10mm auto

Breza
prispievateľ
Registered for: 6 years 7 months

Príspevok od používateľa Breza »

Nepoznam to, nie je tam oznacenie FMJ, syntech technology je neviem presne co a na Slovensku ti kazdy predajca preda hocico a ani sa nepyta, ci mas E a vynimku.
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa Mesi »

Ale predsa z obrázku je jasné, aká strela to je a ako držiteľ ZP máš vedieť aké expanzné strelivo je zakázané.

Toto sa k tomu nijako neublíži, či tam vidíš nejakú dutinu na vrchu strely? Vyzerá to ako poplastovaná strela - obdobne ako robí Ares. Nemôže tam byť napísané FMJ alebo skrátka tam nie je žiadny M J 8)
Gabo.45
prispievateľ
Registered for: 11 years

Príspevok od používateľa Gabo.45 »

Este doplnim Mesi-ho. Na kupu expanzneho streliva nepotrebujes ani sk. E, ani vynimku. Dokonca ani kartu zbrane ak mas sk F 8)
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa skemro »

To oznacenie je strasne metuce.
Expanzne strelivo je urcene do expanznej zbrane.
Ale vy sa bavite o strelive s expandujucou strelou.
Toto strelivo mozes kupit a vlastnit bez vynimky, no bez nej ho nosit nesmies v kratkej gulovej. Nosit ho moze v dlhej polovnik a nepotrebuje ju.
Mesi
moderátor

A tu ťa trošku skorigujem ja, nosiť to strelivo poľovník nemôže, pretože nosením sa rozumie "....bez určenia objektu alebo miesta".

Zákon nepozná termín expanzny náboj:
- buď je to zakázané strelivo s expanznou streľou
- alebo je to nábojka (strelivo do expanznej zbrane)
Breza
prispievateľ

Cize 10mmAuto Federal Premium Solid Core 200gr/12,96g (P10SHC1) je legalne kupit, nosit, strieľať na zbr..preukaz A? Väčšina diskusii sa stoci do sekundatnych tem
yarco
moderátor
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa yarco »

No kladnú odpoveď s razítkom ti tu na fóre nikto nedá, to by si musel osloviť PPZ resp. KEU.

Ale prečo by to strelivo nemalo byť legálne? Žiadna expanzia alebo dutina spomínaná v názve streliva alebo priamo viditeľná, je to monolitná strela ("Solid Core") s plochým predkom tzv. Flat Nose. A výkonové obmedzenia streliva v dnes platnom zákone už nie sú.
Breza
prispievateľ

Ok dakujem. Z popisu sa to tak javi, myslel dom, ze sa pripadne ozve aj niekto, kto to kupoval.
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 2 months

Príspevok od používateľa skemro »

:wink: Mesi, polovnik bezne vo svojom reviry, alebo v reviry kde ma povolenkou v dlhej nosi strelivo s expandujucou strelou. A ano, je to nosenie.
A v kratkej moze toto strelivo bez povolenia pouzit na sportove uceli kazdy.
190/2003 paragraf 4 odsek 3 , pismeno B.
Mesi
moderátor

Skemro, chápeme sa. Ty si však písal všeobecne o nosení v dlhej, nie nosenie v poľovnom revíri počas výkonu práva poľovníctva. Nosenie je termín, ktorý zákon explicitne vykladá, čiže má svoje znenie.
par 2, ods 1, pism. n napísal: nosením zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo bez určenia objektu alebo miesta,
Po tomto upresnení je už jasné, čo si myslel.
Anton
občasný prispievateľ
Registered for: 3 days

Príspevok od používateľa Anton »

Zdravím páni
ja som pozeral dlhodobo silnejšie strelivo kalibru 10 mm auto. Práve na nosenie do prírody- pre istotu. Dlhodobo nebolo nič dostupné- niekoľko rokov. Konečne sa objavilo nižšie spomenuté. Podľa mňa to nie je expanzné strelivo a je na nosenie povolené. Sám som si objednal 6 krabičiek, aby sa nestalo, že zas nebude dostupné. Samozrejme vzhľadom na cenu to nie je na strieľanie do papiera. To skôr s bežným strelivom a s týmto len pár rán popri tom, aby to človek mal v ruke.
Anton
občasný prispievateľ

asi som trochu blbo umiestnil svoju odpoveď, ale myslím toto
https://www.bwarms.sk/products/6478-10m ... -12-96g-p/
Jester
občasný prispievateľ
Registered for: 1 year

