Plynovka, požívanie alkoholických nápojov a držiteľ ZP.

Plynové pištole, expanzné pištole, plynové náboje
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2918
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

lenochod napísal:...
EDIT: hmmm....ale teraz som este pozrel do zakona, a plynovka by mohla tiez splnat tuto definiciu, je to zariadenie v ktorom sa strela uvadza do pohybu okamzitym uvolnenim nahromadenej energie...

Právo si určite študoval mať, lebo máš dobrý postreh a dávaš veci do správnych súvislostí. :wink:

Plynovka však nespĺňa definíciu strelnej zbrane z jednoduchého dôvodu, ktorý som asi tiež mal zvýrazniť.
Zákon hovorí o trestnosti toho kto sebe alebo inému vyrobí, dovezie, vyvezie, prepraví, zadováži alebo drží strelnú zbraň, jej súčasť alebo komponent bez povolenia...
Na nadobudnutie plynovky však nepotrebuješ povolenie, keďže táto podlieha len evidenčnej povinnosti. Teda nie je strelnou zbraňou v zmysle ustanovenia § 294, 295 Tr. zákona (nedovolené ozbrojovanie).

BTW: Plynovka však v trestnom práve takmer vždy bude považovaná za zbraň v zmysle ust. § 138 písm. a) Tr. zákona, teda jej použitie bude považované za tzv. závažnejší spôsob konania. To znamená, že ak niekoho prepadneš a násilím mu vezmeš cigarety, hrozí ti za TČ lúpeže 3-8 rokov basy. Ak ale pritom budeš hroziť plynovkou môžeš sa tešiť na 7-12 rokov!!!
§ 122 ods. 3 Tr. zák. napísal:Trestný čin je spáchaný so zbraňou, ak páchateľ alebo s jeho vedomím niektorý zo spolupáchateľov použije zbraň na útok, na prekonanie alebo zamedzenie odporu alebo ju má na taký účel pri sebe; zbraňou sa rozumie, ak z jednotlivého ustanovenia nevyplýva niečo iné, každá vec, ktorou možno urobiť útok proti telu dôraznejším. Trestný čin je spáchaný so zbraňou aj vtedy, ak páchateľ použije napodobeninu zbrane alebo ju má pri sebe s úmyslom, aby bola považovaná za pravú.
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Panzer: super vysvetlenie, myslel som si, ze ta definicia plati rovnako v ramci celeho zakona. Teraz uz viem, ze pre rozne pripady sa to moze posudzovat inak. Ak som to dobre pochopil, tak tymto "povolenim" sa rozumie bud ZP(nadobudnutie zbrane kat. C), alebo ZP+NP(zbran kategorie B), pripadne + vynimka pre zbran kat. A a strelivo do tychto zbrani.

Cize vlastne ak plynovku(alebo akukolvek zbran kat. D) ma mladsi 18 rokov(predpokladajme ze nie je mesuge a teda zbaveny TZ), mozu mu ju zobrat a urobit bububu, v najhorsom pripade pokuta(tj priestupok). Ak by vsak s nou spachal TC, uz sa to bude povazovat ako TC so skutocnou zbranou(toto je jasne urcene v zakone).

Zaujimava je definicia TC spachaneho so zbranou
(3) Trestný čin je spáchaný so zbraňou, ak páchateľ alebo s jeho vedomím niektorý zo spolupáchateľov použije zbraň na útok, na prekonanie alebo zamedzenie odporu alebo ju má na taký účel pri sebe; zbraňou sa rozumie, ak z jednotlivého ustanovenia nevyplýva niečo iné, každá vec, ktorou možno urobiť útok proti telu dôraznejším. Trestný čin je spáchaný so zbraňou aj vtedy, ak páchateľ použije napodobeninu zbrane alebo ju má pri sebe s úmyslom, aby bola považovaná za pravú.
To by ma celkom zaujimalo, ci sa prihliada aj na druh pouzitej zbrane obrancu pri NO, tj ci sa teoreticky moze stat ze v urcitej situacii bude pouzitie noza v ramci NO ale pouzitie strelnej zbrane by uz nebolo. Obidve tieto zbrane mozeme pokladat za smrtiace. Predpokladame, ze v situacii su len obranca a utocnik, ziadne alebo minimalne riziko zranenia nezucastnenych osob.
...a ta cast "ma ju na taky ucel pri sebe" mi smrdi....zavana to spekulaciou :D
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2918
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

