Glock NET / T.A.S. tritium/fiberoptic mieridla

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Glock NET / T.A.S. tritium/fiberoptic mieridla

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Zohnal ich uz niekto ? Skusenosti/nazory ? Pokukujem po nich odkedy s nimi vysli von, ale posledne info co mam je ze rokuju s LoneWolf ako ich distributorom pre USA, ale pre europu zatial distributora nemaju.

Kazdopadne po dlhom case je to nieco nove/inovativne, a predbezne recenzie vyzeraju dobre (a mne osobne by tiez bola cervena bodka sympatickejsia nez TFO mieridla, hlavne ak by som sa zbavil prednej musky a ziskal 'ultra-micro-red-dot' ktory nepotrebuje bateriu :-)

Par fotiek:

Obrázok

Obrázok

porovnanie (zaostrene na mieridla)
Obrázok

porovnanie (zaostrene na terc)
Obrázok

Viac info/videa/atd. na:
http://www.t-a-s.co.il/

Vraveli mi ze do buducna to rozsiria aj na ine zbrane, ale to este chvilu potrva (ja by som ich rad vyskusal na G17, a ak mi sadnu, potom ich upravil/prehodil na CiZu).

Gunslinger
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

wow, vyzera to uplne uzasne. vie sa uz nejaka priblizna cena v us alebo il?
R
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa R »

gunslinger: Zahala si neskúšal osloviť ? ten posiala do EU ...
MASH4077
prispievateľ
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

podľa mňa to má určite väčšiu šancu na úspech ako TFO
ale priprav sa, že budeš musieť meniť určité návyky-presne tak ako uviedol tango

nech dobre slúžia
RisoP
prispievateľ
Registered for: 19 years 8 months

Príspevok od používateľa RisoP »

Môj názor na tieto mieridlá je pozitívny. Hlavne ja ich ocením, nakoľko nosím okuliare. A mám rozdielne dioptrie. A aby to nebolo všetko, tak som pravák a vodiace oko mám ľavé. :-) Kedysi som pri streľbe používal na súťažiach kolimátor OKO a problém s očami bol fuč. Ale keďže som chcel mať rovnaké podmienky na súťažiach a aj pre nosenie zbrane, tak som od toho ustúpil. A problém bol späť. Tieto mieridlá, tuším tento problém odstránia.
Gunslinger
moderátor

Mhm, tak tak, uz ich len treba zohnat a vyskusat, ci budu ozaj tak dobre ako sa zdaju. TFO nie su zle, ale potme zrovnavat tri skoro rovnake zelene bodky nie je moc idealne (a pri rychlej strelbe sa da ich 'zrovnat' aj tak ze muska je ta bodka uplne vpravo alebo vlavo... :roll: :lol: Navyse TFO muska je dost pretiahnuta dozadu, a tu kratku zamernu na G26 skracuje este viac, takze mozno tieto TAS s trochou cviku dokonca zlepsia presnost, mno, ved uvidime.

Rychlost strelby / vyuzitelnost / ... asi bude zavisiet od cviku/treningu, ale fyziologicky by jednoznacne mali byt rychlejsie nez klasicke (rovnako ako kolimator vs. klasicke mieridla).

Len by to chcelo aby ti izraelci radsej predali patent TruGlu alebo nejakej inej vacsej firme ktora ma zazemie vyrobne, vyskumne, aj predajne, lebo inak na ne budeme cakat este hodne dlho :evil:

Gunslinger
luke
častý prispievateľ

dalo by sa to teda povazovat za istu rychlokvasnu nahradu pre osobu, ktora nema vypracovanu taku svalovu pamet a nema ani podmienky, cas a chut aby si ju vypracovat mohla ci chcela?
Gunslinger
moderátor

Mno, k tej rychlosti - to ze je strelec (zaciatocnik, priemerny, aj spickovy) s kolimatorom rychlejsi potvrdzuje minimalne IPSC (ci uz pistol alebo 3-gun) a podobne sportove discipliny. Tam su strelci co valia desattisice ran za sezonu, ich strelecka svalova pamat je takmer dokonala, pocita sa kazda stotina sekundy, atd., a je uplne jednoznacne dokazane ze strelci s kolimatormi su rychlejsi.

