Predlženie platnosti - bývalý príslušník OSSR

JanoNo
občasný prispievateľ
Registered for: 15 days

Predlženie platnosti - bývalý príslušník OSSR

Príspevok od používateľa JanoNo »

Dobrý deň,
viete mi poradiť, či budem pre predĺženie ZP sk. A potrebovať absolvovať psychotesty? O ZP som žiadal ešte ako príslušník OSSR, nepotreboval som v tom čase psychotesty, ani nič iné, len potvrdenie od veliteľa o zdravotnej, odbornej a psychickej spôsobilosti. Plus ešte doplňujúca otázka. Keď som si včera kontroloval platnosť, tak som si uvedomil, že je tam aj kolónka pobyt. Ten som menil tak cca 2 roky dozadu, takže som sa dopustil priestupku (preukaz je už teraz de Jure 2 roky neplatný, aj keď prakticky môžem mať tú zbraň hocikde, keď je vhodne uložená. Technicky som mal už dávno odovzdať zbraň). Pokuta je v tomto prípade do výšky 300€ na mieste. Stalo sa to niekomu? Mám očakávať hornú hranicu? :roll:
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa yarco »

Áno, držiteľ ZP-A musí absolvovať PT pri každom "predlžovaní" ZP.
Áno, spáchal si priestupok (viď. §25, §28). Ak si dobre spomínam, na tvoje šťastie toto nie je druh priestupku, pri ktorom automaticky strácaš spoľahlivosť.

JanoNo napísal: 27 Sep 2024, 08:46aj keď prakticky môžem mať tú zbraň hocikde, keď je vhodne uložená
Nemáš platný ZP, takže prakticky nemôžeš.
Resp. môcť môžeš, ale nesmieš :wink:

§ 25 Zánik platnosti zbrojného preukazu
(1) Platnosť zbrojného preukazu zaniká
e) ak obsahuje údaje nezodpovedajúce skutočnosti,

§ 28 Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
g) odovzdať
2. zbrojný preukaz, preukaz zbrane, zbraň a strelivo do siedmich pracovných dní odo dňa
zániku platnosti zbrojného preukazu podľa § 25 ods. 1 písm. a), c), d), e) alebo písm. f); to
neplatí, ak mu bol vydaný nový zbrojný preukaz podľa § 24 alebo mu bol v tejto lehote
vydaný nový zbrojný preukaz podľa § 25 ods. 2,
Používateľov profilový obrázok
pitlo
prispievateľ
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa pitlo »

JanoNo napísal: 27 Sep 2024, 08:46 Dobrý deň,
viete mi poradiť, či budem pre predĺženie ZP sk. A potrebovať absolvovať psychotesty? O ZP som žiadal ešte ako príslušník OSSR, nepotreboval som v tom čase psychotesty, ani nič iné, len potvrdenie od veliteľa o zdravotnej, odbornej a psychickej spôsobilosti. Plus ešte doplňujúca otázka. Keď som si včera kontroloval platnosť, tak som si uvedomil, že je tam aj kolónka pobyt. Ten som menil tak cca 2 roky dozadu, takže som sa dopustil priestupku (preukaz je už teraz de Jure 2 roky neplatný, aj keď prakticky môžem mať tú zbraň hocikde, keď je vhodne uložená. Technicky som mal už dávno odovzdať zbraň). Pokuta je v tomto prípade do výšky 300€ na mieste. Stalo sa to niekomu? Mám očakávať hornú hranicu? :roll:
1. Ked si vojak, staci papier s potvrdením od nadriadeného s personálnou právomocou.
2. Ked civil treba na sk. A, psychotesty a lekárske potvrdenie nie staršie ako 3 mesiace v čase podania žiadosti.
3. Zmena pobytu sa hlási do 7 dní. inak priestupok a pokuta, ked to bolo viac ako 2 r. premlčaná doba. :D
JanoNo
občasný prispievateľ
Registered for: 15 days

Príspevok od používateľa JanoNo »

Vďaka za odpovede páni. Už som zorientovaný :)
Yarco:
Áno, som si vedomý, že som ho spáchal. Len som si v čase zmeny TP neuvedomil súvis medzi mojou zbraňou, ktorú môžem mať hocikde a mojim pobytom :) Riešil som smeti, autá, diaľničné známky a iné somariny a toto mi celkom ušlo. Až teraz mi to napadlo. Ako vravíš, našťastie to nie je druh priestupku, pri ktorom automaticky strácam spoľahlivosť. Tak už len dúfam, že mi drbnú nejakých 50€, nie 200€.

Pitlo:
Už som dôchodca medzičasom, takže teda psychotesty + zdravotná.
Čo sa týka tej premlčanej doby, to asi skôr nie, keďže protiprávny stav trvá až do doby, kým ho neodstránim tým, že sa pôjdem samonatrieť a požiadať o zmenu ZP z dôvodu zmeny adresy.
brco
občasný prispievateľ
Registered for: 2 years 6 months

Príspevok od používateľa brco »

Priestupok mas premlcany, v tomto pripade nejde o pokracovanie, nenahlasil si pobyt, priestupok. Ak viac ako dva roky, ako pisu chalani, premlcane. Aj keby si bol na hrane, ta lehota sa viaze az po pravoplatnost rozhodnutia, ak by aj zacali s tebou konanie pred lehotou dva roky, da sa dosiahnut jej uplynutie celkom lahko. Toho sa neobavaj. Zvysok uz vies, co mas robit, podla komentov.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"