Postup získania ZP skupiny A

Milton
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 3 months

Príspevok od používateľa Milton »

Co som pozeral zakom tak nikde nie jeuvedene ze musim oznamit ze dalej nemam potrebu nosenia zbrane. Ine je to napriklad v pripade E skupiny. Zakon hovori ze ak dalej nie som clenom musim to oznamit. Ale v pripade A a B nic take neplati.
MRBLUE napísal: 22 Jan 2025, 20:58 Ak to das ako odovodnenie a dovod pominie, mal by si to oznamit. Nemyslim ze pocas doby platnosti niekto na oddeleni zbrani ci na prezidku prechadza obchodny ci zivnostensky register. Cize znova budes musiet zdovodnovat pri predlzovani ZP. Ale nahoda je blbec. Nieco sa zomelie a prve co budu preverovat psychologa, lekara a dovod preco mas zbrojak.
Jo a tiez na zbraniach nie su hlupi, ak tam budes mat zivnostensky list stary mesiac tak si kludne mozu nechat dolozit ake riziko ti hrozi? Ake mas trzby, aky tovar, stroje... co potrebujes vlastne chranit.
miro.mako
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 2 months

Príspevok od používateľa miro.mako »

Zdravim
Chcel by som poziadat o ZP sk.A
Viete mi poradit ako napisat odovodnenie nosenia zbrane.Vo firme pracujem ako vodic a skoro kazdy den nosim pri sebe vacsi obnos penazi...aj moj sef mi povedal ze ak bude treba podpise mi ho.len neviem ako to mam napisat
a este ako je to so ziskamin ZP sk.A v Trencine su tu v pohode?
diky za kazde info
brco
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 4 years

Príspevok od používateľa brco »

Toto sa opakuje nesutale, ja poznam situaciu na piatich oddeleniach, tri cca rovnake, dve uplne inak. Zbytocne sa pytas, ak tu nie je niekto z TN a aktualnou skusenostou. Zajdi tam, podaj ziadost a opytaj sa na tento konkretny pripad. Kamos takto ziskal A, no nie v TN a uz to budu roky. Aj ked zakon sa v tomto nezmenil, pristupy a postupy ano :)
angel25
prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 5 months

Príspevok od používateľa angel25 »

Vieš čo? Nepýtaj sa. Ak nevieš načo to potrebuješ, ťažko presvedčíš policajta.

Buď to potrebuješ, máš na to dôvod a teda dáš žiadosť.
Ak rozumieš tomu, čo píšem 🤷‍♀️
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Nie, v TN nie sú v pohode, majú tam kopýtko a chvost, spod čapice im rohy trčia, žiadosti prijímajú len počas splnu, aj to iba tie, ktoré sú podpísané vlastnou krvou a skupinu A dostaneš iba keď si zo zemianskeho rodu z trenčianskej stolice a tvoj rodokmeň siaha aspoň do 15. storočia alebo ako mešťan v slobodnom kráľovskom meste Trenčíne prislúchaš k niektorému zo starobylých cechov. Sorry, ale takúto nejakú odpoveď očakávaš?
8)
Vážne, Angel ti to napísal možno tvrdo, ale vecne správne. Ak naozaj chceš/potrebuješ ZP sk. A, tak sa k nemu vieš dostať v ktoromkoľvek okrese. Aké iné odôvodnenie chceš písať než to, ktoré si uviedol aj tu. Si vodič vo firme, nezriedka sú ti zverené značné majetkové hodnoty, tak to napíš gramaticky správne, ideálne na hlavičkový papier vašej firmy, nechal si to podpísať šéfom a choď to odniesť na OR PZ. Máš dôvod, ktorý korešponduje so znením zákona (a dosť možno aj s internými usmerneniami PZ). Tak tam príď, slušne im oznám, prečo si prišiel, presvedč sa, že tak ako si to priniesol, by to malo stačiť. Ak nebude, alebo bude nejaký problém, snaž sa policajtom vyhovieť. Ak by si mal pocit, že práve v tvojom prípade robia z nejakého dôvodu obštrukcie, alebo prekračujú svoju právomoc, tak si od nich všetko, čo sa dá, vypýtaj písomne. Ak ale takému odôvodneniu, ktoré si nám tu uviedol, nebudeš veriť ty sám, ako mu má veriť policajt na zbraniach, ktorý tam občasne stretáva kadejaké existencie?
:?:
angel25
prispievateľ