Nemusi to platit v specialnych alebo sebaobrannych situaciach, ked z akehokolvek dovodu clovek na mieridla/kolimator nevidi alebo na ne pozerat nemusi, vtedy je rovnako rychly bez ohladu na to ake mieridla na zbrani zrovna ma, ale podstata je jasna - ak clovek zoberie spickoveho strelca ktory vie strielat aj klasicke mieridla aj kolimator, a prezenie ho akymkolvek pretekom alebo treningom kde budu kratke, stredne, aj dlhe situacie, rozne terce, strelba za pohybu a pod., tak pokial ten strelec nejako vyrazne nezmeni povahu svojej strelby, bude mat s kolimatorom rychlejsie casy a/alebo lepsie zasahy. Kratke situacie sa este daju odbuchat 'popamati' (rozumej - aj bez vyraznejsieho zamerania sa na sledovanie mieridiel) cize ten rozdiel medzi klasickymi mieridlami a bodkou bude minimalny (alebo ziaden - v pripade ozaj spickoveho strelca), ale pri situaciach kde sa striela na vacsie vzdialenosti, za pohybu/na pohyblive terce, atd. tak tam bude bodka vyrazne rychlejsia.

Je to proste dane fyziologiou cloveka/oci - vzdy je jednoduchsie a rychlejsie zamerat sa na a sledovat dve veci (bodku a terc), nez tri veci (musku, zadne mieridla, a terc). A aj ked spickovy strelec dokaze mat (vdaka treningu/svalovej pamati/...) musku a zadne mieridla zrovnane vacsinu casu 'automaticky', predsa len nie je robot a nedokaze ich mat dokonale zrovnane vzdy (ale bodka predstavuje musku a zadne mieridla dokonale zrovnane VZDY :twisted:

luke: Myslim ze pre zacinajuceho strelca by toto nemuseli byt idealne mieridla - je to ako s kolimatorom - zo zaciatku chvilu trva nez si nan clovek zvykne a situacii ked musi 'lovit bodku' (vtedy by mu boli uzitocnejsie/rychlejsie klasicke mieridla) uz zacne mat minimum. Ale pre priemerneho, pokrocileho, alebo spickoveho strelca by tento TAS system mohol byt prinosom. Musim ho ale najskor zohnat, 'ohmatat' a odskusat na strelnici aby som si tym bol naozaj isty :wink:

Dva hlavne dovody preco kolimatory bezne na obrannych zbraniach nie su, su ergonomia (aj malicky Docter dost vytrca nad zaver, cize moze prekazat/zavadit pri taseni, atd.), a spolahlivost (potreba bateriek, moznost poskodenia, atd.) Tento TAS system nema tieto neduhy (aspon zjavne), takze mozno ho (a jeho varianty) uvidime v buducnosti nahradzat klasicke mieridla aj na obrannych zbraniach, ktovie ? :)

Gunslinger
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

...
Naposledy upravil/-a Ja som v 13 Máj 2011, 14:13, upravené celkom 1 krát.
Gunslinger
moderátor

tango: V pohode, ved len teoreticky debatujeme :-) A nevravim ze to je nejaky naj system, len ze to je nieco nove/ine nez bolo doteraz zauzivane, a aj ked mozno sa to ukaze ako slepa ulicka, moze sa to tiez ukazat ako velmi ucinny system lepsi od sucasnych (mno - sucasnych - klasicka muska+zadne mieridla su na kratkych zbraniach uz nejaku tu dobu... :roll: :lol: Navyse malokto ma dokonale oci, alebo dokaze rovnako dobre strielat s pravym, lavym, ci oboma ocami otvorenymi, atd.

