(rypem do vas, klidek, neberte to tak vazne)
ZP skupina F
Samozrejme že to všetko podľa zákona smieš - prechovávať a mať pri sebe... ale to je B-čko (držanie zbrane). Pri F-ku podľa §28 odsek (4) nesmieš... písmeno c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcm okamžité použitie tejto zbrane. Takže zbraň prechovávaš v jednej ruke a strelivo v druhej!C08R4 napísal:Igrlik, este jedna podstatna vec existuje:
...§ 2 pismeno e) držaním zbrane a streliva oprávnenie prechovávať a mať pri sebe zbraň a strelivo na miestach určených v preukaze zbrane,
Neviem, či máš E-čko, ale ja mám napríklad u jednej E-zbrane napísané "v mieste trvalého pobytu a na strelnici", u inej zas iba "športové strelnice".C08R4 napísal: ...
To akoze vsetci co maju B,C,D,E,F ZP maju mat napisane v preukaze zbrane miesta konkretne urcene, kde mozu mat zbran (To akoze vsetci polovnici tam maju napisne revire a sport. strelci strelnice, puskarov, skusobne a pod. v kolonke mieste drzania/ulozenia zbrane a co ostatni, ty s Bckom a Cckom ako muzu ist na strelnicu trenovat, uz som to tu spominal? Tym strelnicu nenapisu do preukazu zbrane)?
...
Nešpekulujem. To, čo píšem, sa volá NAJHORŠÍ SCENÁR a ak ma niekto presvedčí o opaku, budem iba rád - lebo (ako si si možno všimol), ja MÁM F-ko aj F-kové zbraneJack napísal:Igrlik, zbytočne nešpekuluj. Neviem, môžem sa mýliť, ale skôr mám pocit, že sa v tomto prípade nemýlim. Ergo tvoje úvahy a interpretácie by tým pádom boli dezinterpretáciou zákona.
...
STOP! Zákon Ti neumožňuje strieľať zo zbrane nadobudnutej na ZP skupiny F BODKA!Jack napísal: ...
Postupnosť, špeciálne pre teba, možno si ujasníš topic tejto debaty:
1. Máš skupinu "F" ZP a máš zbraň, držíš ju legálne.
2. Chceš si zastrieľať zo svojej legálne držanej zbrane.
(viď vyššie)
Igrlik, nemám chuť ti opäť písať to isté, čo som už raz napísal. Snažil som sa to podať tak po lopate ako to len ide, predsa sa však donútim k poslednému pokusu.
Tvoja domnienka, že zákon ti neumožňuje strieľať z "F-kovej zbrane" by musela mať oporu v zákone. Teda by tam muselo byť explicitne uvedené napríklad čosi v duchu: "nesmie túto zbraň použiť ani na účely cvičnej a športovej streľby". To sa však nikde v zákone nenachádza! Nachádza sa tam len zákaz mať túto zbraň v stave okamžite umožňujúcom streľbu. Ale to sa bavíme o držaní, či uskladnení zbrane, nie o "cvičnej a športovej streľbe". Túto ti zákon nielenže explicitne nezakazuje - on napríklad v §28 dokonca ráta s tým, že so zbraňou držanou na "F-ko" budeš vykonávať cvičnú a športovú streľbu a preto ti túto zbraň umožňuje prepravovať.
Veď trochu uvažuj, prečo by zákon riešil prepravu zbrane na strelnicu (za účelom cvičnej a športovej streľby), keby si ju nesmel použiť ani na tej strelnici?!
Ešte raz, nepleť si dojmy a pojmy. Ak ma chceš presvedčiť, že sa mýlim, tak cituj zákon. Pozor, cituj, nie interpretuj, lebo práve zo zlej interpretácie pramení tvoj (podľa mňa) mylný názor.