To: Jack

🤭Ten úvodný odstavec bol dobrý 😉

....zákon je len zákon, ten platí v každom okrese rovnako. Každý policajt musí a ide v medziach zákona.
Rozdiel je len v žiadateľoch... niektorí prídu, majú naštudované a v zmysle zákona napíšu dôvod. Dostanú ZP, nech sú v ktoromkoľvek okrese.
Potom sú takí, čo sa vypytyjú (ako to u nás v okrese chodí, či toto alebo hento, bude do dosť ako dôvod)????? Tiež som nevedel, koľko toho odôvodnenia má byť... či veta, či polka A4 strany. Nakoniec som prišiel tam, napísal skutočný dôvod 3 vetami a policajt bez jediného komentára žiadosť prijal.

Medzitým som sa s nimi už spoznal a bavili sme sa aj ako kamoši a oni presne vidia tých nerozhodných, čo sú nerozhodní. Presne takým zamietnu, lebo majú pocit, že sú to len ľudia, ktorí chcú mať zbraň aby ňou ohurovali susedov, frajerku, kamarátov 🤷‍♀️

Čiže ešte raz.... máš dôvod, napíš ho, nemáš vypytuj sa. Toto je ale fakt názor policajta, ktorý tie typy žiadateľov vidí a prečíta ich do pár sekúnd ☝️
Ejo07
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years 3 months

Príspevok od používateľa Ejo07 »

A ešte jedna maličká rada, keď človek dôvod naozaj má, tak ich o tom aj presvedčí. Tiež som išiel pripravený s dôvodom vymysleným dopredu, jedna veta na tri riadky a napriek tomu chceli doložiť ešte nejaký iný dôvod, na základe ktorého by mi podľa nich reálne mohlo niečo hroziť. Keď som im tento dôvod vysvetlil na mieste a dopísal ho tam a papierovo doložil, pochopili a ďalej nerýpali. Ber to tak, že keby akceptujú jednotnú "univerzálnu" formulku tak by sa k ZP mohli dostať kadejaké existencie, takže ten prvý kontakt s tebou vnímaj ako určitú preventívnu bariéru aby nebehal kadekto so zbraňou za opaskom :) Argumentuj s chladnou hlavou a kľudom, nech aj vidno, že si osoba, pri ktorej sa nemusia báť a snažiť aby si ten ZP nedostal :)
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

angel25 napísal: 21 Feb 2025, 09:12 ....zákon je len zákon, ten platí v každom okrese rovnako. Každý policajt musí a ide v medziach zákona.
Rozdiel je len v žiadateľoch...
Znie to síce pekne, ale realita je iná. Rozdiel je aj v oddeleniach zbraní a jednotlivých ich pracovníkoch.
Zákon je obrazne len jeden (je ich samozrejme viac, ktoré sa týkajú zbraní, ZP a pod.), ale jeho výklady na úrovni odd. zbraní už bývajú rôzne, niekedy že fest.
Stretávam sa s tým stále - rôzny prístup ku kategorizácii zbraní a spôsobu ich prepisu/registrácie, k požiadavkám na ZP atď.
Dokonca toť len nedávno som na jednom oddelení na vlastné uši zase počul starobylú mantru, o ktorej som myslel, že je už dávno pochovaná - parafrázujem "ak nie ste (bývalý) policajt/vojak/sudca/prokurátor/podnikateľ, nemáte dostatočný dôvod na A-čko a my vám to zamietneme".

A mám pocit, že sa to časom zhoršuje. Čo sa aj dá pochopiť - tí policajti majú poväčšinou nízke platové triedy, na niektorých oddeleniach sa striedajú hádam každý rok. Čo nijako neprospieva ich pochopeniu dosť komplikovanej legislatívy a jej aplikácie. Ja so 190-kou robím dlho a často, ale aj po rokoch si ju otváram pri každej netriviálnej otázke. Je to skrátka komplikované, ťažko sa to číta a každá novela tomu obvykle ešte pridá.

Inak ďalší krásny citát z oddelenia: "Čo všetci stále máte s tým zákonom?" (ako odpoveď na dotaz, že to čo chcú nemá oporu v zákone).