IPSC som spomenul prave preto, ze v istom ohlade je to extrem v oblasti strelby, ani tie najlepsie policajne jednotky sveta nevalia tak ako spickovi IPSC strelci (co viem tak ani HRT operator nefasuje 15,000 nabojov a novu hlaven od sponzora kazdy mesiac ;-) Navyse CQB operator musi trenovat a ovladat x znalosti a technik, ale spickovy sponzorovany IPSC strelec nerobi nic ineho len kazdy den vali a vali... Inak, ak hovorime cisto o rychlosti, ked prisli red-dots do IPSC, tiez sa im stari strelci smiali, ale cas ukazal ze fyziku a fyziologiu clovek neoklame, moze jej dlhorocnym treningom chvilu odolavat a dosahovat podobne ci rovnake vysledky za cenu daleko vacsej snahy a usilia, ale progres clovek nezastavi. Pozri, preco mas na MP5ke eotecha ? Preco maju na zbraniach eotechy, aimpointy, acogy, marsy, atd. operatori zo SAS, GIGN, GSG9 a stovky dalsich jednotiek ? Odpoved je jasna - umoznuju rychlejsiu a/alebo presnejsiu strelbu = su bojovo ucinnejsi/efektivnejsi. A az raz pride eotech ktory bude ten kriz premietat do vzduchu nad hlaven a bude sa dat nahodit na kratku zbran, da sa cakat ze nim budu dovybaveni vsetci ktorym to ich rozpocet dovoli, atd.

A k tomu testu - kludne to mozme skusit, ale aby bol taky test objektivny musel by si postavit voci sebe dvoch strelcov na rovnakej urovni, alebo zopakovat ten isty test s tym istym strelcom ale inymi mieridlami. Tipujem ze do 10-15 metrov tam vyznamnejsi rozdiel nebude, ale povedzme pri headshotoch od 20 do 50 metrov strelec s klasickymi mieridlami bude zaostavat proti kolimatoru.

Teraz nehovorime o sebaobrane (aj ked ano, moze nastat situacia ze pachos je 15m od teba za rukojemnikom a ten kusok hlavy co mu trci je ekvivalentom torza na 100m), ale suhlasim ze to by zbytocne odviedlo debatu inym smerom, hovorme teda povedzme o mierenke na 50m alebo 100m.

Kazdy vie ze s narastajucou vzdialenostou sa predlzuje doba potrebna k trafeniu terca, toto je logicke a plati to rovnako pre sport, ako pre sebaobranu alebo LEO/army/...

Zober si nejaku dobru kratku zbran, napr. aj relativne kratka hlaven G19 je vraj schopna (z benchrestu) dosahovat cca 10cm rozptyl na 50m a 20-25cm na 100m. Lenze ked ju vyberies zo zveraku, pri strelbe z ruk je tam x obmedzeni ktore presnost zhorsuju - postoj, uchop, spust, atd., pricom jedno z tych obmedzeni su mieridla - jednako tvar/typ a jednako zamerna/vzdialenost medzi muskou a zadnymi mieridlami. Logicky cim dlhsia zamerna, tym presnejsie sa da strielat, a naopak. Potom si zober ze oko ma urcitu rozlisovaciu schopnost, a samozrejme nedokaze sa naraz zaostrit na dve ci tri rozne vzdialenosti (zadne mieridla, muska, terc, pricom s klasickymi mieridlami zvycajne alebo vidis ostro musku, alebo terc).

A ked clovek porovna:
Obrázok
Obrázok

pre mna je zaujimave/podstatne, ze:
a) eliminujem nutnost zrovnavania troch elementov - zadnych mieridiel, musky a terca
b) samotny mieriaci bod je dobre vyrazny (teraz myslim ten ich Wide-View, ten Low-Profile je sice vacsi, ale sa mi nezda byt az taky dobry)
c) zbavim sa prednej musky (osobne som videl x situacii kde sposobila trouble, od zachytenia sa v puzdre ci do oblecenia az po zamotanie sa do retention-lanyardu u jedneho armadneho instruktora)

Toz, tolko moj nazor, nechajme sa prekvapit ci sa osvedci aj v realite :roll: :)

