21.3.2025 - Incident pri Štefánikovom pamätníku sa skončil streľbou a smrťou

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Žišmária! To čo sú tréningové metódy Talibánu? Mňa, naopak, viedli vždy k tomu, že všetky jednotlivé úkony vedúce k výstrelu sú samostatné a vykonanie jedného automaticky neznamená vykonanie druhého. Nahmatnutie/úchop - tasenie/zapichnutie - zamierenie - výstrel. Mám zbroják dosť veľa rokov, som vedený ako správca strelnice, som registrovaný športový strelec (hoci žiadnej súťaže som sa nezúčastnil možno desať rokov). Trénoval som so všelikým, pod všelikým, videl som v akcii špičkových strelcov. Dokonca som nejakých začiatočníkov učil základy. Ale rozhodne som nevidel nikoho, kto by si úmyselne pestoval automatizmus, že ak vytasí a zapichne, tak automaticky aj strieľa. Na to existujú veľmi jednoduché cvičenia, aby si človek nevypestoval tento návyk. Lebo to je presne to, čo nechceš.
:roll:
Ale možné je aj to, že strelec tento návyk nemal. Dokonca mi príde pravdepodobnejšie, že nemal žiadny poriadny návyk. Ak je jeho verzia pravdivá - čo môže ale nemusí byť - tipoval by som na nejaký kvér s dvojčinnou spúšťou, snáď nie odladenou, nadrncnuté v komore, chlap sa vytočil, vyletel mu adrenalín, ďalšie hormóny, proste chcel získať navrch, tak to vytiahol, ešte naskladaný v aute a... a ten prst na spúšti, ktorý nemal naučený, že tam až do posledného momentu byť nemá, už dokonal dielo skazy.
:oops: :roll:
milan333
občasný prispievateľ
Registered for: 8 years 2 months

Príspevok od používateľa milan333 »

Každý normálny strelec ak je v ohrození najskôr položí ruku na zbraň ktorá je v púzdre a čaká na reakciu útočníka. Ak aj už musí použiť zbraň tak nemieri hneď na hlavu ale na telo aby zneškodnil útočníka. Tu bola rána priamo do hlavy čo znamená okamžitú smrť nie zneškodnenie útočníka a okrem toho usmrtený muž mal pri sebe psa a ak by útočil pes tak strieľa na psa nie na muža.
Verdikt vyšetrovateľa je na pováženie keďže k usmrteniu došlo na verejnosti a zo strelnou zbraňou. :evil:
Už podľa reakcií ostatných občanov na strelca že bol agresívny a pod. nemal vlastniť ZP a psychotesty podľa všetkého tiež po známosti.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Trufnem sa nazvat sportovym strelcom. Zopar ran som na pretekoch a treningoch vystrelil.
“Sportovym strelcom” bolo pravdepodobne myslene IPSC, lebo nemyslim ze zym prispievatel myslel napr. malorazkara-mierenkara.
Ak niekdo vytasi a da ranu, zjavne je nieco zle ak nevie ze strelit chce s vystreli a tiez ze vystreli a nevie kam. Ono totiz bezne sa zacina napriklad na kombinaciu NS/terc alebo terc/NS/terc.
Aby si laicka verejnost nemyslela ze strelci dinamickyvh disciplin predstavuju problem. Drviva vacsina tychto strelcov svoje zbrane a kontrolu vystrelu ovlada.
telra
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

Detsily spisu nepozname, tak tazko, ale...
Utek, pokracovanie trestnej cinnosti alebo ovplyvnovanie svedkov, najme v kombinacii s naramkom nehrozi.

Co strielal nevieme, vo vysledkoch ipsc/idpa/los som ho (resp. Ujo google ani stryko chatgpt nenasiel) akurad soss co podla fotiek vyzera, s prepacenim ,na gulaspretek.

