9x19 SeCa (Ruag)

Používateľov profilový obrázok
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

add napísal:...vsetky strely tvaru zrezaneho kuzela by mali byt zakazane, lebo dutina tvori cely hrot strely. Ci...? :-D
Asi ta sklamem, ale uz par tyzdnov nosim SeCa v zasobnikoch. V Hermese (BA) ich normalne (aj ked za cenu nie uplne normalnu) predavaju - a maju aj pisomne vyjadrenie od KEU PZ, ze sa nejedna o zakazane strelivo.
No co sa tyka tej dutiny tak zrezanie nie je dutina, myslim, ze kazdy pozna rozdiel.
Asi ta sklamem, ale nie som sklamany, skor som sa potesil. Vzdy som rad ked si clovek moze vybrat co da do zasobnika, cim vacsi vyber typov streliva na obranu, tym lepsie. Hned ako uvidim to tebou spominane dobrozdanie tak si krabicu kupim. Len je skoda, ze to nevisi na stranke dovozcu. Dokial som ho nevidel, tak to rieisim poloplastom.

P.S.: a ako som pozeral cenu, tak budem asi aj nadalej :lol:
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Som poľovník, a už od samotných prvopočiatkov mojej loveckej praxe 80 tych rokov dobre viem, že strela s pokrytou expanznou dutinou pri vniknutí do tela zveri nielen že zmení diametrálne svoj tvar, ale ho celkom stratí, premení sa pri kontakte s pevnou tkáňou a štrukturou na kúsky olova a medi, alebo tombaku. Táto strela je celkom identická s tou, o ktorej sa tu tak hlboko debatuje. Ak v tejto konkrétnej veci niekto nemá celkom jasno, tak je vonku celkom pekné počasie :P
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

dirty harry: pušková letí 3 násobnou rýchlosťou, tento luger fragmentovať nebude ani keď trafí kosť, možno sa bude spodná časť správať ako expanz, a špička ak sa oddelí pôjde ďalej.
dirty harry
častý prispievateľ

do istej miery je pravda čo si napísal, ale chlapcom na úradoch isté veci nevysvetlíš. Ak to použiješ na strelnici, je to v poriadku. Problém by ale isto nastal. keby policajt poverený kontrolou nad dodržiavaním zákona zistil, že podobné strelivo nosíš na opasku naládované v zbrani a prechádzaš sa so zmrzlinou niekde po meste.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Harry, ak má predajca befehl z KEÚ, tak no problem.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Ved to je zamaskovany "Hollow-point" nic viac, nic menej.
A ked to KEU schvalilo tak sa priklonilo k tomu ze "hrot strely" je v tomto pripade nieco od uplneho zaciatku strely smerom ku dnu strely v dlzke max.3 mm a dost :-)
Takto sa tie zakony ohybaju chlapci :-)
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa luke »

vsetci sa tu zivite konstruovanim zbrane a streliva?
citam nazory s takym nadychom, ze prispievatelia maju minimalne otestovane a porovanne ako sa predmetna strela chova v porovnani s jhp.

co sa tyka dutiny, ja na tom obrazku vidim dutinu tiahnucu sa celou dlzkou strely a paradoxne hrot nie je vybraty ako si to viem predstavit pri jhp, preto nechapem vykriky do tmy typu: "jasna dutina" "zamasokvane jhp" a podobne.
a ked by som si to chcel naladovat do zasobnika, tak si zozeniem to lajstro z keu a necham si ho hoc notarsky overit, verim ze taka ochrana pred sudom mi staci.
inspiring_kepler

luke ved sa na to pozri lepsie, po naraze sa ten stred trochu schova a navrchu roztiahne co roztiahne aj okraje zaciatku strely. No nehovor mi ze to nie je podobny oblaf ako ked sa dutina pri "Federaloch EFMJ" vyplni silonom alebo co to je aby tam nebol akoze vzduch a splnalo to legislativu.

Zakonodarci by mali na zakone o strelive trochu popracovat, ked dovoluje taketo okate oblafy v definicii oblasti expanzie strely.
Jack
moderátor

BKSL, nie silónom, ale silikónom. A nevidím dôvod, prečo by na tom zákonodarcovia mali niečo meniť! Stačí, že nám zakázali JHP. A áno, svojim spôsobom je to obídenie zákona, ale zdá sa, že je to košér (údajne si to myslí aj KEÚ, podľa toho čo čítam), tak vo co go?!
inspiring_hellman

Príspevok od používateľa inspiring_hellman »

aj ja si myslim,ze by mali popracovat na tom zakone...a povolit ich ;-) .takto sa nosia stale vykonejsie poloplaste.pricom by stacila aj podstatne slabsia JHP.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

chcel by som vidiet tu parlamentnu rozpravu... a titulok v mediach :lol:
inspiring_kepler

Mne nejde teraz o zakazanie alebo povolenie urciteho druhu streliva, ale o jeho presnu specifikaciu aby zakon bol jednoznacny a nedal sa doslova okate oblafnut.
Chyba presna definicia kompletneho obsahu strely, co a kde moze a nemoze obsahovat, o to tu ide.
A nie aby sme sa tu napr. natahovali co este je a co uz nie je hrot strely a pod.
Alebo pri type naboja JHP vyrobca zaleje duty hrot niecim makkym ako silikon a hups je to podla nasej legislativy legalny naboj a pritom v tkanive sa sprava ako cisty JHP.
Tomu hovorite jednoznacne znejuci zakon ?!
dirty harry
častý prispievateľ

Ja by som velice rád videl ten papierik od policajtov, že sa jedná o košér strelivo. Osobne tomu neverím, ale kľudne sa môže kdesi nájsť aj taký debil úradník, že papierik vystaví, jemu sa v podstate nič stať nemôže, ale odskáče to ten, ktorému to nájdu na opasku alebo ktorý to nedajbože použije na odvrátenie útoku.
Jack
moderátor

Zákon je jasný. To len výrobcovia sú chytrí. A ešte raz - je to celkom v poriadku. Načo sú nám striktnejšie formulácie zákona? Veď máme pravidlo "čo nie je zákonom zakázané, je dovolené." Tak načo ďalšie explicitne formulované "smieš" a "nesmieš"?
dirty harry
častý prispievateľ

Ale poďme teda k podstate veci....AKÚ ÚLOHU má teda v tomto prípade DUTINA tiahnuca sa celým telom strely??
Pokúsme sa racionálne zodpovedať túto otázočku. :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"