ja mam podobny probelm.. a ako sa to tu uz pisalo vela krat, je lahko riesitelny ale pre niekoho tazko realizovatelny (napr. premna) - chcem tym povedat ze o dileme ci 9mm, cal .357, cal. 40, 10mm, cal. 45 - rozmysla kazdy zacinajuci "strelec" aj ja

a riesenie je take lahke - poznat niekoho kte spominane kalibre zbrani ma, ist na strelnicu (na taku kde si mozes donies vlastne "terce" - drevene hlanoli/dosky, melony

dvere od starej 120ciny a pod.) a jednoducho strielat skusat a dopracujes a k tomu co sa ti paci a co ti vyhovuje.
-rad by som si to aj ja tak pretestoval no zatial nieje moznost a tak ostavam v teoreetickej rovine
-ja som bol velky fanda .45 a aj som, no teraz ma oslovil cal .40 alebo aj 10 mm
-kazdy vie ze .45 (11,43x23) ma vynikajuci STOP efekt na cloveka a podla toho co som cital tak najefektivnejsi naboj urceny na boj - no fakt je aj ten ze nema nejaku zvlastnu prieraznost, co je vyhoda(znizuje sa riziko prestrelenia, a tym zranenia/usmrtenia osoby nachadzajucej v linii streli) aj nevihodu ze pokial na teba bude strielat s auta a budes musiet opetovat strelbu mozno bude mat .45 preoblem prestrelit tie dvere.
-10mm (10x25) na stranke glock sa pise toto:Maximum ballistic performance and maximum penetrative power. The ultimate force. Jeto relativne rychle letiaci naboj s vysokou prieraznostou - tym ze ma vacsiu nabojnicu a nizsi priemer - vyhoda prestreli v pohode dvere auta a dvoje

na relativne dobry STOP efekt na cloveka no nevyhoda - ked trafis utocnika tak gulka pravdepodobne preleti a pojde dalej a druha vec "kope" ale co som si poreral tak iba o malicko viac ako cal .45
-a niekde som cital oznacenie pre 10mm aj ako cal .40 magnum - co v postate skoro sedi, cize 10mm je vykom ako keby som mal .40 magnum
-cal .40 (10x22) je to to iste ako 10 mm naboj akurat ze ma mansiu nabojnicu teda mensia energia pri vystrele - vyvinul sa pre FBI koly tomu ze 10mm pistole vlemi kopali a zeny ale aj niektori muzi mali problemi pri strelbe - je 2 x ucinnejsi ako 9 mm luger (podla statistyk) dobry STOP efekt - priraznost je nieco mezi 10mm a .45 cal cize tak akurat

by som povedal a hlavne kope menej ako 10mm a menej ako .45 - co sa moze odzrkadlit pri presnej a rychej strelbe
Moj zaver je ze cal .40 my vychadza najlepsie

aj ked .45 musim mat tiez

a asi aj 10 mm keby nieco

ale na nosenie je lepsia .40 (ked si clovek spocita + a - tak to ma jasne )