Čiže áno - treba vedieť, čo chceš, na čo máš nárok a slušne a jasne to odprezentovať.
Ale tiež sa netreba báť spýtať vopred na to, v čom si nie som istý, napr. na fóre podobnom tomuto. Aj keď odpovede dostanem, aké dostanem.
Lebo realita je taká, že síce ak viem, chcem a spĺňam požiadavky, s veľkou pravdepodobnosťou sa k tomu dostanem, ale niekde to môže byť výrazne väčší boj než inde.
angel25
prispievateľ

Myslel som to tak, aby sa nešiel pýtať na policajné oddelenie, lebo to je to, čo ho vyšachuje. Tu sa pýtať je OK.

S ostatným nemám skúsenosti, zatiaľ som narazil na policajtov, úradníkov a pod. takých, ktorí si odvádzajú svoju prácu dobre a v medziach ako im určuje zákon.
milan333
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 9 years 2 months

Príspevok od používateľa milan333 »

Dones to na oddelenie v TN ale nie hneď ráno je tam kopec ľudí.
Zober papiere od zamestnávateľa potvrdené že prevážaš hotovosť, ak máš živnosť ešte lepšie. Ak už máš nejakú skupinu ZP tiež plus.
Ľudia sú všade rozumný v medziach zákona.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Yarco a práve preto existuje univerzálna rada, že ak nastane nejaký vážnejší zádrhel, treba požiadať o písomné vyhotovenie rozhodnutia, aj s odôvodnením. Áno, x-krát sme sa tu smiali a niekedy aj divili, že platí/môže platiť "iný kraj - iný mrav", alebo aj "iný okres - iný mrav", ale zákon platí jeden pre celé územie SR. Viac tu azda rozpisovať netreba.
:roll:
Samozrejme, stretol som sa napr. aj s tým, že KR PZ vydalo interný pokyn pre zbraniarov na všetkých OR PZ v jeho pôsobnosti, ako postupovať a čo vyžadovať na "Áčko". Žiadatelia o ňom nemali tušenie, pritom pre policajtov bol záväzný do takej miery, v akej neprichádzalo ku kolízii so zákonom. Optimálne aj pre nich bolo, aby ku kolíziám vôbec nedochádzalo. A preto sa oplatilo veci si prebrať a z pozície žiadateľa spraviť čo naviac preto, aby boli aj policajti krytí (pred svojimi nadriadenými). Mohlo to znamenať lepšie vycizelovať odôvodnenie, prípadne doložiť nejaký papier navyše... Len toto sú naozaj veci, ktoré je lepšie riešiť osobne (s policajtmi) a nie na verejne prístupnom fóre. Ale pred tou komunikáciou s policajtmi naozaj treba mať tie dôvody ujasnené v prvom rade sám pre seba a nechodiť tam spôsobom, že človek nemá nič v rukách, v hlave si to iba upratuje a príde sa vypytovať, za akých podmienok by mu dali zbroják - a rovno na nosenie.
:wink:
Miro.Mako, písal, že nevie, ako napísať žiadosť. A pýtal sa, akí sú policajti na OR PZ TN. Nech sa Miro nehnevá, možno je to fasa chalan, ale je veľmi pravdepodobné, že sa budú správať inak k žiadateľovi - predpokladám, že ešte nemá ZP a hneď žiada sk. A, ktorý ani nevie napísať jedno odôvodnenie žiadosti a bude mať z nich stresy, alebo k niekomu, kto bude mať síce perfektne zoštylizovanú žiadosť, ale hneď ako otvorí ústa, bude zrejmé, že si ju nepísal sám, než k niekomu, kto vie, prečo si tam prišiel, je si plne vedomý svojich práv, rovnako ako svojich povinností. Preto som mu - v najlepšej viere - poradil a aj mu naďalej radím, nech do žiadosti nič extra nepíše (ochrana života, zdravia a majetku ako účel obvykle stačí) a na extra papier, ideálne hlavičkový, nech len pekne spíše dôvody, čo nám tu v stručnosti uviedol a nechá si to podpísať šéfom. Najprv nech ide na OR PZ, nech im tam pekne odovzdá žiadosť, zaplatí kolok, slušne sa popýta, čo a ako (možno tam rovno nechá aj to zdôvodnenie podpísané svojim šéfom) a uvidí, či chcú alebo nechcú ešte niečo navyše. A potom sa môžeme baviť, čo ďalej... A radšej cez PM než na verejnom fóre.
8)
Rohaty
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 1 month

Príspevok od používateľa Rohaty »

