Na osvieženie pamäte
§ 25
Nutná obrana
(1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom.
(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
(4) Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.
Hláška, že mi niekto
len chcel dať po hube má akože odôvodniť prebitie zásobníka nelethálnym strelivom? Je to útok a závisí od môjho popisu udalosti, ako som ho vnímal. Teda ak mám 120 kíl a desiaty level v jiu jitsu alebo kraw maga, ťažko budem obhajovať použitie zbrane v NO proti 40 kg pripitému kamikadze, ktorý do mňa s holými rukami vyskočil.
Ak však mám 90 kg/180 cm a proti mne nastupuje rovnako stavaný borec s rukou vo vrecku, kde môže mať nôž alebo slzák, a spomína niečo v tom zmysle, že ma o chvíľu budú obkresľovať oranžovým sprejom, tak NO bude preukázatelnejšie ako v predchádzajúcom prípade.
A že som si naládoval strelivo so zvýšeným ranivým účinkom? Bol som presvedčený, že ide o legálne strelivo? Áno. Vedel som o jeho otvorení do veľkosti centa? Odkiaľ preboha som to mal vedieť? Lebo je na krabičke uvedené, že má "excelentný rozklad"? A to mi ako bežnému strelcovi bez skúšok v odbore forenzná balistika má povedať ako že čo? Zákon hovorí, že zakázaným je expanzné strelivo, ktorým je strelivo, ktorého účinok v cieli je zvýšený deformáciou strely, ktorou je zväčšený jej priemer, a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely.
Teda aj keď som znalý zákona, keďže mám za sebou skúšky na ZP, nemôžem bez ďalších vedomostí ani tušiť o vlastnostiach legálne kúpeného streliva, keďže žiadnu viditeľnú dutinu nemá, resp. rovnako nemám šancu pochopiť pojem "excelentný rozklad". Navyše, keď je to na krabičke napísané anglicky, ktorý jazyk ovládam na úrovni černocha z Chalúpky strýka Toma (ja byť tvoj priateľ, massa Bob).