lenochod napísal:...To by ma celkom zaujimalo, ci sa prihliada aj na druh pouzitej zbrane obrancu pri NO, tj ci sa teoreticky moze stat ze v urcitej situacii bude pouzitie noza v ramci NO ale pouzitie strelnej zbrane by uz nebolo. Obidve tieto zbrane mozeme pokladat za smrtiace. Predpokladame, ze v situacii su len obranca a utocnik, ziadne alebo minimalne riziko zranenia nezucastnenych osob.

Pri posudzovaní podmienok, či išlo o NO sa vždy prihliada na to, akú zbraň použil útočník a akú obranca. Ale to je už debata do inej témy. Ak chceš, založ nový topic.

lenochod napísal:...a ta cast "ma ju na taky ucel pri sebe" mi smrdi....zavana to spekulaciou :D

To nie je špekulácia. Tým sa myslí, že ju máš pri sebe a dávaš najavo, že je pravá. Napríklad máš na páse v puzdre plynovku, zájdeš za fešákom dohovoriť mu, že by sa patrilo vrátiť požičané peniaze. Lebo ak nie, tak si zbytočne vyrobí problém...a pritom odhrnieš sako, alebo zdvihneš tričko, aby videl zbraň v puzdre. Teda chceš v ňom vyvolať strach z toho, že ty máš strelnú zbraň, aj keď je to len atrapa alebo plynovka.

Ak máš pri sebe plynovku a s niekým sa pobiješ neznamená to, že keď ju u teba pri osobnej prehliadke nájdu, že ti dajú spáchanie činu zo zbraňou. Musel by si ňou hroziť, alebo ju ukazovať za účelom postrašenia.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Panzer teraz som sa doplietol s tym nelegalnym ozbrojovanim a postihom zan.

To ze od niekoho kupim nacierno neevidovanu CZ75 s 20 nabojmi moze byt len priestupok ?
Kedy to je priestupok a kedy to je trestny cin ?
Naposledy upravil/-a inspiring_kepler v 19 Aug 2009, 08:54, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2918
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

To čo uvádzaš je trestný čin.

O trestný čin pôjde vtedy, keď sebe alebo inému vyrobíš, dovezieš, vyvezieš, prepravíš, zadovážiš alebo držíš strelnú zbraň, jej súčasť alebo komponent bez povolenia. Teda ak si bez zbrojáku a nákupka zaobstaráš zbraň, na ktorú zbroják a nákupko potrebuješ .

O priestupok pôjde, ak bez povolenia vyrobíš alebo zadovážiš sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu, ohláseniu a evidenčnej povinnosti. Teda najčastejšie plynovku, flobertku, expanznú zbraň, mechanickú zbraň, ktorej napínacia sila je väčšia ako 150 N ...

Z uvedeného teda vyplýva, že zaobstaranie PI vz.52 napĺňa znaky aj priestupku aj trestného činu. Či pôjde o trestný čin rozhodne súd. Ak by si teoreticky bol oslobodený, mohol by si, čiste teoreticky, byť postihnutý v priestupkovom konaní za priestupok.


Je to niečo podobné, ako keď spôsobíš dopravnú nehodu s ublížením na zdraví. Pretože ide o trestný čin, uloží ti trest súd a už ťa nebudú pre to isté riešiť na Dopravnom inšpektoráte.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Nemam ZP a mal som uz 18 rokov.

Kupim nelegalne nelegalnu CZ75 (zbran kat. B) s nabojmi - trestny cin.
Kupim plynovku bez zaevidovania ze je uz moja ale mam ju - priestupok
Je to takto ?

