdelávat, v okresoch, kde všetci len čusia a "trpia" sa potom je nedomosť pretavuje do diktatúry.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"