Ak berieme medializovane info, minimalne zabitie z nedbanlivosti ho nemini

Technika: po taseni strielam na pavlov reflex je slusne povedane pi..vina.
rusty95
prispievateľ
Registered for: 2 years 1 month

Príspevok od používateľa rusty95 »

Veru az pri tomto som si uvedomil ze vzdy som trenoval vlastne cim skor bezpecne tasit, zbadat ciel v mieridlach - popripade svalova pamat od pasa a prask.
Ci to bolo v stoji, v páde, lahu, v aute vzdy bol ten isty scenar a samozrejme vacsinou double tap.
Aj na sutazi ked mate pachosa s NS tak idete hned na supu po pachosovi pricom sa len snazite netrafit NS ale prestavky nerobite ziadne.

Ja som mal na standardne pomery velmi dlhu spust na jednej pistolke a aj tak padla nechcena rana pri najrychlejsom moznom taseni.
Mal som v hlave ze "hlavne nestrel si do nohy" a nie "nevystrel po zamerani na ciel".
Pri strelbe z auta z pozicie vodica to iste + "nestrel do nosnika karoserie" lebo sa ti to vrati do nohy.

Toto si myslim ze sa stalo aj v tomto diskutovanom pripade.
Tj presla v hlave strelca kompletna bezpecnost v style ze "bezpecne vytiahni pistol, nestrel do karoseria auta, zamier na hrozbu .... a prask uz bol nauceny reflex nezastavitelny "ne-emocnym rozumom" v tejto x-krat drilovanej akcii.

Vyzera to ze ho obhajujem ale verte mi ze ked nieco takto drilujete tak naozaj sa to dokaze presne "spustit" aj v reale aj ked ide o cloveka a nie o karton.
Tymto "syndromom" trpia aj profi bojovnici ze proste pouziju naucenu seriu uderov na zjavne slabsieho "protivnika" v civilnom zivote
a zabiju ho alebo je z toho tazke ublizenie na zdravi.
milan333
občasný prispievateľ

To je všetko pekné ale nikde stále nevidím dôvod vyťahovať nabitú zbraň na neozbrojeného človeka pri slovnej hádke.
Frajerina, zastrašenie, osobné dôvody?
rusty95
prispievateľ

ludia pisu ze vyvesoval tabulky s napisom "sukromny pozemok"
tipujem ze tie tabulky slabo pomahali jeho cielu a to zabranit vstupu psickarom tam kam nechcel aby vstupovali (ci mal na to realne pravo neviem).
stretol na ceste jedneho neochvejneho psickara a chcel mu mozno opat dohovorit ale cez dlhodobo nahromadene emocie a naslednu konfrontaciu sa to zvrtlo na hrozbu zbranou ...

ja osobne ked som mal urcite zlozite obdobie v zivote tak som prestal pri sebe nosit zbran a nechal som ju radsej doma zamknutu v trezore.
jednoducho som si neveril ze dokazem pripadny nahodny stret a konfrontaciu s konkretnymi osobami zvladnut rozumne a bez emocii.
ked toto obdobie preslo tak som zacal nosit zbran opat.

mozno tento strelec bol v podobnom zlozitom obdobi ale neriesil to tymto sposobom ale veril si ze to zvladne.
MRBLUE
častý prispievateľ

milan333
Co som postrehol tak sa pisalo o tom vraj zastreleny sa zahanal palicou. Nevravim ze je to tento pripad lebo mam k tomu malo informacii, ale skus formulovat definiciu NO.
Cisto teoreticky:
Ak by na niekoho vyletel vacsi, vyssi chlap, vyrazne mladsi, este k tomu napriklad s vychadzkovou palicou zakoncenou hrotom, nie je to dovod na NO?
Cize nepredbiehajme a pockajme si na zavery dokazovania, znalecke posudky, vysluchy svedkov atd...

