Manipulácia so zbraňou na policajnom útvare

Používateľov profilový obrázok
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 9 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Uz sa mi to stalo. Niesol som na kontrolu dve tasky zbrani, tak som mal jednu nabitu u seba. Z bezpecnostnych dovodov a kedze mam A tak preco nie?
Na "Zbraniach" som ich na pokyn povykladal a oznamil ze poslednu mam u seba, ci mozem vybit? Po odsuhlaseni som bezpecne vybil a prilozil pistol na pult.
Ale tiez som mal zazitok ked som si bol pre nakupko, ked dvaja experti co si predavali zbran (HK MP5) pri hladani cisla s neskontrolovanou zbranou premierili vsetko mozne vratane seba a policajta. Poziadal som ich ci nemozu pokracovat az ked opustim priestory. Policajt bol bud sialene tolerantny alebo mu absolutne chybal pud sebazachovy.
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa dantes »

Velmi by tomu pomohli vybijacie zariadenia, ktore by poskytli viacmenej bezpecny priestor aj tam kde inak nie je. Zial, este som nenasiel instituciu, kde by toto zariadenie bolo pripravene na pouzitie. Akoby ludia zabudli na co sluzi, bud ho niekde zapatrosia (vyhodit sa nemoze - je to inventar :wink:), alebo sa pouzije ako podlozka pod kvetinac, spisy, miesto na sedenie, drziak na dazdnik(!). To plati ako priestoroch PZ, sudoch, prokuraturach...
bus driver
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 11 months

Príspevok od používateľa bus driver »

V Kosiciach vybijacie zariadenie maju, aj som dostal pochvalu, ze som sa pred manipulaciou so zbranou najprv opytal, kde mozem bezpecne skontrolovat zbran. Je na policii, ktora je v budove byvaleho KNV na Komenskeho ulici.
pitlo
prispievateľ
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa pitlo »

Presne tak. V Ke na komenského na zbraniach majú vybijacie zariadenie, ale vzdy treba policajta na to upozorniť, lebo nemajú radi ked cvakajú závery len tak.
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Jack napísal: 17 Sep 2024, 11:40Len mne asi stále uniká dôvod, pre ktorý by niekto mal na oddelení zbraní a streliva OR PZ vybíjať nabitú zbraň. Alebo prečo by to mal (alternatívne) robiť práve v aute na parkovisku alebo na WC, keď tak môže bezpečne spraviť doma, pred cestou na OR PZ...
Naznačuješ tým, že implicitné obmedzenie tebe udelenej výsady za účelom monitorovania dodržiavania podmienok, na základe ktorých ti bolo toto právo priznané a ktoré upravujú jeho výkon, je akceptovateľné? Nemal by snáď príslušný orgán verejnej moci zabezpečiť mechanizmus, ktorý by umožnil realizovať takúto kontrolu bez zavedenia obmedzení takéhoto druhu? Alebo sa považuje za žiadúce, aby ekonomicky zvýhodnení členovia spoločnosti v pravidelných intervaloch transportovali nezanedbateľné množstvá cenných a zároveň potenciálne nebezpečných komodít explicitne bez náležitej ochrany? Uvedená situácia mi nie je celkom jasná a rád by som získal ďalšie objasnenie.
Jack
moderátor
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Jack »

Somebody, ja som z tých, čo dokážu dešifrovať - a možno aj správne - aj prejavy kpt. Danka, ale teraz si nie som istý, na čo sa pýtaš. :oops: O akých výsadách to hovoríš? Právo nosiť zbraň je podľa teba výsada? Ale no taaak... Fakticky možno aj áno, ale neznie to dobre. :twisted: Áno, uznávam, že môže nastať situácia, že na zbraniach chcú z nejakého konkrétneho dôvodu vidieť tvoj kompletný arzenál a potom mi dáva zmysel, že jednu položku z toho arzenálu si prinesieš na opasku nabitú, pokojne aj nadrncnutú. A áno, potom som si uvedomil, že v tejto krajine môžu žiť napr. aj takí ľudia, u ktorých kompletný arzenál môže znamenať presne jeden kus. Beriem. Preto som tieto úvahy nemal dôvod rozvíjať ďalej. :idea: To, že na OR PZ chcú vidieť tvoj kompletný arzenál, je síce scenár, ktorý som od momentu, kedy som si zaobstaral druhú zbraň, už osobne nezažil, ale uznávam, že môže nastať. U mňa chceli na zbraniach vždy vidieť konkrétnu zbraň, tak som ju priniesol v kufri, vybitú, vyčistenú. A to je to, čo odporúčam aj ostatným. :P A áno, nebudem predsa zbraň transportovať neozbrojený...

A ešte si naznačoval niečo akože by si to mal štát zabezpečiť tak, aby nemusel buzerovať ľudí? :?: No... vizuálna kontrola má opodstatnenie aj v 21. storočí, to by som nespochybňoval. Skôr by som očakával, že naozaj v roku 2024 - 31 rokov po osamostatnení - bude tých pár desiatok OR PZ naozaj adekvátne vybavených a zariadených. Ale musím(e) sa zmieriť s tým, že realita sa nestretáva s mojimi očakávaniami. :wink:
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"