Balisticka ochrana

- technické informácie...
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Jack »

Ako myslíš, že by ju nemalo byť vidno? Vestu je vidno takmer vždy, pokiaľ ju človek nemá prekrytú kabátom, dobre strihnutým sakom, hodne hrubým svetrom a podobne a pokiaľ ten, kto sa pozerá, vie, na čo sa dívať. To, či je vesta vidno alebo nie, je predsa primárne vec toho, aké oblečenie k nej človek zvolí.
Neviem, akú vestu si nosil dosiaľ, ale ak ju môžeš skryť pod oblek alebo pod sako a tá vesta ti dobre pristane, tak ťa prezradí zrejme až spodný okraj vesty pri niektorých pohyboch pri rozopnutom saku. Ale ak ten luxus nemáš a musíš sa pohybovať v nejakej rovnošate, košeli, blúze, voľnočasovom oblečení a pod., tak tam môžeš mať najsamlepšiu vestu, ktorá ti dokonale sadne, ale nezaprieš ju. A nebude príliš záležať ani na type postavy.
Také samozrejmé veci ako farba plášťa vesty (teda obalu samotnej mäkkej balistiky) asi ani nemá zmysel riešiť. Pochopiteľne, že ak chce niekto nosiť skryte pod bielymi košeľami, nebude kupovať čiernu vestu. Najelegantnejšie riešenie je kúpiť si ten obal v dvoch farbách (biela a čierna, resp. biela a tmavomodrá), čo je zas možnosť, ktorú neponúka každý výrobca a/alebo predajca.
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Skušal si balistické tričko?
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Jack »

Na tele nie, v rukách áno. Trieda IIIA, ceritifikované. Pomerne "hutné" triko, ale balistická ochrana len na podobnej ploche ako pri veste. Český výrobok - značku ti ale z hlavy nepoviem. Môj názor? Žiadny zázrak. Komfort aj diskomfort asi porovnateľný s klasicky strihnutou vestou. V podstate mi to prišlo len ako iný, netradičnejší obal na mäkkú balistiku. Tam, kde to trocha pridá na možnosti skrytého, resp. skrytejšieho nosenia, uberá to na priedušnosti a pod. Ale vôbec nechcem tvrdiť, že je to nejaká slepá ulička. A celkovo, nejdem kritizovať niečo, čo nemám naozaj odskúšané. V každom prípade, aj to triko vidno pod odevom, ak vieš, kam a načo sa dívať.

EDIT: Aby som nezabudol, trocha ma vyrušoval zips na boku (alebo oboch bokoch?), aby sa to triko dalo ako-tak komfortne obliekať a zobliekať. Potenciálne slabé miesto. Ale ak niekto netrvá na prekryve...

Ak myslíš iné výrobky, tak áno, na youtube som videl aj všelijaké iné vychytávky, ako napríklad absolútne civilne sa tváriacu vestu s predným zapínaním, kde by som fakt netipoval, že ide o balistickú ochranu. Vyzeralo to úplne svetoborne, revolučne, človek by očakával, že za pár mesiacov alebo max. rokov to úplne prevalcuje trh. Akurát, že neprevalcovalo. Prečo asi, všakže? Takže ako som napísal, vždy mi blikne kontrolka, že fyziku nejde ojebabrať a zastaviť včelu je len pol úspechu. Druhá polovica je zastaviť ju tak, aby ten, kto má na sebe tú balistiku, neskončil mŕtvy alebo s ťažkými zraneniami v dôsledku toho, čo sa udeje pod miestom nárazu/záchytu strely.
Napísať odpoveď

Návrat na "Balistika"