Ako je to s opravnením u mestského policajta?
-
inspiring_matsumoto
A okrem toho problému s mestským policajtom je tu ďalší:
Podla zákona 190/2003 ten kto bez povolenia vyrobí alebo zadováži sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej činnosti bez povolenia sa dopustí priestupku na úseku zbraní a streliva.
Za priestupok hrozí : pokarhanie , pokuta , zákaz činnosti, prepadnutie veci.
No trestný zákon hovorí že ten kto bez povolenia vyrobí alebo zadováži sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej činnosti bez povolenia sa dopustí trestného činu s odňatím slobody na 1 - 5 rokov pri strelive a na 3-8 rokov pri zbrani. Teda nedovolené ozbrojovanie.
Mám tomu chápať tak , že ak som držiteľom ZP tak sa dopuštam priestupku , ale ak ZP nemám tak sa dopúšťam trestného činu? Ak sa mýlim tak ma opravte a aby som v tom mala jasno. Ďakujem
Podla zákona 190/2003 ten kto bez povolenia vyrobí alebo zadováži sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej činnosti bez povolenia sa dopustí priestupku na úseku zbraní a streliva.
No trestný zákon hovorí že ten kto bez povolenia vyrobí alebo zadováži sebe alebo inému zbraň alebo strelivo podliehajúce povoľovaciemu konaniu a evidenčnej činnosti bez povolenia sa dopustí trestného činu s odňatím slobody na 1 - 5 rokov pri strelive a na 3-8 rokov pri zbrani. Teda nedovolené ozbrojovanie.
Mám tomu chápať tak , že ak som držiteľom ZP tak sa dopuštam priestupku , ale ak ZP nemám tak sa dopúšťam trestného činu? Ak sa mýlim tak ma opravte a aby som v tom mala jasno. Ďakujem
MsP má právomoc zrovnatelnú s SBS. Takže takmer žiadnu. Majú svoj revír, a tam majú udržiavať poriadok. Majú dávať pozor na mestský majetok. Tam môžu použiť svoje obmedzené právomoci.
V podstate ak vás, civila, niekto ohrozuje zbraňou, tak môžte mu obmedziť osobnú slobodu a zadržať zbraň do príchodu polície. To isté môže aj MsP.
Ak má plniť mestský policajt úlohu štátneho, vždy len spolu zo štátnym. A do bytu svojvolne vstúpiť nemôže, nech si vymyslí čokolvek. To by sme ich mali v obývačke stále...
V podstate ak vás, civila, niekto ohrozuje zbraňou, tak môžte mu obmedziť osobnú slobodu a zadržať zbraň do príchodu polície. To isté môže aj MsP.
Ak má plniť mestský policajt úlohu štátneho, vždy len spolu zo štátnym. A do bytu svojvolne vstúpiť nemôže, nech si vymyslí čokolvek. To by sme ich mali v obývačke stále...
Michal, ak chceli počuť takúto odpoveď, potom chceli počuť nesprávnu. Nebolo by to prvý raz. Luke vám to už napísal a tak to je. Treba sa pozrieť do tých odpovedí, ktoré sú aj niekde tu na webfore. Tie sú z prostredia PZ, ak sa nemýlim. Preto im budem veriť viac ako knižke. To, že niekto iný im veriť nechce, je jeho vec. Rotwailerke by som radil, aby si pripravila obidve varianty odpovedí s tým, že na túto otázku dlho hľadala odpoveď a jedni hovoria to, druhí zase hento, no ona by sa priklonila skôr k tomu, čo sa dočítala v odpovediach na skúšobné otázky.
A ak niekto tvrdí, že obecná polícia má podobné právomoci ako SBS, nech si pozrie oba zákona a pochopí, že to tak nie je.
A ak niekto tvrdí, že obecná polícia má podobné právomoci ako SBS, nech si pozrie oba zákona a pochopí, že to tak nie je.
MsP ma urcite vyssie pravomoci ako SBS, ale ked som si to skusil predstavit v praxi, tak neviem ako by to fungovalo. Pridu policajti, ja odmietnem vydat, ak chcu ziskat zbran, musia na to ist nasilim, tj vletia mi do bytu.
Ale ako sa dostanu k zbrani? Musia prekutrat byt a to uz je domova prehliadka na ktoru urcite opravnenie nemaju. Rovnako mi nehrozi ziaden postih za nevydanie zbrane MsP(podla trestneho poriadku).