Tvoja domnienka, že zákon ti neumožňuje strieľať z "F-kovej zbrane" by musela mať oporu v zákone. Teda by tam muselo byť explicitne uvedené napríklad čosi v duchu: "nesmie túto zbraň použiť ani na účely cvičnej a športovej streľby". To sa však nikde v zákone nenachádza! Nachádza sa tam len zákaz mať túto zbraň v stave okamžite umožňujúcom streľbu. Ale to sa bavíme o držaní, či uskladnení zbrane, nie o "cvičnej a športovej streľbe". Túto ti zákon nielenže explicitne nezakazuje - on napríklad v §28 dokonca ráta s tým, že so zbraňou držanou na "F-ko" budeš vykonávať cvičnú a športovú streľbu a preto ti túto zbraň umožňuje prepravovať.
Veď trochu uvažuj, prečo by zákon riešil prepravu zbrane na strelnicu (za účelom cvičnej a športovej streľby), keby si ju nesmel použiť ani na tej strelnici?!
Ešte raz, nepleť si dojmy a pojmy. Ak ma chceš presvedčiť, že sa mýlim, tak cituj zákon. Pozor, cituj, nie interpretuj, lebo práve zo zlej interpretácie pramení tvoj (podľa mňa) mylný názor.
Ak sa do toho môžem aj ja zamiešať, tak si dovolím vyjadriť svoj názor.
K okamžitému použitiu môžeš mať zbraň na "Áčko" všade, na "Béčko" na miestach určených v ZP. To znamená, že tú zbraň môžeš mať aj odloženú doma pod vankúšom v nabitom stave, čo pri "eFku" nemôžeš. Ale podľa ďalších paragrafov mi nevyplýva skutočnosť, že by si z "eFkovej" zbrane nemohol strielať na strelnici. Možno sa mýlim, ale ten zákon je deravý ako kvalitný ementál.
K okamžitému použitiu môžeš mať zbraň na "Áčko" všade, na "Béčko" na miestach určených v ZP. To znamená, že tú zbraň môžeš mať aj odloženú doma pod vankúšom v nabitom stave, čo pri "eFku" nemôžeš. Ale podľa ďalších paragrafov mi nevyplýva skutočnosť, že by si z "eFkovej" zbrane nemohol strielať na strelnici. Možno sa mýlim, ale ten zákon je deravý ako kvalitný ementál.
-
inspiring_ganguly
To je pekne co si kto mysli, ale pre mna je podstatne co si mysli veduci dokladov na OR PZ a "mysli" inak ako my
a dozaduje sa toho, aby bolo mozne chodit na strelnicu, tak musia byt v preukaze zbrane zapisane v kolonke miesto drzania, aj strelnice, aspon tak mi dnes povedal pri zaevidovavani zbrane, ale toto mi tam nedal 
...a práve v Tvojej interpretácii je chyba - nemôžeš si namýšľať a domýšľať a splietať z dojmov pojmy, že z prepravy na strelnicu automaticky vyplýva aj streľba!Jack napísal:Igrlik, nemám chuť ti opäť písať to isté, čo som už raz napísal. Snažil som sa to podať tak po lopate ako to len ide, predsa sa však donútim k poslednému pokusu.
...
Nachádza sa tam len zákaz mať túto zbraň v stave okamžite umožňujúcom streľbu. Ale to sa bavíme o držaní, či uskladnení zbrane, nie o "cvičnej a športovej streľbe". Túto ti zákon nielenže explicitne nezakazuje - on napríklad v §28 dokonca ráta s tým, že so zbraňou držanou na "F-ko" budeš vykonávať cvičnú a športovú streľbu a preto ti túto zbraň umožňuje prepravovať.
Jediná jedna veta v celom zákone stačí na to, aby streľbu zo zbraní nadobudnutých, vlastnených a držaných na ZP sk. F zakazovala - tá, ktorú som už vyššie odcitoval:
§28 odsek (4) nesmieš... písmeno c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane.
Zákon tu nehovorí ani o držaní, ani o uschovaní, ani o žiadnom mieste, nič viac. Jednoducho konštatuje fakt, že zbraň určenú na zberateľské účely nesmieš nabiť. A to je viac, než Tvoje domýšľanie strieľania z prepravy...