Gunslinger
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Kedze som take konzervativne decko a tuto ,,novinku,, som uz niekde videl, mozem vam vsetkym povedat, ze ja si to nekupim...Glock sam o sebe ma co do estetiky robit a mat kolajnicu bez prednej musky je uz totalny hnus... Vynalez je to urcite dobry na podporu mozno rychleho a pohodlneho zamierenia, ale zbran sa mi musi aspon trosku pacit a nie za kazdu cenu z toho robit samomier a samostrel...Ja si necham pekne moju tritiovu musku aj s tritiovymi mieridlami a ako tak sa mi mlok paci...bez musky s dierou v zavere po nej to vyzera fakt uzasne... :twisted:
Teda aby bolo jasne ja sa vyjadrujem k tym mieridlam co nepotrebuju musku, na fotkach su to tie z tych 12fotiek vsetky nalavo... To som videl namontovane u jedneho panka v cechach a on nemal musku a dokonca ju nemal ani zaslepenu...
Gunslinger
moderátor

kuro159: Mhm, je to vec pohladu, navykov, a kludne to moze byt aj otazka estetiky :-)

A nie je to zasa az taka novinka, na prvy pohlad to vyzera byt viacmenej len upravena/vylepsena verzia dlheho vlakna ake sa pouziva na brokovniciach uz roky, len ho izraelci dali do mini-tunela aby malo lepsi kontrast a umoznovalo lepsiu presnost, a dalo sa pouzit pri miereni z kratkej. Prvy prototyp ukazali uz v 2007mom, ale az tento rok na ShotShow ukazali prve vyrobene kusy a zacali distributorske jednania. Nechce sa mi verit ze by im registracia patentov trvala 2 roky, cize urcite tam boli aj nejake drobnosti ktore bolo treba podotahovat, a tiez ten system asi nie je uplna revolucia bez slabosti (inak by to kupil nejaky velky vyrobca mieridiel bez ohladu na cenu - teda ak za to nechcu neviemaku palku).

Kolem a kolem, pre ludi ako je tango taketo nieco podla mna nema velky vyznam (on je schopny aj o polnoci lavou rukou sundat komara na stene 20m daleko, a nepotrebuje k tomu taketo 'serepeticky' :wink: Rovnako to nemusi mat velky vyznam pre spickovych sportovych strelcov a pod. Kazdemu strelcovi sedi nieco ine, niekto preferuje tovarenske, niekto tritia alebo aspon tritovu prednu muchu, niekto ghost ring, atd. atd. atd.

Ja som sem hodil tuto temu lebo aj ked som na CZ a glockoch uz vyskusal ozaj spustu roznych mieridiel a ich kombinacii, mne osobne sa najlepsie striela s cervenou bodkou a zaujimalo ma ci uz tieto TAS mieridla niekto zohnal alebo aspon nazivo videl. Tot vsjo (netusil som ze to rozbehne takuto debatu :shock: :lol:

Gunslinger
luke
častý prispievateľ

podla mna je super, ze sa rozbehla taka diskusia, sa dobre cita, ked dvaja fundovani borci vedia o com pisu.
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Gunslinger, samozrejme nielen o estetike...aj ked zbran sa mne musi pacit...uz som ti pisal ze som to videl nazivo a drzal som to v ruke, i ked som s tym nestrielal, ale mal som problem nastavit svoje oko, aby nehladalo-nezaostrovalo na musku, ktora tam vlastne nebola a mozog to nevel vyhodnotit... Bolo to pre mna velmi neprirodzene a mozog sa nevedel nastavit na tieto mieridla. To iste som mal pri kamaratovej zbrani s okom, tiez som nevedel s tym namierit :oops: ... Uz 20rokov strielam a pozeram iba do viac menej klasickych mieridiel a ja mam problem prestavit mozgom zauzivany obraz klasickych mieridiel na nieco ine ako je zvyknuty...mimochodom z toho oka som bol na nervy ta bodka behala opacne ako som chcel... Cize tym som hlavne myslel to ,,konzervativne decko,, ,ale nakolko sa osobne nepozname, tak nebolo z toho zrejme co tym som myslel...tak sa ospravedlnujem, ale ja s tym mierit neviem... :cry:
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

ty pocuvaj tango, ked zrovna nefotis zbrane, tak su mi tvoje rozumove pochody viac ako sympaticke :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"