Roky dozadu sedemdesiat rocny ujko vychadzkovou palicou s hrotom mladikovi v krcme pri stole vypichol oko. Sposobil mu stratu oka (tazka ujma na zdravi). Ak by bola rana len trocha prudsia tak by mu hrot prenikol do modzgu a sposobil pravdepodobne smrt.
angel25
prispievateľ
Registered for: 5 months

Príspevok od používateľa angel25 »

Že ma tu všetci obháňajú a chytajú za slovíčka som si zvykol....ako niekto píše "divná komunita" :D pohoda.

Ale prečo mám dojem, že sa tu niekto snaží zľahčovať ten čin??? To teraz budeme tolerovať každého paka, ktorý si vynucuje nejaké právo svojim egom a len tak odbachne na ulici hocikoho??? Ak sa nemýlim, ešte nie sme na divokom západe, či??? Kvôli čomu máme legislatívu, ktorá nám určuje nielen čo sa učiť a odpovedať na skúškach, ale aj ako sa správať naďalej, teda v reále aj ju dodržiavať???
Správať sa ku zbrani vždy tak, akoby bola nabitá??? Neplatí??? Alebo len stačí povedať, "hups, vystrelila" 🤷‍♀️🤷‍♀️

Polícia to vyšetruje ako vraždu a tak som napísal, že pred vraždou!
Nejaké vysekanie právnikom ma nezaujíma, ešte potrvá, kým súd rozhodne. Zatiaľ to má v rukách polícia, tá ma dôkazový materiál a zatiaľ vyšetruje to, čo vyšetruje ☝️
Polícia rulez 👍howgh 😉
angel25
prispievateľ

rusty 👍
Jack
moderátor
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Super, že to tu žije, ale chlapi, kruci, je fajn sa aj zamyslieť, než niečo napíšete. Len dve faktické:

Ad nutná obrana. Aká? Kde? Ak náhodou niekto nechápe, prečo je to nehrateľné ako nutná obrana, treba si poriadne prečítať par. 25 ods. 2 TZ a nemáme sa ďalej o čom baviť. Môžeme sa baviť maximálne tak o možnom vybočení z NO, ale to nie je to isté ako NO, teda jedna z okolností vylučujúcich protiprávnosť činu. A teda, ak je to exces, vybočenie z NO, tak je v kontexte prípadu čo? Žeby usmrtenie?
:roll:
Ad vražda. Fakt ideme takto od klávesnice tvrdiť, že to istotne bola vražda? Odkiaľ to skalopevné presvedčenie? Ako je v trestnom zákone definovaná vražda? Ako úmyselné usmrtenie? Vy tam naozaj vidíte úmysel páchateľa usmrtiť poškodeného? Ak nie, potom treba zostať zdržanlivý vo vyjadreniach. Ak áno, potom gratulujem k jasnozrivosti, ale ja to tak jednoznačne nevidím. Práve toto - dokázať, že tam bol práve tento úmysel - bude kľúčové, ak má verzia o vražde zostať udržateľnou, a to bremeno dokazovania, že tam bol práve tento úmysel, teraz ponesie prokuratúra.* Fakt, že dnes sa stíhanie vedie vo veci vraždy ešte neznamená, že aj obžaloba bude napokon podaná pre vraždu. Čo iné to môže byť? Napríklad... žeby usmrtenie?
:oops:
Ad osobnosť páchateľa. Tu sme na úplne vratkej onej... lávke. Celkom isto bude predmetom znaleckého skúmania, ale zase: takto od stola, špekulovať, či mal ťažšie obdobie alebo nie, či mal alebo nemal konfliktnú povahu, či bol egocentrik (či rovno tzv. egomaniak) alebo nie, je úplná haluz. Vlastné domnienky a nejaké komentáre na sockách majú výpovednú hodnotu na úrovni obsahu alkoholu v nealko Bažantovi. Azda jediná udržateľná je, že mohlo zaúradovať ego. Také tie maniere, že niekto miesto napínania svalov zamáva kvérom, sú charakteristické skôr pre plynovkárov, ale aj medzi legálnymi držiteľmi, asi ako v každej inej skupine, sa občas vyskytne imbecil. Iné je tu však podstatné: rozhodnutie súdu o väzbe čiastočne odráža aj perspektívu, z ktorej na osobu páchateľa (a jeho osobnosť) nahliada súd. Nijako to nemusí predznačovať výsledok trestného konania, no beztak nie je úplne irelevantné, že zostal vonku.