Dobrý deň..rád by som sa informoval od skúsenejších..som držitelom ZP sk. D,B....mám záujem rozšíriť o skupinu A...prečítal som si celý obsah založenej témy ale aj tak som na pochybách hlavne v odôvodnení na sk. A...v skratke by som potreboval vedieť ako presne zformulovať odôvodnenie v mojom konkrétnom prípade...som SZČO ale nemám s.r.o ale len pracujem pre jednu firmu na živnosť v zahraničí...dosť sa túlam aj po horách kde aj nocujem často krát aj v odlahlích miestach v národných parkoch...minulý rok mi končila platnosť ZP a pri predlžovaní som chcel rozšíriť aj na krátku s tým že som netrval na A skupine len som sa opýtal príslušníka čo by mi poradil že to chcem len do hory..tak mi poradil B skupinu načo som sa mu odvetil že tú nemôžem nosiť nabitú..odpoveď bola že prídete do hory nabijete a keď pôjdete z hory vybijete čo pre mňa bolo samozrejme postačujúce...ale čítal som zákon o zbraniach a strelive a ak tomu správne rozumiem skupina B ma ani neoprávňuje si behať hala bala kde tu po horách z nabitou zbraňou(takže zrejme moja neznalosť)...preto moja otázka znie ako zmormulovať dôvod na A skupinu..bude stačiť dôvod citujem " Som SZČO a prenášam vyššiu finančnú hotovosť v nepravidelných intervaloch a skupina B ma neoprávňuje nosiť zbraň v stave umožnujúcom okamžité použitie ale len držať čo nieje dostatočne efektívne na ochranu života a zdravia v prípade nutnej obrany a krajnej núdze mimo trvalého bydliska..(plus overenú kópiu živnostnenského listu)" je toto dostatočný dôvod na prijatie a schválnie mojej žiadosti? Prípadne udať úplne iný dovôd? Lebo ak napríklad po 10r už budem pracovať inde a nebudem sa vedieť preukázať tým že som stále szčo tým pádom dôvody už nepretrvávajú a môžem o A skupinu prísť..za seriózne príspevky prípadne iné dôvody vám budem vďačný :)
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Rohaty napísal: 04 Mar 2025, 10:10...ale čítal som zákon o zbraniach a strelive a ak tomu správne rozumiem skupina B ma ani neoprávňuje si behať hala bala kde tu po horách z nabitou zbraňou(takže zrejme moja neznalosť)...
A formálne ani s nenabitou, keď už to spomínaš (viď. §28 ods. 2).
To len na margo toho, že ten zákon si naozaj treba poriadne prečítať a pochopiť. Žiaľ na oddeleniach nie vždy zaznejú pravdivé informácie a spoľahnutie sa na ústne podané inštrukcie a rady môže mať pre držiteľa niekedy dosť vážne následky.
Rohaty
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 1 year 1 month

Príspevok od používateľa Rohaty »

Áno veď preto to píšem že táto informácia zo strany príslušníka je doslova nepravdivá a zavádzajúca...človek si na konci dňa aj tak musí naštudovať všetko sám..nepomôžeš si sám nepomôže ti nikto 💁‍♂️ som v zahraničí a za 2 týždne sa chystám na pár dní domov tak by som to mal rád všetko nachystané a zformulované nech už len obehám čo treba a môžem to zaniesť...
dantes
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa dantes »

Tie skupiny D, B by som neformuloval ako nejaku nevyhodu. Vyuzi to, a prezentuj sa ako dlhodoby spolahlivy drzitel zbrane s tym, ze B zial nepostacuje tvojej bezpecnostnej situacii, preto ziadas A.

Vseobecne k odovodneniu - v BA V, kde som ziadal ja, povazuje osadenstvo vypisanie dovodov rucne do ziadosti (vyhradena je necela polovica strany) ako nedostatocne. Frazy zo zakona nestacia. Otocili ma s tym, ze mam dovody rozpisat. Napriek tomu, ze som obnovoval A (mal som ho predtym 10 rokov). Pochopil som, prisiel som domov, rozpisal som sa na skoro A4 osobitny papier, dolozil to ako prilohu ziadosti a zrazu vsetko OK. Uz tu je vidno, z prax moze byt rozna.

Treba si uvedomit, ze ochrana majetku (hotovosti) je aj podla zakona tym najslabsim argumentom. Kedysi davno som bol svedkom, ako takemu zivnostnikovi poradili, ze si ma najat SBS. Treba najst dovody hlavne z hladiska zivota a zdravia seba aj najblizsich, ale urcite tam netlacit hrozbu imigrantov, romov, no - go zon, zrutenia statu...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"