V reale funguje asi takato retaz: MsP sami su si nie isti, ci maju na toto pravomoc, tak zavolaju PZ. Ti su si tiez neni isti, tak zavolaju prokuratora. Take posuvanie zodpovednosti. Ono pichnut sa dakomu len tak do bytu neni take jednoduche ani pre policajtov. Musi to byt vsetko zdokladovane, inak by ich dobry pravnik zakopal do zeme.
Ale ako sa dostanu k zbrani? Musia prekutrat byt a to uz je domova prehliadka na ktoru urcite opravnenie nemaju. Rovnako mi nehrozi ziaden postih za nevydanie zbrane MsP(podla trestneho poriadku).
V reale funguje asi takato retaz: MsP sami su si nie isti, ci maju na toto pravomoc, tak zavolaju PZ. Ti su si tiez neni isti, tak zavolaju prokuratora. Take posuvanie zodpovednosti. Ono pichnut sa dakomu len tak do bytu neni take jednoduche ani pre policajtov. Musi to byt vsetko zdokladovane, inak by ich dobry pravnik zakopal do zeme.
Pochopila si to správne. Presne tak mi to vysvetlil policajt keď som rozširoval ZP na F, "ak budete mať nejaké iné náboje aj keď zakázané a máte ZP a aj skupinu F, tak je to priestupok nie TČ ale ak nemáte ZP tak je to TČ"rotwailerka napísal:A okrem toho problému s mestským policajtom je tu ďalší:
- Michal1
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 18 years 9 months
- Kontaktovať používateľa:
Ja som takto neodpovedal, ale takuto odpoved chceli pocut Policajti a potom to aj vysvetlovali preco. V cervenej knizke je to tusim inac.Jack napísal:Michal, ak chceli počuť takúto odpoveď, potom chceli počuť nesprávnu. Nebolo by to prvý raz. Luke vám to už napísal a tak to je. Treba sa pozrieť do tých odpovedí, ktoré sú aj niekde tu na webfore. Tie sú z prostredia PZ, ak sa nemýlim. Preto im budem veriť viac ako knižke. To, že niekto iný im veriť nechce, je jeho vec. Rotwailerke by som radil, aby si pripravila obidve varianty odpovedí s tým, že na túto otázku dlho hľadala odpoveď a jedni hovoria to, druhí zase hento, no ona by sa priklonila skôr k tomu, čo sa dočítala v odpovediach na skúšobné otázky.
![]()
Nemam ju pri sebe na overenie.
Hlupostsano2 napísal:Pochopila si to správne. Presne tak mi to vysvetlil policajt keď som rozširoval ZP na F, "ak budete mať nejaké iné náboje aj keď zakázané a máte ZP a aj skupinu F, tak je to priestupok nie TČ ale ak nemáte ZP tak je to TČ"rotwailerka napísal:A okrem toho problému s mestským policajtom je tu ďalší:
jj, je to trestny cin, ZP na tom nic nemeni. Zakon jasne definuje, ze trestneho cinu sa dopusta, kto bez povolenia drzi zbran/strelivo. V pripade kategorie A toto povolenie znamena okrem ZP aj platnu vynimku MV. Rovnako, ak by som si zohnal na ciernom trhu zbran kat. B, tiez sa dopustam TC, aj ked mam ZP(nedostal som NP, ani mi nebol vydany PZ).
Celkom by ma zaujmalo, ci by bola osoba riesena aj za priestupok na useku ZaS. Moze byt osoba potrestana 2x za ten isty delikt? Zda sa mi, ze sa berie do uvahy len najvaznejsi z cinov, v tomto pripade TC nedovoleneho ozbrojovania.
Celkom by ma zaujmalo, ci by bola osoba riesena aj za priestupok na useku ZaS. Moze byt osoba potrestana 2x za ten isty delikt? Zda sa mi, ze sa berie do uvahy len najvaznejsi z cinov, v tomto pripade TC nedovoleneho ozbrojovania.
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 5 months
Pokial zbran kategorie B nadobudnes bez nakupneho povolenia, tak je to tiez nedovolene ozbrojovanie.733thunder napísal:Pokial si drzitelom zbrojneho preukazu a kupis na ciernom trhu zbran kategorie B dopustas sa priestupku na useku zbrani a streliva.Ten kto ti ju predal sa dopustil zlocinu nedovoleneho ozbrojovania a obchodovania so uzbranami ak nema zbrojny preukaz