*Nie, toto konštatovanie nie je relativizovaním incidentu (ktorý v osobnej rovine absolútne odsudzujem), to sú úplne základy trestného práva v rozsahu, v ktorom by ho mal dobre ovládať každý, kto prešiel skúškou odbornej spôsobilosti na ZP. Preto miesto ďalšieho špekulovania radšej späť k základom. Back to the basics, jak sa vraví u nás, na hornom konci.
angel25
prispievateľ

to: Jack 👍
je dobre, ze sa tu diskutuje. Je to exemplarny pripad, ako sa to nema.
Ad vražda
niekde pisal, ze treba pracovat s faktami. Jediny fakt, ktory vydala policia vo vyhlaseni je ten, ze momentalne sa to vysetruje ako vrazda. Ziadny policajt si nevymysli cokolvk len tak, ako sa vyspi. Su prisne obmedzeni zakonom, maju nad sebou inspekcie, maju verejnost media a myslim si, ze policia je posledna instancia spravodlivosti.

Stale to ale nie je vrazda, pokial neprebehne sud. Moze to skoncit akokolvek.

Mna osobne tento pripad zaujima, mame podobneho týpka na byvalych polnohospodarskych pozemkoch, robi podobne veci a sprava sa podobne. A kedze je nelegalne aj na mojej casti, snazim sa byt opatrny, lebo vsetci v okoli vieme, ze nie je cisty.

:wink:
milan333
občasný prispievateľ

Inak po útoku na gymnáziu v ŠnV prišiel príkaz preveriť každé jedno oznámenie o agresívnom správaní občana a obzvlášť pri ktorom už bolo v minulosti oznámenie.
Ak sa ešte aj preukáže že je držiteľom ZP tam už sa postupuje podľa zákona tvrdo.
Inak každý je prekvapený ako pokračuje vyšetrovanie a dotyčný podľa všetkého má za sebou veľa kamarátov.
Ale ako bolo napísané, nepoznáme okolností ani motív a bez súdu treba hľadieť na obžalovaného ako na nevinného.
Okrem toho v zbore je málo ľudí a veľa začalo odchádzať k vojsku kde nemajú také povinnosti a hlavne zodpovednosť.
A ty avizovaný žandári budú len na okrasu pri ceste.
rusty95
prispievateľ

Myslim si ze NO (mozno pre pachosa domnelá) a ani vrazda to nebola ale ze ani pachos tiez nebol zrovna asi priatelsky extrovert.
MRBLUE
častý prispievateľ

Je malo informacii. Je tam vela premennych ktore mozu hrat ulohu v tomto pripade. Je nezmysel tu podsuvat nejake uvahy o tom kto ma akych znamych, rovnako ako nezmyselne tvrdit nieco o Pavlovovych reflexoch u trenovaneho strelca. Priatelov ma asi kazdy a tazko predpokladat ze ich nemal 60 rocny podnikatel rovnako ako ze ich nemal 40 rocny podnikatel, funkcionar v samosprave. Cize tlaky mozu ale nemusia byt z ktorejkolvek strany. Verim ze nebudu a ak budu ze im octk nepodlahnu. Rovnako ako tlakom medii ci verejnosti.
Trenovany strelec prave ovela, ovela viac dava zaruku ze k excesu so zbranou nedojde.

Moj osobny a cisto subjektivny nazor na zaklade info co su je asi takyto:
Vrazda to asi nebude, rovnako asi ani NO. Skor to bola nezvladnuta hrozba zbranou ktora vyustila do usmrtenia z nedbalosti.
Preto ma ani neuvalenie vazby nezaskocilo.
Naposledy upravil/-a MRBLUE v 28 Mar 2025, 10:36, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"