Príspevok od používateľa Jester »

Breza napísal: 20 Sep 2024, 15:25 Cize 10mmAuto Federal Premium Solid Core 200gr/12,96g (P10SHC1) je legalne kupit, nosit, strieľať na zbr..preukaz A? Väčšina diskusii sa stoci do sekundatnych tem
Toto strelivo 10mm AUTO solid core je obyčajná olovená strela bez dutiny v špičke akurát z tvrdšieho olova podla výrobcu pokrytá plastom /polymérom, namiesto tombakového plášťa.

A ano, dobre hovoríš, že sa tu témy po pár príspevkoch zvrtnú na niečo iné, aj ja som tu teraz tak pochodil jednoduchou otázkou v téme glock 32, namiesto užitočných informácií som tam dostal len posmešky, že treba vedieť aj trafiť v stresovej situácií kedže ten kaliber mám na ochranu pred divou zverou, len neviem odkial títo rambovia nabrali istotu, že nebudem vedieť v takom prípade trafiť, ale ano sú to rambovia a terminátori krížení s Vandamom a Seagalom, takže oni vedia všetko a iní nevedia nič.
glock69
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa glock69 »

Nevím jestli se někdo vysmival, ale umění trefit ve stresu je docela zásadní... Kdysi, když jsrm ještě sloužil, tak na střelby chodil kluk, který na 25 dával služební zbraní standardně 95,když měl den dál klidně stovku. Služební zbraní.
Jenže když jsme postavili překážky, střelbu v pohybu, rozházeli terče, stres, občas měl problém trefit terč na pár metrů.... Nepíšu to jako rypaní, jen konstatování, že stres je....
Anton
občasný prispievateľ

Ahoj chlapi
ja si na strelnici dávam terče na mierenku, combat terče a sem tam gongy. Nakoniec obrázok medvedej hlavy striedam viaceré obrázky, aby som mal návyk umiestňovať strely do oblasti očí aj v prípade, že budem rozhodený alebo pod tlakom. Nevravím, že je to na 100 %, ale je to určite účinnejšie ako strieľať iba na terč,
Lebo keď pozerám k tomu videá z USA stránok , tak pri náhlom útoku a krátkej zbrani, zastaví medveďa jedine strela do hlavy. Zásah do srdca je zpredu prakticky nemožný. Odporúčané strelivo americkými lovcami je 10 mm auto kvôli účinnosti a počtu nábojov v zásobníku. Napr 44 RM je veľmi účinné, ale pre veľký spatný ráz je celkom problém trafiť a celkovo iba 6 výstrelov. 357 magnum podobne. Ešte dodám, že tieto náboje sú aj celkom drahé, a myslím že si málokto môže dovoliť často trénovať s 44 RM, čo znamená, že asi málokto má s tým dosť nastrieľané
Ak by vybehol medveď z mladiny znenazdajky, tak toho asi človek veľa neurobí. Ale v prípade, že sa približuje viditeľnejšie, alebo napadne niekoho iného, napr. manželku , deti, iných turistov, hubárov, tak je isto lepšie byť pripravený ako mať iba telefón na fotenie .-)
Zabudol som dodať, že mierenku a kombat terče si dávam 9 mm luger a medveďa s 10 mm auto s tasením z kapsičky na skryté nosenie, aj preto že to 10 mm auto je predsa len trochu drahšie. A toto americké o ktorom sa tu bavíme je teda dosť drahé na strieľanie do papiera vo väčšom množstve ( 9mm luger cca 0,15 Eur, 10mmAuto Federal Premium Solid Core 200gr - 2,45 Eur ). Takže skôr trenik s bežnými nábojmi a zopár týchto silnejších a drahších, aby to mal človek v ruke, ako sa to správa :-)
Prílohy
Obrázok1.png
Naposledy upravil/-a Anton v 11 Okt 2024, 20:10, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje - kde a za koľko"