Organizacia streleckej súťaže

xtro
občasný prispievateľ
Registered for: 4 months

Organizacia streleckej súťaže

Príspevok od používateľa xtro »

Zákon:
Zbrojná licencia sa rozdeľuje podľa účelu používania zbraní alebo streliva na tieto skupiny:
a) A - vývoj a výroba zbraní alebo streliva,
b) B - opravy, úpravy, ničenie, znehodnotenie alebo výroba rezu zbraní a streliva,
c) C - nákup, predaj, sprostredkovateľská činnosť alebo preprava zbraní a streliva,
d) D - vypožičiavanie,27) prenájom28) a úschova28a) zbraní a streliva,
e) E - uskutočňovanie športovej, kultúrnej, vzdelávacej alebo záujmovej činnosti,
f) F - výkon zamestnania13) alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu,14)
g) G - prevádzkovanie múzejnej a zberateľskej činnosti.

Mám to chápať, že ak chcem organizovať lokálnu streleckú súťaž (bez nejakého zapojenia do vyšších organizácii) potrebujem zbrojnú licenciu? Či už ako jednotlivec alebo strelecký klub? 560€ sa mi zdá dosť vysoká suma vzhľadom na to, že nejde o komerčnú činnosť, ide len o zábavu vo voľnom čase. Rovnako čo je záujmová činnosť? Strelecký klub je záujmová činnosť - tiež je potrebná licencia? Vzdelávacia činnosť napr. strelecký krúžok - tiež je potrebná licencia. Som z toho nejak zmätený, nie som právnik ale technik, takže sa s právnymi otázkami som mal vždy problém.
Dá sa osloviť ministerstvo zo žiadosťou o záväzný výklad?
Ďakujem za akúkoľvej reakciu.
uhlo
občasný prispievateľ
Registered for: 5 years 5 months

Príspevok od používateľa uhlo »

Ako občan môžeš robiť všetko, či ti zákon nezakazuje. Nuž a v zákone o zbraniach nie sú žiadne obmedzenia týkajúce sa organizácie streleckých súťaží. Nepotrebuješ mať licenciu. Tá je len na to, keby si to chcel robiť ako právnická osoba / fyzická osoba - podnikateľ, prípadne by si chcel využiť ďalšie oprávnenia, ktoré ti licencia dáva.

Vieš si založiť firmu, ktorá bude mať v náplni činnosti predaj áut. To ale neznamená, že potrebuješ firmu na predaj auta susedovi. :wink:
xtro
občasný prispievateľ
Registered for: 4 months

Príspevok od používateľa xtro »

Áno, organizovanie nie je v zákone vôbec popisované, takže súhlasím.
Naviac si myslím, že ods.1 definuje čo je ZL a čo mi jej vlastníctvo umožňuje - nadobudnutie zbraní a streliva do vlastníctva, následný ods.2 opäť definuje, že podľa účelu používania zbraní môžem vykonávať nejaké činnosti s týmito zbraňami a strelivom. Čiže ak klub má ZL E, môže nadobudnúť a vlastniť zbrane a strelivo, ktoré následne môže používať napr. v rámci súťaže pre účastníkov (požičia ich) alebo ich požičia ich svojim členom. Ale stále sú to zbrane nadobudnuté podľa ods.1 a použité podľa ods.2 . Ak bude mať klub ZL E, môže nadobudnúť ale nemôže ničiť, znehodnotiť a pod. pretožeto je ZL sk. B.
Čo si napísal má logiku, myslím si to aj ja, len neviem ako to vysvetliť lokálnemu oddeleniu zbraní a streliva ktoré tvrdí, že ak spravím súťaž ako strelecký klub, vyberiem štartovné aby sa pokryli náklady na prenájom legálnej strelnice, zaplatím nejaké medaile a občerstvenie musím mať Zbrojnú licenciu E. Nie je to žiaden zárobok, žiadna pravidelná činnosť. V podstate ani neviem čo by som napísal do žiadosti.
Ďakujem za postreh.
angel25
prispievateľ
Registered for: 8 months

Príspevok od používateľa angel25 »

ak ti oddelenie policie da info, ze nieco musis, preco sa snazis o inu odpoved na fore? Ak to robis na legalnejs trelnici, tak za nou musia byt ludia, ktori by to teoreticky mohli organiztovat. Nech to organizuju pod ich hlavickou a ty bud spoluorganizator, alebo hlavny sponzor alebo nieco ine.

Ja som kedysi robil iny druh sportu, klub mi to zastresil pred uradmi na papieri, no celu administrativu, organizaciu aj vyber financii som robil sam (teda nasa partia).
Strelnica dostane len peniaze za prenajom a zviditelni sa.
Ak sa chces zviditelnit len ty, tak do buducnosti planujes toho viac, tak si poziadaj o licenciu.
Používateľov profilový obrázok
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 9 years

Príspevok od používateľa s0m3body »

ak ti oddelenie policie da info, ze nieco musis, preco sa snazis o inu odpoved na fore?
Aby mu niekto znalejší či v tejto oblasti skúsenejší túto nutnosť potvrdil alebo vyvrátil, a v druhom prípade možno aj poradil, aké má možnosti?
angel25
prispievateľ

poradil som mu, ako sa to da, ako sme to robili my.....partnersky klub nam to zastresil pred uradmi. My sme zase vypisali propozicie pod svojim menom, robili registraciu, nakupovali proviant, vybavenie.....nakoniec sa financne vysporiadali podla vopred dohodnutych pravidiel.

K tomu prvemu ...ak mu niekto poradi, bude fajn.
Naposledy upravil/-a angel25 v 13 Mar 2025, 18:20, upravené celkom 1 krát.
angel25
prispievateľ

a este poradim ....ak ste nejaky klub/zdruzenie, urcite mate stanovy, ktore schvalilo pri registracii Ministerstvo vnutra.
Vsetko, co je v stanovach, mozete robit aj ak uvedena cinnost nie je nikde definovana v zakone, ci k nej stanovene pravidla.
Z toho dovodu sa tie stanovy odovzdavaju k registracii.

Tam potom platia dalsie pravidla, ako zabezpecit poziarnu hliadku, zdravotnikov a pod.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"