Chystaná novela zakona o zbraniach
Kde by ste podla novej novely zaradili perkusne pusky? Ja stale do kategorie D, pretoze taka zbran tam nieje uvedena. A nieje to ani dlhá jednovýstrelová palná zbraň, ktora bude po novom v kategorii C. Pretoze:
jednovýstrelová zbraň - jednohlavňová alebo viachlavňová palná zbraň bez zásobovacieho zariadenia; mechanizmus zbrane sa obsluhuje ručne a pred každým výstrelom je potrebné do zbrane vložiť náboj (náboje),
To je na tom zaujimave, ze teraz plati:
Venovali sa hlavne kategoriam zbrani (Kvôli EU smernici) a streliva a JHP budu stale zakazane do riti, nema to logiku. Ja som cakal tuto dalsiu novelu.
A po novom z toho vypadli repliky perkusnych pusiek a preco?14. historická zbraň - palná zbraň určená len na čierny prach, vybavená pre každú hlaveň alebo nábojovú komoru perkusným zámkom a komínkom na perkusnú zápalku alebo starším systémom zapaľovania alebo ručná palná zbraň skonštruovaná na použitie jednotného náboja, vyrobená alebo jej model vyvinutý najneskôr do 31. decembra 1890,
Venovali sa hlavne kategoriam zbrani (Kvôli EU smernici) a streliva a JHP budu stale zakazane do riti, nema to logiku. Ja som cakal tuto dalsiu novelu.
Toto je este zaujimave
:
Ale ja osobne sa tesim, ze toho 28.Jula 2010 kupim konecne laser na glocka (Ale aj na 58mu
), urcite to bude krokom vpred co sa do presnosti tyka
. A ze uz nebudeme vykonnostne obmedzeny pri strelive a ze budem môct uz kooonecne zbierat vojenske naboje a dokonca aj vacsieho kalibru
. A niekto si bude moct uz konecne kupit DE v .50AE 
(2) Držiteľ zbrane kategórie D, ktorý manipuluje so zbraňou, je pri manipulácii s touto zbraňou povinný mať pri sebe doklad totožnosti a nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať; na držiteľa zbrane kategórie D sa primerane vzťahujú ustanovenia § 28 ods.1 písm. a), i), j ), n).“.
Ale ja osobne sa tesim, ze toho 28.Jula 2010 kupim konecne laser na glocka (Ale aj na 58mu
Pripomienkove konanie:
https://lt.justice.gov.sk/Document/Docu ... 3080526500
https://lt.justice.gov.sk/Document/Docu ... 3080526500
Aktualne znenie novely: https://lt.justice.gov.sk/Attachment/vl ... 9163045530
Pribudlo co som zatial postrehol:
Pribudlo co som zatial postrehol:
Toto sa bude tykat ZP Ecka:Zakazane: b) strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou strelou, s výnimkou ich použitia na
športové účely,
6. V § 27 ods. 4 písmeno a) znie:
„a) na základe nákupného povolenia nadobudnúť do vlastníctva zbraň určenú na športové
účely kategórie B alebo nadobudnúť do vlastníctva zbraň kategórie C,“.
Ktore zbrane sa teraz nebudu moct nadobudnut na ZP sk. E?19. zbraň na športové účely - zbraň, určená pravidlami športovej streľby pre národné
a medzinárodné disciplíny,
-
inspiring_proskuriakova
toto este len bude zaujimave, je to oznacene ako zasadna pripomienka:
Podľa ustanovení § 11 ods. 3 písm. c) a d) zákona je dôvodom na vydanie nákupného povolenia na nadobudnutie vlastníctva zbrane kategórie B ochrana života, zdravia alebo majetku alebo výkon zamestnania alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu. Súčasné znenie § 46 ods. 3 však neumožňuje vydať európsky zbrojný pas držiteľovi zbrojného preukazu skupiny C, ktorému je tým znemožnený výkon zamestnania v ostatných členských štátoch EÚ alebo držiteľovi zbrojného preukazu skupina A, ktorému tým je odňatá možnosť ochrany svojho života, zdravia alebo majetku v ostatných členských štátoch. Navrhovaným znením by došlo k posilneniu voľného pohybu osôb a kapitálu, nakoľko by bolo držiteľom zbrojných preukazov iných skupín umožnené vyviesť do členského štátu zbraň a strelivo, ktoré majú v legálnej držbe, za účelom ochrany života, zdravia a majetku alebo výkonu povolania, a to za súčasného splnenia podmienok ustanovených právnym poriadkom toho ktorého členského štátu.
Podľa ustanovení § 11 ods. 3 písm. c) a d) zákona je dôvodom na vydanie nákupného povolenia na nadobudnutie vlastníctva zbrane kategórie B ochrana života, zdravia alebo majetku alebo výkon zamestnania alebo oprávnenia podľa osobitného predpisu. Súčasné znenie § 46 ods. 3 však neumožňuje vydať európsky zbrojný pas držiteľovi zbrojného preukazu skupiny C, ktorému je tým znemožnený výkon zamestnania v ostatných členských štátoch EÚ alebo držiteľovi zbrojného preukazu skupina A, ktorému tým je odňatá možnosť ochrany svojho života, zdravia alebo majetku v ostatných členských štátoch. Navrhovaným znením by došlo k posilneniu voľného pohybu osôb a kapitálu, nakoľko by bolo držiteľom zbrojných preukazov iných skupín umožnené vyviesť do členského štátu zbraň a strelivo, ktoré majú v legálnej držbe, za účelom ochrany života, zdravia a majetku alebo výkonu povolania, a to za súčasného splnenia podmienok ustanovených právnym poriadkom toho ktorého členského štátu.
Termovizia bude este zakazana, to pribudlo po pripomienkovom konani. Hmm ked tak premyslam, bude mozne semi SA61, alebo SA26 nadobudnut na Ecko podla tejto novej novely? Kedze:
miro1: Vojenske naboje uz nebudu zakazane a expanzne strelivo bude povolene aj do kratkych gulovych na sportove ucely, co samozrejme vitam a to hlavne u malorazkoveho revolvera, kedze JHP maju lepsie balisticke vlastnosti, este lepsie by bolo keby ho povolili aj na obranu, kedze pri FMJckach a pod. hrozi riziko priestrelu utocnika a tym nechcenemu zasahu nezucastnenej osoby a nizkeho zastavovacieho ucinku pri celoplastoch, poloplastoch a pod., nuz humannost voci utocnikovy ma asi prednost, aj ked vas bude chciet ten pachos zmrzacit. A zmeny ohladom Acka som ja nepostrehol ziadne.
Ziadna taka disciplina mi neprichadza na um. Zeby Slovenský zväz vojakov v zálohe?19. zbraň na športové účely - zbraň, určená pravidlami športovej streľby pre národné
a medzinárodné disciplíny,
miro1: Vojenske naboje uz nebudu zakazane a expanzne strelivo bude povolene aj do kratkych gulovych na sportove ucely, co samozrejme vitam a to hlavne u malorazkoveho revolvera, kedze JHP maju lepsie balisticke vlastnosti, este lepsie by bolo keby ho povolili aj na obranu, kedze pri FMJckach a pod. hrozi riziko priestrelu utocnika a tym nechcenemu zasahu nezucastnenej osoby a nizkeho zastavovacieho ucinku pri celoplastoch, poloplastoch a pod., nuz humannost voci utocnikovy ma asi prednost, aj ked vas bude chciet ten pachos zmrzacit. A zmeny ohladom Acka som ja nepostrehol ziadne.