Ak dokážeš strieľať na strelnici z nenabitej zbrane, tak do toho!!!
Igrlik, zase trepeš! Zákon hovorí, že nesmieš mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane" a nie, že ju nesmieš nabiť! V tom je obrovský rozdiel! Ak si držiteľ hociktorej inej (tvárme sa, že len jednej) skupiny ZP, smieš mať zbraň v stave umožňujúcom jej okamžité použitie. Samozrejme s rôznymi obmedzeniami, ktoré nájdeš v zákone (napr. na skupinu B ju smieš mať v stave umožňujúcom okamžité použitie len na miestach uvedených v preukaze zbrane, atď.).
Ostatné tvoje mentálne pochody nemienim komentovať. Celkom stačí sedliacky rozum, aby ti bolo jasné, že ak by mal zákonodarca vôľu neumožniť ti použitie "F-kovej" zbrane ani na cvičnú a športovú streľbu, nevkladal by do zákona zmienku o tom, v akom stave ju smieš/nesmieš prepravovať na strelnicu (za účelom cvičnej alebo športovej streľby).
Uznávam, že zákon možno jednoznačne nehovorí o tom, že s F-kovou zbraňou môžeš vykonávať cvičnú alebo športovú streľbu, ale ani to explicitne nezakazuje, teda to dovoľuje nepriamo. Hotovo. Idem napísať PM Panzerovi, azda nás rozsúdi.
Cobra, keď najbližšie budem so šéfom dokladov, skúsim nadhodiť túto tému, nech sa dozviem viac.
Ostatné tvoje mentálne pochody nemienim komentovať. Celkom stačí sedliacky rozum, aby ti bolo jasné, že ak by mal zákonodarca vôľu neumožniť ti použitie "F-kovej" zbrane ani na cvičnú a športovú streľbu, nevkladal by do zákona zmienku o tom, v akom stave ju smieš/nesmieš prepravovať na strelnicu (za účelom cvičnej alebo športovej streľby).
Uznávam, že zákon možno jednoznačne nehovorí o tom, že s F-kovou zbraňou môžeš vykonávať cvičnú alebo športovú streľbu, ale ani to explicitne nezakazuje, teda to dovoľuje nepriamo. Hotovo. Idem napísať PM Panzerovi, azda nás rozsúdi.
Cobra, keď najbližšie budem so šéfom dokladov, skúsim nadhodiť túto tému, nech sa dozviem viac.
Jack: Umysel legislativca nebol, aby sa dalo strielat na strelnici zo zbrani na F. Lenze § 28 odsek 2, pismeno C je zavadzajuci a nepriamo to umoznuje, ako pises.
Vychadzam z § 27 odsek 4, pismeno b.
, takze to nemusi byt pravda.
Vychadzam z § 27 odsek 4, pismeno b.
Kde to zakon priamo umoznuje, ale pre zbrane na zberatelstvo drzitel ZP nesmie:Držiteľ skupiny E zbrojného preukazu je oprávnený
b) držať zbraň kategórie B alebo zbraň kategórie C na strelniciach v stave umožňujúcom okamžité použitie týchto zbraní podľa účelu ich určenia,
Co to je stav umoznujuci okamzite pouzitie? To je presne popisane v § 27 odsek 1, pismeno a)§ 28 odsek 4 pismeno c) mať zbraň určenú na zberateľské účely v stave umožňujúcom okamžité použitie tejto zbrane,
Ale jedna sa iba o moje dedukciea) nadobudnúť na základe nákupného povolenia do vlastníctva a držať zbraň kategórie B uvedenú v § 5 ods. 1 písm. a), b) alebo c); držiteľ skupiny A zbrojného preukazu je oprávnený aj na nosenie tejto zbrane v stave, pri ktorom je strelivo v hlavni, v nábojovej komore hlavne, v nábojovej komore valca revolvera, v nábojovej schránke zbrane alebo v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani (ďalej len „stav umožňujúci okamžité použitie“)
-
inspiring_ganguly
-
inspiring_ganguly