Presna strelba - vyber zbrane

parabellum
prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa parabellum »

lovec: velka vdaka za info...ale skoda, ze rovnaky test neexistuje aj pre tie dalsie 2 odstrelovacky...pripadne by som este pridal Unique Alpine TPG-1...potom by sa to uz dalo lepsie porovnavat navzajom...
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

parabellum: Ak mozem odporucit, tak na TPG-1 radsej zabudni, to uz skor pozri na origos Uniqy - ich sucasny sortiment je docela dobry - na IWA mali sice len skromny stanok ale tie ich odstrelovacky (Commando a spol.) vyzeraju technicky lepsie zvladnute nez tie 'kopie' z Unique Alpine... (ktori mali stanok 3-krat vacsi... a len tak naokraj: dva vytahovace - nahrady za zlomene - co nam slubili ze odidu hned po vystave dodnes neposlali... klasicky U.A. pristup...)

A.I.cko je sice 'overene bojom' a da sa nan spolahnut, ale v .338me by bol mojim sucasnym favoritom Savage 110 BA. Este som z neho nestrielal ale "ochytal som si ho" na IWA a velmo sa mi pacil, cenovo vychadza o polovicu lacnejsie nez vacsina alternativ (v statoch, Kanade a pod. sa da dokonca kupit uz pod $2,000, cize aj keby si nan nejaky dovozca mrskol riadnu prirazku stale by mal vychadzat rozumne), ma AccuStock a AccuTrigger (tiez vec preferencie, ale mne AccuTrigger sedi), AR-kovy grip a pazbu (podla niekoho nevyhoda, podla mna vyhoda kedze sa da prisposobit na tisic sposobov), ma raily aj po stranach, a v testoch presnosti vraj prestrielala aj (dvakrat tak drahe) TRG-42... Navyse ma twist 1:9, cize moze valit aj 300grainy (a potencialne aj 350grainy az s nimi niekto vyjde :wink:

Obrázok

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

parabellum napísal:lovec: velka vdaka za info...ale skoda, ze rovnaky test neexistuje aj pre tie dalsie 2 odstrelovacky...pripadne by som este pridal Unique Alpine TPG-1...potom by sa to uz dalo lepsie porovnavat navzajom...
tie cisla neber ako prilis relevantne....kazda puska striela inak, aj od rovnakeho vyrobcu,v rovnakom prevedeni, kalibri....

guns.: pozriem ten Savage,co s tym viem "zrobit" a dam vediet.
Gunslinger
moderátor

tango: 50BMG je uz trochu overkill, a AW50ka je trieda sama o sebe (vela strelcov tvrdi ze z .50kovych odstrelovaciek je naj, plus ma ten 'bezpecnostny odfuk', atd.). S cim (akou municiou) strielali? Ake dalsie trouble mali? A ako sa im podarilo urvat ten zachyt zasobnika? Nervali ho tam v 'zapale boja' naopak alebo nieco podobneho? :roll: :lol: Kazdopadne stale si myslim ze co sa spolahlivosti tyka tak A.I. ma len velmi malo konkurencie, aj ked vynimky (na oboch stranach) sa najdu vzdy.

Gunslinger
inspiring_wescoff

Príspevok od používateľa inspiring_wescoff »

konecne to niekto povedal pekne a presne , cielom odstrelovacov nieje nahanat uhlove minuty !!!!
LtTT
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

:D ... no tango niekedy osobne pokecame na apss, nie vsetko je urcene na web alebo PM :D
parabellum
prispievateľ