Uz som sa zlakol ze za nelegalnu pistol(B) by bol len priestupok.

A pre DZP nakup nelegalnej zbrane kat B je to tiez dufam TC ?!

Vdaka za info Panzer.
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2918
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Presnejšie:

- Nemáš ZP a máš viac ako 14 rokov (to je hranica trestnej zodpovednosti) a kúpiš CZ75 (jedno či z nábojmi alebo bez) - trestný čin (3-8 rokov)

- Nemáš ZP a máš viac ako 14 rokov a zoženieš si krabičku nábojov 9 mm Luger - trestný čin (1-5 rokov)

- Kúpiš plynovku od kamaráta a máš od 14-18 rokov - priestupok, lebo ju môžeš nadobúdať až od 18 rokov

- Kúpiš plynovku od kamaráta, a teda bez zaevidovania, a máš viac ako 18 rokov - nedopúšťaš sa protiprávneho konania, lebo evidenčnú povinnosť má len predajca - držiteľ skupiny A a C zbrojnej licencie (§ 14 zák. č. 190/2003 Z.z. o zbraniach...)


Kúpa zbrane držiteľom ZP bez povolenia (nákupka) - trestný čin (3-8 rokov).
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

A Panzer potom ked kamarat(18+) preda plynovku kamaratovi(18+) to uz netreba nikam zaevidovat zmenu majitela ?
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Myslim, ze v tomto pripade, ak by bol s tou zbranou spachany TC, mohol by sa za istych okolnosti dostat do pruseru ten predavajuci(resp posledny majitel na ktoreho bol plynak evidovany). Ak predavam plynovku znamemu, asi by som urobil riadnu zmluvu, nech mam doklad, ze uz nie je moja. Istota je istota.

Mna by celkom zaujmalo, ako je to s kupenim zbrane kat. B napr. od znameho ak som drzitelom ZP a mam nakupne povolenie(ak znamy je tiez drzitel ZP). Coho sa dopustim, ak zbran nekupim podla postupu v zakone(nakupko vyplnia policajti na jeho oddeleni zbrani....)? Kde je vlastne uvedene kto moze vyplnit nakupne povolenie?
Používateľov profilový obrázok
maros15
častý prispievateľ
Príspevky: 683
Dátum registrácie: 15 years 11 months

Príspevok od používateľa maros15 »

Prepis robis na policii kde je zbran evidovana.NP vyplnia policajti.V kratkej dobe budem robit prepis,tak dam potom vediet presne,ale myslim,ze takto to funguje.
lenochod
prispievateľ
Príspevky: 321
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Jj to viem ze takto sa to robit ma, len by ma zaujmalo akeho protipravneho konania by som sa dopustil, keby to urobim vyssie popisanym sposobom. Napadlo ma, ze vlastne na predaj zbrani treba zbrojnu licenciu kat. C, lenze na druhej strane dana osoba nie je predajcom zbrani(podnikatelom na useku zbrani a streliva, predava jedenkrat svoju vlastnu zbran), preto netusim kde je presne zakonom urcene, kto moze vyplnit NP a aky druh pruseru by z toho bol
Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Príspevky: 2918
Dátum registrácie: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa Panzer »

BKSL napísal:A Panzer potom ked kamarat(18+) preda plynovku kamaratovi(18+) to uz netreba nikam zaevidovat zmenu majitela ?
Nie, netreba. Ako som už uviedol, evidenčnú povinnosť má len predajca - držiteľ skupiny A a C zbrojnej licencie (§ 14 zák. č. 190/2003 Z.z. o zbraniach...). Keďže fyzické osoby predávajúce zbraň jedna druhej zákon neuvádza, nie je pre nich povinné niečo niekde evidovať. Aj keď, tak ako radí lenochod, pre každý prípad je dobré spísať vždy predajnú zmluvu.

Čo sa týka prevodu medzi držiteľmi ZP, to je už poriadne mimo témy tohto plynovkárskeho topicu :D. Preto ak chcete pokračovať založte osobitnú tému.
Napísať odpoveď

Návrat na "Plynové pištole"