Gunslinger: Vdaka za koment...A co hovoris na RPA Rangemaster .338 a Barrett 98B? Pozrel som aj ten Savage 110 BA...rozhodne zaujimava puska a este zaujimavejsia cena...Ale nema ten 9" twist vplyv na nizsiu zivotnost hlavne? Zaujalo ma, ze material hlavne je carbon steel. Nie je lepsi stainless steel? V com spociva vyhoda AccuTriger? Preco sa tam najskor zatlaci ta predna cast spuste a az potom samotna spust? Ja mam radsej bodovu spust s napinacikom (na fuknutie).
parabellum
prispievateľ

tango: zo statistickeho hladiska jeden pokazeny zachyt zasobnika este nehovori o kvalite alebo o nekvalite zbrane ako takej...trochu sa zabuda, ze okrem vojenskych odstrelovacov (sniper) existuje aj kategoria policajnych odstrelovacov (marksman) a tam na presnosti strelby zavisi ovela viac ako u sniperov (castokrat postacuje u snipera tazko zranit nepriatela - vyradit z boja alebo zneskodnit technicke zariadenie). Policajny odstrelovac musi tak presne zasiahnut pachatela, aby ho usmrtil okamzite a aby ani nedoslo k smrtelnym krcom (aby este napr. nestlacil spust na zbrani a nezastrelil rukojemnika)...aj ked je pravda, ze sa striela na ovela mensie vzdialenosti (do 100 m)...ale co sa tyka prezitia v extremnych podmienkach a spravodajstva u snipera, tak si to napisal velmi dobre...su to dva odlisne svety, ale policajny odstrelovac mi pripada viac podobny k tej tercovej strelbe s laboraciami...je to viac o presnom strielani...cize podla mna dobry strelec v APSS by bol vhodnejsi ako policajny odstrelovac, nie ako vojensky sniper...
parabellum
prispievateľ

tango: este som zabudol na fakt, ze aj pri policajnych odstrelovacoch su situacie, kedy treba presne usmrtit pachatela na vacsiu vzdialenost ako 100m...su to rukojemnicke dramy na letiskach...
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

....ktore sa odohravaju kazdy den, vsak......wake up. :roll: a stacilo by OT do tejto temy.

EDIT: odstrihnut a premiestnit najlesie tusim do temy "myty o sniperoch"
Naposledy upravil/-a lovec v 27 Júl 2010, 14:06, upravené celkom 2 krát.
inspiring_wescoff

preco si myslis ze policajt odstrelovac sa da prirovnat k strelbe APSS, podla mna ani nahodou , nakolko oni nemaju vzdy super polohy a castokrat prave oni strielaju v skrcenych scupenych polohach v stoji s oporou na stojane atd. budovy ulice atd. ... pod uhlom... takze na to je to zlozitejsie ako armadny ale je to OT
Gunslinger
moderátor

parabellum: Obe dobre zbrane, ale obe min. dvakrat tak drahe. Nakoniec ale aj tak moze rozhodnut predovsetkym dostupnost tej ci tamtej u nas.

tango: Napisal som 'trochu overkill' a stojim si za tym. .338LM alebo .408 maju podobny ucinny dostrel na zivu silu (vid Harrisonov 'rekord' v Afganistane, kde 'prestrielal' Furlongovu .50ku a na tych skoro 2,5km triafal s .338mou...). 50ka je zbytocne velka/tazka/ma prilis velky spatny raz a signaturu vystrelu, navyse zatial co napr. A.I.cka v 308/338 dokazu velmi presne strielat aj s tovarenskou municiou (ktora sa samotna robi docela presna), presnu municiu do 50ok treba precizne vylaborovat (co sa niekedy neda, a niekedy nesmie) a bezne dostupna municia je velmi nepresna... Kolem a kolem, tym 'overkillom' som myslel predovsetkym preco strielat z .50ky ak na rovnaku vzdialenost mozes byt podobne ucinny a daleko presnejsi s 338mou ci 408mou... Antimaterialovych zbrani uz je kvantum (aj daleko ucinnejsich), a na vela materialovych tercov jedna rana z 50ky aj tak nestaci, cize... Nehovorim ze 50ky snajpy nemaju svoje miesto, ale v sucasnych asymetrickych konfliktoch kde je nutne casto zasahovat rovnako na 100m ako na 1500m, a kde je rychlost dolezitejsia nez presnost, kde pozorovanie a/alebo harassment ma casto prioritu pred eliminaciou nepriatela, a kde klasicka rola odstrelovaca uz davno nie je taka ako kedysi (na precizne/chirurgicke zasahy su aj tak vhodnejsie/ucinnejsie UAVecka - Predatory/Reapery/X47/...), tak tam moze byt 338 alebo 408 rozumnejsou volbou nez 50ka... OT/peace out :roll: :lol:

jozo456: Ja tam teda nejaky velky rozdiel nevidim, skor naopak, mozno by si mal dojst na niektoru zo sucasnych taktickych sutazi APSS a zistil by si ze su casto daleko narocnejsie nez je strelba policajneho odstrelovaca. Policajny odstrelovac si u nas statisticky 'netreningovo' vystreli raz za par desiatok rokov (nastastie, a nebyt toho nedavneho zasahu tak by ta statistika bola este horsia :wink: nehovoriac o tom ze tam tusim strielal poleziacky, na 65 metrov, a na terc cca 15x15cm - hlava zozadu...). Na sutaziach APSS casto strielas terce desatkrat mensie (napr. najmensi 'had' ma priemer 14mm/100m), a strielas od 30m (postojacky !!!), cez rozne vzdialenosti a polohy (klak na kolene ci kolenach, sed, s oporou a bez opory, poleziacky, atd.) az do 1 kilometra. Strelba aj pod velkym uhlom do 100m (v meste castokrat daleko menej) nema vplyv na naklikanie. Navyse policajny odstrelovac ma casto na pripravu a zaujatie polohy dlhe hodiny, na APSke mas casto na pripravu a zaujatie polohy len minutu alebo 30 sekund, atd. casto sa tiez striela na povel alebo dotyk po dlhom cakani, atd. A co sa tyka stresu/zodpovednosti/vnimania 'terca', atd., to vsetko je len vec psychiky.

A ano, niektori sportovi strelci by mozno nevydrzali vojenske odstrelovacske nasadenie (preckat noc ci mnoho noci v zime ci v dazdi, atd.), ci spravit 100km presun nepriatelskym uzemim s plnou vystrojou, a pod., ale policajne nasadenie u nas tiez nic takehoto nevyzaduje... A spravodajska/pozorovacia rola tu je tiez o niecom inom, takze ak hovorime len o strelbe ako takej, tych rozdielov tam ozaj moc nie je...

Gunslinger
inspiring_wescoff

no ja pridem pridem len mi dojde SIGHTRON S III :) a urcite pridem :), a to ostatne no suhlasim , ale ako pises bavime sa tu stale len o strelbe samotnej, ale mylsim ze vyber na takuto fuknciu sa robi hlavne na zaklade psychologickych aspektov a fyzickych predpokladov, strielat ho uz tam naucia zaklady atd. a ostatne je uz na tom ktorom cloveku ci bude "diagnoza" ako my :D alebo ci to bude brat len ako zamestnanie
parabellum
prispievateľ

jozo456: sorry za OT...myslel som iba, co sa tyka narokov na presnost strelby...ta je vyssia u policajnych...vojensky sniper...tam je toho daleko viac, cim sa lisi...umenie prezit, maskovat sa, spravodajstvo atd., vacise vzdialenosti strelby...policajny toto nemusi riesit...ten iba zaujme stanovisko a striela...v tom je podla mna vacsia podobnost s APSS ako ked to porovnam s vojenskym sniperom...je jasne, ze nie vzdy moze policajny zaujat idealnu polohu...ale to zas nie je take umenie aj pre civilneho strelca...vec treningu
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

parabellum:
Trocha zakladnej fyziky - ak vojak-sniper nebude na 100m porovnatelne presny ako jeho kolega policajt, aku potom bude mat presnost na povedzme >800m? A na >1200m?

Tango to podrobnejsie spomina v jeho prispevku vyssie. Sice extra dlllhom (bol na praskoch :wink: ), ale podnetnom.
Napísať odpoveď

Návrat na "Športové zbrane"